11 Ноември, 2022 13:21 4 279 17

Цветанка Андреева пред ФАКТИ: Служебният кабинет в момента играе чисто политическа роля

  • цветанка-
  • андреева-
  • лидери-
  • парламент-
  • кабинет-
  • депутати

Липсва силно изразено лидерства в процеса за съставяне на правителство, казва политологът

Цветанка Андреева пред ФАКТИ: Служебният кабинет в момента играе чисто политическа роля - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, включително действащото законодателство. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол. Донев припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който съставено редовно правителство предложи свой бюджет. Анализ на политическата ситуация пред ФАКТИ прави политологът Цветанка Андреева.

- Г-жо Андреева, как гледате на ситуацията в парламента – ще имаме ли кабинет, ще имаме ли бюджет за 2023 година?
- Ситуацията остава много заплетена, ако говорим за съставянето коалиционна формула за излъчване на правителство. Колкото до бюджета, явно ще се стигне до някакъв приемлив вариант,

защото той е удобна платформа за изборни обещания.

Бюджетът е изключителна отговорност на партиите и те все пак съзнават, че може още в близките месеци да има избори и трябва да покажат отговорност пред обществото. Така че за бюджета съм повече оптимист, отколкото за съставяне на кабинет.

- В парламента се формират тематични мнозинства. Колко може да се продължи така и това опасно ли е?
- Не бих казала, че е опасно. Това е механизъм, който започна да действа, защото обстоятелствата го наложиха. При една многопартийно представена политическа система в парламента е нормално. Ние нямаме двупартийна политическа система, нямаме двуполюсен модел. В този смисъл такива тематични мнозинства са настоящето и бъдещето. Вижте, тези мнозинства се оформят все пак около някакви ценности и виждания за държава, общество, икономика. Така че не са опасни. Те консолидират обединение и подкрепа.

- Колко е добре да имаме парламент и служебен кабинет заедно. Кабинетът е на президента и няма пряка отговорност към депутатите… Народните представители могат да искат отчет, но не е да налагат санкции?
- Нито като конституционна норма е приемливо, нито като политическа. Виждаме, че служебният кабинет колкото и да иска да запази функциите си на служебна власт, която по Конституция превежда държавата от едни избори към други, всъщност в момента играе чисто политическа роля. Влиза в битка с политически субекти. Предишното служебно правителство изчегъртваше ГЕРБ, сегашното основно разобличава управлението на четворната коалиция – кабинетът „Петков“, и най-вече „Продължаваме промяната“. Така че, за жалост, президентът Радев превърна тази конституционна форма в тип „лично оръжие“ за провеждането на собствената си политическа визия.

- ГЕРБ и ПП имаха среща, а след това Бойко Борисов даде обширно интервю. Има ли нещо, което бихте откроили в думите му?
- Това, което ми прави впечатление, е, че липсва силно изразено лидерство в процеса за съставяне на правителство. Това, което видяхме в интервюто на Борисов, беше някакъв опит да лидира този процес. Постави от една страна прословутите „червени линии“, а от друга страна завърши с подадена ръка, защото подчертаваше през цялото време на каква база може да се сформира управление. Някак, казвам го със съжаление, в другите политически партии не виждам подобен опит за лидиране.

„Продължаваме промяната“, които използват удобната си теза, че ще бъдат опозиция, някак така показват безсилието си да сформират кабинет.

А при третия мандат какво виждаме. От една страна той прикрит от някакъв вид всеядност от страна на проекта на Стефан Янев, а от друга виждаме безпомощност, ако попадне в ръцете на БСП.

- Защо изведнъж партия "Български възход" се оказа удобна за всички?
- Просто е. Те са политически проект, който влезе в този парламент малко изненадващо и за социолозите. „Български възход“ са готови да бъдат достатъчно гъвкави, за да се запази този парламент, в който и те участват,

защото никак не е ясно дали ще влязат в следващия.

Те са готови и са влезли в парламента да бъдат във властта. Стефан Янев все пак има политическа биография. Помним защо той бе отстранен от четворната коалиция на Кирил Петков. Той изрази по-скоро антиантлантическите си позиции, визирайки недопускане на натовски войски, а сега, всъщност, играе с евроатлантическия блок в парламента, включително и при гласуването на военна помощ за Украйна.

- Създаде се и нова партия "Спаси София". Това става година преди местния вот? Как очаквате да се позиционира и как гледате на формацията?
- Формацията е нещо ново като партия, но действа като политическа организация от доста време. Така че това е естествен процес да се официализира като партия. Но тук имаме няколко особености.

Формацията „Спаси София“ като политически субект е малко неясна.

Другото е, че те са вече партия, която е образувана на чисто географски принцип. Когато се прави партия само в географията на един град, тя рискува да стане клиентелистка. При клиентелизма имаме именно връзката на място – между управляващите и влиянието на местната олигархия. Пред такава формация има много рискове, но и много шансове. Може, ако се стигне до обединение на демократи в София, да се борят за кметското място в столицата. Добре е да видим какви са им ценностите, какви са им възгледите извън рамките на това как да ремонтираме София.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Цецка да не се напъва да Мисли, че ще си докара мозъчен аневризъм. Обърках се бре, тва не може да има мозък.
  • 2 оня

    22 1 Отговор
    Цвети, освен за свiрки, май за друго не дтаваш:))
  • 3 Наизлазиха

    14 0 Отговор
    еблiви политоложки и социоложки с отмалели от вдигане крачета. Хехе.
  • 4 Свободен демократ

    8 0 Отговор
    За пилона вече не става.А трябват сметки да се плащат..................................
  • 5 накратко

    10 1 Отговор
    герберопитечка!
  • 6 ЛИЛИ

    19 1 Отговор
    НА ТАЯ БУЛКА И ЛИЧИ ЧЕ Е КУХА ЛЕИКА
  • 7 Гербераси долни

    5 0 Отговор
    Чакаме вожда да си спази обещанията че ако спечели изборите ,горивата ще паднат с левче и че ще стабилизира държавата ,интересното е че се ослушва и не прави правителство ,въпреки че нама мнозинство е длъжен да намери начин както предните направиха въпреки че допуснаха един троянски чалгарки кон в редиците си.
  • 8 # идиоти вън

    6 0 Отговор
    Апък таз Цветанка винаги е играла обслужваща роля и то по пълната програма.

    Коментиран от #11

  • 9 ИВАН

    6 0 Отговор
    Ехеее, и надуваемите кукли ли взеха акъл да дават, ми като няма мъже ...
  • 10 ТебеТеНеБехВиждАл

    2 0 Отговор
    МаааааЛиииииииииииииииииии, Какооооооооооо..... ;д
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "# идиоти вън":

    На Цецка да и го наместа
  • 12 Човек в 21 век

    3 0 Отговор
    Щом като играе ЧИСТО политическа роля, мека тогава да оправи живота на жалката Българска нация, моят живот не е уреден, а това не е нормално!
    Трябва и на мен да ми бъде ИСТИНСКИ добре, ама в раят на живота , а не в адът!
  • 13 Предложение

    0 0 Отговор
    Ако България стане ЖИВКОВА, значи ще спрем да бъдем жалки, бедни и т.н.!
    В и от 21 век трябва да заживеем живот, който никога от преди не сме живеели!
    Става въпрос за красив живот, такъв какъвто не сме имали!
    Това че човек или нация сме жалки пред света и пред БОГ, значи трябва оправия , но в истински и красив вариант!
    БОГ е 1 а неговата "любовница" е вселената!
  • 14 Истински ценител

    1 0 Отговор
    Българската нация е била много добре, но във времето, когато е нямало цивилизация !
    Все пак е имало времена , в които Българската нация е била много добре, но в и от 21 век трябва да се създаде ИСТИНСКИ РАЙ !
    До кога Българската нация ще бъде жалка пред света и пред себе си ама и пред БОГ ?!
  • 15 Подарък от БОГ

    1 0 Отговор
    България е добре, но Българската нация не е добре!
    България е "разграден двор"!
    До кога така?
  • 16 милиционер

    7 0 Отговор
    Много е долно да си Мата Хари на простака и неграмотника, а и нечистоплътника от Банкя.
  • 17 ууу

    2 0 Отговор
    ЦВИТАНКЕ , ТИ ОТКЪДЕ ИЗПЪЛЗЯ ????????????