Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 04:36 8 736 260

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?

  • 10 ноември-
  • 10 ноември 1989-
  • промени-
  • бкп-
  • кореком

„Кореком" събори социализма години по-рано

Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.? - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършват се 34 години от началото на демократичните промени в България. На 10 ноември 1989 г. пленумът на ЦК на БКП гласува оставката на Тодор Живков като генерален секретар.

Споровете за и против социализма са превзели Фейсбук и от вчера са сред най-коментираните теми. Едната страна казва: при социализма беше добре, цените бяха ниски, хората ходеха на почивка, имаше прилични пенсии, безплатно здравеопазване и т. н. Това припомня biographbg.wordpress.com.

Другата отговаря: тогава страната е била затвор, ДС, лагери, оградена с телени мрежи, сега хората са свободни и ходят на почивка в Гърция, пътуват по цял свят, не чакат 15 години ред за кола и т. н.

Сигурно трябва да минат десетилетия, докато бъде оценен обективно 40-годишният период на социализъм в България.

Но носталгията по соца не е само политически сблъсък. Рекламите на хранителни продукти отчетоха този феномен. Рекламата на кренвирши „Оооо, Пепи…“ се базира на убеждението, че тогава колбасите са били истински, от месо, а сега са боклуци. В рекламата се вижда щанд от социализма, отрупан с колбаси.

Това е идеализация. При социализма щандовете за колбаси бяха полупразни, с изложени само 2-3 вида, а не отрупани с луканки и салами. Хубавите луканки и салами бяха дефицитни и скъпи, изобилие предлагаха само отделни ведомствени барчета и представителни магазини.

Който припомня ниските цени на социализма, трябва да признае, че те бяха изкуствени, нереални, непазарни. Това създаваше дефицити и напрежение в икономиката, което логично завърши с рухването на системата. Тя не беше съборена от злодея Горбачов, както си представят някои носталгици от онова време. Тя фактически фалира, изгуби конкуренцията със Запада, за да завърши закономерно с разпадане.

Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.

Разобличителите на социализма от онова време, които са видели малко от него, стигат до абсурдни твърдения – че тогава не е имало култура, всичко е било идеологическо, всички са били дегенерати и пияници, страхливци и сервилни слагачи на властта и т. н. Ако не бил паднал социализма, сега нямало да имаме интернет, твърдят някои. Това са фантасмагории – западните технологии и техника проникваха и тогава, през Желязната завеса.

Социализмът в България рухна също отвътре. Падането на Живков, с негласна подкрепа отвън, само логично ознаменува края му.

Сега малцина знаят какво е „Кореком“ и ролята му в българския живот тогава. Това бяха т. нар. валутни магазини, със западни стоки. „Кореком“ беше като витрината на Запада, безпощадното, разрушително сравнение на западните стоки с местните.

На българския пазар например нямаше кафе, понякога месеци наред. После се появяваше виетнамско. Боклук. След това изчезваше и на негово място се появяваше полски заместител, от цикория. Или печена леблебия, ръж. После току се появи кубинско или анголско кафе. А в „Кореком“ имаше поне 2-3 вида ароматно, с лъскави опаковки.

Сега някои пишат, че стоките в „Кореком“ били недостъпни, хората били бедни, не можели да пазаруват там. Глупости. Това бяха най-достъпните магазини, с огромни обороти. От края на 70-те и през 80-те години там можеше да купува всеки с чужда валута. Чуждата валута беше предимно долари, марките се преизчисляваха в цени в долари.

Доларът беше с официален курс 0,98 ст., но на черния пазар за 15 години курсът му се промени от 2 лв. до 3,50 лв. Чак като падна комунизмът скочи рязко до 6-7 лв.

Преди края на 70-те в „Кореком“ пазаруваха само чужденците, също и българи, които са работили за валута в Либия, Алжир и на Запад, по корабите, международния транспорт.

Но всеки можеше да намери един арабски студент и да си купи чрез него магнетофон или телевизор. Защото на българския пазар се продаваха 60-килограмови руски цветни телевизори „Електрон“, а в „Кореком“ – „Сони“.

На пазара се продаваха т. нар. полски „Грундиг“, имитация на германската марка, а в „Кореком“ – оригиналът или японските „Акаи“, „Пайниър“ и т. н. Имаше изобилие от марки. Българите от средна ръка нагоре живееха заобиколени от японска електроника от „Кореком“. А средната класа беше доста по-широка от сега.

Всички ходеха с дънки, беше дори въпрос на мода и престиж – корекомско. Дънките в „Кореком“ бяха по 8-10 долара, а работещите по чужбина мъкнеха и оттам. Иначе по магазините – дънки „Рила“ и дефицит…

Към края на комунизма минималната заплата достигна 120 лева, а заплатата на млад специалист – 155 лв., в някои случаи 165 лв. Заплатите в средната класа, чиновници, служители се въртяха около 300-350 лв. през 80-те години. Заплати от 500 лв. и нагоре се смятаха за „директорски“. Заплатите под 200 лв. не стигаха, цените през 80-те на хранителни продукти бяха сравнително високи.

Дву-тристаен апартамент в София (цените бяха почти приравнени с другите големи градове) струваше 8-10 хил. лева в края на 70-те, 12-13 хил. в края на 80-те. Тогава един апартамент се равняваше на 50-60 средни заплати.

Сега струва между 100 и 200 средни заплати. Кредитите тогава бяха леснодостъпни, изплащаха се също толкова лесно. Но се чакаше ред да купиш жилище, записваш се, проверяват те комисии, класират те по категории, по различни системи, с лихвоточки.

Мнозина се уреждаха с връзки. За номенклатурата бяха избраните жилищни райони и блокове. Масово явление беше в един апартамент да живеят по 2-3 поколения – баба и дядо, син и дъщеря, внуци.

Имаше пенсии и по 250 лв., добри при онези цени. Но и тогава имаше бедност. Сега има стачки за учителските заплати – традицията да унижават учителите започва именно от соца.

Те, заедно с университетските преподаватели, бяха от най-бедните прослойки. Военни и милиционери взимаха повече от тях. И досега е така. Нещо неизтребимо има в отношението към образованието, независимо от смяната на правителства и концепции.

Но при соца преподавателите със сигурност не бяха унижавани толкова и поради по-ниските разходи за живот, ако питаш старите учители, ще ти кажат, че са живели по-добре.

Ясно и просто го каза пред мен един 80-годишен дядо в троянско село, в средата на 90-те години – „Половината ми живот е минал преди 9 септември, половината – след 9 септември. Втората половина беше по-добра“.

Човекът цял живот е живял на село, не е бил партиен член, дори е бил репресиран в някакъв период през 50-те. Но така дели и оценява живота си.

А след 10 ноември отвратените от социализма, започнаха да идеализират живота в България преди 9 септември. Тя била Швейцария на Балканите и пр. Отново погрешна представа. Била е бедна, бедна държавица, в която мъжете от предимно селското население, са обували за пръв път обувки, когато са отивали в казармата. Дотогава са ходели с папуци от свинска кожа. Затова така оценява живота си дядото…

Ето и малко цени от социализма:

Истински ниски, за които най-много жали средният българин, бяха цените на тока, водата и парното. На село плащаха по 80-90 ст. ток на месец, също толкова и за вода (поливаха градината от чешмата)… Затова не е чудно как селяни през 70-те са живели с по 30-60 лв. пенсия. Тя (както и сега) е отивала основно за олио, захар, такива неща. Другото си го гледат сами – домати, чушки, кокошки, козичка…

Парното в градовете рядко превишаваше 20 лева на месец за среден апартамент. Сега цените в София са непосилни, почти една трета от софиянци не плащат парно с години, държавата замазва положението като натрупва загуби в Топлофикация и дълговете ѝ към „Булгаргаз“.

Енергията не се плащаше по реални цени. Токът на месец в един апартамент беше 3-5 лв., ако не се топлиш с радиатор.Там, където нямаше парно, много на мода бяха акумулиращите електрически печки – по 5-6 киловата. Никой не използва сега такива разточителни печки за отопление.

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300“ струваше 6100 лв., „Лада 1500“ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Сега в София има регистрирани 1,1 млн. автомобила, някои семейства имат по 2-3, повечето втора ръка, разбира се.

Сега много се говори, че цените на бензина при соца били стотинки. Не е точно. Има периоди, в които са били много евтини. Но Брежнев позатвори кранчето в началото на 80-те години, после Горбачов го врътна съвсем. Още към 1985 г. бензинът поскъпна до 78 ст. литъра за обикновения, а за супер А96 – 98 ст. Един резервоар на Лада 1300 – 40 лева, една трета минимална заплата, горе-долу както е и сега.

Дизелът беше по-евтин, но нямаше дизелови коли. Само тираджии, работещи в Либия и дипломати, ако си бяха купили чрез „Кореком” „Пежо”-дизел или „Мерцедес”, се радваха на комунистическите цени. Нафтата за отопление беше 15 ст. литъра, около 3 пъти по-евтина от бензиностанциите. Имаше бензини за държавни коли, оцветени с различен цвят, за да се предотвратят кражбите.

България произвеждаше нафтови отоплителни печки. Истинско разхищение – нафта за отопление. Те имаха регулатор с въртящо се копче от 1 до 6. Оттогава е лафът „Всичко на 6”.

Никой не санираше, не търсеше енергийна ефективност. Първа атомна в Козлодуй бумти до пръсване, печките – на 6, а от некачествената дограма подухва.

И дойде моментът всичко да се плаща… Сега, който е свикнал да плаща по няколко лева за отопление, иска пак държавата да поеме дълговете на топлофикация, да държи ниски цени…

При соца много ценени бяха професии като бензинджия, барман (тогава имаше лаф – за да станеш барман, трябват връзки с Политбюро), които изкарваха пари с разни финтове. Водопроводчици, автомонтьори – това бяха галениците на социализма. Поради особеностите на тодорживковия режим тук, за разлика от други соцстрани, не се разрешаваше и най-малката частна инициатива.

Нямаше частни сервизи. Всички бяха на държавна работа, а отделно взимаха в брой на ръка. Склададжиите (за някои видове дефицитни стоки) бяха също много престижна длъжност. Плащаш си хладилника в магазина, а отиваш с кола да го вземеш от склад край София. Ако се уредиш с връзки.

За заплатите в Политбюро (командният орган на държавата) и на министрите се носеха слухове, никой не ги знаеше. Но се оказа, че са към 1000-1500 лв. Но имаше система за привилегии за висшата номенклатура. Специално снабдяване, специален внос.

В края на 80-те години на миналия ХХ в. Живков вече внасяше с парите от заеми от чужбина основни храни като боб, лук, картофи, защото след многото реформи селското стопанство го закъса. Приключението завърши с 12 млрд. долара външен дълг.

Едни си спомнят соца с умиление за младостта си, други с безгрижието – живеехме като под похлупак, еднакво бедни, но минимално осигурени.

Мнозинството с радост посрещнаха падането на Живков и комунизма, за да се разочароват след няколко години. Но още в началото на 90-те мнозина се разбягаха по света, след като паднаха изходните визи и телените мрежи по границата. За двайсет години около 2 млн. българи заминаха за чужбина, като емигранти или временни гастарбайтери. Да търсят по-добър живот от българските условия.

Но какво се случи след 10 ноември, та прогони толкова хора?

Всички се надяваха да стане по-добре, някои наивно очакваха, че като падне режимът, тук ще стане като в Западна Европа. Не би. И досега смятат, че някой е виновен за това – комунистите, ДС, богаташите откраднали парите и т. н. Проблемът е културен. Въпрос на интелигентност и манталитет.

България, за да има висок стандарт на живот, трябва да произвежда и продава нещо на света. И какво направи тя в условията на свобода и демокрация? Закриваше едно след друго производства, вместо да ги приватизира и развива, да им търси пазари.

Закри машиностроенето, компютърното производство (България е била лидер в Източна Европа), програмистите и компютърните спецове се разбягаха в чужбина. България не можа да продаде например завода си за автомобилни гуми на някой световен производител, както направиха всички източноевропейски страни.

И сега внася годишно към 12 млн. гуми. Заводът във Видин е закрит, както и няколкото големи завода край него. Градът е обезлюден, хората са се разбягали. Това се случи в множество малки и големи градове.

Някои погрешно си мислят, че това, което се е случило е по плана „Ран – Ът“. Малцина май са го чели. Там например пише как да се съхранят специалистите в електрониката, в машиностроенето, да се търсят пазари, за да не се закрива производството. И т. н. Нищо от този план не е изпълнено. Освен приватизацията, но калпаво и бавно, със закъснение.

Декомунизаторите ликвидираха селското стопанство.

Буквално, чрез ликвидационни съвети. Решиха да връщат земя в реални граници. Това върна земеделието от 30-те години, на дребните собственици на по 5-6, до десетина ниви. Но сега те отидоха в ръцете на множество наследници, които нямат намерение да се връщат на село. Никоя източноевропейска страна не направи такава глупава земеделска реформа. Сега България е вносител на всички онези плодове и зеленчуци, които е изнасяла.

В края на комунизма имаше 10,5-11 млн. овце, България изнасяше агнешко на 3 континента. Сега има 1,5 млн. овце, има внос на агнешко и от Нова Зеландия. И ако припомниш тези факти за ликвидацията, някои запалянковци по споровете „преди и сега“ веднага ще те нарекат „комунист“, който иска ТКЗС-та.

И за това е писано в плана „Ран –Ът“ – че възстановяването на собствеността върху земята може да създаде проблем, тя е била на дребни собственици, а модерното земеделие е уедрено.

В плана предлагат различни варианти на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно. Никой не е чул съветите. Ликвидираха. Закриха и разрушиха напоителни системи, трайни насаждения, ферми, стопанства, над половин милион работни места и т. н. Сега селата са обезлюдени и опустяват, ниви и пасища обрастват с храсти и бурени.

За да достигне животът в България европейски стандарт, страната трябва да започне да произвежда и продава нещо на света. Само с туризъм не става. Нито с яростни критики на миналото при социализма.

Източник: biographbg.wordpress.com


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    204 42 Отговор
    Какъв беше животът преди 10 ноември 1989 г.?
    Ами пред 10 ноември животът си беше най нормален.

    Коментиран от #78

  • 2 От капиталистическа

    161 30 Отговор
    Германия/Франция и социалистическа България избирам Германия/Франция.
    От социалистическа България и капиталистическа България избирам социалистическа България.
    Който разбрал, разбрал.

    Коментиран от #146

  • 3 Кир Ливанчо

    94 63 Отговор
    Говорят си двама стари софиянци след 44-та:
    — Колко се промениха нещата. По царско време на табелата пише "При Пешо". Влизаш, а вътре — месо, колбаси, салами, изобилие... Сега на витрината пише "Месо, колбаси", влизаш, а вътре — само Пешо.

    Коментиран от #79

  • 4 да де

    197 18 Отговор
    Сега има банани, но няма български домати..

    Коментиран от #9, #16

  • 5 Христо

    55 127 Отговор
    Животът и развитието на България спряха на 9 септември
  • 6 Петър

    85 36 Отговор
    В "Мототехника" имаше и автомобили без ред, без връзки и се продаваха срещу левове, само за загубената ЛАДА се чакаше и то от средата на 80-те години.

    Коментиран от #89, #128

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ж И В О Т А

    194 28 Отговор
    в БЪЛГАРИЯ преди 10.11.1989 г. беше Д Е С Е Т пъти по евтин . Бяхме стигнали Д Е В Е Т милиона българи , ЗДРАВИ , изучени , всички с работа , ОСИГУРЕНИ за пенсия , отключени домове с прозорци и врати БЕЗ решетки и още много много по добър живот от сега . За същия период сега сме ШЕСТ милиона , БЕЗБРОЙ болници- препълнени , 60% без осигуровки за пенсия , без почивки и какви ли не още мъки за народа . Да има банани и мерцедеси но за колко българи?

    Коментиран от #240

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тодор Живков

    94 11 Отговор
    Живота преди беше лош,нямаше банани

    Коментиран от #173

  • 11 С едно изречение..

    179 27 Отговор
    Роден съм през 1960 и мнението ми би трябвало да има реална тежест - при Соца плюсовете бяха неимоверно повече от минусите..
  • 12 Петър

    77 15 Отговор
    Извадка от публикацията която не отговаря на истината:
    "Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш – за „Лада” – от 13-14 до 17 години".
    В реда на написаното в публикацията, искам да попитам:
    Този който е за купил ЛАДА от "Мототехника" срещу левове през 1974 и 1980 година, колко години е чакал за тази ЛАДА?

    Коментиран от #96

  • 13 Погледнете хората на снимката първо

    155 15 Отговор
    В какво добро физическо здраве и колко добре изглеждат телата им, а погледнете дроб сърмите и свинете днес в супермаркетите и ще видите разликата в качеството на храните веднага това и днес
  • 14 4542

    84 5 Отговор
    Общо взето вярно.
    Дънки 8-10$ не съм виждал. RIFLE и Levis бяха 22$(66лева), около 40 немски марки
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кир Ливанчо

    61 10 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    На пазара си купувам български домати и краставици. В магазините са пластмасови.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Много са снимки в нета the lost Bulgariа

    130 20 Отговор
    Напишете the lost Bulgaria и гледайте колко усмихнати и хубаво облечени и здрави и спокойни бяха българите и колко хубави и преливащи от хора бяха градовете на България преди 89-тс....и сравнете с днешната мизерия и разруха дори в софийските гета ако щете без да гледат разрушените и обезлюдени градчета и села.....
  • 19 Злият

    105 7 Отговор
    И сега сме така ,,загниваме като мушмули..И по сладки ставаме ..Само цигания и турски сериали .Борчове и фондове..и много престъпници .
  • 20 на снимката всичко е произведено в БГ

    107 14 Отговор
    А днес яжте пластмасите и ГМО Тата и палмовото масло и химическите колбаси в чуждите вериги ...
  • 21 Тодор Живков

    94 9 Отговор
    Как сте,как сте ,имате ли банани вече

    Коментиран от #95

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кир Ливанчо

    81 6 Отговор
    Как ли би изглеждала същата статия за 34-те години демокрация. Със сигурност също толкова зле. Защото средата я създаваме ние, а не някой отвън. Докато мрънкаме срещу всичко или сравняваме преди и сега, ще е така. Сега, когато нещо не ни харесва, може да го променим. Хубавото на времето преди 89-та е, че хората са били по-дисциплинирани и са имали характер и ценности. Сега не виждам много хора с характер и ценност.
  • 24 плюс минус

    127 13 Отговор
    Спокоен живот, работа за всички, добро безплатно образование, безплатно добро здравеопазване, всички ходеха на евтини почивки по 15-20 дни, построиха се хиляди евтини апартаменти, добро селско стопанство с безумно вкусни продукти....имаше и минуси, но днес минусите са повече от плюсовете.
  • 25 Злият

    94 11 Отговор
    Еееех ако можех даде върна в оня лош социализъм..Ама няма ..Сега ям банани ,туй ме успокоява .Ахаха
  • 26 Уса

    109 16 Отговор
    Живота ми харесваше повече през социализма.Храната беше малко,но качествена и достатъчна да се нахраниш.В столовете по комбинатите правеха манджи каквито сега ядете само по луксозните западни курорти,ако можете да си го позволите финансово.Банани имаше сезонно,и беше нормално да е така.Чакали сте за лада 15 години ами да не сте чакали колите бяха лукс и в Америка не се продаваха като банички,но имаше градски транспорт какъвто и в Америка в момента няма

    Коментиран от #31

  • 27 Танас

    26 57 Отговор
    Беше толкова хубаво че даже не искам да си спомням.

    Коментиран от #185

  • 28 Злият

    60 11 Отговор
    Сега 60%от населението не яде банани..Щото се подува шкембята ..от тоя плод .Колумбийците го пържат като картофи.Ама де да знаем
  • 29 Не е вярно

    56 20 Отговор
    Че
    Защото на българския пазар се продаваха 60-КИЛОГРАМОВИ руски цветни телевизори „електрон
    Нищо подобно всичко В статията е манипулативно изкривено до крайност
  • 30 Уса

    85 9 Отговор
    Забравих и най важното сдобихте се с апартаменти и вили много лесно а днес плюете на това
  • 31 Ха ха

    4 24 Отговор

    До коментар #26 от "Уса":

    Сигурно падаш от Марс
  • 32 Пасъмас

    37 78 Отговор
    Близо петдесет години, България бе чужда на Света.
    Във Сталински режим живяхме, безропотно без Свобода!
    Зад Желязната завеса, тайно слушахме ний Би-Би-Си.
    Но в петък вечер безусловно, натрапваха ни Руски новини!
    Супер Рифле!! Нина Ричи или Вранглер, бяха нашите мечти!
    Но за Кецове китайски, чакахме пред “Спортния” със дни!
    Бийтълс, Пърпъл, Ей/Си-Ди/Си, бяха идоли за нас.
    Но със Златни струни и Щурците, изкласявахме 12-ти клас!
    Долари купувахме от чужденците, плахо влизахме във Кореком.
    Бяхме много предпазливи! Нарушавахме Закон!
    Дънки, дъфки, някое парфюмче, или пък сапунче Фа.
    Мигом Ставахме “вървежни”, будехме ний завист в цялата мах’ла.
    Жителството, трудовите книжки! Безпартиен, или член на БеКаПе?
    Тоз въпрос бе Много важен! Ако искаш ти да си добре!
    Ставаш Член на БеКаПе-то, мигом падат всякакви стени.
    В списъка на чакащи не влизаш, на опашката си първи ти!
    С пот и сълзи съградихме, ний Берлинската стена.
    За да трябва да прескачаме, търсейки на Запад Свобода!
    За панелка с лихво точки, се записваш да ти дойде ред.
    А пък в този списък и не знаеш, ти отзад ли си или отпред!
    В Мототехника отиваш след като си чакал пет лета.
    Вземаш Ладата и осъзнаваш, веч’ не трябва ти кола!
    Ти си остарял от чакане, пътник си за онзи свят.
    А за там кола не трябва, нито пък панелка брат.
    Питам се сега след толкоз чакане, толкоз списъци и срам.
    Как на някой му се струва, че живяли сме във Храм?!?

    Коментиран от #251

  • 33 Злият

    21 12 Отговор
    Как искам даде върна да хапна компот от ушаф.И някоя пирожка...Еееех .Сега съм само на полуфабрикати ...Ееегхг.и да падне някоя космата кака....Ухаааа..сега немой..
  • 34 Пасъмас

    21 49 Отговор
    Беше чудесно! Жалко че свърши!

    Във Тримона аз веднъж, седнах след проливен дъжд.
    В полутъмния салон, с вид на РеСеВе вагон.
    Носеше се смрад на плесен като сутерен, в дъждовна есен.
    Тежкия тютюнев дим, стелеше се кат’ килим.
    Лепне той по плюшени завеси, от уредбата звучи протяжна песен.
    Чейнчаджии и бохеми-тарикати най-големи.
    Те отпиват джин със тоник и туристите претеглят с поглед.
    Келнери в ръце бакшиша стискат! И сервират Слънчев бряг наместо Плиска.
    А пък Меча кръв и Брезовски мискет Се пробутват за Shiraz и Cabernet.
    Тъй по-старите “патрони” Помнят тоз вертеп Тримона.
    Този колос, в стил брутален. Тъй митичен и Прехвален.
    Перла на Балкан-Турист. Храм за всеки Атеист.
    Той свидетел бе на “тайни сделки” Между Парт Геносета и кръшни “лелки”.
    Там Партийният Елит поквАрен Черпеше с уиски старо.
    Свойте Западни Ортаци И крояха Демокрация!
    Там продаваше се плът човешка, За парцалки и модерни дрешки.
    А Управителя- милиционерски кадър, Го играеше Биг Брадър.
    Той подслушваше Бохемите развеселени И донасяше в Районното по схема.
    Колко жалко днес изглежда той, Тоз увяхнал Соц. Герой.
    Даже чейнджа не върви, в тези дигитални дни.
    Няма вече кинти в кеш-Виза, Мастъркард…тотален леш!
    А от утре к’во ни чака….вътре сме и с двата крака.
    Дигиталните пари навлизат, ще го духа даже Виза.
  • 35 На 9-ти септември 44-та година

    77 10 Отговор
    България започна практически от нулата само за пет-шест години и то първите
    Построен бе Дунав мост край Русе/8/ Прокопани бяха хиляди километри шосета и асфалтови пътища. Прокопан бе най-дългия тунел у нас - Козица. Построени бяха десетки язовири и напоителни системи : Свищовско-беленската напоителна система, Бръшлянската напоителна система, язовирите: Студена, "Васил Коларов", Росица и Копринка. Имаше такава бригадирска песничка: Хаинбоаз е наша гордост Росица и Копринка чудеса. 

    Шабленската и Блатишката напоителни системи, язовир Тополница, хидровъзела Искър край София, снабдяващ, столицата с вода. Влязоха в експлоатация 9 топло и 17 водни електроцентрали. Вецовете Видима, Петрохан, Росица 1, Република, ТЕЦ Марица Изток и други.

      В Добруджа унищожавана от суховеите и виелиците бяха засадени уникални полезащитни пояси /9/, които преграждаха пътя на ветровете. Те превърнаха сухата степ в плодородна Земя /само това да беше направил Червенков друг паметник не му трябва /;

     - Тогава бе създадена /от академик Даки Йорданов/ и най-голямата на балканският полуостров ботаническа градина в Балчишкия дворец на румънската кралица Мария.

      Разрушеният от бомбите център на София бе  доразрушен и там се изградиха гранитните сгради на Партийния дом  На министерския съвет, на Президентството на ЦУМ и на хотел Балкан;

       По същото време бяха построени Народната библиотека, съвременната сграда на софийската Опера, полиграфическия комбинат "Димитър Благоев"

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Злият

    52 5 Отговор
    Те и Янките и французите са носталгични по 70те години ..Не са само българите ...И там е имало същата история ..Не манипулирайте ..
  • 37 Част от онази реалност

    31 7 Отговор
    Трудно е да се каже, колко е бил лош и съответно колко е бил добър живота тогава! Аз помня в нащия квартал в София, от средата на 80-те. Как се вдигна уличната престъпност. Имахме малки улични банди. ДПС (Детска Педагодическа Стая) с местния милиционер. Как от етажа ми откраднаха колелото и как от Милицията ми върнаха само динамото и фара. После след 10-ти ноември, по-големи приятели избягаха, кой по Аввстралия, кой по Америка и си оправиха живота. А останалите въпреки, че виждахме на къде вървяг нещата - бандитска икономика, останахме. Но всеки сам за себе си решава и никой не му е виновен.
  • 38 Злият

    55 3 Отговор
    България сега ,пада по кривата надолу .Борчове 250млд..Бандити ,дрога и цигания .Това е убиецът на нации.Липсва войната ..
  • 39 Не е вярно книги

    12 9 Отговор

    До коментар #35 от "На 9-ти септември 44-та година":

    Че
    Защото на българския пазар се продаваха 60-КИЛОГРАМОВИ руски цветни телевизори „електрон
    Нищо подобно всичко В статията е манипулативно изкривено до крайност
  • 40 Ще добавя

    52 8 Отговор

    До коментар #35 от "На 9-ти септември 44-та година":

    Построен бе националният стадион "Васил Левски"  Беше завършен строежът на двете крила на софийският университет. Започна се топлофикацията на София и изграждането на жилищните комплекси "Заимов" , " Ленин" ," Изток".

       Бе създаден институтът за бърза медицинска помощ и онкологическият институт.  Въведено бе безплатно медицинско лечение. Учредени бяха държавната спестовна каса, централният държавен архив, архивите на МВР и на министерството на външните работи, военния архив. В повечето големи градове бяха построени културни домове.

    Тъй или иначе с бригадирски Труд бе прокопан проходът Хаинбоаз, наречен проход на републиката.Бе построена линията Перник Волуяк и ЖП линията Самуил Силистра , както и Ловеч -Троян. Бе построен социалистическия град Димитровград. Бе изграден язовир "Георги Димитров" и други язовири.

    Коментиран от #182

  • 41 Ами после дойде демокрацията

    74 9 Отговор
    Велик беше, БАЙ ТОШО !
    Помните ли, че: Пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60.
    Невъзможно бе да срещнеш бездомник или клошар.
    Здравеопазването беше безплатно.
    Образованието също като на тези от слаборазвитите райони се даваше възможност да учат в университет и с минимален успех показан от средното училище.

    На младоженците се даваше почти безлихвен заем на стойност, колкото да си купят нова кола.
    А помните ли, че опрощаваха заема от по-горе при родено второ дете ?!

    Нямаше как да бъдеш безработен.
    Нямаше работещи бедни.
    Стига да искаш, държавата ти даваше земя да я "чоплиш".
    Консултираше те къде, дори в най-затънтеното село, каква е почвата и какво да засееш с успех там.
    И помните ли, че през цялото време (и преди Указ 56) си имаше "частници".
    Ако пък се заселиш трайно в Странджа-Сакар държавата поощряваше това с 10 000 лева.
    (Повече пари от за една нова кола.), а да пестиш от храна беше нечувано.
    Ако се появеше масов престъпник, то беше такова събитие, че за него се говореше десетилетие... и повече даже.
    Спомнете си как обяда в заводите (тристепенно меню, с безалкохолно) беше на стойност от 5 до 8 кибрита.
    Никого не "изключваха" за неплатен ток (а той беше пренебрежимо малка сума).
    Телефоните се плащаха на три месеца - веднъж.
    И даже банани ( но в показните магазини и по-скъпи) имаше почти винаги.
    Нямаше ЧСИ, измами на старци, принуди, вилнеещи мутри, както и нямаше чувство за липса на справедливост въобще.
    ….това

    Коментиран от #44, #45

  • 42 ТрампЛин

    18 49 Отговор
    Този хубав строй в който живеехме не само ние, но и целия СВИВ и Въшкарския договор, защо така светкавично се разпадна бе?? Още не мога да го проумея! Точно преди Изгнилия капитализъм да се скапе нацяло, взехме че са скапахме всички Соц.държави.
  • 43 Нека не забравяме

    20 10 Отговор
    Откъде започна България през 44-та година
    За сравнение само ще кажа че в съединените щати пуснаха своята първа подводница на вода две години преди априлското въстание

    Коментиран от #49

  • 44 хихи®

    15 55 Отговор

    До коментар #41 от "Ами после дойде демокрацията":

    Пенсионери в българия нямаше. Всички живеееха на франската ривиера. Излизаха от казината само в деня за пенсии. Пенсиите ги носеха с самолета на бай Тошо. Не че пенсиите бяха малки самолета на бай Тошо беше голям.
    Работниците почиваха безплатно годишно 6 месеца на море 6 на балкан и по 15дни екскурзия във ФРГ.

    Коментиран от #81

  • 45 ТрампЛин

    19 32 Отговор

    До коментар #41 от "Ами после дойде демокрацията":

    Всичко това дето си го изредил като контрапункт на НедоРазвития Социализъм, го докараха същите тези които живееха на гърба на работника от 1944 до 1989. Едно НедоноХче се оказа този строй! И бай ви Тодор ви го каза.
  • 46 кукурузи

    26 56 Отговор
    Наредили пет вида стока в големия магазин..... Нямаше нищо по време на тоталитаризма, запомнете го. Празни рафтове. За най елементарното се чакаше часове. Пълна мизерия.

    Коментиран от #51

  • 47 ТрампЛин

    25 31 Отговор
    Самия Факт, че един месец след като падна Берлинската стена и българина видя с очите си Международен Паспорт….половин милион се изнесоха на бегом на Запад! Какво повече да говорим?
  • 48 Последния Софиянец

    47 14 Отговор
    Златният век беше не при цар Симеон а при бай Тошо.
  • 49 ТрампЛин

    22 39 Отговор

    До коментар #43 от "Нека не забравяме":

    Не знам от къде започна България през 44-а, но помня че през 1989 започнахме да произвеждаме Тоалетна Хартия!!! От толкоз копане на тунели и преливане от пуст язовир в празен язовир, не остана време да открием един завод за гъзобришки! Добре че беше Работническо Дело!
  • 50 Ееее банани нямаше....

    63 11 Отговор
    Имаше
    едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!
  • 51 ХаХаХа

    16 11 Отговор

    До коментар #46 от "кукурузи":

    Верно Бе. Сега се загледах в снимката. Смятай след като за реклама има пет вида стока,пълно падение
  • 52 мдаааа

    62 8 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси
  • 53 мдаааа

    59 11 Отговор
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ

    Коментиран от #59, #218, #226

  • 54 ТрампЛин

    17 43 Отговор
    Да споменавам ли за обществените бани до 1980, че и до по-късно. Колко къщи имаха бани и бойлери? Панелките без комини защото бяхме електрифицирани….до като не започна режима на тока, да видиш после печки пушещи през прозорците! Да споменавам ли 6 етажни блокове без асансьори? Ергенски данък, Ленински Съботник….жителство, въдворяване, запас за да работиш ангария в ТКЗС-то, ученически бригади….безплатен труд!

    Коментиран от #62

  • 55 Ти да видиш

    30 12 Отговор
    ИКОНОМИЧЕСКОТО ЧУДО НРБ (от 44 г. до 89 г.) в Цифри и Факти! ЕТО КАК БЪЛГАРИЯ ЗАЕ 25-ТО МЯСТО ПО БВП В СВЕТА:
    По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България се изкачва на супер престижното 25-то място в света. За сравнение, през 2013 г. България вече се е сринала до 78-мо място в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).
    Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на „съвета за икономическа взаимопомощ“.
    В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия – 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.
    Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ! Ето и фактите:
    ПРОИЗВОДСТВО:
    Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
    Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.
    Електрокари: Пр

    Коментиран от #63, #67

  • 56 Урюрвкос

    25 9 Отговор
    при бай Тошо нещата бяха истински и един път седмично изхвърлях кофата с боклук а сега всяка сутрин пълна догоре а хладилника на същото ниво както едно време.

    Коментиран от #69

  • 57 Злият

    26 4 Отговор
    Ами ,влизаш в селската кръчма в село до Лион ..и питаш ,чичка ,кога искаш да живееш ??..При Митеран или при макрон .100%ще ти отговорят .при Митеран ..Пък аз ,злият от Бургас ще ви кажа ЧЕ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНА В РАЗВИТИЯ КАПИТАЛИЗЪММ.СЛЕД 25 ГОД..НИКОГА..
  • 58 По хълмовете на колбасите

    37 4 Отговор
    Ха, ха, ха... и сега, какво? При реалните, високи цени, щандове са отрупани с хранителни стоки-боклуци, които ни тровят, бавно, полека. И правят, демократични промоции на нереално, високите им цени. 34 години, Декорация...
  • 59 ТрампЛин

    10 25 Отговор

    До коментар #53 от "мдаааа":

    Накратко ли? Затвор! Концлагер! По-кратко едва ли може да се опише!

    Коментиран от #194

  • 60 Злият

    20 2 Отговор
    Живея синя моя комунизъм насело..С прасето и пилетата .. Сини сливи за ракия ..Домати ,патладжан ,люти чушки ..И с колелото за хляб ..И така ,хора .
  • 61 Мдааа Дааа

    32 7 Отговор
    Оценка на обикновен българин живял преди и след 9.9.1944... СЛЕД 9.9. БЕШЕ ПО ХУБАВО....
    Оценка на обикновен българин живял преди и след 10.10.1989... ПРЕДИ 10.10. БЕШЕ ПО ХУБАВО....
  • 62 Къщите били без баня….

    22 5 Отговор

    До коментар #54 от "ТрампЛин":

    То в казармите нямаше бани! Водеха ни един път месечно в селската баня.
  • 63 ТрампЛин

    13 35 Отговор

    До коментар #55 от "Ти да видиш":

    Сегашните данни са Реални! Каквито такива! Данните от 1944 до 1989 са абсолютни Лъжи! Точно както и историята която учихме по него време! Свърши! Точка! Край! Свиквайте, или има лек начин човек да се отърве от несгодите! Бръснарското ножче, банята, ваната….

    Коментиран от #193

  • 64 Транзистор

    24 29 Отговор
    Не се подавайте на манипулация.Живота беше с един чифт дънки и една лада-скъпоценна,защото друга няма да намериш.Зад граница се излизаше със триста зора. Никаква свобода на словото- 100% раша климат който е в момента. Който крадеше и мамеше тогава се оправяше както и сега.

    Коментиран от #68, #164

  • 65 Многото приказки

    36 13 Отговор
    само дето не казват, че тогава България е 20-та по развитие в света (2-ра по образование, 5-та по здравеопазване, около 6-та на Олимпиади...). Сега - 90-та. А да не говорим за качеството и удовлетвореността от живота. Сегашните млади не знаят какво са загубили... Вижте тогавашните простички, но жизнерадостни худ. филми и всичко става ясно.
  • 66 един

    17 20 Отговор
    Няколко реда ще напиша само за да стане ясно истината за социализЪма:Много от нещата които бяха добре по-това време,бяха дотирани/финансово подпомагани/от държавата,естествено за сметка на други сектори и отрасли,и като цяло за сметка на иновациите в икономиката и техническото развитие,поради което производителността ни изоставаше следствие на което икономиката ни рухна!Казано друго яче,простирахме се не според чергата си,и затова на някои им се струва,че живота е бил хубав!Но това е като да вземеш кредит,да живееш охолно,и накрая ти и децата ти го връщат тъпкано с лихвите!
  • 67 Транзистор

    19 29 Отговор

    До коментар #55 от "Ти да видиш":

    Стига глупости, търгувахме със Раша и платихме със свободата си. Свобадата не е БВП , това е адска демагогия. Бай Тошо ни беше продал само и само да е на власт. Той нямше и друг вариант. Русия винаги ни е източвала и финансово и поробвала идеологически. Свободата мой човек не може да се сложи в чинията това е храна за душата.Само възвишените могат да го разберат.
  • 68 ТрампЛин

    19 38 Отговор

    До коментар #64 от "Транзистор":

    За един чифт дънки се влизаше в затвора. За пет долара в джоба също! За неявяване на ленински съботник се лежеше 2 години! Ладата след 10-15 години чакане!

    Коментиран от #106

  • 69 оня с коня

    16 2 Отговор

    До коментар #56 от "Урюрвкос":

    Ами да си жив и здрав и явно си се замогнал,щото Боклук прави БОГАТИЯ- той изхвърля купената "на ангро" храна която е неизконсдумирана и застоява,той си сменя непрекъснато мебелите и изхвърля старите,той прави непрекъснато скъпи ремонти и изхвърля строителни отпадъци,той си сменя Ел уредите,ТВ-то,дрехи обувки и т.н.БЕДНИЯ обаче НИЩО НЕ ИЗХВЪРЛЯ...защото няма пари за ново.
  • 70 Злият

    26 1 Отговор
    Никой да не мисли че през 70 те в Германия или Франция са подарявали колите ..Кредит .и плащаш 10 год .Голф Опел,Рено 11 и така ..Все пак България не може да се сравнява с Германия..днес още по малко .
  • 71 Ний ша Ва упрайм

    16 2 Отговор
    Бяхме млади. Аванс заплата и бол приятели
  • 72 00001

    10 9 Отговор
    В България винаги се гледа и въздиша по величието и благоденствието в миналото, без да се живее и работи сега така както си представят че е било в миналото.България от 370 година насам с изключения на около 5 периода от по 20-30 години никога не е била нито богата нито нормална страна.Основния поминък на мнозинството от населението на България е бандитство, кражба и грабеж. Такива са били и политиките на управлявашите страната, чрез въоръжени нападения, грабежи поробване и опожаряване да принудят Римската империя да ги направи феодорати за да и пазят северната гранница и да им плащат годишни дарове в злато, Това са реално причината за войните на България с ИРИ, Българите сами си създават неприятности и врагове, от алчност за заграбване на чужда собственност и рекетиране.
  • 73 Мдааа Дааа

    15 7 Отговор
    Извод:
    След всеки 10.10. трябва да има по един 9.9. за да се построи нещо и да дръпнем в световната класация... на времето до 25 място по БВП, сега да стигнем до 15 място!!!
  • 74 Ед. Кейси

    24 8 Отговор
    Дранкулките на Запада излъгаха хората. Добре дошли в банановия свят!
  • 75 СИИИЧКО И МИТ С КОЛИТЕ

    9 3 Отговор
    МАСОВИТЕ КОЛИ НА ФАУВЕ... КОСТЕНУРКИТЕ СА ТРАГЕДИЯ ЗАПОРОЖЕЦ ЕДНО КЪМ ЕДНО. НАДЕЖДНОСТ ЕДНАКВА. ОПЕЛИТЕ И ФОРДОВЕ МАСОВИТЕ СА С МОЩНОСТ КАТО МОСКВИЧ И НАДЕЖНОСТ АНАЛОГИЧНА. УТОЧНЯВА МАСОВИТЕ КОЛИ ЗА НАРОДА ПРОИЗВЕЖДАНИ В СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БРОЙКИ. ВИЖ СКЪПИТЕ МОДЕЛИ НА МЕРЦЕДЕС ПИРЛЕ И ПОДОБНИ ПО КОИТО ВСИЧКИ В СОЦА БЛВНУВАТ СА БИЛИ ТОЛКОВА СКЪПИ И ЗА ЗАПАДНЯЦИТЕ ЧЕ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ЕДВА ПО НЯКОЛКО ХИЛ. БРОЙКИ ОТ СЕРИЯ АМА НИЙ ТУКА СИ МЕЧТАЕМЕ И НИ СА СБЪДНЕ ПО КЪСНО МЕЧТАТА НА ВНОСКА ИМ ПО НА 20 Г. ЛУКСОЗНИ МОДЕЛИ......

    Коментиран от #126

  • 76 00001

    14 23 Отговор
    Този сниман магазин е изключение от правилото, магазините на България са празни по това време, като дори и чорапи не можеш да си купиш,Няма дъвки, шоколад,месо, млеко, дрехи, телевизори, перални, хладилници, радио и всичко друго описано в статията..Ходене на ваканция само в България и само на станция построена и субсидирана от предприятие в което работиш иначе не можеш да си позволиш, или не много. Реално в България нищо много не се е променило, същите които са вземали 1500 лв заплата и са се возели в мерцедеси тогава се возат и сега дори и в по скъпи коли. Бедните както преди си остават бедни, но сега са и мързеливи и не искат да си работят градините и гледат животни на село, от това са преживявали градските селяни.
  • 77 фкю

    40 4 Отговор
    И преди и сега има много негативи и малко позитиви. Мразех соца но имахме държава и бъхме по малко зависими от Русия в сравнение с пълната сега политическа и икономическа американска зависимост.

    Демокрация и свобода са напълно различни неща. Да си роб и да робуваш по света не е свобода.

    Сега България е по мръсна от всякога, много от нашите села приличат на току що война привършила там.

    Страната сега се управлява от най продажната шайка хора които накога са били в Народното Събрание.
    Комунистите поне ги беше страх да крадат по начина по който сега се обира.

    И най важното е че сега нямаме държава. България в момента е отворен двор който систематично се разграбва от наши и чужди разбойници.
  • 78 Кратко и ясно

    34 6 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Преди 34 години бяхме 9 милиона, с много млади образовани, културни българи, днес сне 6.5 милиона с много възррастни, а също и с други не можещи да пишат и четат на български.
    И кремвиршите бяха вкусни, доматите истински, и даже портокалите бяха много по-качествени.
  • 79 Грешката е вярна

    19 5 Отговор

    До коментар #3 от "Кир Ливанчо":

    Имаше хора по селата и много животни фризерите бяза пълни, прсвеха се много и домашни суджуци и консерви.

    Коментиран от #102

  • 80 00001

    12 7 Отговор
    Това което се продава в магазините на чуждите вериги са предимно храни произведени в България, ясно се вижда на етикета, че множеството долно качественната стока си е българско производство. Та същия партиен секретар на времето който е управлявал предприятие сега е собственника на това предприятие, но сега няма и изискване са стандарт няма и контрол от държават. Свободен сега крадец комунист-капиталист направил си със другите като него правила и закони в НС да го пазят от външна и вътрешна конкуренция.Произвежда и продава боклуци които никъде другаде не може да продаде освен в България, същото е и при туризма, но там хората имат избор и гласуват с парите и краката си извън България. Заключението е е правилно, качественнно и масово производство на Български стоки с предимно Български материали, ще направи страната по добра за живот и по висок стандарт на местните хора.
  • 81 хихи®

    5 2 Отговор

    До коментар #44 от "хихи®":

    Тези 7 минуса на 7 феновена на социализма, схванали иронията ли са или са на 7 демократа несхванали иронията
    хи хи хи
  • 82 Винету

    17 7 Отговор
    За 34 години бг се върна поне 100 години назад(а в някои райони и 30), в икономически и социален план. Не случайно се говори за капитализъм и феодализъм, а в махалите са си индианци отвсякъде.
  • 83 Набор 1962

    19 3 Отговор
    Накратко беше хубаво,но на запад беше още по-хубаво. А сега е лошо,но на запад има и по лошо.
  • 84 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    16 0 Отговор
    От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти
  • 85 един

    15 13 Отговор
    Комунята си искат рая от преди 10.11.89год!Живееха си като симеончовци,партийни секретари и секретарки,служебни автомобили,големи заплати,реноме голямо,където и да посегнат вратите им отворени а там все техни партийни другари,за тях нямаше дефицитни стоки и редене на опашки,децата им още от училище обгрижвани/син или дъщеря на еди кой си/,с предимство приемани в университети,на добри служби в казармата,привилегии от-до,е ми естествено,че е хубаво така,само че едни трябва да работят яко,за да живееят комунистите и децата им!Ако някой не вярва,да види какво стана след 10.11.89год.,кои забогатяха изведнъж и как стана всичко това!Обикновения човек можеше ли да купи цех,предприятие и т.н.,да фалира работещо предприятие и на тази основа да развие сходна дейност но вече като частно лице,естествено че не можеше,властта им беше подарък от руснаците,такава си остана и след промените,а те от пърби комунисти/"мислещи" за народа/,станаха първи капиталисти ограбващи народа/банките през 96-97год/,и сега видите ли,пак ще ни омайват как било хубаво преди!Е ми да върнат всички активи които имат на държавата,да върнат всички апартаменти които имат в повече,да останат само с един,една кола по-възможност руска,с един телевизор "Темп" или "Рубин" и тогава да хвалят!Много се съмнявам се,че ще се съгласят на тия ретро условия!
  • 86 мхааа

    15 9 Отговор
    Толкова зареден магазин от картинката можеше да се случи само при откриването му.
  • 87 Иванчо

    14 12 Отговор
    В комунизма преди 1989 всички крадяхме от държавно предприятие. И банани крадяхме, железа всичко се крадеше. Доносници бяхме, следяхме хората на какъв език говорят, къде ходят, какво правят. Всичко ставаше с връзки и кола да имаш и банани да имаш, строителни материали всичко. С една дума бяхме великият БАЙ ГАНЬО. Сегашно време каквото е БАЙ ГАНЬО бяхме десет пъти повече Ганьо. Гонихме хората, затваряхме ги в Белене и подобни. Доносничеството беше върха. Не всеки можеше да учи в университет. Имаше Ком комисии. Ако не си Ком член не можеше да учиш дори да си супер умен. Играехме на войници в задължителна армия в която те караха да чистиш портрети. Глупостта беше номер едно. Колкото по некадърен си намираше работа във колектива. Получавахме мизерни пари за нищо правене. Без това нямаше за какво да харчим тези пари. Защото нямаше продукти. Държавата два пъти фалира. Все взимахме заем от СССР. Бяхме големи бай Ганьовци.
  • 88 Факти

    15 12 Отговор
    По комунизма беше по-добре за глупавите некадърните и страхливите. Днес е по-добре за умните, способните и предприемчивите.
  • 89 Така е

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Трабанти имаше без ред, но с рушвети за другарите от Мототехника.

    Коментиран от #90

  • 90 Петър

    14 6 Отговор

    До коментар #89 от "Така е":

    Глупости, в "Мототехника" Москвич, ФИАТ 125П, ЗАЗ бяха без ред и за да се сдобиеш с тях изобщо не трябваше да си другар или да имаш връзки.

    Коментиран от #130

  • 91 Българин

    13 6 Отговор
    "логично рухнал" социализЪма видиш ли. Що в Китай и Виетнам не рухна "логично",?

    Коментиран от #110

  • 92 Какъв ли?

    14 10 Отговор
    Спокоен и сигурен . Истинска храна собствено производство. Добро образование и безплатно здравеопазване. Култура на високо ниво. Грижи за работника. Без мутри. Малко престъпления. Символично ниски цени на ток вода и горива. Малко коли и чиста природа. Боеготова и добре въоръжена армия. Развито селско стопанство ,лека и тежка промишленост. Държава с авторитет в международен план. Космическа държава.

    Коментиран от #165, #168

  • 93 пенсионер от Варна

    12 14 Отговор
    по татово време ни пълнеха главите с глупости, а магазините бяха празни....всичко беше дефицитно и "с връзки" ....
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Отговор

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "Тодор Живков":

    Добре сме...Добре сме, ама ще се оправим! По-точно - още чакаме някой да дойде да ни оправи, щото досега само ни "оправят".
    Банани вече има... Ама почнаха да внасят и маймуни..
    От Африка, от Азия....че ора вече нЕма!
  • 96 варненски пенсионер

    11 11 Отговор

    До коментар #12 от "Петър":

    ладата беше бял кахър ! имаше семейства, които се сдобиваха със собствено жилище едва преди пенсиониране...., ако ти разпише бележката партийният секретар.

    Коментиран от #113

  • 97 Абе

    15 3 Отговор
    Дядо ,кога беше по- хубаво? През соца или след 10 ноември? - През соца,дядовото. И защо? - Ами тогава ми ставаше у.я !
  • 98 Факт

    20 5 Отговор
    Никога няма да живеем по-вече така -безплатно образование,безплатна профилактика и медицина,безплатни почивки,детски ясли и градини за всички,безплатни детски лагери през лятото,работа за всички,сигурност(нямаше решетки на прозорците,децата играеха навън сами и ключовете за домовете бяха под изтривалките на домовете)Нямаше гладни и бездомнициСами си го разрушихме и сега никой не ни е виновен!
  • 99 Мемфис

    15 18 Отговор
    Единственото месо в месарниците по времето на комунизма бяха само месарите! Спрете да лъжете млатите хора, които не са преживели ужасите на окупираната от руснаците България!

    Коментиран от #188

  • 100 Един не-трол

    9 5 Отговор
    Докато въздишате колко хубаво е било и сега как се е развалило всичко няма да се оправим. Защото само чакате, а времето си върви и от вас зависи какво ще стане. Тука половината величаещи комунизма не съм сигурен дали и работят нещо. Работа трябва и мислене и развиване. С чакане не става. Труженичките чакат да ги оправи някой. Хората бачкат и гледат да карат децата си да се изучат.
  • 101 ахххх

    9 13 Отговор
    Младите да знаят, че тогава нямаше мобилни телефони с камери, а снимката към статията е дирижирана, за да се покаже на всеки, който я гледа, колко бурно строим светлото бъдеще и колко благоденстваме под управлението на БКП. Тоест, това на снимката е най-доброто, което са успели да инсценират под страх от жестоко наказание, ако не се получат нещата. Ако се вгледате ще видите препълнени щандове, но с едни и същи повтарящи се стоки, които след снимката са махнати и разпределени по десетки други магазини. Напълно възможно е като в Северна Корея, да има фалшиви (пластмасови) артикули, произведени специално за такива снимки. Реалността беше празни магазини с по пет-шест артикула, пазаруване с връзки и опашки на местата, където са пуснали някаква основна стока.
  • 102 сведетел

    16 1 Отговор

    До коментар #79 от "Грешката е вярна":

    с тази забележка, че "фризери" нямаше. затваряха се буркани.

    Коментиран от #107, #127

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Счетоводител

    10 14 Отговор
    Абсолютно вярна статия, като бих добавил че периода 1944 - 1989 засили мързела в обществото ни. Помня какво беше, как живеехме, помня заплатите и пенсиите на родителите ми и бабите и дядовците ми. Часпрома и корупцията ( по втория начин и под щанда ) също ги помня, но помня и стопанската и инициатива ( грижата за хората на село и хрантутниците с роднини на село - свободата да се гледат животни в собствен двор и предават на Родопа). Образованието и здравеопазването също бяха нещо добре развито, но и там имаше корупция и връзки. Заплатите бяха като днешните, разделени на 10, цените в същото съотношение. Допълнителния доход беше от написаните по горе начини. Иначе инфраструктурата беше по добре, но ресурса ( казарма, студентски и ученически бригади) си беше без пари и впрегнат да помага. Тук идва логичния въпрос към по младите - колко искат казарма и студентски бригади тук, а не на Албиона и оттатък Атлантика. Доларите, златото и западните стоки също бяха официални и неофициални. Моралът беше почнал да загнива още тогава и след 89 загни окончателно с чалгата. Иначе имаше стари хора които казваха - защо не дойде това време ( имам предвид 1944) по рано. Като цяло каквото е построено преди 1944, след 1944 и след 1989 като количество е на едно ниво, въпроса е в мързела да се стопанисва и развива. Естествено панелистите, обгрижвани от соца сега го жалеят, а хората които искат да се развиват не искат и да чуят за него.

    Коментиран от #125

  • 105 123456

    12 9 Отговор
    и аз предпочитам да живея в т.н. соц. време - истинско образование, истинска храна, истинска медицина, ... за сега не ми се коментира - пълен провал , все едно сме във война , българското население намалява , след още 20-30 години тук ще има евреи и турци ....
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 сведетел

    3 6 Отговор

    До коментар #102 от "сведетел":

    и да допълня : добре , че бяха ятаците на село.......

    Коментиран от #124

  • 108 Хасковски каунь

    2 5 Отговор
    НАЙ -ВЕЛИКИЯ ДЪРЖАВНИК НА БЪЛГАРИЯ
  • 109 Яяяя у лево

    18 6 Отговор
    Чиба бе шемет.Аз като имах едни дънки и едни джинси що не съм бил два пъти в затвора? На ленински събот
    ици съм ходил когато съм могъл и никога всичките ми колеги не са идвали до един защото хората си имаха и лични работи.Пък нещо не си спомням някой да е бил наказан,уволнен ... та камо ли затвор.Яяя у лево пак да питаш баба си как е било.
  • 110 Китай и Виетнам

    12 2 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Там му казват социализъм, но иначе си е държавен капитализъм. Ама като не си го учил в училище как да го разбереш?
  • 111 БКП

    12 7 Отговор
    Щом след 34!!!!!!години се води спор, значи социализЪма, а не (комунизма) е оставил положителен отпечатък в историята. Иначе отдавна да беше забравен.. Нямаше да има толкова платени тролове да плюят от сутрин до вечер. Би трябвало "новото време" да изтрие лесно спомена за старото.... Но явно освен злъч няма какво да предложи!!

    Коментиран от #112

  • 112 СОЦИАЛИЗЪМА ОТДАВНА Е ЗАБРАВЕН

    4 6 Отговор

    До коментар #111 от "БКП":

    В реалния живот.....сещаме се при такива "юбилеи"

    Коментиран от #119

  • 113 Петър

    20 9 Отговор

    До коментар #96 от "варненски пенсионер":

    Който искаше се сдобиваше с жилище, а това човек преди пенсиониране да се е сдобил с първото си собствено жилище, са чисти глупости. Във времената преди 1990 година, хората които се пенсионираха, вече дори бяха подсигурили жилища за децата си, а камо ли да нямат за тях си.

    Коментиран от #116, #117

  • 114 ЩО СОЦИАЛИЗЪМА УМРЕ

    3 10 Отговор
    А капитализъма е жизнен......
  • 115 Перо

    18 4 Отговор
    Самият факт, че сега заемаме 1-во място по смъртност В СВЕТА, /не в рамките на ЕС/ е абсолютно показателен за социално-икономическото развитие на колониалната, мутренска кочина и измислената демокрация!

    Коментиран от #122

  • 116 СТИГА БЕ

    7 13 Отговор

    До коментар #113 от "Петър":

    Моите дядо и баба са чакали 15 години да им излезат "лихвоточките"....после още 20 години са изплащали апартамента......пак 35 години са "бъхтили" за едно жилище...при соца де

    Коментиран от #133

  • 117 Чудно

    7 2 Отговор

    До коментар #113 от "Петър":

    Чудя се как не са Ви изтрили коментарът?
  • 118 КОРЕКОМ

    8 6 Отговор
    Мечтата на соц българина, мерцедеса беше блян, а екскурзията на Запад.....мираж
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Некой си

    16 5 Отговор
    Дрън,дрън.За мене най-важното е ,че не си заключавахме вратите и не слагахме решетки по прозорците.Човек можеше спокойно да се разхожда нощем.Пияници,наркомани и всякакви дегенерати се държаха изкъсо извън обществото.Спокойствието е най-важно в живота.
  • 121 Мемфис

    8 15 Отговор
    Чета глупостите на червените айдиоти и се уверявам, че платените русофилистични единствено “онзи с косата” ще ги оправи!

    Коментиран от #137

  • 122 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    5 2 Отговор

    До коментар #115 от "Перо":

    С приватизацията ние заграбихме народните благини....сега пак ние ви управлява е, затова държавата ни е такава.....
  • 123 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    9 2 Отговор
    От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти....
  • 124 да допълня

    7 3 Отговор

    До коментар #107 от "сведетел":

    Едно село с 200 "ятаци", бабите и дядовци на бъдещите бежанци в европа, имаше 3 големи сюрии/стада овце, държавни, 2 сюрии кози, и една сюрия овце, частни, отделно, някои хора си гледаха крави, за прасетата във всяка къща да бе говорим. Пример за държавно стопанство и работещ частен бизнес, с минимум технологии, които запада се опитваше да ни продава за безценни зелени банкноти.

    Коментиран от #139

  • 125 Метаморфозите

    13 3 Отговор

    До коментар #104 от "Счетоводител":

    Няма как да знаеш какво е построено преди 1944г. защото нямаш спомени и впечатления от тогава.Огромното строителство на инфраструктура и индустрия в България се извърши при Вълко Червенков, Югов и при Горуня до опита за сваляне на Тошо. После Тошо се ояде, създаде червената буржоазия и безумията като Кремиковци, АПК и ПАК. Сега наследниците на Тошовите червени буржоа си избраха за кмет десарче.

    Коментиран от #132, #136

  • 126 МаДа

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "СИИИЧКО И МИТ С КОЛИТЕ":

    Тва докато клечеше в тоалетната ли го измисли?

    Коментиран от #170

  • 127 Относно фризерите

    8 5 Отговор

    До коментар #102 от "сведетел":

    Да, консервите от тип русенско варено бяха уникални, домашни и заводски, а фрузери имаше, горната част във всеки хладилник.
  • 128 Тралала

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Това ти казва само едно. Хората са били платежоспособни и са поръчвали много. Сега западните ги чакаш по година, но защото хората купуват, а защото нямат части.
  • 129 ЩО СОЦИАЛИЗЪМА УМРЕ, БЕ ДРУГАРИ

    10 4 Отговор
    А сега нашите магазини са....КОРЕКОМИ.....
  • 130 СТИГА БЕ

    4 6 Отговор

    До коментар #90 от "Петър":

    За нова кола се чакаше с години....докато ти "излезе номера"
  • 131 КОРЕКОМА....ВИТРИНА НА ЗАПАДА

    4 3 Отговор
    Показния магазин.....напън на соца
  • 132 Счетоводител

    6 5 Отговор

    До коментар #125 от "Метаморфозите":

    Има как да знам, защото свидетелства за жилищния фонд по селата още има - макар и полу разрушени още стоят по две къщи в двор или една голяма фамилия с няколко съседни двора. Големите индустриалци които са били до 1944 също са строили фабрики, които ги вземат другарите после. Едва ли страна която е била световен износител в топ 3 на червен пипер и яйца, както и голям производител на текстил е била изостанала аграрна страна, както е удобно да твърдят левите. А, че предците ни са постигали да имат собствено жилище във всеки един обществен строй, както и през настоящия е факт, който няма как да отминем.
  • 133 Петър

    18 6 Отговор

    До коментар #116 от "СТИГА БЕ":

    А пък единия мой дядо, когато се пенсионира през 1982 година. Отдавна преди да се пенсионира, вече беше подсигурил с жилища двата си сина(баща ми и чичо ми), и понеже знам как мислите, как отговаряте и с какво се оправдавате, да ви кажа, дядо ми беше най обикновен работник с образование 4-ти клас в един завод, нито е бил член на БКП, нито е бил партизанин.

    Коментиран от #135

  • 134 НЕЩО НЕ ВИЖДАМ РУСКИ КОЛИ

    7 10 Отговор
    По нашите пътища....що бе, другари
  • 135 СОЦ РЕАЛНОСТ

    8 7 Отговор

    До коментар #133 от "Петър":

    Цел живот "БЪХТИШ" за децата си.....да не се "мъчат" като теб....
  • 136 Счетоводител

    4 5 Отговор

    До коментар #125 от "Метаморфозите":

    Но иначе за инфраструктурата си прав, защото след 1956 г. когато и последното парче земя е национализирано, хората е нямало как да бъдат оставени без поминък и е трябвало да отидат в градовете, където без силна, работеща индустрия обричаш строя и народа на глад, нещо което все пак не са искали да се получи. Така че, е нямало как да не се създаде инфраструктура, да не се строят къщи и блокове в градовете. Конюнктурата го е налагала.

    Коментиран от #163

  • 137 Внима

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "Мемфис":

    Това което пожелаваш на ближния си ти се връща със стократна сила върху теб.
  • 138 В КОРЕКОМА

    8 5 Отговор
    Се пазаруваше с долари, не с рубли на братския СССР......що ли????
  • 139 През 60 -те ще

    13 1 Отговор

    До коментар #124 от "да допълня":

    В наше село през 60-те години на миналия век всяка сутрин ,от всяка махала излизаха стада от по 100-200 овци и кози във всичките посоки на света... ЧАСТНИ животни. Тия на ТКЗС-то лятото бяха на кошари в балкана.Сирене не сме купували,мляко рядко, за Великден и Гергьовден - агне, за Коледа - прасе. Пол уж
  • 140 ПОКАЗНИЯТ МАГАЗИН

    1 1 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯ КОРЕКОМ !!!???!!!???
  • 141 СОЦУМНИК

    4 2 Отговор
    Магистрала Хемус от София да...ПРАВЕЦ.....
  • 142 Така така

    8 6 Отговор
    В сравнение с този след 1990 беше супер никъде по света не открих по добра система от тази на Другаря Живков. Почти съм го обиколил навсякъде е тъп я особено в ЕС .
  • 143 СОЦУМНИК

    3 5 Отговор
    Магистрала Тракия от София до Пловдив.....с пари от иранския шах
  • 144 Перо

    12 1 Отговор
    Сега БГ има повече “професори” от Англия и САЩ, взети заедно, но твърдо заемаме първо място В СВЕТА по смъртност! Това е абсолютен факт, говорещ за социално-икономическото развитие на мутренската, колониална кочина!
  • 145 ЩО СОЦА УМРЕ

    3 5 Отговор
    Щом е бил толкова хубав.....
  • 146 Така така

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "От капиталистическа":

    Избирал франция и германия , а бе ти живял ли си там поне 5 години давидиш какво или щото немско значи супер хахаха за нищо не стават и двете кочини и франция и германистан

    Коментиран от #148

  • 147 КОРЕКОМА

    2 2 Отговор
    Мечта за българина, реалност за "комунистическия елит"
  • 148 БСП ОТРОЧЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #146 от "Така така":

    Мама и тати там мъ пратиха, школо да уча в живота да сполуча

    Коментиран от #202

  • 149 КОРЕКОМА

    3 3 Отговор
    Цар долар командваше там.....
  • 150 КОРЕКОМА ЗА ДРУГАРИТЕ

    2 4 Отговор
    Беше реален с шопингите на "комунистическия елит" в Западна Европа.....
  • 151 Кресна

    14 5 Отговор
    Преди 89 имаше лоши неща ,вярно е .Разни измислени герои които сега са отново във власта ,се разпореждаха с благата на народа ,измислени забрани и пътни листове и куп такива дребни идиотщини ,но самия живот беше истински и хората бяха истински ,храната беше истинска и всеки може да го провери .Сега храната ли е истинска ? Живота ли е истински? Хората нормални ли са ? Какво е въобще нормално и истинско сега ?Тогава от много "лошо" бяхме почти 10 милиона ,сега от много "хубаво " нямаме и 6 милиона .За 30 години -4 милиона .След още 30 нови -4 милиона ли?

    Коментиран от #153

  • 152 мучо

    12 5 Отговор
    човешките взаимоотношения бяха съвсем други и това е най-важното...

    Коментиран от #154

  • 153 БЯХМЕ 10 МИЛИОНА

    10 12 Отговор

    До коментар #151 от "Кресна":

    Щото БКП другарите ни забраняваха да излизаме на Запад и бехме затворени в кошара.....Тошо падна и 2 милиона българи отидоха в загниващия капитализъм....а сега в магазина има всичко.....дали стоката е боклук, всеки сам решава.....ако искаш ...яж

    Коментиран от #159

  • 154 ЩО БЕ

    6 4 Отговор

    До коментар #152 от "мучо":

    Другарите бяха "по равни" от другите
  • 155 Фокс

    10 9 Отговор
    Социализма си беше утопия и всеки го знаеше, в БГ се крепеше на евтини руски ресурси и руски ботуш и масов износ на български стоки ( повечето неконкурентни по цени и качество на западните) Дойде Горбачов и направи ревизия на договорите, комунистическия елит бързо разбра какво става и направи завой. Имаше сигурност може би илюзорна и ред , но сега това е положението , населението на Земята е 8 млрд. конкуренцията е жестока и държане като Многострадална Геновева и Мрън Мрън може да те успокои временно, но не води до никъде и не ни решава проблемите като нация, общество , личност.
    Стига с тази носталгия по социализма, няма да се върне.
    По това време и на Запад живота е бил по предвидлив и устроен. Няма универсална рецепта как да се оправим, проба - грешка, късмет, добър морален компас, но с Мрън Мрън хептен няма да стане.
    Който разбрал, разбрал!
  • 156 ПАРТИЕН СЕКРЕТАР

    6 2 Отговор
    При соца колехме и бесехме в предприятията....сега сме собственици на предприятията и пак колим и бесим....
  • 157 Кресна

    13 7 Отговор
    Някой може ли да ми каже с ръка на сърцето какво е построила демокрацията за 30 години ????? Аз не си спомням нещо да е построила демокрацията в България .

    Коментиран от #160

  • 158 КОРЕКОМА

    3 4 Отговор
    Беше реалност в живота на "комунистическия елит"
  • 159 Кресна

    12 7 Отговор

    До коментар #153 от "БЯХМЕ 10 МИЛИОНА":

    Кой бяга от хубавото ???? Избягаха казваш от Тошо ,е 30 години е европейска демокрация ,казваш 2 милиона избягали ,но липсват 4? Значи от чудесната демокрация избягали още 2 ? Защо ?

    Коментиран от #161

  • 160 ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДАДЕ НАЙ ВАЖНОТО

    5 11 Отговор

    До коментар #157 от "Кресна":

    ВСЕКИ САМ ДА РЕШАВА....иначе построихме магистрали, хотели, спортни зали, пречиствателни станции, нови жилища, предприятия без димящи комини, влязохме в НАТО и ЕС.....

    Коментиран от #162

  • 161 АМИ ДЕМОКРАЦИЯ

    7 1 Отговор

    До коментар #159 от "Кресна":

    С управляващи бивши ПАРТИИЙНИ СЕКРЕТАРИ не е демокрация ...хората бягат на Запад.....щото явно там е много по добре.....
  • 162 И ДРУГИ ВАЖНО

    3 7 Отговор

    До коментар #160 от "ДЕМОКРАЦИЯТА НИ ДАДЕ НАЙ ВАЖНОТО":

    Отдалечихме се от ....Путин.
  • 163 Цял нов град и асфалт

    13 3 Отговор

    До коментар #136 от "Счетоводител":

    Няма как да знаеш какво е построено преди 1944г. защото не знаеш и какво е построено до 1956г. ,а и теоретизираш какво е трябвало да построят след 1956г. Пак да повторчя - огромното строителство е при Червенков и по инерция още няколко години,тоест тогава са построени заводите,асфалтовите пътища,проходите,язовирите,че и цял нов град - Димитровград. През 60-те години от царска България бяха останали няколкостотин сгради в центъра на София и тук-там в окръжните градове.Царска България имаше само 8 км асфалтов път и то при двореца на цАрот на морето.

    Коментиран от #167

  • 164 пфууууу

    16 5 Отговор

    До коментар #64 от "Транзистор":

    То пък сега има такава свобода на словото! Ум да ти зайде! Забраинха телевизии, има зверска цензура. Също като социализма - само едната гледната точка. Днес се нарича евроатлантическа. Само не разбирам какво общо имаме с Атлантика. Ние сме си Европа. Най-старите в Европа. Но ни унижават и мразят западняците, за тях ние сме слуги. Плащаме милиони и милиарди вноска в ЕС, а колко получаваме и то с хиляди неизпълними условия?! Взеха ни да ни крадат и да им слугинстваме, има ли още някой да не е разбрал?

    Коментиран от #176

  • 165 един

    2 7 Отговор

    До коментар #92 от "Какъв ли?":

    E, kaто е така защо не продължихме по-същият път на развитие?Само не ми казвай,за измислените фантасмагории за планът "Ран-ът",Западът и т.н.!В Сърбия защо няма план Ран-ът и тем-подобни глупости?!
  • 166 ЖИВОТЪТ ПРИ СОЦА

    7 8 Отговор
    Бе такъв, какъвто го искаха КОМУНИСТИТЕ....Сега живота е такъв, какъвто ВСЕКИ САМ СИ ГО НАПРАВИ....
  • 167 Това е категорично невярно

    11 12 Отговор

    До коментар #163 от "Цял нов град и асфалт":

    Преди 1944г. България е сред най-развитите икономически страни в свете. В царска България има няколко фабрики за самолети, произвейдат се камиони и автобуси. Още от края на 19-ти век, се развива химическа и хранителна промишленост. Българските парфюми конкурират френските. Първите ренгенови апарати след Париж и Виена са в България. Българската армия е втора в света по подерно оръжие. Българското селско стопанство изхранва арабския свят. Българския лев в втората златна и конвертируема валута в света.

    Коментиран от #169, #217, #221, #254

  • 168 АМИ СРАВНИ СОЦ БЪЛГАРИЯ

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Какъв ли?":

    С тогавашните Белгия и Холандия.../поне по територия са колкото нас/
  • 169 ТАКА Е

    3 5 Отговор

    До коментар #167 от "Това е категорично невярно":

    И комунистите съсипаха всичко това......
  • 170 Явно не знаеш кво има

    0 1 Отговор

    До коментар #126 от "МаДа":

    Под капака на Ина костенурка Опел капитен или Форд Капри...... ПЪК продажбите по години и цени ги има навсякъде ПОТЪРСИСИ ГИ САМ....
  • 171 Четох, четох и ми писна от логореи,

    22 6 Отговор
    както от драскачите на списанието, така също и от коментарите на отворковците, коита са били още в дисагите на баща си, но бисрят живота от преди 89-та година. Все за банани и тенекии драскате, а никой не пише, че тогава имаше добро образование, техникумите бълваха квалицифирани кадри за множеството заводи, сега няма заводи, няма и образование. Имаше технически книжарници, имаше руска книжарница и книгите струваха стотинки. Сега има интернет, но информацията която я имаше в написаните справочници тогава, днес не можеш да намериш. Иман над 2000 книги от преди 89-та, и днес мога да живея и без интернет, имам всякаква справочна литература. Какво да коментираме, само един пример ще дам. Четох едно интервю с професор Чирков, тогава живееше в ГФР. На въпрос, има ли българска стока в Германия, той обясни така, връщайки се към дома си, вижда огромна опашка наредена пред магазин. Учуден защо е, попитал чакащите, отговорили му, че ще пускат българско сирете и домати. Какво повече да коментираме, щом гермаци се редят за българска стока, значи ние сме били щастливци, че живеем в България и всеки ден ядяхме качествена храна. По него време, българи са учили Запада на земеделие. Не социализъма е бил лош, а порядките на управляващите. Но като сравня тогавашните управляващи, с днешните подлоги на запада, и като виждам, че днешните подлоги, още крадат от направеното преди 89-та година, стигам до заключението, че преди е бил по добър живота, макал, че сме нямали банани. Сега

    Коментиран от #172, #177

  • 172 И ЩО СОЦА УМРЕ

    3 8 Отговор

    До коментар #171 от "Четох, четох и ми писна от логореи,":

    Щом е бил както ти казваш?????

    Коментиран от #174, #187

  • 173 Лош беше

    5 7 Отговор

    До коментар #10 от "Тодор Живков":

    Да се оплакваш и критикуваш беше забранено. Сега е разрешено, но пък може да те ударят с акустични вълни. Адът е пълен с комунисти.;)

    Коментиран от #180

  • 174 всички знаят

    5 7 Отговор

    До коментар #172 от "И ЩО СОЦА УМРЕ":

    Щото фалира.

    Коментиран от #178

  • 175 Дааа

    4 2 Отговор
    Обективен анализ. Едно допълнение - освен дънки Рила, имаше и Панака :-)
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Да бе

    8 18 Отговор

    До коментар #171 от "Четох, четох и ми писна от логореи,":

    имаше една техническа книжарница и една руска книжарница. Образованието беше отвратително, от техникума излизаха масово неподготвени кадри, инйинерите не ставаха за нищо, бяха и по зле. Масово висчкото ни производство даваше дефект. Дори 1989г. Луканов, в официален доклад пред ЦК на БКП, отчита че 50% от проиведеното е брак, а мощностите/заводите ни са на 60% пълен брак и негодни за бъдешо използване. Кремиковци работи на 500% загуба. Книги не можеше да намериш и масово си ги разменяхне. Имам 50 книги преди 1989г. над 1000 сега и още хиляди в дигитален формат.

    Коментиран от #183

  • 178 ТВА Е ВЕРНИЯТ

    1 3 Отговор

    До коментар #174 от "всички знаят":

    Отговор......
  • 179 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 180 Айде бе!

    7 0 Отговор

    До коментар #173 от "Лош беше":

    Квой туй чуду удряне с акустични вълни? Като съседа почне с Кангото ли, що ли...
  • 181 който го помни знае!!!

    8 4 Отговор
    живота беше приказка а не като сега екшън-драма-трагикомедия…
  • 182 Видях и аз

    15 6 Отговор

    До коментар #40 от "Ще добавя":

    Това което комунистите построиха не може да го боядисате. Вижте само какво имахме преди 44 и какво сме направили до 80 и какво имаме сега?

    Коментиран от #184

  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 ГРОХНАЛИ ПАНЕЛКИ

    4 12 Отговор

    До коментар #182 от "Видях и аз":

    Димящи заводи, половинчати магистрали, и 15 милиарда долара дългове към западни банки......фалирала икономика, пък и за малко да станем 16 република на СССР....кво да боядисваме....народните маси сами пометоха ЧЕРВЕНИТЕ ДРУГАРИ"

    Коментиран от #186

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 жалък си

    11 4 Отговор

    До коментар #184 от "ГРОХНАЛИ ПАНЕЛКИ":

    хората не са тъпи само на децата може да повлиаеш вероятно но сигурно за това ти плащат?от “димящите” заводи до “грохналите” панелки(които вече 34 години пще не са грохнали а колко преди това са построени???) имаше безплатно здравеопазване и безплатно образование имаше селско стопанство и БДС на храните които бяха произведени тук в българия чисти и качествени продукти … айде стига съм изброявал че ще
    отиде деня
  • 187 Нищо не е умряло бе идиот,

    12 2 Отговор

    До коментар #172 от "И ЩО СОЦА УМРЕ":

    смени се само името, от социализъм, днес се прекръсти в евроатлантизъм. Червените комунисти се пребоядисаха в сини "демократи", но са пак същите мутри като бати ти Бойко, Кокорчо и Тъпото!? А вие сте си пак същите овце за доене. Преди крадяха, но имаше и за народа, а днес и кожата ти ще вземат, утре ще те пратят за пушечно месо като в Украйна. За подлогите живота е уреден, като стане напечено имат къде да бягат, а ти овчо, ще мизируваш като скот!
  • 188 Фермер

    7 4 Отговор

    До коментар #99 от "Мемфис":

    В София кв.Надежда 1 не си спомням някога да не е имало колбаси,мляко кашкавал,сирене хляб в супера.
    В месарския магазин на ломското и сашо михов винаги имаше месо,а на ъгъла а на Сашо михов и Граничар при Кольо безалкохолното винаги имаше кока кола.

    Коментиран от #189

  • 189 Аз пък си спомням

    6 12 Отговор

    До коментар #188 от "Фермер":

    В центъра около нас имаше 3 хлебарници, често ми се налагаше рану сутрин преди училище да ги обикалям и трите за да купя един хляб, защото всичко свършваще а след 11,00/12,00 нямаше дори една кифла или баничка. Братми по съшотот време се редеше за мляко. Ако не се познаваш с продавача, даваха сирене с вкус на тебешир. Половината кофичка кисело мляко си беше чиста вода.
  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 193 САП

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "ТрампЛин":

    Всички лъжат само ти не.

    Помним го един от новото време дето щеше да ни оправи за 800 дни. Е той се оправи нас ни забатачи.

    Така, че на такива дето твърдят, че всички лъжат. И да им вярваме само на тях.

    Да вървят по ............
  • 194 САП

    5 0 Отговор

    До коментар #59 от "ТрампЛин":

    Ти виждаш само това, което ти изнася.

    И си в затвора на собствения си разум.
  • 195 СТИГА БЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #190 от "Генерал 🇧🇬":

    Затова ли народа масово тръгна на Запад.....щото имаме висок стандарт
  • 196 ЩО БЕ

    2 8 Отговор

    До коментар #192 от "БАБА ТИ Е ИЗЕДНИК ШОТ":

    На запад хората не строят ли, или не се веселят....ама са доста по напред от нас, пък и смачкаха соца икономически, не военно.
  • 197 Дрът селяндур

    10 1 Отговор
    Най аресвам на социализъма че бай тошо ми даде апартамент в софето. И станах гражданин, но по принцип още съм си селяндур.
  • 198 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    18 5 Отговор
    Разликата в живота преди 10 ноември 1989 г и сега, е разликата между нормалното и хаоса. През социализма нямаше менте храни. Имаше отделно магазин за хляб, магазин за мляко, магазин за месо, за риба, за плодове и зеленчуци и бакалия - колбаси, сирене, кашкавал, най-нужните храни. Днес купуваш биволско мляко, ама то е от крава, купуваш кашкавал, мек като пластелин, неузрял и не е от мляко. От палмово масло вероятно, но никой не знае от какво, държавата не може да се пребори, държавни органи официално лъжат! Хаос! През социализма, когато отивах до магазина, оставях ключа под килимчета пред входната врата, даже и не заключвах. Сега никога не съм сигурен, когато изляза от къщи, дали няма да намеря жилището разбито и ограбено. Нито дали сутринта ще намеря колата. Вместо държавата да наказва престъпниците, аз се страхувам да не попадна в ареста, заради фалшив тест за наркотици за шофьори. Обиск, отнемане на колата и подсъдим, за нещо, което не съм извършил, защото лекарството ми е провокирало фалшивия тест! ХАОС! Баби и дядовци са пребивани и ограбвани в къщите си, държавата не може да ги предпази. Иначе, полицейщина демонстрираме! Кога е било през соца? Сега има хиляда вида данъци, всеки ден измислят нови правила. Всяка година по някоя нова рационализация на асансьорите, то не бяха разговорни устройства, сега и предпазни щитове. Сякаш 50 години досега, как изкараха без тях? Мафия! Управлява ни мафия, открито, знаем ги официално, но никой не може нищо да направи

    Коментиран от #199, #204, #214

  • 199 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 4 Отговор

    До коментар #198 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    През соца хората вярваха в нещо, живееха спокойно. Сега не вярват в нищо, пълен хаос!

    Коментиран от #201

  • 200 Генерал 🇧🇬

    9 2 Отговор

    До коментар #191 от "Деванен генерале":

    Греда, през 1938 не е имало статистика и изчисления за "Human Development Index (HDI).
    ООН се създава през 1945.
  • 201 СТИГА БЕ

    0 5 Отговор

    До коментар #199 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Да вярваш в неосъществимото......какъв нормален човек е тоя....
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ

    7 3 Отговор

    До коментар #198 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Приватизираха всичко. От другари, станаха буржоари.....червените куфарчета създадоха мутрите и страха от тях......за да се управляват по лесно "народните маси"

    Коментиран от #224

  • 205 стоян георгиев

    7 8 Отговор
    Комунизма бе идеален за робите у нас.които и след падането му продължиха да го имитират.за това сме и последни сред свободните страни във всичко въпрос на манталитет.другарите дето леят сълзи по комунизма обаче при никакви обстоятелства не биха се върнали в него,колкото и да го рекламират на други.тва също е манталитетно.

    Коментиран от #207

  • 206 ВЯРВАХМЕ В СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ

    3 0 Отговор
    И бъдещето ни....светна
  • 207 ВЕЧЕ СМЕ БСП МИЛИАРДЕРИ

    4 3 Отговор

    До коментар #205 от "стоян георгиев":

    И отдавна не щем....соца

    Коментиран от #208, #209, #210, #211

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #207 от "ВЕЧЕ СМЕ БСП МИЛИАРДЕРИ":

    Не ми позволяват да ти отговоря.
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Емо

    11 0 Отговор
    Много от нещата са верни, само нека се знае следното: закриването на предприятия и унищожаването на производството е вторичното явление вселдствие на планираното от определени комунистически среди заграбване и преразпределяне на богатството, националния капитал или както искаш го наричай, но това са обществени блага. просто са решили, че за тях е по-добре да се съсредоточи в новата икономика капитала в 2-3% от населението. Не всички комунисти и не всички нива са знаели за тези планове. Нещата са започнали тайно още началото-средата на 80-те години, а за пръв път започват да излизат някакви неща 1994-95 г. след убийството на някакъв партиен функционер в село, близо до София. Тогава МВР намират документи за тези планирани процеси. Сега вече всички знаем, но парите са в частни ръце, средната класа беше умишлено разрушена от мутренския и държавния рекет, за да може да се експлоатира труда на бедните на безценица. Цялото богатство, и преди, и сега е натрупано от ограбване на труда на хората. През 80-те години заплатите бяха 150-200 лв, а реално е можело да са 500-600 лв, разликата е ограбвана от държавата. Сега е същото, но разликата между 1000 лв, колкото са, и 5000, колкото трябва да бъдат, е присвоявана от работодателите - които всички знаем какви са.
  • 214 Дааааа

    5 4 Отговор

    До коментар #198 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Нали искахте капита
    лизъм... да ви е честит

    Коментиран от #227

  • 215 За теб.....

    1 1 Отговор

    До коментар #191 от "Деванен генерале":

    ЛЪЖЕЦ.....
  • 216 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #191 от "Деванен генерале":

    Личи си че си роден в годините на СДС и голямото разграбване на държавата. Хахайайайа
  • 217 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 218 Ал Бунди

    6 2 Отговор

    До коментар #53 от "мдаааа":

    Вярно..така беше..ама на сегашните к..ути какво да им обясняваш????. За тях е важно колко кила бело са излокали и да не пропуснат часа за епилиране..

    Коментиран от #219, #220

  • 219 ДЕМОКРАЦИЯ Е

    2 1 Отговор

    До коментар #218 от "Ал Бунди":

    Всеки сам взима решения за живота си....
  • 220 НЕ СЪДИ

    2 3 Отговор

    До коментар #218 от "Ал Бунди":

    По твоите деца
  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Само питам , за един приятел .

    14 6 Отговор
    - Кога България е имала 700 бойни изтребителя, при това не на чертежи, 30000 танка 7 подводници и три милиона армия?
    - Кога България имаше ядрена централа с планирани 9 ядрени блока и 7 работещи?
    -Кога България е била на първо място по брутно производство на тютюн в света, преди САЩ и Турция?
    -Кога България е била на първо място в света по призводство на първи клас розово масло?
    -Кога България е била космическа нация?
    -Кога България имаше най-мощната спедиторска организация в Европа?
    -Кога България е била 9 300 000 население с по 28кв. жилищна площ на човек?
    -Кога Българиа е била без неграмотно население?
    -Кога в България нямаше наркотици и проституция?
    -Кога българина е консумирал 290 яйца годишно, 95 кг пилешко месо годишно и 67 кг телешко и 42 кг агнешко месо, 132 кг млечни продукти?
    -Кога здравеопазването е било безплатно за всички и почти еднакво?
    -Кога образованието на българина беше безплатно?
    -Кога правото на труд беше гарантирано?
    -Кога образованието до 8 клас беше наистина задължително?
    -Кога България имаше изкуствени напоителни системи?
    -Кога България имаше крупни 42 ВЕЦ-а и 12 ТЕЦ-а?
    -Кога лева струваше 1долар?
    -Кога България имаше електрокарна индустрия?
    -Кога България произвеждаше транс манипулатори, телевизори и компютри?
    -Кога България е имала тежко машиностроене?
    -Кога България е имала Фармация на световно ниво?

    Коментиран от #225, #238, #242

  • 223 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 224 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор

    До коментар #204 от "ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ":

    Ееее, няма ли днес поне един истински демократ? Мария Габриел, Плевнелиев, Тагарев, Паси, Костов, Шаламанов, Васил Михайлов (танковете), Иво Инджев?
  • 225 Никога

    5 7 Отговор

    До коментар #222 от "Само питам , за един приятел .":

    Отговорът е никога. Това са лъжи оповергани на пленума на ЦК на БКП 1988г.

    Коментиран от #228

  • 226 Личи си

    6 6 Отговор

    До коментар #53 от "мдаааа":

    че си крадец комуняга. Всичко което е написано е лъжа. Няма кредити, няма ипотека, няма банкети. защотот всичко е държавно, тоест на партиата, тоест свободно да се краде от комунистите. За кола чакаш 15/20 години. Жилище поне 30 и то ако ти се позволи да го имаш. 90% от жилищата не бяха на хората а на предприятията, институти и др. ако напуснеш работа ти взимат и жилището. Едва след 1989г. се позволи да си купим жилищата и то пак с долащане, независимо, че ги бяхма платитли още при даването им.

    Коментиран от #236

  • 227 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 4 Отговор

    До коментар #214 от "Дааааа":

    Капитализма беше неканен гост, който имаше големи претенции и мнение за себе си, но се оказа въшлив лъжец. Демокрация ли?
  • 228 Само питам , за един приятел .

    5 2 Отговор

    До коментар #225 от "Никога":

    май , трябва да смениш илачите .
    мухахах

    Коментиран от #230

  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Милото ми

    6 6 Отговор

    До коментар #228 от "Само питам , за един приятел .":

    комунде, има дори запис на речта на Тодор Живков, а и отдавна всички документи са разсекретени и публикувани отдавна. Но един рускосъветски предател няма да го разбере.

    Коментиран от #231

  • 231 Само питам , за един приятел .

    3 3 Отговор

    До коментар #230 от "Милото ми":

    както написах по горе , смени си илачите или доктора. Може да помогне .

    Коментиран от #232

  • 232 Свърши ли вече

    3 6 Отговор

    До коментар #231 от "Само питам , за един приятел .":

    рублите тролчо.

    Коментиран от #233

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Пак този

    9 3 Отговор
    Месо, колбаси, сирене и кашкавал не бяха много марки, но бяха без соя, сухо мляко, палмово масло, стабилизатори и подобрители. За кола се е чакало много, но не са се мъчили да ги забраняват, като сега. Панелките ги раздаваха без пари, а сега с 30 години ипотека. Хубавото е, че можеш да караш бус и да миеш чинии и в Германия..... а има и банани....макар да са зелени.
  • 235 Пак този

    2 3 Отговор
    Месо, колбаси, сирене и кашкавал не бяха много марки, но бяха без соя, сухо мляко, палмово масло, стабилизатори и подобрители. За кола се е чакало много, но не са се мъчили да ги забраняват, като сега. Панелките ги раздаваха без пари, а сега с 30 години ипотека. Хубавото е, че можеш да караш бус и да миеш чинии и в Германия..... а има и банани....макар да са зелени.
  • 236 ами

    3 7 Отговор

    До коментар #226 от "Личи си":

    личи си , че говориш глупости. Можеше да си купиш Москвич, сглобен в Ловеч, без да чакаш и ден, стига да имаш 4500 лв в ръка. С апартаментите беше същото - имаш ли пари, кеф ти купен от общината , кеф ти кооперация. Ако ти и семейството ти сте живели в някой коптор, щото толкова ви било образованието и квалификацията, не ти е виновна държавата.

    Коментиран от #237, #243

  • 237 Ей кефи ме

    7 4 Отговор

    До коментар #236 от "ами":

    как се лъже, ама на едро по сциалистически. При малките заплати пари имаше само от два източника, по партийна линия или зашото крадеш от хората, крадеш материали, гориво и всичко останало. 15 години за кола и 30 за апаратемн, панелнака, стая и кухня за едно семейство. Обиждай няма проблем предателю, другрю, комунист.
  • 238 КАТО БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО

    9 4 Отговор

    До коментар #222 от "Само питам , за един приятел .":

    Що НАРОДНИТЕ МАСИ ПОМЕТОХА КОМУНИСТИТЕ

    Коментиран от #239, #250

  • 239 А що

    5 5 Отговор

    До коментар #238 от "КАТО БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО":

    Народните маси пометоха фашистите, и що народните маси след залеза на Сащ ше пометат либераст демократите?

    Щото все служат на чужди държави , за тва.
  • 240 Когато нямаше банани,

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ж И В О Т А":

    нямаше и много други неща. Нямаше свободно коли, бяла, черна техника, ръчни и електрически инструменти качествени и модерни дрехи, обувки, спортни стоки, на Запад се ходеше само на екскурзии заедно с ченгета през година. Нямаше свободна обмяна на валута за лев. Деликатесни храни, напитки от други държави, морски дарове и много други стоки. Стига само с тия банани. Нямаше и портокали, киви, манго, кокос, ананас, аспержи, шоколади, боровинки, кленов сироп. Мога да изброявам до утре.
  • 241 След 9.09.1944г.

    8 5 Отговор
    първо се окрадоха парите, имотите и фабриките на богаташите, а те по лагерите. Парите свършиха и се посегна на пенсионния фонд докато свърши и той. След това следва парична реформа 1951г. от която загубиха тия с повече пари. Това се изконсумира и се взе заем от народа чрез облигации 1952 и 1954г. Тези средства се похарчиха и се посегна на българското село. Взеха се земи, добитък, инвентар и пак се закърпи положението. Следва още една девалвация на българския лев 1962г. и като се оплюска и това бай Тошо започна да внася нефт и да го реекспортира. Руснаците се усетиха, но ние ги снабдявахме със забранени от КОКОМ електронни елементи и ни търпяха до към 1985г. След това взехме заеми от западни банки, не можехме да плащаме и Луканов обяви фалит 1990г. Ето това са постиженията на "социализъма", "едно недоносче" както го нарече Т. Живков.
  • 242 Да си чувал нещо

    10 2 Отговор

    До коментар #222 от "Само питам , за един приятел .":

    за затворени граници, вноска за кола, вноска за апартамент, жителство, открит лист, режим на тока, задължителна казарма, липса на черна и бяла техника, стригане на коса за момчетата, меренето на широчината на крачола на чарлстона и печати по краката на момичетата носещи къси поли, Белене, ученически, студентски и войнишки бригади (ангария), забранената упадъчна западна музика, чупене на грамофонни плочи на границата...? Има и още: Ергенски данък. Ленински съботници, партийни секретари, вечни и несменяеми номенклатурни кадри, АБПКФ със големи привилегии и народни пенсии, КОРЕКОМ пред който само се облизваш и извадил долар отиваш в МВР(биещото сърце на Партията), привилегиите на чужденците пълнещи Албена, Златни пясъци, Русалка, а ти на квартира. Изучаването на история на БКП и КПСС, политикономия и научен комунизъм във ВУЗ и разпределението след завършване като възпитател в някое забутано селце. Изключването от Комсомола и от студентството като следствие. Отнемането на земите и добитъка по селата и ползването им без рента за собствениците...

    Коментиран от #260

  • 243 Прав си,

    9 4 Отговор

    До коментар #236 от "ами":

    ако и ти си бил наистина комунист. АБПФК имаха пожизнена пенсия, пътуваха в чужбина, имаха специални магазини за дефицитни стоки, не чакаха ред за автомобил и апартамент, за тях не важеше жителството и децата им влизаха с предимство във ВУЗ. Имаха легално право на оръжие, а ако направят престъпление минаваха леко или без последици. Как няма да харесваш такъв живот?

    Коментиран от #244

  • 244 ?????

    3 2 Отговор

    До коментар #243 от "Прав си,":

    А сега дали е по различно ако имаш пари ? Питам и отговор не искам , мухахах
  • 245 научно обяснено

    7 6 Отговор
    Опитвам се да си представя следната ситуация. Идва при Бай Тошо някакъв евро-комисар , и му нарежда да спре 4-те блока на АЕЦ -Козлодуй . Ми щеше да го хване за ухото , и да го насочи към летището , да си хваща първият самолет.

    Коментиран от #249

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Г€Н€РАЛ Д€$И

    2 1 Отговор
    И ПР€ДИ И $Л€Д 9-ти (10-ти) ДОБР€ € КОЙТО ПРАЙ "ОМЛ€ТИ"!
    РАБОТИХ ЗДРАВО ПОД ЮРГАНА И $ТАНАХ "първЪ дамЪ"!
    ДОБР€,Ч€ $€ $ЪБРА $Ъ$ М€Н, ДА $ТАН€ рум€н р€зид€нт!
    р.р.- нато-БКП ФУРАЖКА, ГРУ-то МОЩНО го ИЗТЛА$КА!
    "ПО$ОВ€ТОВАЛИ" разбойкУ - пр€ми€ра,
    за р€зид€нт ИН$ТАЛИРАХА рум€н $ корн€ла !
  • 249 ПРЕДСТАВИ СИ

    5 3 Отговор

    До коментар #245 от "научно обяснено":

    Идва съветски другар и разпорежда на бай Тошо....и Тошо в поза...мирно.

    Коментиран от #253

  • 250 НАРОДНИТЕ МАСИ МРАЗЕХА КОМУНИСТИТЕ

    7 6 Отговор

    До коментар #238 от "КАТО БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО":

    И през 1989г им го показаха......
  • 251 Добрев

    5 6 Отговор

    До коментар #32 от "Пасъмас":

    ... Не знам какво си слушал нелегално, но в НРБ, всеки гражданин беше акционер в тази държава. Да не получаваше голяма заплата, но за труда си получаваше БЕЗПЛАТНО, качествено и добро, образование, здравеопазване, безплатни почивки и т.н. Икономиката беше планова, нямало салами в магазините, да ама хората гледаха животни по селата и ядяха това което произведат. И тогава и сега софиянци основно ревяха че нямало това или онова, понеже се мислеха за по по най независимо от строя. Животът е такъв какъвто е но човек така е устроен, че да се връща към миналото с умиление, виждайки какво му е предоставило бъдещето

    Коментиран от #252

  • 252 И сега

    7 5 Отговор

    До коментар #251 от "Добрев":

    До ден днешен в бившите соц.държави продължава да е глад.
    Понеже беше много хубаво,40 год не можем да настигнем тогавашния западен лош живот
    А сега сме на светлинни години от гнилия запад
    Само бавноразвиващиТЕ темеруТи си спомнят с умиление за онзи строй
  • 253 документирано

    7 3 Отговор

    До коментар #249 от "ПРЕДСТАВИ СИ":

    Руснака градеше , и даваше нефт , газ , атом , оръжия , титан за петролните рафинерии. Новите ни генерал губернатори застават мирно, когато немски овчарки дойде ли западен началник. С бай Тошо се прегръщаха и целуваха .
  • 254 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 255 Нито Тогава, нито сега Болшенството от

    2 0 Отговор
    Живее Добре! ЧЕНГЕТА, военни и Номенклатурата наречена Комунисти живееха добре, ползваха привилегии! И Сега е Същото Народа, опъва каиша, и се чуди как да Върже двата Края!! Крадците сега са много повече, има си Прокуратура и Полиция, която ги Пази!!
  • 256 До 251 Добрев! Какво муе било Доброто??

    1 2 Отговор
    Какви Акционери са били Българите?? Здравеппазване в Правителствена болница и донякъде във Военна! Както и сега!! Пред Входните врати на къщите в Провинцията имаше наредени няколко чифта Галоши!! Сините дочени дрехи и Ватенките!
  • 257 До 252 Явно си Тъпанар,! В ГДР, В

    4 0 Отговор
    Унгария, Чехия Словакия лие Глад?? В Румъния ОКОШАРИХА 20 ПОЛИТИЦИ И ТРЪГНА ДЪРЖАВАТА ИМ НА ПРЕД!! Единствено ние сме в тинята на ЕС!! Мутри, ДС ченгета, Върхушката на ДПС крадът Яко 33год,Кастата Магистрати и Държавни чиновници Разбогате Яко, пак Гласуваха Главанаците в НС вдигане на Данаци за да даваме Помощи на Украйна!! Тази война нее наша, никой няма намерение да ни напада! , Управляват ни Корумпирани Марионетки, които продават Държавата и Народа за да си спасят Кожите!! Полиция, Съд Прокуратура пазят голямите Крадци, нарекли се Политици!! От там идва Проблема на Държавата! Д С ченгетата 33 години редят Изборите и кой да Управлява!!
  • 258 А ааа

    0 0 Отговор
    Хубава стана за АТАНАС, няма галоши на краката, обраха демократи на бойко хората парите от тези, които ги хранеха с еко животни, едно прасе са го продавали по живково за 10 лева, колите москвич ги пуснаха 1986,но защо тогава, знаете, защо, събирали са се в квартирата на комуниста желю желю в София и комунистите са решавали и апартаментите с вноски от 1970 пуснаха апартаменти за продан за 18 хил, а кола москвич в стара загора за 7900 лева. Излишни са коментарите за герб кой успя да прегърне борисов от бедняци днес са милионери без знания, дипломи и сие. Радев е подобие на борисоф.
  • 259 Анонимен

    0 1 Отговор
    Допада ми отчасти написанлто от ЕМО. Стана хубаво за бандитите от дс бкп и дпс строителите след 1989. Един апартамент тухлен с 20 г чакане и кусур в провинции, строен през 1970,60 квадрата е струвал 7200 лева, но заплатите са били 60 лева. А днес един строител на запад си купиха за 10 месеца, изкарали 50 000 лева от българите 97 квадрата за 47 хиляди. Как е и жената българка, кога аз съм имала късмет. Никога няма на строител ром помак жилище без пари. Нашите родители работеха освен работа, а имаха по 3 декара цвекло на държавата, тя го изкупуваше, а и тютюна. Лошо е, че мързеливите се облажиха от парите им. Взаимно крадоха всички. Дошли са от Беломорието, Гърция, с много пафи, злато, но отиде в мързеливите и крадливите. Когато оставиха народа без работа преди 20 години и запощнаха коли нови, гаражи без пари на турци и помаци да продават. Оставяш без работа и отмъщаваха, но сега внуците им ги очаква. Бог забавя, но не забравя.
  • 260 Тошко

    0 0 Отговор

    До коментар #242 от "Да си чувал нещо":

    До 242: Ти си изброил негативите на социализма.Сега можеш ли да изброиш и позитивите на социализма, защото както ти очевидно, така и аз сме живяли по онова време и сме видили с очите си нещата, за които 40 годишните жители на BG само са чували(и манипулирани и от твоето писание), Само тогава една оценка ще бъде по-обективна. И защо не се опиташ да изброиш и многото негативи на времето след 10ти ноември 1989г. Аз ще започна с няколко, а ти ако си радетел на истината, ще продължиш. След 1989г престана да има държава, законите не се спазваха ... Измамници се разпростряха по възлови места и играеха=мамеха с онази игра "Тука има, тука нема", а полицаите гледаха кротко отстрани. "Борците", т.е. силови групировки се настаниха и рекетираха със силови средства на заплахи дори и собстениците на малките квартални магазинчета. КЪДЕ БЕШЕ ДЪРЖАВАТА И ПОЛИЦИЯТА ТОГАВА, която уж трябваше да ни пази от насилие! Ами стреса от постоянното покачване на цени? Обикновения човек го плати с безпокойство, безсъние, отчаяние. Колко много хора с висше образование останаха без работа или продавачи!Бандитска държава е BG!!! По TV всеки ден съобщават за катастрофи след употреба на алкохол и наркотици. Неуредици в здравеопазването, лекарски измами с Ковид 19, много по-слабо образование в учебните заведения!