Тема: Украйна

17 477 41

Настъпи нова ера, Черно море е де факто военна зона

 • украйна-
 • нова ера-
 • геополитика-
 • русия-
 • война-
 • черно море-
 • санкции-
 • китай-
 • сащ-
 • инфлация

Светът се променя постоянно, но някои промени са по-важни от други

Настъпи нова ера, Черно море е де факто военна зона - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Антония Колибасану, публикуван в "Геополитикал фючърс”/ БГНЕС

Светът се променя постоянно, но някои промени са по-важни от други. Нахлуването на Русия в Украйна вероятно ще бъде запомнено като начало на нова ера в геоикономиката. В отговор на войната Западът започна санкции срещу Русия, ескалирайки икономическата война, която Кремъл започна, когато блокира търговията на Украйна със света през нейните пристанища. В отговор Москва намали драстично износа на природен газ за Европа. Несигурността и ответните мерки дадоха началото на енергийна криза. Войната отново насочи вниманието към нарастващото разделение между Запада и зараждащия се ревизионистичен блок, воден от Китай и Русия. Трудно е да се види пътят за връщане към статуквото преди войната, но станаха ясни няколко основни тенденции, които ще определят следващото десетилетие.

Още новини от Украйна

Протекционизъм и глобално преструктуриране

В продължение на години преди COVID-19 Китай, Русия, Иран и Северна Корея оспорваха икономическия, финансовия и геополитическия ред, създаден от САЩ и техните съюзници след Втората световна война. Ерата на безмилостната глобализация беше започнала да се забавя или дори да се обръща. Пандемията даде тласък на нещата, като ускори пренасочването на производството и т.нар. friendshoring (концепция, която ограничава мрежите на веригата за доставки до съюзници и приятелски държави, които споделят нейните ценности – бел. ред.) и лиши развиващите се икономики от чуждестранни инвестиции.

Войната в Украйна и нейните икономически последици притискат още повече развиващите се държави. През 2022 г. повечето от тях отложиха избора между Запада и Русия, надявайки се на решение на конфликта, което да облекчи икономическите им болки. Пример за това е Унгария, която, подобно на много от тези страни, зависи от руската енергия и други стоки, за да поддържа икономиката си, и поради това се опасява да скъса връзките си с Москва. Будапеща се опитва да забави напредъка на западните санкции срещу Русия. Други страни избягват да приемат антируски санкции.

За Европа конфликтът между Русия и Запада разклати общественото и корпоративното доверие за близкото бъдеще и направи почти невъзможно да се прави бизнес с руски субекти. Навсякъде предприятията изразходват време и ресурси, за да проверят дали техните операции ще бъдат подложени на санкции, като търсят алтернативи, когато е възможно. Черно море е де факто военна зона, което има положителната страна, че насърчава инвестициите в сухопътна инфраструктура, и отрицателната, че оскъпява морската търговия.

Колкото и да са важни събитията в Европа, Китай и неговата вътрешна стабилност може да се окажат по-същественото икономическо предизвикателство през 2023 г. Изправено пред засилващи се протести в края на годината, китайското правителство се отказа от политиката си на нулев ковид без очевиден план Б. Официалните данни са оскъдни и ненадеждни, а местните и регионалните власти бяха натоварени с управлението на ситуацията. Не е ясно дали това няма да се превърне в главоболие за китайския лидер Си Дзинпин, особено след като се пада между началото на политическия преход през ноември и края му през март, когато повечето длъжностни лица ще имат потвърдени нови постове. Междувременно Съединените щати ескалират търговската си война с Китай.

Резултатът вероятно ще бъде крехко икономическо възстановяване на Китай през 2023 г. Продължителната слабост на сектора на недвижимите имоти надделява над положителните импулси в други икономически области, а страхът от финансова криза натежава над частните инвестиции. Увеличаващата се младежка безработица добавя опасен елемент към този микс. Наскоро Пекин предприе стъпки за решаване на ликвидната криза в сектора на недвижимите имоти, но за да бъдат ефективни мерките, е необходима политическа стабилност.

Това не е добра новина за световната икономика. Колкото и да иска Западът да бъде защитен от събитията в Китай, Европа и САЩ все още зависят от китайското производство на важни суровини. Китайските блокирания създадоха прекъсвания във веригите за доставки, а политическата и икономическата нестабилност в страната може да ги удължи. Потреблението и промишлената активност в САЩ и Европа вече са в процес на отстъпление, а на енергийната криза не ѝ се вижда краят. Една криза в Китай само би влошила нещата.

Стагфлация и зелена инфлация

В допълнение към глобалното икономическо забавяне, за първи път от 70-те години на миналия век светът е изправен едновременно пред висока инфлация. Сред причините за този прилив на инфлация са прекалено разхлабените парични и фискални политики, които бяха поддържани твърде дълго, преструктурирането на световната търговия, причинено от пандемията, и рязкото покачване на цените на енергията, промишлените метали, торовете и храните в резултат на руската инвазия в Украйна. Разгневени от неравномерното разпределение на печалбите от глобализацията, избирателите поискаха повече държавна подкрепа за работниците и изоставените. Колкото и да е добронамерена, подобна политика рискува да доведе до инфлационна спирала, тъй като заплатите и цените се борят да не изостават едни от други. Нарастващият протекционизъм също така ограничава търговията и възпрепятства движението на капитали, като ограничава подобренията в предлагането.

Доколкото енергийната криза е причина за висока инфлация, инвестициите във възобновяеми енергийни източници ще смекчат инфлационния натиск. Развитието на капацитета на възобновяемите енергийни източници, обаче, ще отнеме време, а междувременно се наблюдава недостатъчно инвестиране в капацитета на изкопаемите горива. Последните ще имат приоритет. Освен това зеленият преход ще изисква разработването на нови вериги за доставка на някои метали и ще увеличи цената на енергията като цяло, създавайки така наречената зелена инфлация.

Това съвпада с бързото застаряване на населението не само в развитите държави, но и в Китай и някои други развиващи се икономики. Младите хора са склонни да произвеждат повече, докато по-възрастните харчат спестяванията си и потребяват повече услуги. А поради пазарната несигурност, предизвикана от пандемията и войната в Украйна, младите хора произвеждат по-малко и не са склонни да инвестират, което се изразява в общо икономическо забавяне. Ето защо, както световната икономика ще продължи да се фрагментира и през 2023 г., така и инфлацията ще се запази.

Бъдещето на технологиите

Войната в Украйна предизвика сътресения и в технологичната индустрия. Макар че повечето сектори са засегнати от намаляващите инвестиции и тежкото състояние на нещата като цяло, технологиите изглежда са най-силно засегнати. Twitter например съкрати работната си сила с 50 %, а компанията майка на Facebook Meta освобождава 11 000, т.е. около 13 % от служителите си. Съобщава се, че Amazon е съкратила 10 000 работни места, което представлява около 1% от глобалната ѝ работна сила. Междувременно FTX, втората по големина борса за криптовалути в света, която наскоро беше оценена на 32 млрд. долара, се срина. Пълните последици от нейния срив все още не са ясни, но други криптофирми вече усетиха последиците.

Отминаха дните от началото на века, когато световните пазари бяха относително стабилни, а веригите за доставки, изградени върху евтина работна ръка, бяха надеждни. В онези времена компаниите все повече зависеха от интернет, за да развиват бизнеса си, а технологичните фирми се възползваха от ниските лихвени проценти. Но факторите, които спомогнаха за бързия растеж в началото на второто хилядолетие, днес са все по-нестабилни, тъй като световната икономика е в начален стадий на преструктуриране.

Подобно на компаниите в други сектори, много технологични предприятия няма да се възстановят, а други ще се адаптират и ще се възстановят бавно. Ще се появят нови възможности. Преструктурирането на производството и веригите за доставки ще изисква технологии, а автоматизацията ще се увеличи, особено със застаряването на населението. По-важното е, че правителствата вероятно ще се възползват от възможността да насочат технологичната индустрия в определени посоки. Много се говори за ролята на социалните медии в политиката и при формирането на политиката, в резултат на което законодателите се опитват да регулират неща като неприкосновеност на личния живот и конкуренция, тъй като те са свързани с платформите на социалните медии. Въпросът за киберсигурността също е все по-обезпокоителен за правителствата по света и вероятно ще продължи да бъде такъв, тъй като сложността на кибератаките се увеличава. Затова правителствата ще бъдат принудени да станат по-настойчиви в регулирането на технологиите извън военните им приложения.

Заключение

Основните тенденции в геоикономиката за 2023 г. и след това са взаимосвързани. Предизвикателствата, които те поставят, ще изискват систематичен и последователен подход, но политическото ръководство на държавите по света се стреми да не изостава. Скоростта на промяната изисква набор от инструменти, различни от тези, с които правителствата са свикнали, което ги кара да се опитват, а понякога и да не успяват, да се адаптират към новите реалности. Сътрудничеството става все по-трудно, но всъщност то се е засилило в някои ограничени области като икономическата война на Запада срещу Русия след инвазията в Украйна.

По този начин, дори когато деглобализацията набира скорост, взаимозависимостта не изчезва напълно. Самото преструктуриране ще бъде глобален процес. Просто няма как да се избегне фактът, че светът днес е взаимосвързан по невиждан досега начин. Ще трябва да се съгласуват различни гледни точки и да се признае мястото на хората в обществото отвъд тяхната икономическа стойност като потребители и политическа стойност като избиратели. Човешкото поведение, а следователно и поведението на държавата, се определя от всичко - от политиката и икономиката до културата и психологията и дори технологиите. Тази сложност ще определя предизвикателствата и потенциалните решения на утрешния ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 36 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Адам Хилтън

  88 10 Отговор
  Има лошата съдба да е море обркъжено от държави с пейзаж на военна зона - Русия, Украйна и най-окаяната България. Тука без бой и война, градове и села са в апокалиптичен пейзаж и изоставени все едно е цивилизация спряла да съществува отдавна.

  Коментиран от #6

 • 2 ТаУмВзе

  53 14 Отговор
  Окраинчето приключи! Z
 • 3 Русофил

  31 5 Отговор
  Стига бе. Нали Баце построи патока на Пу, да има само платноходки в Черно море.
 • 4 Тиква

  50 6 Отговор
  Дрън дрън та пляс. Общи приказки и нищо по заглавието.

 • 5 Че то това се знаеше!

  35 3 Отговор
  От преди няколко години!
 • 6 Русофил

  21 83 Отговор

  До коментар #1 от "Адам Хилтън":

  България е окаяна, защото винаги се е управлявала от русофили.

  Коментиран от #9, #13, #35, #41

 • 7 Миии

  76 10 Отговор
  и то благодарение на ненаситните сащ с тяхното нато, където имат 800 военни бази по света и ламтят за още...
 • 8 Правист

  14 74 Отговор
  Който не скъса всички връзки с Путлерстан и бившата номенклатура на комунягите и КГБ ще страда още много и ще страда яката. Правете си изводи

  Коментиран от #37

 • 9 Адам Хилтън

  49 10 Отговор

  До коментар #6 от "Русофил":

  Е да де - то от американците по-големи русофили има ли? Всеки ден ревнуват Русия от различна държава.

  Коментиран от #10

 • 10 Русофил

  15 34 Отговор

  До коментар #9 от "Адам Хилтън":

  Има - Китай и Индия, които въртят матушката във всички пози на кама сутра.
 • 11 Путинофил

  42 14 Отговор
  Русия пусна в Черно море 9 нови подводници от най ново поколение!

  Коментиран от #14, #17, #24, #32

 • 12 Уса

  64 6 Отговор
  Украинската армия е унищожила над 700 руски подводници.Е така се брои няма измама и по нищо не се различават от македонците,които са завладели космоса и унищожават космическите кораби на враждебни извънземни
 • 13 съедидението прави силата

  61 11 Отговор

  До коментар #6 от "Русофил":

  Ако България беше управлявана от русофили, вероятно щяхме да имаме излаз на още едно море..

  Коментиран от #15, #18, #25

 • 14 Русофил

  13 8 Отговор

  До коментар #11 от "Путинофил":

  Така ги пусна тези подводници, че изби рибата.
 • 15 Русофил

  6 8 Отговор

  До коментар #13 от "съедидението прави силата":

  Да бе - Морето на спокойствието на Луната.

  Коментиран от #31

 • 16 Раша изгуби войната

  7 41 Отговор
  Елитната дивизия на щатския флот е до румънските брегове

  Коментиран от #21

 • 17 Керът

  14 43 Отговор

  До коментар #11 от "Путинофил":

  Не пуснала, а изтеглила. И не девет, а една, бившият крайцер Мацква. А Севмаш е в Архангелска област, по суша ли са ги закарали до Черно море.
  Безаналогови сте ватниците, честно, като заглавието на Достоевски на романът за княз Мишкин, понимаеш, фашистче???..
 • 18 Керът

  10 28 Отговор

  До коментар #13 от "съедидението прави силата":

  Да, морето Панчеревско (езеро), друго нямаше да имаме. И щеше да е море, ама пропагандно, ватниче.
 • 19 Котка ученият

  40 11 Отговор
  От това следва, че Русия си възвръща контрола над северните и източните части на обширния Азово-Черноморски басейн и гарантира безопасно корабоплаване в най-обширната речна система в света.
 • 20 Ерик Пърделко

  47 8 Отговор
  Истината е, че западняците не умеят да губят. Тяхната система се провали и вместо да приемат ситуацията и да се усъвършенстват, те искат да завлекат целия свят с тях

  Коментиран от #28, #30

 • 21 Мишо

  17 2 Отговор

  До коментар #16 от "Раша изгуби войната":

  Нашите кадри от търновското военно училище са много по-елитни от тия позьори
 • 22 ТАЗИ ЧУМА НА ПЛАНЕТАТА пРОССИЯ

  8 40 Отговор
  съществува само за да сее смърт и разруха - нищо градивно ! Прокълнатата земя на злото, съществуваща само да окупира, да граби и унищожава !!!
 • 23 Беров

  46 8 Отговор
  Да, благодарение на САЩ и НАТО, Черно море наистина стана военна зона. Къв го дирят краварите и ингилизите в Черно море!? Да си ходят в Мексиканския залив....
 • 24 !!!???

  6 20 Отговор

  До коментар #11 от "Путинофил":

  Къде са тия 9 подводници - или имаш предвид 9 парчета от самовзривилата се "Курск " ?!!
 • 25 БМДТ

  4 21 Отговор

  До коментар #13 от "съедидението прави силата":

  Че то се е случило.
  След Берлинският конгрес, България е разделена на няколко части.
  Княжество България е управлявана от Русия, а Източна Румелия е самостоятелно образувание, с васална зависимост от ОИ. Има и останали под Османска власт.
  Какъв е ефекта?
  Ами погледнете икономиката на територията била под руска власт(и то само 7 години) и тази част, която е била самостоятелна.
  БЛАГОДАРЯ! НЕ ИСКАМ РУСКИ БОТУШ ДА ГАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!

  Коментиран от #33

 • 26 Ами

  10 4 Отговор
  Известен китайски философ определя 2023 г като година на девесттерезация. Руснаците пък казват , че недалновидната политика на запада създаде най големия му кошмар - обединение на Русия и Китай.
 • 27 Каналджия

  8 4 Отговор
  Искам Мара мазната трътка от Бесарабския фронт да се изходи по тоа въпрос
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Двуполюсен

  2 14 Отговор
  Светът не става многополюсен, а двуполюсен. И в двата русия не присъства. русия ще е васална територия на Китай. Източник на евтини ресурси за китайската индустрия. Една бензиностанция регистрирана като държава.
 • 30 Панчо Виля

  2 10 Отговор

  До коментар #20 от "Ерик Пърделко":

  Истината е че руснаците не умеят да губят. Тяхната система се провали и вместо да приемат ситуацията и да се усъвършенстват, те искат да завлекат целия свят с тях
 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Българин

  2 4 Отговор

  До коментар #11 от "Путинофил":

  Ей, много бе!?Кой ще ги вади от дъното на Черно море?
 • 33 Защо си невежо човече?

  14 0 Отговор

  До коментар #25 от "БМДТ":

  Защото училището след 1990 г. създава невежи човечета. Или просто не познаваш историята на България, такава каквато се е състояла.

  Русия, която освободи българския народ от османско-турското робство, създаде и целокупната Санстефанска България - Третата българска държава - на брега на Босфора, на 03.03.1878 г.

  Третата българска държава, Санстефанска България, създадена от Руската империя, удържала блестяща победа над Османскара империя в освободителната за българския народ Руско-турска война е имала излаз на ДВЕ МОРЕТА - ЧЕРНО МОРЕ и ЕГЕЙСКО МОРЕ.

  Санстефанска България е създадена с руско-турския Санстефански договор, подписан в предградието на Истанбул - Сан Стефано (днес Йесилкьой, част от Истанбул) от Граф Игнатиев, упълномощен от руския цар Освободител и от външния министър на Османската империя, упълномощен от турския султан.

  Територията на Санстефанска България е била над 170 хиляди кв. км. и е включвала Мизия, Южна Добруджа и част от Северна Добруджа, Източното Поморавие, Софийския санджак, Източна Румелия, Западна Румелия (Македония) и част от Егейска Тракия.

  Любимите на българските еничари и русофоби западни велики сили - Англия, Австроунгария, Франция, Германия и Италия - все яростни и завистливи българофоби и русофоби - разпокъсват на Берлинския конгрес, с Берлинския мирен договор (13.07.1878 г.) създадената от Русия и победената Османска империя целокупна Санстефанска България на пет части, като създават починеното на турския су

  Коментиран от #34

 • 34 До невежото човече (продължение)

  14 0 Отговор

  До коментар #33 от "Защо си невежо човече?":

  Любимите на българските еничари и русофоби западни велики сили - Англия, Австроунгария, Франция, Германия и Италия - все яростни и завистливи българофоби и русофоби - разпокъсват на Берлинския конгрес, с Берлинския мирен договор (13.07.1878 г.) създадената от Русия и победената Османска империя целокупна Санстефанска България на пет части, като създават починеното на турския султан васално Княжество България, а Източна и Западна Румелия (Македония) връщат на Османската империя. На Източна Румелия е дадена автономия с генерал-губернатор, назначаван от султана.

  Част от Северна Добруджа Берлинският мирен договор дава на Румъния (за да се мразим с румънците), а Източното поморавие е дадено на Сърбия (за да се мразим със сърбите).

  Така западните русофоби създават барутния погреб в Европа, който е взривен през 1914 г. и довежда до ПСВ и като резултат - до февруарската и болшевишката революции в Русия и до създаването на РСФСР от Ленин. РСФСР сключва сепаративен договор с Германската и Австроунгарската империи, насочен срещу Антантата, с който се създава измислената държава "Украйна" като германски протекторат за суровини и храни, и за продължаване на ПСВ.

  Именно затова България, начело с вероломния цар Фердинанд Кобурготски, която изменя на Русия и воюва срещу своята създаделка Русия и срещу Антантата, по време на ПСВ е нарочена за виновна от Англия и Франция и е жестоко наказана - окастрена с Ньойския мирен договор от 1919 г.

  Коментиран от #36

 • 35 Тъпан

  14 1 Отговор

  До коментар #6 от "Русофил":

  След 1989г.България започна се разпада. От 10 милиона сега сме около 5 милиома.Заводите , фабриките и малки предприятия бяха разпределени по всички населени места а сега няма заводи и фабрики .Имаше училища по селата а сега няма.И най важното имаше хора по селата имаше и деца сега в някой села има само стари хора който едвам преживяват последните си дни и се молят да е скоро защото преживяха да видят че всичко което са градили се разграби и разруши.
 • 36 Фактопроверител

  2 8 Отговор

  До коментар #34 от "До невежото човече (продължение)":

  Защото другарю, невежеството се дължи на образованието ни до 1989 г., създадено от БКП - проводник на руската имперска политика (независимо от това цар, генсек или президент има там). Ей, минаха повече от 30 г. и не се научихте. Само стари исторически партенки, пардон, митове за "освободителката". Аман.

  Коментиран от #40

 • 37 Евроатлантик

  7 1 Отговор

  До коментар #8 от "Правист":

  Аха виждаме как цъфна и върза Европа, която те послуша...
 • 38 Новия Смирненски

  0 4 Отговор
  Да,господа(надявам се не другари) от Факти",в "Нова Ера" сме.Както брше казал поета "Е утрото на светла ера с факела на нова ера",но вече ще се казва не "Червените",а "Жълтодините" ескадрони.
 • 39 ивелин

  9 2 Отговор
  От 80 години това Свeтовно зло тая престъпна сган наречена Америка и особено последните 30 години , тези престъпници искат всичко да зависи от тях те да решават съдбата на Света да са вечни. Губейки хегомонията си тая сган става по агресивен, непредсказуем, неконтролируем зъл и проклет. Само за няколко месеца разруши Светобната икономика и продължавайки Европа я превръща в колония без промишленост, без производство както някога - цивилизованият Запад направи Източна Европа. .
 • 40 Ха-ха!

  0 0 Отговор

  До коментар #36 от "Фактопроверител":

  Ти проверяваш факти доставени ти :)) от порно телевизии!
 • 41 Едуард Петров

  1 0 Отговор

  До коментар #6 от "Русофил":

  Колко военни бази по Света имат САЩ и Русия? За САЩ знаем, че са 800, а количеството на Руските военни бази не е много ясно! За войните след ВСВ, които САЩ непрекъснато водят, вижте в Интернет! Аз изброих 203 локални войни! За Русия - 8 войни, тази в Укрия е 9-та! Знаем, че има и Справедливи Отечествени Войни! В момента Русия води точно такава война! Всички видяхме, как след обявената от Президент Путин Частична Мобилизация, Три Милиона руски ХЕДОНИСТИ, страхливо панически побягнаха зад граница! Путин ги обяви за ПЕРСОНА НОН ГРАТА и им отне Руското гражданство завинаги! ,,Страхът е най-справедливото наказание на предателството!" Роналд Рейгън (Бог да го прости!)