10 Ноември, 2022 21:48 3 785 44

Любомир Аламанов: На 10 ноември 1989 година бяхме излъгани, измамени и заблудени

  • 10 ноември 1989-
  • паралели-
  • заблуди

Тогава имаше заклинания, има и сега, 33 години по-късно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес, на историческия 10-и ноември може да се направи следния паралел.

През 1989 г. чухме заклинанията: "Идва зима", "Идват кризи", "Идват тежки времена", "Сега не е време за противопоставяне", "Сега трябва да се обединим", "Сега трябва да загърбим различията, да не се ровим кой какво е направил, а да мислим за заплатите на хората". Бяхме излъгани, бяхме измамени, бяхме заблудени. Насилници и жертви седнаха заедно и уж като равни започнаха да решават проблемите на жертвите. Да, правилно четете, насилниците се правеха, че решават проблемите на жертвите. Но на практика си решаваха своите проблеми. И замитаха следите на всичко, което са направили. Затова няколко десетилетия не можем да се оправим.

През 2022 г. слушаме абсолютно същите заклинания. И то по един още по-нагъл начин. Директно, хилейки се, без капка срам. И с толкова много лъжи, че сякаш измамник продава въздух под налягане. И отново ни се предлага да забравим кой ни открадна 12 години от живота, само и само да върнем един комунист-милиционер на власт.

Това е истинският проблем. Това е разделението. Насилници и жертви. И липсата на изговаряне, на покаяние, на пречистване, това задълбава разделението.

Имаше и за уотабаутизмите на Борисов, и за странното поведение на Радев, и за всичко. И за всичките лъжи, като например, че на 10-и ноември 1989г. Борисов си имал охранителна фирма. Сериозно ли го каза това?

Силно се надявам, че нито една парламентарна група няма да се поддаде на пропагандния натиск и няма да клекне на милиционера-комунист.

А умните хора в ГЕРБ само това ще ги запитам: Докога ще търпите всичко това? Докога?

(от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако не мислим кой какво е правил

    35 2 Отговор
    И го пуснем във властта, сега ще направи 200-пъти повече! После пак зима ще чака за да го пуснат отново будалите! Освен ако в тази, сегашната зима всички будали не гушнат букета!
  • 2 Русенец

    78 9 Отговор
    2007 се наслушах на кандърми, как в ЕС сме щели да имаме европейско стандарт, европейски заплати и европейски пенсии.

    Коментиран от #17

  • 3 Ния

    71 3 Отговор
    Остава в сила жестоката притча,прост народ,слаба държава.Това е в общи линии.

    Коментиран от #10

  • 4 Последния Софиянец

    52 9 Отговор
    Загубихме Студената война и сега сме под окупация.
  • 5 Вярно е

    66 10 Отговор
    България беше излъгана с помощта на лицемерна Европа, която спаси хранениците на комунистическия режим и предаде борещите се срещу него. България беше вкарана в смътроносен преход на олигарсите и групировките, които прогониха милиони от собствената ѝм държава. Излъгаха родителите ни, старците ни, децата ни. За да може същата хаста да запази своето, властта и парите си. Това се случи. Седнаха на кръглата маса и излъгаха всички ни, изнесоха милиарди и вдигнаха хотели и имоти, за сметка на народа. Това правят и днес пред погледа на децата ни. Ще ѝм позволим ли? Ще ѝм позволите ли? Ще ги допуснете ли да седнат отново на същата кръгла маса да забъркат новия преход на геноцид в следващите 30-40 години?. Защото това което те извършиха е геноцид. И се подготвят за нов.

    Коментиран от #26

  • 6 12340

    28 7 Отговор
    "...А умните хора в ГЕРБ само това ще ги запитам: Докога ще търпите всичко това? Докога?..."
    ...докато "умните и красивите" висите на дувара в Банкя!

    Коментиран от #23

  • 7 ВИНЕТУ

    40 5 Отговор
    ТУРЦИ СТРЕЛЯТ СРЕЩУ НАШ ПОЛИЦАЙ И ГО УБИВАТ И НИЩО ОЛИГАРСИТЕ ПЪК НАС НИ УБИВАТ И НИЩО....
  • 8 РЕАЛИСТ

    59 2 Отговор
    Излъгаха ни , вярно е. Обещаваха ни за 10 години да имаме стандарта на живот на Гърция
    . Ходихме по митинги , а те планираха, как да станат милионери. Рушаха изграденото и крадяха. Настъпи една хайдушка приватизация. Батето Иван Славков каза, че за толкова кратко време не са се пръквали милионери, дори пи време на Златната треска в Клондайк.
  • 9 1221

    19 2 Отговор
    Това за умните хора сигурно е някаква шега.😄

    Коментиран от #24

  • 10 мдаа

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ния":

    Фуния
  • 11 Авторът

    9 15 Отговор
    Е излъган измамен и заблуден
  • 12 Наистина

    47 12 Отговор
    На 10 ноември 1989 година бяхме излъгани, измамени и заблудени - американците стъпиха на българска земя и я опоскаха, като умело обвиниха и използваха за параван комунистите.
  • 13 😂😂😂✌🤞

    39 1 Отговор
    Любомир Аламанов: На 10 ноември 1989 година бяхме излъгани, измамени и заблудени......................МНОГО КЪСНО ГО ОСЪЗНАХТЕ....!
  • 14 нннн

    29 3 Отговор
    Ами това е изборът на българите - No1 - Тиkвaтa, No2 - Пpocтoтo.
  • 15 Меркуцио

    8 16 Отговор
    Умните хора в ГЕРБ нищо не търпят, те мълчаливо наблюдават! Бойко Борисов е верният отговор на такива като Дайнов, Смилов, Бимбалов, Янакиев, Бабикян и, разбира се, Аламанов! Търпимост, толерантност, да преборим предразсъдъците, па после и корупцията! Думи, лъжи, патетика и отровна заблуда! И в тая "демократична" мъгла един бивш премиер от ветерани Бистрица, с кефа на дете, подритва душманите си на 21!

    Коментиран от #36

  • 16 уви ФАКТ

    17 6 Отговор
    Не знам дали и вие правите внушение, че има хубав капитализъм и демокрация, но живковистите са направили лошият капитализъм. Демокрацията ни, и капитализмът-икономиката ни, са дирижирани от ЕС, НАТО, МВФ, Сорос-цру, сроднити на - и самата америка-за-българия, фондациите създали ГЕРБ. .................................... КЪДЕ ИМА ДОКЛАД ОТ ДОБРИ КАПИТАЛИСТИ И ДЕМОКРАТИ ПО СВЕТЪТ, ДА КРИТИКУВАТ ТОВА В БЪЛГАРИЯ, НАПРОТИВ МЕЧТАЯТ СИ ЗА ТОЗИ НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ. НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ - РАЯТ НА ОЛИГАРХИЯТА И КАПИТАЛИСТИТЕ. ........... Петата колона на Англия, евреите. МВФ натискаше за такава приватизация, набери в търсачката на в.капитал ВИДЕНОВ АН МАКГЪРК 1996 ГОДИНА. Китай не са правили приватизация никога. МВФ дава заеми срещу приватизация и ликвидация. Целта е унищожаване на славяните и руснаците.. БКП и КПСС станаха буржоазия и бяха купени от ЦРУ. Не става въпрос за никаква перестройка, това бяха 5 години за да свикнем и приемем чистият капитализъм. Иван Костов въведе частното здравеопазване, но го въведе реално Гайдарски. Прочетете "Никаква отсрочка"- в."Работническо дело" 30.11.1989г. фейсбук я има, последната реч на живков, последната страница на фермата на животните, филмът стената с иван иванов, ... всеки български филм от 1980те е критика на комунизмът и социализмът и пропаганда на буржоазното общество.Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в пре
  • 17 Абе ти си стой

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "Русенец":

    и чакай. Някой друг да ти донесе стандарта на живот. ЕС е възможност, от която да се възползваш. Ама какво да ти говоря? Явно си от тези дето чакат на хранилката да им изсипят в копанката и те само да лапат и дъвчат. Язък, че си ми градски!

    Коментиран от #31

  • 18 очевидец

    24 5 Отговор
    искахме портокали и банани но не и банановата република дето ни пробутаха другарите от ДС
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Койчо

    4 2 Отговор
    Тайният агент на ДПС,екс другаря Алиманов,с важни разкрития от изминалите 33 години.Мрази милиционерите,че вече е Аламанов.
  • 21 Вирус

    3 1 Отговор
    Тоя тогава къде е бил
  • 22 Какво е това...?!

    8 2 Отговор
    ,,... уотабаутизмите на Борисов..."...?!Нима няма подходяща българска думичка...?!?!

    Коментиран от #34

  • 23 Да де,именно...!

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "12340":

    ,,....докато "умните и красивите" висите на дувара в Банкя!..."
    Да допълня-като прани гащи...!
  • 24 И,превари ме!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "1221":

    И аз точно това щях да питам...!
  • 25 Болярче

    11 1 Отговор
    Къде са сега протестиращите на 10 ноември 1989 ?Къде са сега протестиращите против простотията и Борисов млади образовани хора?Няма ги,значи всички са доволни.Лапаницата на тоя етап приключи.

    Коментиран от #42

  • 26 Моарейн

    20 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вярно е":

    За мен проблемът не е, че некой си вдигнал хотел - халал да му е, а че разрушиха всичко - промишленост, здравеопазване, възпитание, защото т. нар. "демократи" решиха, че светът започва и завършва с тях. И докато едните бяха заети да крадат къде каквото видят и да се мазнят на новите ни господари, другите - да рушат каквото още не е откраднато, а третите просто да оцеляват както могат, всички вкупом оставиха децата си на самотек. Така България се превърна от относително благосъстоятелна държава в най-бедната, най-опосканата, най-разбитата страна. От страна на относителни ред, дисциплина и сигурност стана страната на безкрайната агресия и безграничната простащина. И никоя цензура няма да промени казаното от мен, най-малко пък тая на "Факти".

    Коментиран от #32

  • 27 Отвори

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "3.14К":

    си очите и ще видиш - поведението на неграмотния и поведението на образования?!!!
  • 28 123

    12 0 Отговор
    Охранителната фирма,на комуниста-милиционер(тъпия вол,от Банкя) му я харизаха,от ДС и от ЦК на БКП,на един малко по-късен етап,но това не му пречи да продължава да лъже,като циганин(то си му е,в кръвчицата, на агента "Буда")!
  • 29 А сеа Копейката сеа не тряя а работи!

    7 3 Отговор
    2 милиона от субсидията само..Сеа яде пържола с гъби за 3,50.В парламента.
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    33 ГОДИНИ ПОГУБЕНА ДЪРЖАВА И СЪДБИ ЧОВЕШКИ В БГ
  • 31 Хаха

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе ти си стой":

    Абе аз лично съм се възползвал и не се оплаквам от заплатата си, но какво да кажат пенсионери, инвалиди, майки с деца и др. хора, разчитащи на социалната страна на ЕС!? Хората с нискоквалифициран труд са в пъти по-добре платени в другите членки на ЕС, но и в България не може без тях! Не всички са айти, доктори и т.н.! И ти ни можеш без тях - едва ли ще си сготвиш и сам сервираш в ресторант, а сутрин да станеш в 5 часа да изчистиш улицата, издоиш и нахранш кравата, съсириш млякото и после са си гледаш "добре платената" работа!
  • 32 Хаха

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Моарейн":

    Че какво ново се построи в България за 33 години? Едни има/няма 200 км. пътища, 3 спортни зали, няколко детски градини в София, с които мисирите на безкнижника се скъсаха да го рекламират и едно безсмислено водно огледало в Кърджали! Какво друго - завод, язовир, напоителни системи, летище, стадион, дори не знам за нито едно ново училище или университет! Прав беше бай Тошо, когато каза, че построеото от него не могат да го боядисат само! Днес всички са айтита, ходят на козметик да се епилират и лакират и не могат да си трошат ноктите на строежи, пък и и мазоли излизат...
  • 33 # идиоти вън

    8 1 Отговор
    Аламанов, сигурно си прав за 10.11.89г., че бяхме излъгани, но тази лъжа продължава вече 33г. и то не без участието
    и лъжите на журналистическата гилдия. Вижте медиите, от космоса се забелязва как пазат чужди интереси и са антибългарски рупори! Ти не правиш изключение!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Умни хора

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Меркуцио":

    в герб - оксиморон, герберите олицетворяват най алчнатс и крадливс пасмина в републиката, едни 20% заедно с ромите
  • 37 един

    4 0 Отговор
    Умните в ГЕРБ отдавна напуснаха/колкото и малко да бяха/,останалите са купени!Илюзия е,че ще минат на отсрещната страна!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Име

    4 1 Отговор
    Айде айде ни за Комунизъм ставаме ни за Димокрация.
    Само крадене мбого добре си ни е описал Чърчил конекрадците от долен Дунав
  • 40 Колев

    4 0 Отговор
    10.11.89 е същото като 9.9.44 г. Просто смениха ръководството.
  • 41 Рашо

    6 0 Отговор
    На 10.11 1989 г. алчни за пари и власт селяни /веднага отмениха жителството за големите градове/ нападнаха властта и превземайки я, видяхме резултата. Продадоха заводите за скраб, селяните отидоха в градовете поради липса на работа, а земеделието и стопанството загина от мерака на депутати да внасят храни от съседите. С една дума 33г. разруха.
  • 42 Избягаха от родината си

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Болярче":

    Това е. Остана лошия материал както каза Борисов.
  • 43 Българин

    4 0 Отговор
    ми то и за еврозоната т. е. да ни ликвидира по бързо ЛЕВА. ШОТО ПОСЛЕ НЕМА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА. как мислите защо UK. (англия) НЕ ВЛЕЗЕ В ЕВРОТО???????
  • 44 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    ГЕРБ са квинтесенцията,еманацията на на-сил-ни-ци-те и гра-би-те-ли-те,там се вляха всички мер-зав.ци от прехода,от всички отпаднали парти.Наближава деня,в който всички герберски функционери ще бъдат а-рес-ту-вани и разс-следвани,ще напълнят зат-ворите и трудовите лагери.