Last news in Fakti

4 Декември, 2022 19:00 3 242 39

След срамното отпадане в Катар: Германия вече не е във футболния елит

  • германия-
  • бундестим-
  • ханзи флик

Ханзи Флик вероятно ще остане на мястото си, Европейското първенство след две години ще бъде неговият краен и може би единствен шанс за изкупление

След срамното отпадане в Катар: Германия вече не е във футболния елит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Победа, равен и загуба: твърде малко за един четирикратен световен шампион с високи амбиции. В Катар Германия показа, че вече не е част от висшия ешелон. Тя е просто още един отбор по футбол, пише Джонатан Хардинг.

Историческото отпадане на Германия е последният обрат в 4-годишната драма след последното Световно първенство. И в Русия Германия отпадна още в груповата фаза на турнира. Въпреки че в четвъртък Бундестимът победи Коста Рика с 4:2, нанесените щети са необратими. Това отпадане вероятно е още по-болезнено, тъй като отборът остави съдбата си в ръцете на други. И плати цената за това, след като Испания загуби от Япония.

Отпадайки още в груповата фаза на поредно Световно първенство, както и на 1/8-финалите на Евро 2020 миналото лято, Германия доказа едно нещо - това вече не е отбор за големи турнири.

Въпреки всички усилия на Никлас Фюлкрюг, Германия не разполага с класически централен нападател. Назад в защита единствено Антонио Рюдигер изглеждаше достатъчно добър наследник в поколението след Матс Хумелс и компания. Хаосът в полето на десния бек, след като Йошуа Кимих се изтегли към центъра, е катастрофален, което не остана без последици за Германия.

Структурни проблеми

Всички тези проблеми отчасти са свързани с младежкия футбол в Германия. Системата на Германия, която беше преструктурирана с въвеждането на академии в началото на Хилядолетието, създаде поколение от технически надарени и тактически умни играчи. Това донякъде доведе и до успеха през 2014 година в Бразилия. Но оттогава Германия се адаптира бавно и останалата част от света я настигна. Реформи бяха извършени, но ще отнеме грубо около десетилетие, преди те да дадат резултати.

Треньорството също е проблем. Германия приличаше на влакче в увеселителен парк под ръководството на Йоахим Льов. Той постепенно се превърна в треньор, който рядко съумява да намери правилния баланс. И в крайна сметка се задържа твърде дълго, извлачи Германия през предишните две първенства, но не намери път към новата епоха.

Идването на Ханзи Флик, треньорът, който за кратко време превърна Байерн Мюнхен в машина за победи, породи големи надежди. Вместо това в Катар футболът на Флик бе нестабилен, а Германия така и не успя да покаже необходимата безпощадност на терена. Проблемите останаха, липсваше иновация. Флик трябва да признае част от вината за някои съмнителни решения. По един груб начин му бе напомнено, че Германия не е Байерн Мюнхен.

Липса на качество

Всичко това води до очевидния, макар и стряскащ извод, че Германия вече не е част от висшия ешелон. Тя е просто още един отбор по футбол. И статистиката го доказва: Бундестимът има едва 3 победи в последните си 10 мача от турнирите. Отборът също го осъзнава, ако съдим по коментарите на Илкай Гюндоган и Мануел Нойер след загубата от Япония. Играта срещу Испания се оказа рядък проблясък - както за отбора, така и за треньора.

Очевидно е: Германия вече не е в елита

Флик вероятно ще остане на мястото си. Европейското първенство след две години ще бъде неговият краен и може би единствен шанс за изкупление. А на мениджъра на отбора Оливер Бирхоф, от друга страна, може да му припари под краката.

Изхабеният гръбнак на този отбор е достигнал до пределите си. Томас Мюлер на практика се оттегли след мача с Коста Рика. Няма да е голяма изненада, ако Илкай Гюндоган, Марио Гьотце, а може би дори и Мануел Нойер последват примера му - въпреки предстоящото първенство след две години. Колелата на необходимата бърза и радикална революция са се задвижили.

Но каквото и да се случи, една истина, която дълго време се криеше, излезе наяве и не може да се оспорва: Германия вече не е топ отбор.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроглупак от ЕССР

    65 2 Отговор
    Катарците изпратиха отбора на Германия, който безславно напуска Световното първенство. Германците сякаш не бяха на световни футболни финали, а на събитие за промотиране на ЛГБТ. В знак на протест срещу забраната да играят с шарени ленти на ръцете, германският отбор се снима с ръка сложена на устата.
    Катарците ги изпратиха със същия жест - с ръка на устата,а с другата им помахаха. Брутална гавра.
  • 2 Вукадин

    53 2 Отговор
    Ми щото надутите Гюнтери отидоха вместо да играят футбол да проповядват идеите и правата на ЛГБТ. Ама са збъркали и времето и мястото. Това е очаквания и единствен резултат. Това впрочем важи и за държавата им. Да си носят бремето, хак да им е.

    Коментиран от #9, #20, #31

  • 3 леля Гошо

    46 0 Отговор
    И Мерцедес вече не е това което беше, едва избутва гаранцията, а в сервиза си на "ти" с всички.

    Коментиран от #5, #18

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 40 Отговор
    Германия отпадна поради некоректно поведение на испанците!германия бе готова да бъде световен шампион!В момента европейските отбори са кой от кой по силен.В силните не слагам единственно испания.тя ще има много лош късмет поне 100години след мача си с япония!

    Коментиран от #6, #7, #13

  • 5 Манци

    42 1 Отговор

    До коментар #3 от "леля Гошо":

    Потвърждавам. Мерцедеса стана нискокачествена ширпотреба, далеч от миналата си слава и статут. Скъп коптор за комплексари и лузъри.

    Коментиран от #17

  • 6 хахаха

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    а, обади ли се!!!! :))))))) ко стаа, дойчовците станаа ли чепмиънс? нъл тъй прогнозираше? :))))( датаева у врачката...:))))

    Коментиран от #37

  • 7 Ко?

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    БУУУУХАХАХАХАХАХАХА
  • 8 стоян георгиев

    29 2 Отговор
    Няма страшно ,че са отпаднали,важно ,че изпратиха посланието с лентата на дъгата.Ние войните на дъгата сме с вас
  • 9 ами

    28 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вукадин":

    8 от гюнтерите не са гюнтери...:)))
  • 10 Питам:

    20 1 Отговор
    Колко са европейците и неевропейците в "европейските" национални отбори? За "българските" отбори не питам! До сега това е най-тотаджийското първенство от което букмейкърите и мошениците спечелиха милиони за сметка на милиони загубили. Но който играе комар си носи рисковете, че никога не печели!
  • 11 Режисьор

    10 2 Отговор
    Имам сценарий за за филм за възрастни и и тези многоцветнити мога да ги взема без кастинг
  • 12 Порно

    34 3 Отговор
    Кой в Германистан му пука за футбола, там скоро национален спорт ще са мазните борби. В смисъл, че Мюмюн ще маже с олио малкото останали Хансовци , и ще им лекува запека.

    Коментиран от #15

  • 13 Сметка, брат

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Испания си легна на Япония, това е ясно а не лош късмет. И те си правят сметката.
  • 14 Има надежда

    12 3 Отговор
    Мюлера още играе като титуляр, голяма грешка. Имат добри млади играчи, но не им дават възможност да играят заедно, да се сработят, да печелят. Грешката е в селекцията.
  • 15 Аршлох

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Порно":

    Браво ,с коментара ми оправи деня!
  • 16 Пич

    21 8 Отговор
    Германците никога не са играли красив футбол и никога атрактивен футбол, те играят футбола като военна подготовка,марш или строева подготовка, приличат ми на Хер Флик от сериала Ало ало. Всичките са дървари като техника и фантазия, всичко е дисциплина и скука,така може да се играе федербал или кърлинг, но не и футбол.

    Коментиран от #38

  • 17 Двутактов фотьойл

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Манци":

    ... комплексари, лузъри и преуспели зарзаватчии и касапи.
  • 18 Много смело

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "леля Гошо":

    Това твърдение с гаранцията. Некои избутват, некои ги избутват.
  • 19 безпартиен

    16 10 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1945 !

    Коментиран от #21

  • 20 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вукадин":

    Много е символично. Дъно от всякъде.
  • 21 Хахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #19 от "безпартиен":

    Фашисти ли възхваляваш? Не си прав.

    Коментиран от #29

  • 22 национал

    22 2 Отговор
    Като погледнеш страната Германия не е тази която беше преди 20години итова благодарение еврогейските ценности които се налагат на Европа и кадърните им политици .Каво да говорим тогава за футбола който имаха просто минало и пълен регрес
  • 23 мдаа

    31 4 Отговор
    Германия вече не е водеща икономика в Европа, тече процес на деиндустриализация. Германия вече не е социална, хората не могат да си плащат дори сметките за наем, ток и храна. Германия на Шолц е превърната в някакъв жалък придатък на англосаксонския кръжец и дори не мъцна когато партньорите й взривиха жизненоважният газопровод. Германия не е това, което беше само преди 10 месеца. Защо и футболът й трябва да е нещо по-различно?
  • 24 Тренер

    16 1 Отговор
    Ами откакто взеха да махат германците от отбора...
  • 25 Коко Н

    3 17 Отговор
    Браво!Германия е достойна и не се поддаде на долнопробните испански интриги,не загуби за отмъщение,въпреки продажните съдии зачели победния гол на Япония.Не ги мислете германците.Те имат най-посетеното футболно първенство,и любовта на публиката .Негативните футболни оценки ги пренесете на родна земя .Тук е пълно със лумпени.

    Коментиран от #34

  • 26 Ами тя

    20 2 Отговор
    Германия всъщност вече не е Германия, а Германо-Арабия, благодарение на Меркел !
  • 27 Уса

    11 2 Отговор
    Евала!И без другото това вече няма нищо общо с Германия в политически и всякакъв смисъл
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ивелин Михайлов

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Хахаха":

    Прав е. И Хитлер беше прав! 6 милиона не бяха достатъчно!
  • 30 Хаха

    18 1 Отговор
    Дойчовците бяха дошли в Катар не да играят футбол, а да демонстрират извратените си Кексуални наклонности! Логично се провалиха, а домакините на изпроводяк им помахаха със запушени усти!
  • 31 Tака става

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вукадин":

    когато не зачиташ нравите на домакините и демонстрираш неуважение и превъзходство. То пък едно основание за превъзходство...Както се казва в Писанията - "Не прави на другите, това, което не искаш да правят на теб". Та всеки опит за налагане със сила на някаква ценност, дава горчиви плодове.
  • 32 От джендъри какво очаквате?

    11 1 Отговор
    Нали тези демонстрираха и се правеха за защитници на обратните, ето какво могат.
  • 33 Да....

    9 1 Отговор
    Германия затъва все по дълбоко в помията. Жалко! Хубава държава беше до 2002година.
  • 34 Колко

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Коко Н":

    ясно личат любителите на откраднатия детски флаг.
  • 35 Коментар

    3 1 Отговор
    Те нещата са взаимосвързани!
    Не може началниците на ДВ от Давос да окупират германия с многохилядна мюриканска армия (десетилетия наред), да взривяват "демократично" северен поток, да извиват ръцете на цяла Европа и футболистите да са нахъсани, че се борят за страната си!!!

    Германия също както и България, не е независима държава много отдавна!
    Неразследването на терористичния акт срещу северен поток, доказва на 110% горното твърдение!!!

    Ето вижте и футбола в България!
    Пълна скръб за офчи фенове!

    Без обща кауза, няма държава и няма народ!!!
  • 36 АРЕС

    4 0 Отговор
    Те са в елита на ЛГБТ.това им стига.
  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "хахаха":

    щом така добре помниш прогнозите ми и цитираш би трябвало тогава да ме венцехвалиш за почти вси други прогнози.Включая и за снега ,който няма да дойде в София и до 20декември.Би трябвало да си прочел,че Шампион ще бъде европейски отбор.това бе първата ми прогноза!Колкото до Германия........Данобг,някога стигне на 25% от,Германците като Морал,като отношение и като общество.не говоря за ТРОТОАРИ,Пътища и трамвайни линии!Не говоря за Чистота,отношение към природата и към другите твари!накрая да ти кажа,че след тази постъпка на испания .....Дълго време испанците ще страдат от лош късмет не по -малко от 100 години!
  • 38 358

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Пич,явно си млад и не помниш първенствата през 1966,1970,1974г. Тогава Германия играеше невероятно красив футбол.Особено през 1970г. в Мексико.Публиката от цял свят по стадионите ги приветстваха с Алеманя,Алеманя. Почти всички национали са преживели възход и падение.
  • 39 Осата

    0 0 Отговор
    През 1982 най- тъмния играч в Бундестима бе Щилике, а сега?