Last news in Fakti

13 Октомври, 2022 09:03 3 603 20

Климатологът Антоанета Йотова пред ФАКТИ: Районът на Югоизточна Европа, включващ и Добруджа, върви към засушаване

  • антоанета йотова-
  • климат-
  • йотова-
  • българия-
  • добруджа

Сегашните ядрени и газови централи не могат да се квалифицират като „зелени“ в производството на енергия, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последно време ставаме свидетели на наводнения в райони, в които това не се очаква. Внезапни силни бури удрят градовете. Какви природни знаци са това? Пред ФАКТИ говори климатологът Антоанета Йотова.

- Г-жо Йотова, промените в климата стават все по-бързи и по-екстремни. Ставаме свидетели на големи наводнения, все по-често говорим за хора, поразени от мълнии в градски условия. Какви знаци са това?
- Това са знаци, че промените в климата се случват днес и сега, а не както е било преди – да имаме усещането, че това са бавни и невидими за нас процеси. Сигналите, които планетарната климатична система изпраща, са, че живеем във време на много бързи промени и най-общо те се характеризират като неблагоприятни за хората.

- Вие от години се занимавате с темата за климата. Какви сценарии за възможно развитие са актуални?
- Възможните сценарии за бъдещия климат на планетата са много. Те се разработват на международно ниво. Всички сме чували за т.н. „Доклади за оценка на изменението на климата“. Те се изработват от Международната група експерти по изменение на климата, създадена през 1988 г. от Световната метеорологична организация и Световната програма по околна среда на ООН. Преди по-малко от година излезе последният такъв доклад, в който много подробно, на база изследвания, които се провеждат в целия свят, се формулират и уточняват сценариите за бъдещия климат на Земята. Бих могла да ги обобщя по следния начин. Има базов сценарий, който се нарича „Business as usual” или „Продължаваме както досега“, казано на български. При този сценарий човечеството практически не прави нищо, за да реагира на промените в климата, при което средната глобална температура може да се повиши с над 4-5 градуса спрямо стойността ѝ в прединдустриалната епоха и ще има още по-неблагоприятни за нас климатични промени. Другият основен сценарий е, когато предприемаме спешни и целенасочени мерки, за да намалим рисковете и неблагоприятните ефекти от промените в климата. Такъв сценарий е заложен в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., според което трябва да осигурим намаление на емисиите парникови газове така, че повишението на глобалната температура да се ограничи до 2 градуса спрямо стойността ѝ в прединдустриалната епоха (края на 18-ти век). И тук вече може да имаме много подсценарии, тъй като няма универсален за всички страни сценарий за намаление на емисиите парникови газове. Учените със своите изследвания дават само посоката и препоръки за практическите действия, върху които да се фокусираме, така че заедно да намалим рисковете от вече случващите се промени в климата. Има и трета група сценарии, при които не само „продължаваме както досега“, но и с действията си задълбочаваме негативните ефекти от тези промени. Така например в последните месеци за реагиране на кризата с нарушените доставки на газ в Европа се задействат повече централи, използващи въглища, което означава повече емисии на парникови газове, които пък причиняват затопляне на глобалния климат. При този сценарий средната глобална температура може да се повиши дотолкова, че да настъпят каскадни и много неблагоприятни за хората климатични промени.

- Колко е възможно предстоящо засушаване в Добруджа, защото това е коментирано не един и два пъти. Ако се случи, това ще е голям проблем? Към днешна дата какво можем да кажем?
- Това е един конкретен пример за климатичните промени и тук трябва да се стъпи на информация/данни от измерванията, които се провеждат в метеорологичната мрежа на България, поддържана от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). От няколко десетилетия тече процес на засушаване в целия район на Югоизточна Европа и когато имаме уязвими към засушаване територии - каквато е Добруджа, тогава може да се очаква, че там ще се прояви такава тенденция. Категоричен отговор може да се даде само на база научни изследвания за региона, което колегите от НИМХ сигурно са направили. Те могат да кажат конкретни цифри като резултат от проведени със съответни научни методи изследвания.

- Трябва ли да затваряме въглищните централи у нас? Работата им е пряко свързана с въздуха, който дишаме?
- Този въпрос е изключително сложен. Не бива отговорът да е само „да“ или „не“. При отговор „да“ трябва да кажем кога и как това да стане. По този въпрос трябва да отчетем две неща. Първо, България е от страните, които са подписали и ратифицирали, т.е. поели ангажименти по Парижкото споразумение за климата. Второ, при въглищните централи освен емисиите на парникови газове, които не са точно замърсяване, има значителни емисии на серни оксиди, прахови частици, сажди. Това замърсяване е под регулацията на европейско и международно законодателство, но не е директно свързано с парниковите газове и емисиите, които са обект на политиките за климата. Когато казваме „да“ на затварянето на въглищните централи, трябва да кажем и как точно ще стане това, включително в какъв времеви порядък. И тук ще спомена нещо, което много рядко се коментира. Освен заложеното в Плана за възстановяване и устойчивост затваряне на тези централи през 2038 година, разработени са „Териториални планове за справедлив енергиен преход“ за три региона – Стара Загора (комплексът „Марица Изток“), Кюстендил и Перник. В тези планове е описано как да стане затварянето на въглищните централи като процес и не от днес за утре, за което е осигурено съответно финансиране от европейски фондове. Този процес трябва да се случва по начин, който предвижда какво се случва с хората, които работят и живеят там. По отношение на въглищните централи говорим за процеси на трансформация в рамките на поне 15 години.

- Европейската комисия прие ядрената и газовата енергия за зелени?
- Тук пак трябва да направим уточнения. ЕК включи производството на енергия от ядрени и газови централи в таксономията на „зелени“ енергии, но става дума за бъдещи проекти и при изпълнение на определени условия. Сега работещите ядрени и газови централи не могат автоматично да се квалифицират като „зелени“. И отново е редно да се влезе в подробности на законодателството, като трябва да се подчертае, че и тук става въпрос за процеси - политиките за промените в климата предвиждат действия в развитие, съобразно вече приети закони. Ние, говоря за България като страна, сме подписали редица международни и европейски документи, с които сме поели ангажименти. За много от тези ангажименти, обаче, отлагаме изпълнението в предвидените срокове.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    7 2 Отговор
    Климатоложката Антоанета Йотова

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "цербер":

    Ако работеше в хирургия-
    хирургИЧКА ли трябваше да я запишат ❓❓❓❓
    НЕ ти увря кратуната ‼️

    Коментиран от #10

  • 3 Никой

    3 1 Отговор
    Айде сега, дискриминация по полов признак?
    Как Ви звучи климатонещо?
  • 4 един

    10 4 Отговор
    Може да си навлечя гнева на много хора,но ще изкажа едно лично мое мнение!Милионите климатици по света плюс индустриалните производства,в една или друга степен също помагат за по-високите температури на земята!Спомнете си преди 30-40 години ползваше ли се масово охлаждане през лятото!

    Коментиран от #9

  • 5 Трифонов

    14 1 Отговор
    Дрън, дрън, чи пляс! Един куп празни приказки, от които стана ясно, че глобално нищо не им е ясно... на т.нар. "специалисти". Тази се титулова "климатоложка", демек трябва да е "специалист", "експерт" в тази област... На всеки конкретен въпрос, като например този: "Налице ли е засушаване в Добруджа", отговаря с твърде мъдрото: "Трябва да питате НИМХ към БАН". Като я питат: "Какво да направим", отговаря: "Има три сценария". Евала! Цялата работа на т.нар. "привърженици на зелената идея" им е такава - даваме вид, че всичко ни е ясно при положение, че нямаме никаква идея за какво говорим. Но глад, студ и мизерия, по всичко личи, че ще ни докарат до десетина години най-много.
  • 6 Читател

    3 1 Отговор
    Така е! Затова искат да спрат ДВГ - защото са вид печки.
  • 7 Анонимен

    7 3 Отговор
    А след няколко атомни бомби как ще е?

    Коментиран от #8

  • 8 Посолството

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Анонимен":

    Супер за зелевата идея! Гарантирано охлаждане - Ядрена зима.
  • 9 Само напомням

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "един":

    Да, само че под формата на вентилатори.
  • 10 00014

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Българският език не е компютърен език и дава възможност за трансформиране на думите в смислена благозвучност. Няма да се отречем от българските традиции и да приемем английските, където всичко е капсуловано в един род. Ние имаме и среден род за същества. И него ли ще трансформираме само за природните недоразумения?

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 11 Пешо

    5 0 Отговор
    Проблемите с климата не знам защо спецовете се правят на ударени започнаха с масовите реактивни пътнически полети . Погледнете в небето - постоянно се виждат трасета на пътнически самолети. Народа не се спира да хойка насам - натам. Билетите не стигали, персонала - летци и наземни също не стигали, задръствания по летищата. Да сметнат колко керосин се изгаря всеки ден от летящите самолети - в т.ч. и военни такива. За сведение - двигателят на съвременен изтребител "гълта" 120 кг въздух за 1 секунда. и ви е бедна фантазията какво изхвърля от соплото за тази 1 секунда вследствие изгорелия керосин. Т.е. - трансформира чист въздух в богата гама изгорели газове и то в огромни количества. За един кратък 30 минутен полет това са 216 тона чист въздух. Нямам представа какъв е обема на този въздух....А всеки ден летят десетки хиляди самолети - пътнически , товарни , военни...И в същото време се изсичат десетки хиляди декари гори - единственото средство за "рециклиране" на тези мръсни газове от самолетите и за производство на кислород. Накъде вървим?!?!?...

    Коментиран от #16

  • 12 Нормален

    1 0 Отговор
    Ходжата на мюсюлманите казва , че след Мохамед другите "пророци" л.й.а да ядат. Ядрената енергия не била зелена. С какво замърсява въздуха? Да не се горят дърва, при горенето се отделял въглероден диоксид. Зелените талибани да не лаят, а да садят дървета. Дърветата усвояват въглеродния диоксид и натрупват маса за горене. ТЕЦ с добро пречистване не замърсява повече от газова електроцентрала. А Путлер да си използва газа в бункера.
  • 13 бай гошо

    0 2 Отговор
    и без това се засушава та да вземем да надупчим южна добруджа за шистов газ.

    Коментиран от #14

  • 14 Куха лейко,

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "бай гошо":

    Не може да дупчите там за газ, защото има големи запаси от подземни води!
  • 15 ИВАН

    0 0 Отговор
    Дърветата спират вятъра и дават шанс на дъжда да напои земята, а сега - вятъра издухва всички облаци и дъжд не пада ..... ама като има алчни горски работници, които гледат само финансовата страна, а за бракониерите на дървесина да не говорим изобщо, едрите бракониери-бизнесмени
  • 16 един

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    От мечтата на човек да се движи все напред и нагоре,да постига нови върхове и постижения,да живее все по-леко и охолно,всичко това неусетно води човека към гибел/според мен/!
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    Има неща които се учат след осми клас ‼️
    Изразът "ДобЪР вечер!" , нама нищо общо с английския ‼️
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    В протокола няма значение пол и род - пише се "ДържавнИЯТ глава на ..." , а не ДържавнАТА глава ‼️
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "00014":

    Всъщност точно заради българските традиции поздравът е оставен от времето когато думата вечер е била в мъжки род ❗
  • 20 ЗАСУХА И ОТРОВНА ВОДА

    1 0 Отговор
    ТОВА ЧАКА ДОБРУДЖА - ЩЕ ЯДЕМ КИРЛИВА ГАЗ И МАНДЖА С ФРАКИНГ !