Last news in Fakti

21 Януари, 2023 22:00 3 737 105

Русия от 90-те - как една демокрация може да се самоунищожи

  • русия-
  • съветски съюз-
  • михаил горбачов-
  • владимир путин-
  • кремъл

В крайна сметка, други лидери, претендиращи да са комунисти, спечелиха избори в страните от бившия Източен блок, без да се върнат към стария режим

Русия от 90-те - как една демокрация може да се самоунищожи  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За няколко години независима Русия, която се появи от развалините на СССР, премина от изграждаща се демокрация към авторитарен и националистически режим. Това пише Ерик Мартел-Поршие от ICD Business School в анализ за френския вестник La Tribune.

След разпадането на СССР през 1991 г., Русия постигна, благодарение на реформите, започнати от Михаил Горбачов, който дойде на власт шест години по-рано, ниво на демокрация, каквото никога не е познавала в своята история. Тогава руското население имаше само едно желание: страната да се превърне в просперираща западна демокрация.

Парадоксално е, че стремейки се да установят тази западна демокрация, либералните руски елити ще задвижат процес, който ще доведе до превръщането на страната в националистическа автокрация. Подобно на други, офицер от КГБ на име Владимир Путин ще се присъедини към това движение, за да се възползва максимално от него.

Еволюцията на Русия през 90-те години на миналия век ни показва същността на процеса на идеологическо разпадане, при който едно общество се превръща в ултранационалистическо като последен еталон след краха, първо на комунизма, след това на либерализма.

Обещаващо бъдеще

Ако ситуацията в Русия след падането на СССР беше много деликатна с огромен дефицит, свързан с експлозия на цените, то тя беше и не по-малко обещаваща. Горбачов беше успял да установи истинско разделение на властите, основата на всяка демокрация. Тогава руското население беше изпълнено с оптимизъм. Способността му да удави августовския пуч през 1991 г. го ободри и убеди, че демокрацията е неизбежна.

Връзката между установяването на демократични институции и предстоящия просперитет в "западен стил" беше ясна за руснаците. Единствената политическа сянка на дъската беше силното развитие на радикалния национализъм, който въпреки това беше уравновесен от мощно либерално движение. Така в края на 1991 г. проучване на общественото мнение показа, че 85% от руснаците подкрепят прехода към пазарна икономика.

Икономически и политически колапс

Икономическият колапс на Русия, настъпил между 1992 и 1995 г., доведе до дълбока деиндустриализация, спад на жизнения стандарт и загуба на нейната интелигенция. В крайна сметка страната беше сведена до ранга на обикновен производител на суровини и полуфабрикати. Политическият колапс ще настъпи за по-кратък период, през първите две постсъветски години, след което ще бъде затвърден по време на президентските избори през 1996 г.

В резултат на този процес Русия ще се превърне, парадоксално, в по-авторитарна страна от СССР в края на 80-те години на миналия век, държава, в която автономията на индивидите ще е значително намаляла, независимо дали в отношенията им с техните работодатели или с обществените институции . Опортюнизмът на Владимир Путин, който ще заеме националистическа позиция в края на 90-те години, само ще потвърди сегашните еволюции.

Началото на един тревожен преход

Първите месеци на постсъветска Русия бяха време на либерален консенсус, въпреки че началото на високата инфлация взе тежки жертви.

Оценявайки положението на руското общество и икономика, парламентът - където бившите комунисти, макар и силно разделени, бяха мнозинство - бързо се противопостави на икономическата политика на президента Борис Елцин. Тази политика, известна като "шокова терапия", се състоеше в бързо установяване на пазарна икономика, вдъхновена от либералните рецепти, застъпвани от МВФ, без да се взема предвид сложността на социално-икономическите реалности на Русия. Тя имаше сериозни социални последици, тъй като унищожи почти всички спестявания на населението.

По подобен начин установяването на система за свободна търговия би могло да има само опустошителен ефект върху руската индустрия, която изоставаше много от новите си западни конкуренти. Парадоксално, великият организатор на тези нови либерални политики, Егор Гайдар, изглежда нямаше минимум прагматизъм, налагайки своите реформи с догматизъм, достоен за старите съветски елити.

Създаването на авторитарна държава...

През септември 1993 г., след година и половина постоянен конфликт с парламента, Борис Елцин постановява неговото разпускане. Този указ беше незаконен, тъй като Конституцията не го позволяваше. Конституционният съд издаде решение за отмяна на този указ, след което парламентът гласува за освобождаването на президента на Русия.

Позовавайки се на опит за преврат, свързан с насилствени демонстрации на поддръжници на парламента, Борис Елцин постави в действие основополагащия акт на руската автокрация: той нареди щурмуването на сградата на парламента от руските въоръжени сили.

Този акт на безпрецедентно насилие, който вероятно причини няколкостотин смъртни случая, беше одобрен от Съединените щати, които бяха твърде заети с елиминирането на това, което смятаха за съпротива на бившите съветски елити.

По това време председателят на Конституционния съд беше предложил решение: разпускане на парламента и същевременно оставка на президента Елцин, което би направило възможно разрешаването на тази криза при запазване на демократичната рамка на Русия. Тази опция за съжаление беше отхвърлена и от двете страни.

Парадоксално и поради липсата на хомогенност, победата на доста консервативния парламент вероятно би имала по-малко влияние върху руската демокрация. След това Борис Елцин успя, благодарение на новата конституция, да въведе инструментите на една авторитарна държава, като всъщност намали разделението на властите.

По този начин парламентът се превърна в орган с ограничени атрибути, обикновена зала за консултации и записи, неспособна да влияе върху решенията на изпълнителната власт. Що се отнася до съдебната власт, тя загуби своята автономия и нейния капацитет да противодейства на президентските решения всъщност беше значително намален.

Ето как Борис Елцин, преизбран през 1996 г. след президентска кампания, далеч от демократичните стандарти, направи Русия авторитарна държава. Негов наследник ще стане Владимир Путин, който ще поеме властта на 31 декември 1999 г. Липсата на осведоменост от страна на Запада и най-вече на Съединените щати по отношение на това огромно демократично отстъпление, от чиито последствия страдаме днес, може да бъде само изненадваща, но по това време съществуваше идеята, че появата на пазарната икономика би осигурила установяването на напълно демократична логика.

... и авторитарно общество

Всъщност стана точно обратното. Приватизацията позволи на стария руски технически и административен елит да придобие законно право на собственост върху това, което всъщност е притежавал преди това, и това противоречи на убежденията на някои международни организации, които видяха в този процес средство да се отърват от поддръжниците на старата система.

Към държавния авторитаризъм беше добавен по-брутален социален авторитаризъм. Автономията на работниците се е свила значително, като бизнес лидерите вече имат много повече свобода на действие при управлението на своите служители.

В края на 90-те години Русия се превърна в страна на олигарси, социална класа с прекомерна власт в сравнение с обикновените граждани. Нарастващото неравенство доведе и до колапса на средната класа и интелигенцията. Последната присъстваше много осезаемо през последните години на СССР, за да подкрепи демократичния преход.

Запад, подмамен от страха от евентуално завръщане на съветската система?

Авторитаризмът на Борис Елцин се прояви по време на първата война в Чечня, много жестока война, която доведе до почти пълното унищожение на Грозни.

Многобройните злоупотреби, извършени по това време от руската армия, не предизвикаха никаква реакция от страна на европейските власти, които не признават независимостта на Чечня. Поглеждайки назад, изглежда, че Борис Елцин се е възползвал от неоправданата подкрепа на Запада, докато той дистанцира Русия от всякаква демократична логика.

Това ще се потвърди по време на президентските избори през 1996 г., където той се възползва от изричната подкрепа на Съединените щати, които, наред с други неща, значително му помогнаха да спечели тези избори, когато кандидатът на комунистите се очертаваше като голям фаворит. Победата на последния обаче, не само не би довела до завръщането на СССР, а вероятно щеше да смекчи едно решително антидемократично развитие. Изправен пред силна опозиция от страна на руските елити, той щеше да бъде принуден да направи множество компромиси по своята програма.

В крайна сметка, други лидери, претендиращи да са комунисти, спечелиха избори в страните от бившия Източен блок, без да се върнат към стария режим.

Национализмът като заместител на пропадащия либерализъм?

Също така либералният екип на Борис Елцин допринесе значително за последната съставка на днешна Русия: появата на силен национализъм.

Ако в началото този либерален отбор смята националистите и комунистите за свои най-големи врагове, от 1994 г. той разбира, че може да има точки на сближаване с крайнодясната партия на Владимир Жириновски. Още повече, че в малцинство след изборите за нов парламент през декември 1993 г. либералите откриха, че националистите са по-често склонни да гласуват за техните законодателни предложения, отколкото комунистите и центристите.

В края на 90-те вече няма съмнение, че след дискредитирането на либералните идеи национализмът е последното средство за руските елити. Владимир Путин много бързо разбра това и се превърна в негов апостол.

превод: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Комуниста

    96 30 Отговор
    В България за една връзка банани българите 1990 продадоха бъдещето на децата си.

    Коментиран от #12, #28, #32

  • 3 Истина

    31 64 Отговор
    Няма държава Русия беше унищожена 1917 от болшевиките.Сегашните са техни наследници завършени русофоби.
  • 4 Само да питам

    89 25 Отговор
    Какво стас Демокрацията защо спряха руските телевизии май основите на демокрацията беше да избираш какво ще четеш и слушаш, а 2022 г какво стана а?
  • 5 А50

    91 23 Отговор
    Тъпа пропагандистка статийка за западната публика

    Коментиран от #9, #79

  • 6 Бесен- _Язовец

    73 18 Отговор
    Забравиха да ви кажат 1990, че това е Ротшилдската демокрация и не това което сте учили по история за древна Гърция!
  • 7 РЕАЛИСТ

    66 23 Отговор
    Намериха си един троянски кон в лицето на Горбачов и сега ни баламосват, че социализма се изчерпал. Малко се говори, че предателят Горбачов е предлагал и територии от Русия. На Финландия за е предлагал Карелия, на Германия е искал да продаде за смешна сума Калининград, на Япония на е обещавал Курилите, а на американците направо е подарил територия от Беринговия проток, някъде малко над 2000 кв.км.
  • 8 кат тука е

    28 15 Отговор
    Първо комунистите стават мутри. После мутрите стават полицай. И после знаете какво става.

    Коментиран от #60

  • 9 Професора

    75 18 Отговор

    До коментар #5 от "А50":

    Не е демокрация в Русия защото президента Владимир Путин 2000 г ги изгони от Русия защото западните компании не искаха да плащат заплати на руснаците, а само ьа крадът руски ресурси .
  • 10 Никола Вапцаров

    93 15 Отговор
    Когато САЩ те краде е 100% демокрация, когато не даваш на САЩ да те краде е диктатура и режим!

    Коментиран от #21, #22

  • 11 Преминаващ оттук

    66 14 Отговор
    Нещата на запад не вървят на добре щом толкова много квичат. Пропагандата им дрънчи на кухо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Левски

    39 16 Отговор
    Руската демократична държава трябва да спре американската тоталитарна система!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Преминаващ оттук

    56 17 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    Ти явно, че никога не си ходил в Русия и не познаваш руската душа. Обърни се и погледни колко по нормално живеят руснаците от българите. Тази огромна държава много са се опитвали да я завладеят и да се възползват от нейните неизчерпаеми ресурси но са удряли на камък.

    Коментиран от #20, #30

  • 18 Гаглей

    14 26 Отговор
    Радев се оказа голяма ПАРТЯНКА
  • 19 Шадола

    38 10 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    А ти ще се биеш за милиардите на американските милиардери също като окраинците хахаха хахаха хахаха... хахаха.. хахаха гагага...

    Коментиран от #23

  • 20 ха ха

    14 26 Отговор

    До коментар #17 от "Преминаващ оттук":

    Войната им е нормалното състояние?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха така!

    12 15 Отговор

    До коментар #10 от "Никола Вапцаров":

    Я кажи нещо и за Моторни песни", че ги позабравихме!х

    Коментиран от #59

  • 23 ха ха

    12 8 Отговор

    До коментар #19 от "Шадола":

    И вие сте тръгнали да ги освобождавате? Горките украинци. Щели да се бият за милиардите на милиардерите... Я, да ги спасим и да ги освободим!... ;)
  • 24 Васил

    13 33 Отговор
    Путлер ще ги закопае и без да се намесват Американците.
  • 25 Туземна организация

    17 44 Отговор
    Азиатските туземци няма как да живеят в демокрация защото фундамента на държавата им е изгнил..за да печелят изборите в Москва и Санкт Петербург целият държавен ресурс се насочва от периферията към тия два града и съответно цялата периферия е осъдена на бедност..за да станат истинска демокрация периферията трябва да бъде относително независима от централното правителство съответно от там до сепаратизма разстоянието е един изстрел не на място..от друга страна примитивното състояние на администрацията им предполага че който вземе властта ще се опита да я задържи силово заради икономическите интереси зад властта и неизменно силово..просто на власт е най-силната мафия която не може да толерира опозиция и алтернатива в лицето на други популисти защото те представляват смъртна опасност за съществуващия икономически ред

    Коментиран от #26, #42, #72

  • 26 Да не ти пука

    11 29 Отговор

    До коментар #25 от "Туземна организация":

    Скоро ще останат не само без периферия,но и почти без център.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Варненец

    15 40 Отговор

    До коментар #17 от "Преминаващ оттук":

    То един руски блогър го написа: За всичко са виновни американците, те живеят добре и подстрекават другите да живеят добре. Това е неразбираемо за руската душа :)

    Коментиран от #48, #63, #99

  • 31 Мнение

    42 13 Отговор
    Напълно безумна статия в стил правете т.н. демократични реформи и се саморазрушавайте пък ние ше ви заробим. Да, ама не. С Русия и Китай не работи щото имат повече акъл от запада. Не намъ!

    Коментиран от #33, #37

  • 32 алйорданофф

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Златни ти уста.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Укропат

    30 11 Отговор
    Точно така. Русия пропада и сега вместо да танцуват в цветовете на дъгата ще гният в топлина охолство и ще са много подтиснати. А ние свободно ще колим руснаци ,азиятци ,чалнати и другоцветни афроамериканци в Африка. Трябва с оръжие да им наложихме западна демокрация за да ги ваксинираме колкото си искаме.

    Коментиран от #43

  • 36 Майна

    33 14 Отговор
    Русия се възражда като световна сила..
    И това е спасително за човечеството
    На Давоския форум си пролича ,че свърши с планчето на ,,давоските гешефтари,, за тяхния нов ,,глобален,, свят..
    Свърши,!
    И те го разбраха и Кисинджър е надигран от Путин, ха ха ха..
    ,,За да победиш врага, трябва да се сприятелиш с него, да го опознаеш,,
    Путин директно им каза мотото си..
    Това,че Путин се появи е като Божа промисъл..
    Човечеството се събужда..
    ,,ГЛобалния елит,, никога няма да стане Световен глобален елит ,за какъвто сам се ,,назначиха,,...,ХА ХА ХА..

    Коментиран от #39, #87

  • 37 Спасение няма

    12 30 Отговор

    До коментар #31 от "Мнение":

    А и нашите червени кхмери разчитат на деменцията на народа, за да дадем пореден шанс на умрелия Социализъм и мъртвия ПЛОД на Комунизъм

    А ние с червените кхмери и розовите хунвейбини трябва да се обединим и да строим пореден експеримента на тъпите Бузлуджански изроди!
  • 38 Хохо Бохо

    12 33 Отговор
    Въобще не ми пука за руските фашисти...
    В скоро време те ще започнат да завиждат на Северна Корея.
    Но на мене въобще не ми пука за тях!
    А на някой пука ли му за руските фашисти?

    Коментиран от #66, #73

  • 39 Майна как ще стане Възраждането на райха

    10 12 Отговор

    До коментар #36 от "Майна":

    Товарищ, как ще стане възраждането на Четвъртия райх , като ние искаме да се дистанцираме от този кенеф, а?!
  • 40 Раша се гръмна в главата

    12 31 Отговор
    Руската демокрация беше декоративна,картонена като армията им,по идея на Коминтерна ,фракциите Болоня (пропаганда дуе)и Сорбоната,организират и финансират десни партии ,и така който и да спечели изборите все Коминтерна печели,няма да пропуснем и геносен грегор гези,и той даде за тая схема,малко но от сърце
  • 41 Френски глупости

    33 6 Отговор
    Аз по принцип имах уважение към Франция, но през последните години много ми паднаха в очите. Ужким бяха против САЩ, за Европейски отбранителен проект, а се огънаха. Наскоро имах проблеми във Франция, жалби до полицията, прокуратурата – никакъв ефект. Само търсят и те да грабят от където могат.
  • 42 Путлер може и да си вярва

    12 27 Отговор

    До коментар #25 от "Туземна организация":

    Но няма шанс Четвъртия райх да се върне на нивото и отношенията отпреди 20-39 години!

    А ние с нашите комунисти, социалисти, русофили и путлерофили , какво ще правим, а?!
    Не става ли ясно, че там където има комунисти, всичко е мъка, регрес и безизходица, а?!

    Коментиран от #64, #74

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Бесен- _Язовец

    30 6 Отговор
    В България няма медии има едни слуги на западните импералисти фашисти. Слугите в България се купуват мн евтино има голямо предлагане затова !
  • 46 Укропат

    2 18 Отговор

    До коментар #43 от "Варненец":

    Това казвам. Имат си всичко гадовете. За това ние със САЩ искаме да им го отнемеме. Както каза един коега: като почнат да строят небостъргачи и да дават по 100 000 долара на човек тогава ще отидем там.
  • 47 Укропат

    13 7 Отговор
    Аз уволних Арестович ,щото на вас не ви трябва такъв. Вие тука в БГ само се лъжете и си вярвате. Слава шмъркалям.
  • 48 Станислав

    23 7 Отговор

    До коментар #30 от "Варненец":

    Страшен си!
    Истински западняк!
    Ако имаше акъл в главата щеше да си разбрал че населението на Сащ е живяло добре само 80и90те години

    Коментиран от #49

  • 49 Укропат

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "Станислав":

    Остави го тоя интелеген. Сигурно е почитател на Ломоносов ,щото му много айкюто.
  • 50 Майна

    11 2 Отговор
    Много американски платформи призовават ,ето една от тях:
    ,,Нека създадем свят от хората за хората – независимо от корумпираните правителства на страните, независимо от СЗО, WEF и купената система на ООН.

    Не ни трябват.

    Нашата независимост, автономия и суверенна власт над нашия живот и над нашето новосъздадено общество – ще бъде нашето ново бъдеще.

    С движение „Хора за хората“ ще успеем – без WEF, WHO и цялата система на ООН – и със сигурност без нашите компрометирани от WEF и BlackRock правителства.
    ЧОВЕЦИТЕ ВСТАВАТ!
  • 51 демократ

    16 4 Отговор
    Е тея мошеници ли ще ми говорят за демокрация!
  • 52 Не четох статията,защото няма смисъл....

    9 10 Отговор
    Русия от 1917 година е антихристианска държава,а запада има само една цел да и вземе националните богатства!Всичко другиго е .....сещаите се...!
  • 53 Майна

    16 4 Отговор
    ,,И така, гледането на събитията на тазгодишния Давос беше завладяващо, защото за първи път блясъкът изчезна. Твърде много хора виждаха стените на ехокамерата каквито бяха; стари, опърпани и течащи, вместо да притежават фурнира на мъдростта, който идва с възрастта.

    Давос излязоха зад завесата с готовност да се обявят за спасители на човечеството чрез лудите идеи на своя фюрер за трансхуманизма, 15-минутните градове, яденето на буболечки и наемането на живота ви от централна власт.

    И беше лесно да се изгради контра-разказ на тази лудост, която проникна в духа на времето, като просто посочите пръста си и им се смеете.,,
  • 54 Майна

    13 2 Отговор
    Понякога нещата не са по-сложни, отколкото изглеждат.

    Те удариха и пропуснаха.

    Няма да има паноптикум или киберпандемия. Все още ще караме нормални коли, ще ядем червено месо и ще живеем в домове с малко уединение. Дали ще избегнем Втората световна война е друга история.

    Може би депресията, от която всички се страхуваме, е на хоризонта, вече е тук от петнадесет години и това е толкова лошо, колкото става. Няма облаци гъби, няма Великата армия на републиката. Просто група уморени стари неудачници, които най-накрая изтичат от пистата и се блъскат в канавката, вместо да отлетят към залеза.

    Те още не вярват, че са свършили. Това е пропастта между тяхното възприятие за потентност и реалността на тяхната импотентност, която ще определи останалата част от това шоу на ужасите. Сорос и неговите неоконсерватори ще отидат в Мюнхен и ще настояват за още война.

    Те просто може да го получат. Тогава отново могат да получат всичко, което са пожелали... добро и трудно.

    Давос може да приключва през 2023 г., но последствията от тяхното безумие ще бъдат с нас години наред.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Браво бе

    15 3 Отговор

    До коментар #34 от "Варненец":

    А ти духаш на афроАмериканци, нали обичаш кравожендъри, нали така хю?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 добре муци

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ха така!":

    Я ни ги припомни, нали обичаш моторни играчки с батерии...
  • 60 прав си

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "кат тука е":

    Само пропусна - комунистите стават демократи и тогава останалото!
  • 61 Перник

    32 5 Отговор
    Вчера в немския парламент един депутат каза следното: нападаме Русия и след това руските танкове идват в Берлин!!!!!Даже два стоят отвън и вие ги виждате всеки ден!!!!Това е положението!!! Да му мислят укрофашистите!!!

    Коментиран от #75

  • 62 Антонио Бандера

    25 5 Отговор
    Демокрация е само тази държава, която доброволно дава ресурсите си на запада. Лицемерието е на макс
  • 63 Реджеп Иведик

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Варненец":

    Всички варненски хюм - та ли сте толкова кухи?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Баро и Солей са един и същи г...й!

    14 2 Отговор

    До коментар #38 от "Хохо Бохо":

    Знаем по какво припадаш, чакаш да се стопли времето и бегом по парадите с шарени знамена. хахохахо
  • 67 Злото се връща

    26 3 Отговор
    Айде айде. На Русия и спретнаха "цветна революция" от САЩ с помоща на продажника Горбачов. Сега обаче всичко се връща - тече "перестройка" в САЩ с непредсказуеми последици, най вероятно глобална криза.
  • 68 Уса

    21 4 Отговор
    Демокрацията първо беше унищожена в своята родина Америка,след което тръгна като зараза по света.Най-много ще пострадат страните приели демокрацията под въздействието на пари и дрога.Хората нямат съзнание нито за демокрация нито за комунизъм нито за капитализъм.Най-лесно се крадят лъжливи вярвания и фашизъм
  • 69 ганев

    25 7 Отговор
    НА ЦЕЛИЯТ СВЯТ ИМ ДОТЕГНА ОТ АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ПО ТОЧНО ДИКТАТУРА РУСИЯ СЕ ОПЪЛЧИ СРЕЩУ ТАЗИ ДИКТАТУРА И ЗАТУИ ГИ Е СТРАХ И ЗА ТУИ РЕВАТ НА УМРЯЛО
  • 70 Токсик

    28 8 Отговор
    Каква демокрация е имало през 90-те в Русия бе бастуни, тогава там се водеше направо гражданска война, а бандитизмът беше повсеместен, благодарение на псевдодемократите, които се появиха там напазарувани от запада.???! Добре, че някакси се появи Човекът Путин, за да сложи ред в тази огромна държава и да сплоти и върне вярата на руския народ. Путин е велик политик, на който се възхищават и болшинството от хората по света. Такива политици лицемерният запад обикновено нарича диктатори, защото не са продажни и подвластни на техните завоевателски интереси.
  • 71 Смешници

    23 9 Отговор
    Ако демокрацията е 90-те години на Русия (бедност и мизерия) мерси от такава демокрация .Е в България я виждаме ...вече 15 години в богатия ЕС ,а България е все по бедна и все по напускана от гражданите и(от 9 милиона вече под 6) Голяма демокрация ,нали:)))(
  • 72 Смотльо,

    21 6 Отговор

    До коментар #25 от "Туземна организация":

    Поне президентските им избори не са като в САЩ където Байдън стана президент с вотовете на хора които са родени между 1800 и 1900 години.
  • 73 Смотльо,

    15 0 Отговор

    До коментар #38 от "Хохо Бохо":

    Не знам на кой му пука или не за Русия ,но знам че на никой не му пука за теб и неграмотното ти мислене .
  • 74 Смотльо,

    4 6 Отговор

    До коментар #42 от "Путлер може и да си вярва":

    Що голям путлер от теб едва ли има .
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 пламен

    7 18 Отговор
    В русия никога не е имало демократично управление. Това е породено от лоша генетична селекция с начало татаромонголския москови улус. Руското население не е способно да изгради функционална демокрация
  • 77 Прав е депутатът

    26 5 Отговор

    До коментар #75 от "456":

    В Берлин слоят на пиедестал първите два танка Т-34, влезли в Берлин през 1945-та. .....

    А подивели от русофобия и омраза правителства и укрофашисткия режим събарят паметници, забраняват майчин език, вероизповедание и пр. с цел да изопачат историята.

    В желанието да отслабят и унищожат Русия САЩ подпалиха тази война, поредната им мръсна война през последните десетилетия...... Но този път противникът не е беззащитен и може да ги изпепели...
  • 78 Уса

    16 5 Отговор
    Много сте ми смешни с тая демокрация.Първо си задайте въпроса,какво е това демокрация?С какви закони и човешки права е изградена?Влезте по-надълбоко в своите изследвания не само отгоре налайното наречено "демокрация".Аз живея 20 години в родината на демокрацията.Що е то демокрация и какво ви дава?Хайде чакам отговори

    Коментиран от #80, #92

  • 79 ШЕФЧЕ,

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "А50":

    Ти набор ...МИЛЕНИУМ ли си,А апропо...в БЪЛГАРИЯ НАЙ мътните години бяха деветдесетте☝ ......едно към едно с братска РУ.ия.........
  • 80 Петьо Петров

    10 2 Отговор

    До коментар #78 от "Уса":

    Човече, за повечето хора в наши дни демокрацията е лесни при и приятен живот. Никой не се замисля, че относителна демокрация има само в САЩ. Единствено там от време на време пробиват републиканците, въпреки, че капиталът е в демократите, но те успяват да поукротят топката на световното игрище. Всички останали избираме избраните да бъдат избрани. Целите на демокрацията предполагам, че са ти ясни. Винаги съм казвал, демокрацията може и да е прекрасна като идеология, но напусне ли границите на държавата се превръща в тоталитаризъм. А неолиберализма няма и да го коментирам, не съм критик на порнографски филми.
  • 81 Парадоксално е, че

    18 6 Отговор
    никой от така наречените журналисти не смее да погледне истината за СССР в очите.

    Истината е, че разпадането на СССР е анти-демократичен акт на държавен конституционен преврат, извършен от ръководителите на РСФСР, УССР и БССР в Беловежката гора, на 08.12.1991 г.

    Тоест, единствената законна държава на територията на постсъветското пространство е СССР, а Русия е само осакатен правоприемник на държавата СССР.

    Бедна им е фантазията на запад и на изток как гражданската война на територията на бившия СССР би се разрастнала в Европа, Азия и Америка ако се изпълни мечтата на наркомана в Киев и на безотговорните глави на държавите от колективния запад.

    А мечтата на колективния запад беше изречена от неговите представители - разпад и разчленяване на Русия.

    Мечта на безотговорните ръководители на колективния запад за унищожение на народите по света.

    Адът ги очаква.
  • 82 Наивник на средна възраст

    11 0 Отговор
    Четейки самата статия и коментарите към нея,ме заливат стари и познати до болка въпроси.В общи линии добре познатите от римско време максими - "хляб и зрелища","разделай и владей",си действат от нине и присно,та до днешни времена.Лошото е,че те насочват енерията човешка в празни приказки и бездействие.което,опропо, е и целта.Думи,думи,думи.....файда - йок.Нищо не се променя.Всяко мнение само по себе си е значимо,ок.Но вместо да оправяте световните проблеми,ай да оправиме нашите си.Кога най-сетне българинът ще се почуства собственик на страната си и ще канализира енерията си да изгради своята си държава.Нещата са много елементарни,просто трябва да се фокусирате в/у основните проблемие,а не да оправяте света.Хляб и зрелища...Иска се гражданска активност,но не на масата с чаша ракия и празни приказки.Иска се отговорност пред децата ни и тяхното бъдеще.Иска се да не си спомняме заветите на Левски само по повод годишнина я от рождението му,я от смърта му.Не ви ли писна да гледате лицемерието на "политиците",демек на уж нашите служители,превърнали ни в съвременни икономически роби.Че 500 години сме били такива не стига ли Ви вече? А свето няма го правите и да - много знаете,ма файда - ЙОК. Всяко нещо си има цена и за да се постигне тя трябва да е плати. Събудете се,според Левски Вие сте хора,според управляващите - НЕ!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 руский мир

    3 9 Отговор
    Начело с КГБейскаОтрепка става лесно.
  • 85 Наблюдател

    5 15 Отговор
    Много комунистически отпадък има още у нас. Неслучайно Димитър Талев навремето е написал в романа си "На завой" :""И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #91

  • 86 Абе

    3 9 Отговор
    Като ви напишат истината почвате да виете на умряло, сбъркани болшевки, добре че сте два автобуса тъпани и не сте фактор.
  • 87 Алоу

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Майна":

    Хапчетата - спешно.
  • 88 един от многото

    5 2 Отговор
    Правилно би било , да се напише , как искат да я унищожат , а не как може да се самоунищожи!
  • 89 кюмюря от Драгалевци

    9 3 Отговор
    Пълни глупости! Простотиии и простотииии!Само като прочетох за Гурбачов и ми стан ясно е всичко по нататък ще в тоя тон . Фурбачов развали една голяма страна и там да днес поредици от конфликти освен това 90 години или така наречената Перестройка руснаците с нищо добро не я свързват и до днес освен с рекет , убийства и глад . Това едва ли учудва някого при положение че при нас беше същото ...." за да има банани за дъщерята"
  • 90 ежко

    12 2 Отговор
    Това което западняците наричат "демокрация", хората от Източна европа го наричат разграбване!Повсеместно!
  • 91 до тъпана

    7 1 Отговор

    До коментар #85 от "Наблюдател":

    Докато умничиш виж твоята Минка дали не я плющи съседа или я изпати у Гърция да я плющят за едно узо .
  • 92 соломон напасания

    9 3 Отговор

    До коментар #78 от "Уса":

    Да ти го обясня направо с две думи .Демокрацията е като господа , има го но никой не го е виждал . Просто едни (който са "вътре" в нея ) ни обясняват че ето я на а другите болшинството питат къде е след като на практика виждат един див фашизъм .
  • 93 Груьо

    6 4 Отговор
    САМО ДА ПОПИТАМ ,А КИТАЙ КАКВО Е,ЧЕ НЕЩО НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ.ОБАЧЕ ЗА КИТАЙ НИКОЙ НЕ ПИШЕ ,И ЗАЩО ЛИ. ЗАЩОТО АКО КИТАЙ СПРЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА СПИРА ЦЕЛИЯ СВЯТ. ТОВА Е ФАКТ.
  • 94 А как

    4 4 Отговор
    една западна демокрация след 2000-та година се превръща в една западнала автокрация
  • 95 Да затъват

    5 4 Отговор
    ,изобщо да не се оправят .
    Крепостни селяни винаги е имало .и сега е така.
    Няма какво да ги мислим и съжаляваме . Когато има водка и самагон руснака няма нужда от нищо .
    Една шепа олигарси и политици , живеят като царе . Бедните ще си мизерстват ,руснака живее на гърба на всички останали нации в РФ.като пиявици . Те и затова провеждат геноцид ,пълно намаляване на младото поколение от всички националности , без руската .
    Само в Кримска област са мобилизирани над 50 хиляди татари .
    Да не говорим за Тува , там скоро ще изчезнат като нация . Май само Шойгу ще остане жив мъж от Тува,другите ще ги могилизират. .хаха
    И Защо не кажат колко Мускали са мобилизирани на фронта едва ли има и 1000.
    Хахаха
    Няма по големи фашисти и националисти от Рашистите.
  • 96 САЩ са заплаха за света

    6 4 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа!

    Коментиран от #102

  • 97 Урюрвкос

    4 3 Отговор
    от 1991 до 2000г. Русия загуби 20млн души. Демократичния преход нанесе щети по големи от втората световна. После приватизацията заводите и фабриките бяха нарязани на скрап и заминаха за Китай. Този период е филмиран от режисьора Станислав Говорухин "Великата криминална революция" има го на тубата. Елцин не издържа и абдикира на Нова година. Преди него се отказаха от власт Горбачов и Николай II.

    Коментиран от #103

  • 98 Хаха

    4 1 Отговор
    Но пък за сметка на това в момента в Европа, Америка и Украйна е мега-хипер, супер/дупер "демокрация", направо ум да ти зайде...
  • 99 да допълня

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Варненец":

    вярно е!И аз го чух на спирката от една баба2997
  • 100 Сандо

    1 1 Отговор
    Плачат ли,плачат демократизаторите за Русия от 90-те.А сега ще плачат и ще питат:А нас защо?
  • 101 Култура миянко

    1 0 Отговор
    Абе не знам либерални ценности,самоунищожение,апокалиптични картини.Ако изключим,коментарите на руснаците на " тубата"като пристрастни,ами на коментиращите от колективният въздух под налягане,са впечатлени от позитивните промени които са настъпили в Русия,сравнено с мизерията която е имало средата на90 те.Къде го чух ли? Който търси намира.Можете и вие.А либералните ценности ли?Ами отидоха в канализацията ,където им е мястото.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Как така

    1 0 Отговор

    До коментар #97 от "Урюрвкос":

    ги загуби тия 20млн., убиха ли ги или емигрираха в "мръсния джендърски запад"? Само в САЩ са 3млн., в ЕС са повече, а в държавите от прословутия БРИКС не щат да емигрират. Не щат нито в Северна Корея, нито в Иран.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 с мерак

    1 0 Отговор
    на Факта се полага фъки и да оплюят муштука на флигорната.....