Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 16:00 1 998 19

Радослав Бимбалов за 10-ти ноември: Ние, подивелите лъвчета на свободата

  • радослав бимбалов-
  • 10 ноември-
  • 10 ноември 1989-
  • промени-
  • демокрация

Всяко поколение има своя един единствен шанс да порасне. На нас 33 години не ни стигнаха

Радослав Бимбалов за 10-ти ноември: Ние, подивелите лъвчета на свободата - 1
Снимка: Нова ТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В своя профил в социалната мрежа Фейсбук Радослав Бимбалов написа, че си спомня ясно началото на демократичните промени в България. Тогава той е на 16 години и носи бунтарски дух.

Радослав Бимбалов е основател и управител на рекламна агенция. Има активна гражданска позиция по ключови за обществото ни теми. Във Фейсбук той припомня как е видял началото на демократичните промени в страната ни, участието си в митингите и създаването на партията на СДС.

Ето текстът на неговата публикация:

45 години стигат. Това пеехме по площадите тогава.

Аз бях навършил 16 - недовъзмъжало хлапе, хормонално бунтарче. Когато отвориха централа на СДС в Пловдив, цъфнах в стаичката и изявих желание да стана член. Още помня синята карта, която ми дадоха. Литнах, сякаш ми вързаха това картонче на гърба.

За митингите се обличахме все едно отиваме на мач. Сини ленти на главите, сини знамена в ръцете. Преди да отидем на площада, минавахме през кафенето на Партийния дом. Влизахме вътре, целите сини и буйни. Старците по масичките притихваха, стреснати от наглостта ни, а ние героично взимахме пластмасовите разтапящи се чашки и отивахме да пеем.

На митингите имаше хиляди, всякакви хора. Тоя вятър, дето ни беше изкарал по площадите, ни вдигаше на метри от миналото, политахме с пръсти в буквата V. Ние, подивелите лъвчета на свободата.

Случи се, да. Дадоха ни да си купуваме корекомски шоколади, банани и кока-кола. Дори ни пуснаха да ходим в чужбина. Невидели свобода, преяждахме с нея, въргаляхме се в собственото си безгрижие. А в същия този момент, някъде в София, третокласникът Делян се е учил да смята.

Всяко поколение има своя един единствен шанс да порасне. На нас 33 години не ни стигнаха.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    28 15 Отговор
    И тоя ли талибан соросоидче се изрезва бреее! Само снимката е достатъчна ей.

    Коментиран от #12

  • 2 Европейца

    32 10 Отговор
    Радко, твоя врух беше замунда банана бенд бе! Лъв бил, не си повече от мъстия
  • 3 Ддддддддддд

    37 4 Отговор
    Какви лъвчета бе-каква свобода...? Всичко излезе измама-имаш банани но нямаш бъдеще.....
  • 4 Про митак

    25 3 Отговор
    старата бимбалица пак пусна см радлива бомба
  • 5 Демократ

    12 21 Отговор
    Няколко коментара показват защо нямаме свобода.Някои хора се раждат роби,обичат да живеят като роби и не знаят що е свобода,защото не знаят какво значи. Свободният дух е двигател на човечеството и това го доказва развитието на свободния свят,където човек се развива свободно.За жалост в България ретроградните сили яко са хванали властта и вместо напред вървим 100 г.назад. А има толкова много таланти във всички области,но понеже искат свобода на развитие бягат от България.Тук остава простотията с власт и тези коментатори по-долу.

    Коментиран от #16, #19

  • 6 Хаха

    35 2 Отговор
    Егати "ужасните" години... Нямаше гмо банани, а само истински и то се чакаше на опашки 2 или 3 пъти през зимата, когато зреят на юг, а сега гмо-та без вкус и мирис - целогодишно! Не можеше и свободно да се пътува навън, а само организирано! Сега напълнихме с евтина работна ръка запада! Нямахме "щастието" да се познаваме дрогата и просяците, не можехме да си сменим пола и да парадираме, че сме жендъри в училище.... Нямаше айфони, компютри и интернет! И какви "ужасни" деца - крякахме и играехме безконтролно, сами по улиците до сред нощ...
  • 7 Хаха

    23 2 Отговор
    Тоя палячо тогава е бил дете какъв лъв и каква политика го е тресяла незнам. Тва соросоидчета та са големи папапагали и лишпери. Даже е наказуемо да използваш дете за политически цели значи и СДС си е била една комунистическа партия което си го и знаем за това този преход при нас не се получи
  • 8 Хаха

    22 4 Отговор
    Я кажи какво ви сипваха в кафето рано сутрин, за повдигане на "духа"!? Протестъри без работа, ходещи по митинги - "професия" през 90-те години, когато закриваха предприятия! Като го гледам, още не е пораснал - с тази гнусна брада, някаква жъндърска мода ли е, явно съм изостанал в тенденциите!? Имам чувството, че редовно е изцапана и от нея капе цялото му дневно меню, което полепва...
  • 9 Кочо

    20 1 Отговор
    Какво лъвче на свободата си ти, американска креатуро?! Които свързват свободата с Америка са или откровени предатели захранвани от грантоне или хора с изгладен от прохагандата като бирярдна топка мозък! В Америка няма свобода на словото, налагат се с диктатура най-отвратителни извращения!
  • 10 3.14К

    21 0 Отговор
    И мисловно и на визия, нещата навеждат към психопатия.
  • 11 Никога няма да пораснем!

    2 1 Отговор
    Помним като маймуните - 3 минути!
  • 12 Сусу Манарата

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Колко струва втулчицата на козята му брада?
  • 13 гост

    4 1 Отговор
    Седесарски ултрас си бил.Късметлия ,как не си ял сопата някъде.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Вирус

    3 0 Отговор
    Еййй всички били бунтари бе що го казват чак след 33г и що си мисля че по това време трябва да си бил в казармата
  • 16 Моарейн

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Знаем, знаем - на вас "демократите" все другите са ви виновни. Тридесет и три години имахте, за да докажете, че наистина сте толкова умни, кадърни, знаещи и можещи, колкото парадирате. Доказахте само, че сте въздух под налягане. И никоя цензура, най-малкото пък тая на "Факти" не може да промени написаното от мен.
  • 17 Бимбалчо

    2 0 Отговор
    От 1992 до 1997 бях в Пловдив. Разбира се заблуден, че получавам Свобода, търсех къде да ходя на протести, стачки, абе "революционерска" душа. Ами нямаше. Нямаше нищо. Така че, този Замундец (това го имаше и поне на мен ми беше весело да го слушам тогава), ако може по-подробно да разкаже кои протести точно?
  • 18 хахаха

    2 0 Отговор
    е на бръмбаров му личи, че не са му стигнали тия 33 години да порасне...но подозирам, че и следващите 33 няма да му стигнат...
  • 19 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    понеже си надраскал много думи, демек, много си "умин" и начетен, знаеш ли кой е написал "Бягство от свободата"? Не е съветски комунист да отбележа...и кого ли е имал предвид?