Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Януари, 2023 09:55 4 656 54

Раздор в Кремъл! ISW: Путин търси съюзници срещу Пригожин

  • русия-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин

Опасно е да се подценява Русия, но е спешно да се реагира светкавично и да се дадат танкове, ПВО и други оръжия на Украйна

Раздор в Кремъл! ISW: Путин търси съюзници срещу Пригожин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин все по-често застава на страната на противниците на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно в опит да намали влиянието на Пригожин в Русия.

Това се посочва в дневната сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Още новини от Украйна

На 18 януари 2023 г. Путин се среща с губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов - един от явните врагове на Пригожин - за първи път от началото на март 2022 г., за да обсъдят ролята на Санкт Петербург в руските военни усилия. Беглов заяви, че администрацията му е сформирала три доброволчески батальона, които подкрепят нахлуването на Русия в Украйна в рамките на руския Западен военен окръг (ЗВО).

ISW по-рано съобщи, че Пригожин е започнал интензивна кампания с петиции до представители на руската Държавна дума за отстраняване на Беглов от поста му и дори е призовал руската Главна прокуратура да разследва Беглов за държавна измяна, тъй като не е оказал адекватна подкрепа на руските военни усилия.

През лятото на 2022 г. свързани с Пригожин издания също публикуваха разобличения за Беглов, в които се твърди, че Беглов умишлено е възпрепятствал рекламните усилия за набиране на войници в трите местни доброволчески батальона.

Въпреки това Пригожин продължава да използва твърденията за тактическия успех на Групата "Вагнер", за да издигне позицията си, като вероятно задълбочава конфликта с руското Министерство на отбраната (МО) за влияние в руското информационно пространство. На 19 януари Пригожин твърди, че елементи на Група "Вагнер" са превзели Клишчиевка, Донецка област, и подчертава, че силите на Група "Вагнер" са изключително отговорни за тактическия напредък на юг от Бахмут.

Това изявление е първият път, когато Пригожин лично съобщава новината за предполагаем руски тактически успех, и вероятно е в посока на усилията му да се популяризира като независим успешен военен лидер.

Руски източници до голяма степен реагират на твърдението на Пригожин, сякаш то е официално потвърждение, че руските сили са превзели селището.

Началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов съобщи, че групата "Вагнер" не принадлежи към структурата на руските въоръжени сили. Твърди се, че Герасимов е отговорил на запитването на депутата от Московската градска дума Евгений Ступин относно статута на Група "Вагнер" и нейното "оперативно взаимодействие" с руските въоръжени сили в официално писмо от 29 декември 2022 г., което Ступин споделя в своя Телеграм канал на 19 януари.

Ступин посочва, че е получил множество оплаквания от свои избиратели, които имат роднини, служещи в отрядите "Вагнер", че не могат да се свържат с длъжностни лица, които от своя страна да ги свържат с членовете на семействата им на фронта. Герасимов твърди в писмото, че "организацията, посочена като ЧВК "Вагнер", не принадлежи към структурата на Въоръжените сили на Руската федерация" и че Министерството на отбраната (МО) на Русия не носи отговорност за военнослужещите от "Вагнер"." Ступин твърди, че писмото е истинско, въпреки че ISW не разполага с независима проверка на твърдението му.

От ISW посочват, че през последните месеци има много доказателства, че военните части на Пригожин все пак действат под командването на руското военно министерство.

Високопоставени служители на Кремъл продължават да провеждат срещи на високо равнище с беларуското национално ръководство - дейност, която може да създаде условия за руска атака срещу Украйна от Беларус, макар и не непременно и не през следващите седмици. В телефонен разговор на 19 януари руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин обсъдиха неуточнено двустранно военно сътрудничество, прилагането на неуточнени стратегически мерки за възпиране и "напредъка в подготовката" на съвместната руско-беларуска регионална група войски (РГВ).

Все пак малко остава вероятно Беларус да се включи в агресията срещу Украйна открито, посочват от ISW.

Руските сили, които понастоящем са разположени в Беларус, преминават през ротация за обучение и се пренасочват за водене на бойни действия в Източна Украйна.

Руските военни блогъри националисти продължават да критикуват идеята руските сили да нападнат Украйна от Беларус. Един от военните блогъри заяви, че за Русия е лоша идея да разшири значително фронта от Беларус, тъй като бойните резултати на руските сили са се подобрили след компресирането на фронта след изтеглянето на Русия от Горни Херсон.

Вместо да открива нов фронт, Русия трябва да даде приоритет на възстановяването на силна конвенционална армия, способна да се бори с НАТО.

Лукашенко продължава да балансира спрямо Кремъл, като представя Беларус като суверенна държава в рамките на доминираната от Русия Съюзна държава. В отчета на Лукашенко за срещата му с Лавров се посочва, че двамата с Лавров са набелязали неуточнени области на сътрудничество за "запазване на суверенитета на двете страни във всяко отношение".

Кремъл засилва информационната си операция, за да популяризира фалшивия разказ, че войната ще ескалира, ако Украйна получи оръжия, способни да ударят руските сили в окупирания Крим. На 19 януари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на публикация в "Ню Йорк таймс", според която официални представители на САЩ обмислят да предоставят на Киев оръжия, способни да нанасят удари по руската военна инфраструктура в окупирания Крим и Южна Украйна.

Също така остава много малко вероятно Кремъл да използва ядрени оръжия в Украйна и изключително малко вероятно да ги използва срещу Запада, въпреки че постоянно се опира на уморителни заплахи за ядрена ескалация, оценява ISW. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, в отговор на планираната за 20 януари среща на командването на НАТО в Германия, заяви на 19 януари, че западните служители не разбират, че "загубата на ядрена сила в конвенционална война може да провокира избухването на ядрена война".

Опасно е да се подценява Русия, но е спешно да се реагира светкавично и да се дадат танкове, ПВО и други оръжия на Украйна

От своя страна руският външен министър Сергей Лавров нападна Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като подчерта невъзможността Кремъл да подкрепи трето споразумение от типа на Минското. Лавров обвини НАТО и Европейския съюз, че използват ОССЕ срещу Русия, и невярно заяви, че ОССЕ се е съгласила със споразуменията от Минск (провалените споразумения за прекратяване на огъня, които Кремъл принуди Украйна да приеме през 2014-2015 г. и които предвиждаха големи политически отстъпки, подкопаващи суверенитета на Украйна) само за да спечели време за подготовка за война срещу Русия. Лавров обвини неуточнен персонал на специалната мисия на ОССЕ в Украйна, че подпомага Украйна в провеждането на военни операции срещу цивилни в Донбас.

Основни изводи:

Високопоставени служители на Кремъл продължават да провеждат срещи на високо равнище с националното ръководство на Беларус - дейност, която може да създаде условия за руска атака срещу Украйна от Беларус, макар и не непременно и не в близките седмици.

Нова руска атака срещу Украйна от Беларус в началото на 2023 г. изглежда по-малко вероятна, като се има предвид настоящата руска военна дейност в Беларус, въпреки че атака от Беларус в края на 2023 г. изглежда по-вероятна.

Ултранационалистически настроените руски милблогъри продължават да критикуват идеята за нападение на руски сили срещу Украйна от Беларус.

Руският външен министър Сергей Лавров нападна Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), подчертавайки невъзможността Кремъл да подкрепи трето споразумение от мински тип.

Лукашенко продължава да балансира срещу Кремъл, като представя Беларус като суверенна държава в рамките на доминираната от Русия Съюзна държава.

Кремъл продължава да разпространява фалшивия наратив, че войната ще ескалира, ако Украйна получи оръжия с възможност да нанесе удар по руските сили в окупирания Крим.

Екстремистки съюзник на Кремъл отново въведе реторика за ядрена ескалация, целяща да сплаши западните политици да не предоставят допълнителна военна помощ на Украйна.

Руският президент Владимир Путин все по-често застава на страната на враговете на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, вероятно в рамките на продължаващите усилия да намали влиянието на Пригожин в Русия.

Продължаващото използване от страна на Пригожин на заявените тактически успехи на "Вагнер груп" за издигане на позицията му вероятно задълбочава конфликта с руското Министерство на отбраната (МО) за влияние в руското информационно пространство.

Началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов може би официално заяви, че Групата "Вагнер" не принадлежи към структурата на руските въоръжени сили и че руските военни не си сътрудничат с "Вагнер", въпреки многобройните доказателства за обратното.

Съобщава се, че украинските сили са продължили контраофанзивни операции в района на Сватово, а руските сили са провели ограничени контраатаки в района на Кременна.

Руски източници твърдят, че руските сили са превзели Клишивка на фона на продължаващите руски настъпателни операции около Соледар, Бахмут и Авдийвка.

Руски източници твърдят, че руските сили са провели локални настъпателни операции в Запорожка област.

Съобщава се, че руските официални лица продължават да се подготвят за втора вълна на мобилизация.

Възможно е украински партизани да са извършили атака със самоделно взривно устройство в Запорожка област.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ихтамнет

    24 13 Отговор
    Наще русофиле малко са ама кресливи

    Коментиран от #30

  • 2 Румен Червенков

    2 3 Отговор
    Наш ТАТО е свободен..
  • 3 Българка

    29 19 Отговор
    Крайно време е да бъде "сготвен" говача- изверг, който се опиянява ит потоци кръв и разруха. Пригожин е опасен не само за Путин,но за всяко човешко същество. Той е изчадие адово
  • 4 бла..

    15 5 Отговор
    бла бла ... нищо друго
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Ви Бай Дън

    5 10 Отговор
    Жужи да ми звънне, ще оправим работата.
  • 7 НОВИНА НА ЧАСА!

    21 15 Отговор
    Изказване в Бундестага!
    Депутат от «Алтернатива за Германия» - Бистрон,във връзка с дебата за изпращане на танкове за Украйна:
    ,,Немски танкове против Русия...?!
    Помните ли какво се случи последният път...!"...

    Коментиран от #11, #14, #15, #53

  • 8 локум

    14 3 Отговор
    много приказки, и накрая казано едно голямо нищо.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Русофил

    16 6 Отговор
    На Пирожкин му избиха войниците и му свършиха кинтите. Тези приказки са за
    отвличане на вниманието.

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пропаганда

    19 10 Отговор
    Като чете човек ще си помисли, че Русия е пред разпад и войната в Украйна зависи само от частните армии. :)) Като се замисли обаче се пита защо ви чете въобще творенията ? За Украйна войната наистина зависи от наемници и оръжие от вън. Но да ме убеждавате, че за Русия е така, айде....... Не нам!!!

    Коментиран от #40

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ризата

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    Помним стигнаха до мацква сега сега обаче с Иран и Северна Корея няма как да стане

    Коментиран от #31

  • 15 ДДРОнег

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    А първия път , преди 105 години помните ли, че рузия капитулира и на нейно място се появи едно раково образувание - сесесере-то

    Коментиран от #39

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Една неядрена

    8 7 Отговор
    държава има право на всякакви конвенционални оръжия за да се защити на своя територия. Какви червени линии си измисля русия? Не може да плашиш света с унищожение защото ти се е провалила специалната военна операция в съседна държава за която си се подписал като гарант на целостта ѝ.
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    ПУТИН сам си ПОСЯВА неговия КРАЙ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тото

    6 3 Отговор
    Пълни измислици!!!!!
  • 24 БСП за България и Радев

    4 4 Отговор
    Инсинуации на Запада. Готвачът на другаря Путин е стабилен. Няма сила която да развали приятелството им. Иначе щеше да се е "самоубил", както се случи с много олигарси

    Коментиран от #32

  • 25 Скучаещи пенсионери

    6 2 Отговор
    Палячовците в това ISW, да пишат сценарии за американски филми, че за друго не стават!
  • 26 Адрес 4000

    2 0 Отговор
    Ха-ха-ха
    Игра на тронове на живо
    Ще е много интересно
  • 27 Петров

    8 4 Отговор
    Опасно е да се подценява Русия !!!! И няма никакво НО, а има престъпна безумна ескалация на войната от страна на САЩ и НАТО. Шепа атлантически боклуци тикат света към ядрен апокалипсис . Това е истината.
  • 28 Днес

    7 6 Отговор
    САЩ чрез марионетките си в Европа и НАТО в Рамщайн официално дефакто обявяват 3-та световна война. Престъпници са които трябва да бъдат съдени. ...
  • 29 Дааааааа

    11 4 Отговор
    ......но е спешно да се реагира светкавично и да се дадат танкове, ПВО и други оръжия на Украйна........ Най малоумното твърдениe , което сбирщина от луди хора могат да твърдят ! Атлантиците не само са побъркани, те са изключително опасни и вредни олигофрени.
  • 30 Ха че

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ихтамнет":

    Тя България е малка държава, затова са малко! А атлантиците в копанкята са една шепа.... Останалото е България. И да, малка е България!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хммм

    7 4 Отговор

    До коментар #24 от "БСП за България и Радев":

    Няма приятелство, а има интереси.. А интересите и на двамата са, Русия да бъде независима от глобалната финансова олигархия... Сиреч банкстерите, които са подчинили ЕС и САЩ..
  • 33 Къде бре

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Къде ги избиха? В Соледар ли? Ха ха ха

    Коментиран от #35

  • 34 Путинчо

    5 6 Отговор
    започна да монтира по московските покриви "Панцерь С1" от страх,че новите украински дронове летят вече на 800км.Защо ли се страхува!?Сигурно помни съдбата на някои диктатори,докъто са гледали у дома TV!?
  • 35 Не в Макеевка

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Къде бре":

    Хахахаха
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бибитко

    4 1 Отговор
    Лъжа след лъжа,даже не си правя труда да чета нататък!
  • 38 Реалност

    5 8 Отговор
    Руският президент е социопат, типичен социопат, у него няма никаква емпатия към другите хора и всичко е свързано само с него

    Господарят на Кремъл иска да влезе в историята като голям държавник, но вече е спечелил славата на масов убиец

    Всички хора с пари, придобити благодарение на Путин, виждат, че вече не могат да се възползват от благата на Запада, не могат да пътуват на Запад, там те са прокълнати. И може би ще им хрумне, че "би било добре да се избавят от този човек“. И може у генералите, които знаят колко са откраднали и знаят, че не може да спечелят войната с такова оръжие – може би у тях също ще се появи такава мисъл.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рашавия

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пропаганда":

    Като чете човек поредната руска партенка "изтекла" извън Русия, неминуемо стига до изводът, че реално-управляващите там опипват терена как да се измъкнат от кашата която надробиха.
    Защото и Путин и пригожин са кукли на конци, както и повечето управленци в цял свят.
    От там следва изводът, че сво не се развива точно по начина, по който руснаците се опитват да я представят.
    Ако важните за русия неща действително зависеха от Путин, и има конфликт между тях, пригожин вече щеше да е при кобзон.., или путин.

    Коментиран от #42

  • 41 Изпаднал руснак

    5 2 Отговор
    Връща се Альоша, ухилен до ушите от работа и казва на жена си :
    - Уволниха ме от работа .
    Жена му бясна му отговаря:
    - И защо си толкова ухилен, как ще живем сега?
    Мъжът ухилено :
    - Ти да видиш, другите направо ги мобилизираха!
  • 42 Хммм

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Рашавия":

    Не бъркай Русия с Западния свят, където упраявленците са пионки на банкстерите и корпорациите/олигарсите... В Русия олигарсите са строени в две редици.. Да, вярно е, че решенията относно Украйна не се вземат само от Путин.. Но СВО в Украйна се води точно както искат руснаците. И ще я приключат, точно, когато искат те.. От западния свят или както се наричат колективните, не зависи нищо. И не могат да променят нищо... Дали ти харесва или не, си е твой проблем. Обаче, това е реалността!
    Да вметна само, че не е в руски интерес да приключи СВО за два, три дни.....И ако помислиш малко вярвам, че ще стигнеш до правилния извод...

    Коментиран от #52

  • 43 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    До къде го докараха руснаците...най сериозната им бойна част да се състои от затворници неподчинение на военното министерство...хубавото е че ще спре да съществува до края на месеца с тези загуби които прави в соледар и бахмут.за.загубите спомагат и руските военни които намалиха драстично артилерийската подкрепа за Вагнер.особено при соледар е касапница.

    Коментиран от #54

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Пригожин и Путин работят в Синхрон!!

    4 3 Отговор
    Някой се опитват да създадат"конфликт" между тях, но ще си останат с Желанието!!
  • 46 НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ПУТИН Е В КОМА

    1 1 Отговор
    И Е СВЪРШИЛ РАКЕТИТЕ !

    Коментиран от #47

  • 47 Проктолог

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ ПУТИН Е В КОМА":

    Как ще забравим, като руските слуги всеки ден лъжете, че някой е казал такова нещо?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТАСС

    2 1 Отговор
    ТАСС СААБЩАВА:

    ЛЪЖА Е, ЧЕ МАРФА ЗАХАРАВНАЯ СТРАДА ОТ АЛКОХОЛИЗЪМ И НАРКОМАНИЯ !!!!

    НАПРОТИВ - РАДВА ИМ СЕ!!!!
  • 50 Елементарни хора елементарен подход

    2 0 Отговор
    Така се управляват варватите. Правиш интрига вътре. И е менажираш. Караш ги да се конкурират в постиганетро на целите ти.

    Коментиран от #51

  • 51 Ха че

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Елементарни хора елементарен подход":

    То е всеизвестно, че западняците са елементарни:))) Кой би им се вързал на елементарни подход? Умствения капацитет на западняците е толкова, до колкото да крадат... Точно като нашите т. н. мутри от зората на прехода!
  • 52 Рашавия

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Хммм":

    Що?
    Понеже у Русия всеки от който зависи нещо(включително банкерите и собствениците на бакалии) не са абсолютно подчинени на старите кадри на кагебето, които никога не излизат на светло?
    Този който бърка си точно ти.
  • 53 Траките

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "НОВИНА НА ЧАСА!":

    …Немски танкове против Русия...?!
    Помните ли какво се случи последният път...!"...
    …Ами аз доколкото “помня” те не бяха срещу Русия, а срещу СССР… Греша ли?… Сиреч…???…
  • 54 Траките

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    …Всъщност… Ако има нещо умно, което направиха ушанките с това зверско убиване на собствената си кръв, то беше да изчистят изродите от затворите, та да не ги хранят и издържат… Всичко останало си е типичната болшевишка просташка наглост и безумие… Зомбиран сляп народ, воден от луди импотентни старци, потънали в носталгия по миналото и потентността си… Това сега не е нито Велика Русия, нито Велик СССР… Днес има разложен остатък от онези двете от историята… Само да кажа…
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания