Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 15:00 3 445 45

Ще се лее още кръв на границата с Турция

  • граничар-
  • граница-
  • мвр-
  • турция-
  • българия-
  • бежанци-
  • убийство-
  • кръв

Не за пръв път на българската граница се пролива кръв

Ще се лее още кръв на границата с Турция - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

МВР ще отговори със стрелба на стрелбата срещу граничен полицай, загинал от изстрелян от трафикант или мигрант куршум. Като в уестърн - убий, за да не преминават.

Ще отговорим със сила на тази агресия, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев след като на границата с Турция неизвестен уби с ловна пушка 30-годишен полицай, осветил с фенерче дупка в телената ограда. Патрулите по границата ще бъдат въоръжени с дългоцевно оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им. Служебният вътрешен министър поема тази отговорност.

Оскъдно оборудване и остаряла техника

Единственият сигурен резултат от подобно действие ще е още трупове - и вдигане на “мизите” за корупция на полицаи при трафик на мигранти. Калашници или карабини няма да подсилят охраната на границата, нито сигурността на патрулите. Едноредова телена ограда и жива сила от 350 военни заедно с гранични полицаи охраняват 259-километровата граница между България и Турция, която е и външна на ЕС. Те разполагат с 40 превозни средства, оскъдно оборудване и стара техника, за да се справят с нарастващия наплив от мигранти по основния маршрут от Близкия изток и Афганистан към Европа. Заловените в България нелегални мигранти за първите 9 месеца са 12 740 - над два пъти повече спрямо същия период на 2021 г.

Въпреки обещанието командированите военни да се увеличат до 500 души, това не се е случило. Синдикатите в МВР настояват от дълго време да бъде осигурена техника на охранителите на границата. Патрулите обикалят без каски, бронежилетки и уреди за нощно виждане. По повод дроновете над границата, синдикалисти наскоро обясниха, че дори апаратът да локализира преминаваща група, на полицаите им трябва техника, за да отидат да я спрат, а не разполагат с такава. През годините нееднократно са отправяни призиви да бъде прекратена като неефективна и практиката на командироване на служители от МВР и МО на границата, а вместо това да бъде увеличен щатът на Гранична полиция. За първите 4 месеца на годината разходите за командировани служители надвишават 3 милиона лева, половината от които са осигурени от европейски фондове.

Как се охранява граница

Решението за ответна стрелба развихри националистически страсти и дежурните предложения, които политиците правят при трагични случаи - да се завишат наказанията. БСП тутакси излезе със законопроект за промени в НК и НПК - от 5 до 10 години затвор за каналджии, а за длъжностни лица, които им помагат - от 10 до 20 години затвор, наред с глоби.

Настървението, с което от “Възраждане” пък поискаха да се разположи войска по границата и патрулиращите да стрелят “във всяко време, в което преценят, че има заплаха за техния живот или сигурност”, е в унисон с вълни от коментари и спомени за кльона от времената на НРБ, когато мнозина намериха смъртта си в опит да избягат от страната. Но “Възраждане” не са първите, техните “предци” - “Обединени патриоти” - поискаха същото през 2016 година. Тогава коалицията от НФСБ, ВМРО и “Атака” предложи защитата на границата да се върши “с всички средства и на всяка цена”. Без значение дали са емигранти, бежанци, икономически мигранти и т.н., както тогава обясни Валери Симеонов.

Законът за МВР регламентира кога полицаите могат да използват оръжие при осъществяване на гранично наблюдение. Чл. 87, ал. 3 предвижда две хипотези - при въоръжено нападение срещу тях и срещу лица, оказали въоръжена съпротива. При това законът им дава право да го използват без предупреждение. Ако хипотезите не свършат работа, винаги може да се излезе с версия за убийство от рикошет. Такава беше използвана от МВР през 2015 г., когато куршум, изстрелян от пистолет “Макаров” на граничен полицай, уби 19-годишно момче от Афганистан. Това беше първият случай на убит нелегален мигрант на граница на ЕС. Година по-късно прокуратурата се съгласи, че е рикошет и полицаят няма вина.

Необходим е нов модел за охрана

Стрелба “на месо” по нарушителите на границата ще промени маршрутите, които бездруго се разнообразяват - освен през Странджа и през Черно море, вече има трафик и през Родопите. Необходим е нов модел на охрана на българските граници, външни за ЕС, който да се подготви в координация с европейски институции и агенции, но до момента никой вътрешен министър не се е заел с трудната задача. Проблемът е извън фокуса на партиите в 48-ия парламент, които търсят пресечни точки за съставяне на правителство - липсва сред заявените приоритети. Което не пречи политици и длъжностни лица да експлоатират темата, сгъстявайки напрежението.

Лидерът нa ГЕРБ Бойко Борисов, в чийто втори мандат бе вдигната телената ограда, която мигрантите преодоляват със стълби, ножици и клещи, поиска президентът да уволни вътрешния си министър. Директорът на националното следствие Борислав Сарафов определи убийството на полицая като “злодеяние, граничещо с терористичен акт”. От Полша се изказа и главният прокурор Иван Гешев, който в Туитър се обяви в подкрепа на “всички усилия на институциите за борба с престъпността и нелегалната миграция”. По-рано главният секретар на МВР Петър Тодоров поиска законодателни промени, тъй като “не може от хиляди произнесени присъди да има само стотина ефективни”. В последните години свидетелства на мигранти пред неправителствени организации разнасят “славата” на българската граница. Доклад на "Хюман Райтс Уоч" от май т.г. съдържа свидетелства на бити от полицаи и насилствено връщани обратно през границата хора, както и за присвоявани от полицаите вещи на мигрантите.

Кръв на българската граница е пролята не отсега. За политиците насоченото дуло на оръжието е най-лесното решение. За разрешаване на проблема се иска професионализъм.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д Веле

    25 1 Отговор
    Абе не знам как трябва да е, ама като сега не.
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    2 10 Отговор
    Да извикат патриотите от Възраждане за дневен надник да наръгат някой мигрант на границата ала бала а у
  • 3 А ако думнат някой турски граничар,

    10 5 Отговор
    какво ще правим тогаз?
    От тъпи милиционери чакай само простотии !

    Коментиран от #21

  • 4 Милиционер

    15 1 Отговор
    Нашите милиционери нямат топурдаци да стрелят!
    Войника до загиналия защо не е стрелял?

    Коментиран от #38

  • 5 Опорка

    18 2 Отговор
    За соросоидите държавни граници не да се охраняват, въобще не трябва да ги има. А работещия българин да поема изхранването, обличането и отоплението на милионите прииждащи. Иначе е фашизиран мракобесен путинист, нямащ място в нормална демократична държава.
  • 6 Къса памет

    17 4 Отговор
    Аз съм на 65 г. Служих като граничар. Едно време имахме заповед и стреляхме дори срещу всяко шумолене в гората! Изтрепахме около 200 човека, предимно от ГДР, които се опитваха да избягат в Гърция!

    Коментиран от #34, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перо

    20 2 Отговор
    Джендърският БГ персонал на DW си няма понятие от темата,но пропагандира свободното преминаване на престъпници,през зелена граница!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 и да ви

    27 4 Отговор
    разкажа как беше по тази граница преди 35 години, ще кажете сега е невъзможно, и с по малко от 500 човека като личен състав всявахме страх и ужас в пискюлите, но не защото приличахме на Квазимодо, а защото имаше една тясна непреодолима ивичка по цялата граница в близост до прикриващия рубеж, а беше непреодолима защото имаше едни интересни невидими железни кутийки заровени в земята, и не ти трябват граничари, трябва ти само фургон за събиране на "груз 200", отначало даже свикнахме да гледаме разлагащи се трупове на животни, но се е случвало на викаме и сапьорите да събират останките на някой друг мераклия, схемата на мините се пазеше при командира, така че решение има, дали има политическа воля е друг въпрос.

    Коментиран от #39

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сандо

    28 3 Отговор
    А не знаете ли граници с кръв се извоюват и с кръв се защитават?А не ги ли защитавате,то границите изчезват и държавата се превръща в територия - т.е. свободно място,което се завоюва от някой по-силен,който обозначава граници и основава държавата си.Та така се движи света открай време.Който разбрал-разбрал.
  • 19 лекувам наркозависимост

    8 0 Отговор
    само кражби ,за нищо няма пари .ей така ще си измрем всички
  • 20 САНДОКАН

    13 1 Отговор
    Тия ТУЛУПИ от снимката какво точно работят
  • 21 Сандо

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "А ако думнат някой турски граничар,":

    Ще правим нови политически карти.
  • 22 Мда

    20 1 Отговор
    Европа дава милиарди за страна извън ЕС, а не си оправи собствената граница. Ако имахме политици а не тиква, трябваше да сме ги убедили да финансират много по-добра ограда.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Иван

    10 2 Отговор
    Трябва нов министър на вътрешните работи.
    Служителите на гранична полиция са КПП чиновници, за охрана на държавна граница е нужна армия.
  • 26 Калмук

    7 2 Отговор
    Госпожата Емилия Милчев подочула отнякъде за дронове и уреди за нощно виждане и вече има самочувствието на експерт по охрана на границта. Госпожо, за разлика от вас съм служил две години в кашишкия полк в Грудово ... и въпреки това не смея да давам акъл как трябва да се охранява границата, т.к. това е много специфична дейност.
  • 27 НЯКОЙ

    5 11 Отговор
    "БЪЛГАРСКИТЕ ЮНАЦИ" НАПЕРИХА ПЕРУШИНА - предлагат да се убива всеки, който дръзне да мине границата ! Като няма достатъчно акъл и средства да се реши проблемът, убийствата едва ли ще го решат, а може да го влошат !

    Коментиран от #30

  • 28 натовче

    5 1 Отговор
    Ааааа, йок. тюркистан е най-верния ни слуга в НАТО, не мой да бъди те да ни стрелят, сакън!
  • 29 Българин

    9 2 Отговор
    Лошо няма, влакови композиции на границата, всички мигранти в тях и към Германия, както направи и Орбан.
  • 30 123

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "НЯКОЙ":

    Ами тогава да сложим теб на границата, заедно с дружките ти от ЛГБТ, ще им правите по една свирка на бежанците и те за благодарност ще се връщат доброволно в Сирия и Афганистан:)
  • 31 Реалност

    14 1 Отговор
    Трябва да се направят две неща: първо да се сложат картечари по нашата граница и да стрелят без предупреждение и второ на турско - сирийската граница граница мигрантите да се качват по кораби и самолети и директно към Вашингтон, все пак бежанските вълни ги предизвикват само американците.
  • 32 Може и

    11 4 Отговор
    С това "ще бъдат въоръжени с дългоцевно оръжие "!, Ама по-добро от Калашников за границата няма !
    Със свален предпазител и при най-малкото подозрение, че някой ги заплашва, се стреля на поражение. Ние така и така нямаме хора. Остава да ги губим, заради такива, които се размножават масово и тръгнали някой друг да ги храни.
    Само трепане, както по времето на Тошо.
  • 33 Анонимен

    8 2 Отговор
    При бай тошо всичко бе на ниво. Бе прост, но хитър и държеше за България и народа си, с малки изключение, че им смени имената
  • 34 Мирослав

    4 9 Отговор

    До коментар #6 от "Къса памет":

    Само, че едно време вие пазехте границата да не се преминава отвътре-навън, т.е. да не избяга някой. И стреляхте откъм границата навътре. Като имахте гранична полоса, в която се предполага, че случайни хора няма и няма как да застреляш някого погрешка. А сега е обратното и ако стреляш навън, не знаеш кого ще очистиш от другата страна. А Турция няма да погледне много благосклонно, ако нейни граничари бъдат убити от стрелящи напосоки наши полицаи.

    Коментиран от #45

  • 35 А ми

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Къса памет":

    Браво! Така се изпълнява дълг и се охранява граница от заклел се войник. Който не е доволен -с документите на ГКПП. Точка.
  • 36 гуньо

    9 0 Отговор
    Трябва да се въстановят мините полета и да пише ако искаш мини.
  • 37 А ДАЛИ

    6 1 Отговор
    ЩЕ ГИ СПРЕТЕ ДА ПРАВЯТ АЛЪШ-ВЕРИШ С МИГРАНТИ?! С ДРОГА?! ОСОБЕНО БОКОВИТЕ ХОРА?! НАЛИ ЗА ТОВА ПОСТРОИХА "ОГРАДА"-ПАРОДИЯ
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "и да ви":

    Глупости говориш нямаш понятие от гранична бразда
  • 40 Дойче Гьобелс

    8 0 Отговор
    да драсне некой ред за израелската, или американската( най-вече мексиканската) граница, и колко са жертвите там за година- все едно е война..

    На всякъде, всяка една държава защитава границите си. Не се стреля там където няма граница, т.е. държава.
  • 41 безпартиен

    6 0 Отговор
    Ако всеки преминал не през ГКПП бъде натоварен на самолет и откаран до родината му,веднага ще намалеят т.нар."бежанци"!Много по изгодно ще е да ги изпратим дори и със самолет отколкото да ги храним с месеци и години!Това трябва да става веднага след бързо производство и осъдителна присъда за не законно преминаване на държавна граница!
  • 42 171717

    3 0 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ , ПО ГРАНИЦАТА ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ СТРЕЛЯ С ПУШКИ И КАЛАШНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Е да не ги стреляме, така ли? Граничарите да раздават хляб и сол?
  • 44 Философски трактат

    3 0 Отговор
    Необходима им е само нова/старата стандартна процедура при задържани на нарушител - Стой намясто!; Предупрудителен изтрел... и огън на поражение. Чисто 3 прости действия,които всеки служил войник до 1989г. знае. А сегааа... видите ли в Инструкцията на МВР реда за употреба на оръжие е обтекаем и хлъзгав като върбов клин. Пълно е с прилагателни ,като например "абсолютна необходимост". Човек да се чуди полицейският закон литературно произведение ли е, философски трактат ли е. Ако прочетете закона за МВР тооо... полицаят преди да употреби оръжие доста трябва да порасъждава философски. А в повечето случаи решението за стрелба трябва да се вземе за секунди.
  • 45 Не ни е било еня

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мирослав":

    До средата на 50-те години на турската,гръцката и сръбската граници постоянно ставаха престрелки защото диверсанти влизаха в България да правят диверсии. Сърбите даже нападаха бригадирски лагери,а с гърците от 1948 до 1953г. се водят няколко боеве за два острова на р.Марица при Капитан Андреево и Генералово. И въобще не ни е било еня колко благосклонно гледат на това съседите.