Last news in Fakti

13 Февруари, 2023 09:00 8 580 78

Елена Дариева пред ФАКТИ: „Възраждане“ и ИТН използват референдума, за да разиграят собствен сюжет

  • елена-
  • дариева-
  • герб-
  • пп-
  • дб-
  • избори-
  • рефере

Апелирам към всички български избиратели внимателно да тълкуват ходовете на политиците и да не им се предоверяват, казва социологът

Елена Дариева пред ФАКТИ: „Възраждане“ и ИТН използват референдума, за да разиграят собствен сюжет - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рокади в партиите, скандали, нов списък „Магнитски“. Избирателите ще преориентират ли вота си? Какво да очакваме, защото предстоят избори на 2 април... Пред ФАКТИ говори Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

- Г-жо Дариева, на какво ви прилича в момента политическата ситуация - надхитряне, надлъгване, популизъм или пълна безпомощност?
- Използвате много силни думи. Това, което се вижда на пръв поглед, е, че зачестилите избори ни вкарват в една перманентна изборна кампания, която не се отличава с висок стил. Неспособността на парламентите, които избирахме през 2021-а и 2022 година, да излъчат стабилно мнозинство, което да управлява, доведе страната до авариен режим на управление. Така страната е практически в ръцете на президента и на назначеното от него служебно правителство. Служебните правителства обикновено работят в рамките на парламентарно зададена правна рамка, в която внасят инцидентни промени, но без обща политическа идея за посоката на развитие. Но всичко това води до криза, която можем да наречем не само политическа, но и институционална. Трагичните събития от последните седмици и дни само потвърждават това.

- Очакваното обединение между ПП и ДБ е факт. Какво ще доведе то след себе си?
- Обединението е продиктувано от интереса към първото място, което е важно. В същото време възелът се затяга, защото самото обединение между ПП и ДБ не решава големия проблем. А той е свързан с осигуряването на стабилно мнозинство в 49-то Народно събрание. Говорим за такова множество, което да излъчи и да осигури подкрепа за работата на редовно правителство. След като окрупняването на тези две партии се случи, то можем да очакваме, че към тях ще бъдат привлечени гласове. Окрупняването ще доведе до променена динамика и до връщането на „големия разказ“. Разбира се, съществува и обратна тенденция – на отлив. Ще има и разочаровани по места, защото всички знаем, че нещата изглеждат малко по-драматични, когато се стигне до редене на листите. Развоят много ще зависи от кампанията и от това дали ще има предложения, още по време на предизборна кампания, за излъчване на премиер, например.

- Защо е важно първото място… Какво дава то повече…
- Всичко се върти около първия мандат, който се връчва от президента. Първото място дава самочувствие на политическата формация, която го е спечелила. Дава ѝ ресурс да предопределя дневния ред в страната. Все пак, тя говори от името на най-много гласоподаватели, които са ѝ гласували доверие.

- Но на фона на това, което се очаква да влязат като парти, ще има ли единомислие…
- За единомислие не знам, но единодействие няма да се получи. Не очаквам, че ще се стигне до стабилно мнозинство, което да излъчи кабинет. Иначе и днес вече наблюдаваме интересни процеси. Виждаме сериозна трансформация в отношението към ГЕРБ. Изолацията, в която беше партията на Борисов от лятото на 2020 година, вече се разпуква. Видяхме форми на диалог с ГЕРБ в 48-то Народно събрание. ГЕРБ от своя страна показаха, че имат стабилно национално представителство. Това предопределя и повишения ни интерес към битката за първото място. Към момента ГЕРБ са лидери в електоралните проучвания.

- През 2020 г. имаше вълна на промяната. Новите партии комулираха добри резултати, защото излъчваха надежда. Днес какво излъчват… Видяхме ги и във властта…
- Надеждата за промяна отстъпи и на нейно място се настани разочарованието. Нещо повече. Имах възможност да проведа изследвания във фокус групи с различен тип избиратели, включително и с негласуващи. Това, което показаха фокус групите, е, че хората, които преди изтъкваха като причина да не гласуват, бе, че са разочаровани от политическите сили или не намират изразител на своите интереси във формациите, който виждат на политическата сцена. Сега при тях се наблюдава градация на негативизма, с който те описват нагласите си, за да не гласуват. Ако преди казваха, че са разочаровани и отвратени от политическата класа, сега казват, че са омерзени. А това е изключително тежък епитет, съгласете се. И да се върна към въпроса за надеждите от лятото на 2020-а. Ако погледнем случващото се в страната през призмата на времевата теория, в българския политически живот има цикли. Тези цикли у нас обикновено продължават около четири години, колкото е животът на един редовен парламент. Новият политически цикъл, в който се намираме сега, започна с протестите през 2020 година срещу кабинета на ГЕРБ и главния прокурор. И с желанието да се смени формата на управление, която бе тогава. Това беше началото на този политически цикъл. Тогава се очертаха най-общо два лагера - от едната страна бяха партиите на статуквото, както бяха наречени, а от другата страна - партиите на промяната, както те сами се нарекоха. През 2021 година три пъти ходихме на избори, а на 2 октомври 2022 се проведоха четвъртите - в рамките на две години. Днес този цикъл продължава и в момента сме във втората му половина.

И очаквам да приключи, когато минат местните избори в края на тази година. Някъде там или в началото на 2024-а очаквам да има наместване на пластовете, защото местните избори са изключително важни за всички политически сили.

Те ще дадат ясна представа за разположението на партиите. Ще се види дали ГЕРБ ще удържи доминацията, която има в местната власт. Важно е какво ще се случи в София и в още няколко големи общини. Сега следим с повишено внимание събитията от последните дни в Пловдив. Ако ГЕРБ запази доминацията, която има в местната власт, запази устойчивото си стабилно присъствие по места, това ще стабилизира партията и на национално ниво. Но все по-ясно се вижда, че ГЕРБ излиза от изолация и на този етап възстановява диалога с останалите политически сили. Ще видим дали енергията, която обединението на ПП и ДБ ще събере, ще може да противостои на тази тенденция. Каква ще бъде развръзката от този „голям разказ“? За мен от този „голям разказ“ ще спечелят големите политически субекти - ГЕРБ от една страна, а от друга ПП и ДБ. Всички останали по-малки политически играчи ще губят, доколкото фокусът се измества върху големите, а другите остават в периферията. Когато сме в една перманентна изборна кампания, вниманието на хората към политическия дневен ред много трудно може да бъде привлечен от страна на по-малките играчи, които към момента имат шансове да влязат в парламента - ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“. В случая тяхната основна роля е да се опитат да се преборят за вниманието на избирателите. Доколко ще успеят… Кампанията ще покаже.

- Референдумите размиват ли политическото говорене…
- За съжаление, в момента сме свидетели на инструментална употреба на референдумите от страна на политическите партии, които ги организират. „Възраждане“ и ИТН използват референдума, за да разиграят собствен сюжет. Това да им гарантира присъствие в публичната и в медийната среда. В случая говорим за присъствие и публичност дори отвъд предсрочните избори на 2 април, защото подписи ще се събират и след това. Свидетели сме на подмяна на употребата на инструмента „референдум“. Това е опасно дотолкова, че референдумът по своята същност е един много демократичен инструмент, а виждаме, че в момента е взет много популистки за „лично ползване“ от определени политически сили. Когато институциите отстъпват това поле, то се завладява от популизма. Предизборната кампания ще се повлияе и от двата референдума. Тяхната основна цел е да вдигнат процентите за две определени партии – „Възраждане“ и ИТН. Предстои да видим доколко ще е значим ефектът от двата референдума. Говорим за референдумите „кога да бъде въведено еврото“ и за „промяната на формата на управление в България в президентска република“. Смятам, че и по двата референдума Конституционният съд трябва да се произнесе относно тяхната допустимост. Апелирам към всички български избиратели внимателно да тълкуват ходовете на политиците и да не им се предоверяват.

- И да завършим с новите санкции по закона „Магнитски“. Списъкът се разширява. Как ще се експлоатира темата…
- Въпреки мантрата за персонална отговорност, която чухме като реакция от ГЕРБ, очаквам те да претърпят електорална щета. Нещо повече, очаквам това да рефлектира негативно и върху личния рейтинг на Бойко Борисов. В условията на предизборна кампания всяко съмнение вече се възприема като присъда. Не коментирам доколко това е правилно. Предстои да видим какви действия ще бъдат предприети от българските институции и дали ще последват искания до американските власти за по-подробна информация. Също така очаквам борбата с корупцията по високите етажи на властта, наред със съдебната реформа, да бъде един от основните лайтмотиви в предстоящата предизборна кампания. Спомняте си, че приемането на Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции бе първият от 16-те приоритета, с които ПП потърси подкрепа за кабинет през ноември. Сега този приоритет ще бъде препотвърден.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    16 27 Отговор
    ..."Така страната е практически в ръцете на президента и на назначеното от него служебно правителство. " то ТОВА е идеята на "етюдите" на партии като ИТН и ГЕРБ, бе, кукло! Това не е нежелана странична реакция - това е ЦЕЛТА на действията им.
  • 2 Ялчин

    16 80 Отговор
    „Възраждане“ и ИТН използват референдума за Руски интереси по нареждане от ДПС.

    Коментиран от #67, #75

  • 3 Последния Софиянец

    78 13 Отговор
    Вече събрахме 210 000 подписа против еврото.
  • 4 Трак🇦🇹🇮🇹🇮🇷🇩🇪🇯🇵🇺🇦

    66 6 Отговор
    Аман от подобни мъ-рши нищо неправещи цял живот и които не допринесат с нищо за благото на народа като въпросната мързелива амбициозна отре-пка решила да стане мулти милионерка от БКП -ГЕРБ ДПС с цел да им помпи резултатите и да манипулира про-стите тикви Ци-гански дето гласуват за организираната престъпност на всички избори. Скоро такива агенцийки ще бъдат забранени със закон
  • 5 Украйна

    75 12 Отговор
    Кво ми се пъчи тая в бяло. Слава на Русия и България, МИР
  • 6 Точен

    81 11 Отговор
    Възраждане нищо не използва, защото се бори срещу въвеждане на робовладелското евро още отпреди да влезе в НС. Фашисткаат тв и изобщо медийна пропаганда срещу родолюбието продължава с нови грантове от Козяк.

    Коментиран от #15, #21, #57

  • 7 Още един опит

    59 4 Отговор
    Да се съмнение в полезността от референдумите
    А уж референдумът бил най-висш израз на демокрация
  • 8 Въпросче

    41 8 Отговор
    Задължени ли са мисирките да плащат с "магнитски" ? Това не е нищо друго освен списък на тези които са за България , срещу турско-американските интереси .
  • 9 Елена Дариева! На Гербер ска Хранилка!

    52 4 Отговор
    Всички други са Маскари с изключение на ГЕРБ и Борисов! Последните нито лъжат, нито са Крадци, все Светци и Ангели Небесни!? Мутра и Хиени ГЕРБ и плащат на тазиплатена Маниполатор ка, на Български лъжкина!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 анонимен

    45 6 Отговор
    Като видя грознажена и ми е ясно, че е евроатлантичка.
  • 12 Тази новоизлюпена афродитка

    36 2 Отговор
    от гербавото море не може да разбере, че даването на надока за бъдещето ни не може да бъде давана от партии като гроб исие, пп и дъибъто. Те са опасни за нашето здраве
  • 13 Коментар

    51 3 Отговор
    Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".
    Соро..со..иден сайт взема интервю от со..ро..со..идна агенция.
    И какво искате да чуете?
    Точно така-всички които не се вписват в sataninskite планове от запада са лоши и трябва да бъдат отстранени.
    А след това лесно ще унищожим населението на вече окупираната територия в духовен и материален план.

    Коментиран от #16

  • 14 Някаква световно неизвестна кака,

    53 4 Отговор
    Която трябва да мине за голям специалист, е получила огромно медийно внимание, за да ни убеди, че робството е рай, майките ни не ни обичат и “Възраждане” са лоши, но ние сме толкова прости, че не го разбираме.
    Чудно, кой ли й е платил за това?

    Коментиран от #19

  • 15 Мдаа

    7 43 Отговор

    До коментар #6 от "Точен":

    Руските тролове представляват все по-очевидна и все по-тъжна гледка.
  • 16 Реално

    8 37 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар":

    На русофилите им е важно да се вписват в путлеристките планове ..... Никакви други планове нямат значение.

    Коментиран от #39

  • 17 Колко

    39 4 Отговор
    ги е страх от народа си някои хора.И тази платена евротлантическа пача също.
  • 18 Оня Копейката нищо не казва за Магнитски

    5 32 Отговор
    Снишил се нещо...Мъчи го нещо...Да не би да има още един списък?
  • 19 Оня Копейката нищо не казва за Магнитски

    5 27 Отговор

    До коментар #14 от "Някаква световно неизвестна кака,":

    Снишил се нещо...Мъчи го нещо...Да не би да има още един списък?
  • 20 Демократ

    29 5 Отговор
    Името ГЕРБ е пълна лъжа - Граждани за европейско развитие на България. 12 години във властта тази партия пречи на европейското развитие на България ,открадна фондовете от ЕС за развитието на България, 12 години не разрешава да се случат най-важните реформи в държавното управление - върховенство на закона, разделение на властите, Мутрата Бойко е едноличен собственик на изпълнителна, съдебна и законодателна власт, няма свобода на словото,защото владеят всички медии и т.н. Докато истината не бъде казана от социолози ,политолози,аналлизатори нищо няма да се промени. Докато не се каже с висок глас, че от 33 години се разиграва сценарий на задкулисното ДС-КГБ, защото властта изцяло е в техни ръце, нищо няма да се промени. Честните хора трябва да спрем да търпим, за свободата и демокрацията се води борба от свободни хора, не от зависими.

    Коментиран от #26

  • 21 "Възраждане" до година

    6 38 Отговор

    До коментар #6 от "Точен":

    Няма да съществува.Ловя бас.

    Коментиран от #45

  • 22 нннн

    33 4 Отговор
    И тая не ще референдуми! Що, бе? И другите партии да използват този инструмент. ДБ, например, могат да подкрепят този за Еврозоната.
  • 23 Тази да каже кой й плаща и ще

    36 4 Отговор
    се ориентираме!? Започва жътвата на платените драскачи, един месец само лъжи ще четем и накрая пак недоносче ще се пръкне.
  • 24 Пацо

    4 37 Отговор
    Сюжета на Костя е да купува по два имота годишно. Филмът сме го гледали при Сидеров.

    Коментиран от #29, #43

  • 25 цирк балкански пасти да яде

    28 2 Отговор
    ауу щом виете така на умрело значи ви е страх … това го доказахте със слави когато се надпреварвахте да го плюете как бил предал избирателите си нещеш ли защото неискал да се коалира с крадци измамници мошенници… а сега се повтаря ролята ви на народен ментор и тласкач на мисли и мнения че едва ли не ще умрем ако не приемем загиващта ви валута !!!
  • 26 въпросната партия ГРОБ

    24 4 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    е създадена във мюнхен през далечната 2005/6 година от фондация ханс зайдел и дори и името и е дадено от фондацията !!! тази партия имаше за цел да утвърди НЕбългарското управление на българия от евро-съюза съюзен с анти-българската кравария и така партията си изпълнява чинно заповедите и за това ни разиграваха толкова години като потупваха по рамото толупчо колко бил послушен и нещеш ли само на него щели да дават евросредства ?!?!?? толкова е явно но народа е много ама много заблуден …!

    Коментиран от #48

  • 27 Анонимен

    32 3 Отговор
    Вече се чудят какви "анализатори" да включат, за да омаловажат правото на народа да изкаже мнение! ИТН измисли пак референдум, за да забравим печалното им участие във властта. А Възраждане са последователни в преследването на целите си, които изцяло съвпадат с интересите на обикновените хора. Те в нито един момент не промениха вижданията си по основните въпроси!
  • 28 Референдумите няма да минат.

    3 24 Отговор
    Чалчаря го прави да си чеше кррастата.Копейката-за някой заблуден гласеж в повече-така му се вдига субсидията .Пълни и къде е измислил този срок до 2043 година.До тогава сигурно ще се е гътнал
  • 29 Делчев

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Пацо":

    Сидеров живее под наем,бе?
  • 30 Абе Бялата Злаатка

    3 8 Отговор
    Къде изчезна?Да не се е дематериализирала?
  • 31 ЗАБРАНЕТЕ РЕФЕРЕНДУМИТЕ

    17 2 Отговор
    ДОГАН КАЗА ЧЕ СМЕ НЕДОРАСЛИ ДА МИСЛИМ ! А СОЦИОЛОЗИТЕ СЛЕД КАТО СА ЕДНИ РЕГИСТРАТОРИ НА СЪБИТИЯТА , ЗАЩО ИСКАТ ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ! Я ЧИБААА !
  • 32 Възраждане и ИТН

    8 25 Отговор
    са сбирщините на глупаците и чалгарите, обединени под думата "патриотизъм" като не знаят какво е нейното значение !

    Коментиран от #36, #41

  • 33 Плевню Банев

    14 2 Отговор
    тая мома има перспективи на applicationsите. Става, нека да се изказва.
  • 34 НИКВИ РЕФЕРЕНДУМИ , БОЙКО КАЗА

    16 3 Отговор
    ЧЕ ЩЕ УПРАВЛЯВА ДО 2037 ГОДИНА , НЕМА ДА МУ РАЗВАЛЯМЕ ХАТЪРА СЕГА !
  • 35 5 лева

    24 4 Отговор
    На социолозите не им ли е работа да питат гражданите, а не да лобират за нещо си? Аман от леки социоложки!
  • 36 Ние българските просттаци

    18 6 Отговор

    До коментар #32 от "Възраждане и ИТН":

    Ще гласуваме за КОНСТАНТИН от възраждането

    Харесваме слави

    Преди гласувахме за атака

    Коментиран от #37

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АЗ ПЪК ВИКАМ НЕКА ПРОБВАМЕ КОПЕЙКИН

    13 8 Отговор
    С ПРЕДИШНИТЕ ПРОБВАХМЕ - НЕ СТАВАТ , С ТЯХ НАЕСЕН СМЕ НА ИЗБОРИ 100%, ТЕ СА КРАДЦИ БЕТЕР БОЙКО НЯМА СМИСЪЛ ...................... НАЙ ДОБРЕ Е , СВАЛЕНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА И НАРОДНИ СЪБРАНИЯ ВЕДНАГА В ЗАТВОРА !
  • 39 Отговор

    16 1 Отговор

    До коментар #16 от "Реално":

    Реално-дебилните същества без род, родова памет ,история и никакъв духовен светоглед са готови за няколко сребърника да продадат на satanistite/те самите си признават ,че са такива/ хилядолетната българска цивилизация.
  • 40 КИРО И БАЩА МУ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ

    17 3 Отговор
    КАЗВАТ ЧЕ НА 2 АПРИЛ НЯМА ДА ИМА СНЯГ ТАКА ЧЕ ЧЕСТИТО НА ХАРВАРЦИТЕ ЕДНОКНИЖНИЦИ ДОНОСНИЦИ И ХЛЕБАРИ !
  • 41 Нали

    14 5 Отговор

    До коментар #32 от "Възраждане и ИТН":

    А вие сте обединени под лозунга ДЕБИЛИЗЪМ.
    Като толкова ви харесва да сте овце, оставете нормалните хора да живеят според своите разбирания ,а не да им налагате "ценностите" на западната колониална система.
    Разбираме че искате да сте робио-бъдете такива ,но не казвайте на другите какви да бъдат!

    Коментиран от #51

  • 42 СЕКИ ИДЬОТ И ИДЬОТКА ЛИ ТРЯБВА ДА ПИШАТ

    9 3 Отговор
    ТЪДЯВА , НИЕ ЗА КВО СМЕ ?
  • 43 Въпрос

    17 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пацо":

    А Цецо който е завършил училище за бавноразвиващи се , дали не беше вашият евроатлантически избор с десетки апартаменти и имоти?
  • 44 ЕВРОТО Е ПЪТЕВОДНАТА НИ ЗВЕЗДА В

    19 1 Отговор
    В ТАКА СЪЗДАДЕНАТА ОТ ИДЬОТИТЕ КОЧИНА ! С ЛЕВ ИЛИ ЕВРО ПАРТИЙЦИТЕ НЯМА ДА СПРАТ С ИДЕИТЕ СИ ЗА ЗАГРОБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ !
  • 45 Без мисъл

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от ""Възраждане" до година":

    А ти дали ще съществуваш?
    След победата над satanistite?
    Как мислиш?
  • 46 проектът ,,Синя книга,,

    12 3 Отговор
    Бойкикев=Кокоркиро=Мустафата
  • 47 Бг.грсжданин

    20 2 Отговор
    Всеки има глава на раменете си за да мисли! Тази госпожа е най-добре да си запази мнението за себе си! Излага се, вместо да е ,,интересна"! А и тук като чета коментарите,....всеки прави и той като нея! Не може ли без вулгарни обиди?! А за референдум....Ами в нормални държави се провежда , и то за всеки важен закон или промяна в държавата! Швейцарците не са по-глупави от нас! Да, трябва да има и референдуми!
  • 48 Демократ

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "въпросната партия ГРОБ":

    Въпросната партия е създадена от ченгеджийницата на България.Още с идването на власт на жалкия Симеон главното ченге Бриго Аспарухов направи охранителя на Живков и царя гл.секретар на МВР, началото на пребиваването му във властта, след това кмет на София и след това оглави измислената партия Герб и 12 г. Премиер , т.е.20 години във властта, неук като първия си ментор Живков. Живеем в България ,виждаме,чуваме,помним и мислим.Сценарият е чисто ченгеджийски, доказано във времето. Слави чалгарят преди повече от 20 години беше създаден от Мултигруп- ДС-КГБ образованието, за да го пуснат на политическия терен точно,когато трябва за създаване на пълен хаос в държавата. 2 години държавното управление се върти в кръг, пуснаха на терен и копейкин и т.н.доказателство за мислещите хора.
  • 49 ИНЖ

    4 12 Отговор
    С т.нар. "референдуми" се отклонява вниманието на обществото от основния проблем - корупцията. "Намагнитването" е само следствие....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 факти само истински

    13 3 Отговор
    ТАЗИ ДА НЕ Е ПЛАТЕНА Я НИ СПОДЕЛЕТЕ
  • 53 Геша

    17 2 Отговор
    Още една НПО-шка социопача.
  • 54 Само въпросче

    18 2 Отговор
    „Възраждане“ и ИТН използват референдума, за да разиграят собствен сюжет". Добре де, ако партиите не трябва да разиграват собствен сюжет, чий сюжет трябва да разиграват? В смисъл ДБ, ПП, ГЕРБ собствени сюжети ли разиграват или правилните?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Простя Копейкин

    5 11 Отговор

    До коментар #6 от "Точен":

    Хахахахааа, борят се ами - прибират все повече Евро в сметки и шкафчета, за да не стигнат до обикновените хора.
  • 58 ФАКТИ само за малоумни

    5 14 Отговор
    ИТН бяха мнозинство - ФАКТ, като мнозинство съботираха и провалиха умишлено три избора на редовно правителство - ФАКТ, ИТН събориха редовно правителство заедно с Възраждане,ГЕРБ,ДПС -ФАКТ, ИТН са шайка чалгаджии рекламираща и прокламираща чужда музика и имитират ПАТРИОТИЗЪМ - ФАКТ, Възраждане е шайка измамници използвали Ковид ваксините като средство за манипулация на простолюдието, а самите те са ваксинирани -ФАКТ, вождът на Възраждане е измамник, издигнал палат на брега на Варненския гьол със средства от държавни субсидии - ФАКТ, Възраждане е проруска и пропутинска орда имитираща българщина и разпространяваща омраза към свободата и демокрацията и зависимост от Русия - ФАКТИ, Възраждане са шайка измамници "сглобени" от ТИМ -Варна, техен проводник на идеи и финансирани от групировката - ФАКТ !
  • 59 Анонимен

    13 1 Отговор
    Истинският референдум е на Възраждане! Това е въпросът, който не търпи отлагане! Другият е за отвличане на вниманието, за да се говори по-малко за важния въпрос! Както винаги, Слави изпълнява задачи не в интерес на хората!

    Коментиран от #76

  • 60 А пък аз апелирам

    10 1 Отговор
    бузестата стрина да нарами бохчите и кошниците си и да се връща на село, дето й е мястото. Една подъбена мотика ще я върне към родната й действителност. Референдумът за еврото го интерпретира както дяволът чете Евангелието. Смисълът е не кога, а въобще да не се набутваме в капана на еврото, от който няма излизане, донор на изтеглените заеми от големите, за благозвучност е наречено "съпричастност" и край на всякакъв суверенитет. За повече информация - интервютата със Стив Ханке и Григор Сарийски. Много ясно обясняват ситуацията. Има ги в тубата.
  • 61 Дженев

    10 4 Отговор
    „Възраждане“ и ИТН използват референдума, за да разиграят собствен сюжет"
    По - добре собствен отколкото чужд.
    Ти какво, май си се притеснила нещо.
  • 62 Касендер

    6 1 Отговор
    За тази нищоправеща тьотка, " надхитряне, надлъгване, популизъм или пълна безпомощност" били прекалено силни думи! Представяте ли си за какъв пoмияp става въпрос?
  • 63 РЕФЕРЕНДУМА и той е Динена кора

    2 5 Отговор
    Ако не се РАЗКРИЕ пред гласуващият ПЛЮСОВЕТЕ и МИНУСИТЕ които стоят зад " ЗА " и " ПРОТИВ " ! А Коцединов е МАЙСТОР на Кьор Фишека и прекрасна ХЛЪЗГАВО САПУНЧЕ , тежко всекиму който ностъпи на него в банята !
  • 64 Водил ли си ДИАЛОГ с Коцединов !

    4 4 Отговор
    Това е НЕВЪЗМОЖНО ! Той спиране няма ! С него трябва да се комуникира с бутони " Да " или " Не" и никакви СЛОВА ! Иначе тое е като СЛОВЕСТНА ЛАВИНА - контрол и спиране няма ! Затрупвате и спасение няма !
  • 65 Чалгарчукча и Копейката

    3 9 Отговор
    са двама измамника използващи неориентираните и лесно поддаващи се на манипулация и контрол индивиди които са привлечени единствено от "патротизъм" поради самоосъзнаващото си чувство за страх ! Патриотизъм и национализъм нямат нищо общо със свобода и демокрация, това са едни вредни за човек слабости носещи покорство, смирение, бедност, робство и най-вече ненужност на природата ! Защо целият свят "бяга" към ЕС /без България / и САЩ, някой чалгар или копейка има ли свестен отговор, колко бягат към Русия / дори и кубинци не търсят спасение при Путин / ?

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 нормален

    4 3 Отговор
    Омръзна ми от такива нещастници и анализатори референтните една демократична държава трябва да се на първо място да са нещо нормално и е недопустимо да се дебатира върху тях от разни несбъднати политици и американски подлог и хората трябва да се питат за всичко а не като с ес и нато да ни насадят на пачи яйца
  • 69 Преживял кошмарът на БКП

    3 5 Отговор
    по времето на соца ! По онова време всеки българин "патриот" искаше долари / тогава нямаше евро, ако имаше и към тях би се привързал / пестеше левчета и ги превръщаше в долари чрез черния пазар които харчеше в корекома за качествени стоки, търсеше да си закупи западна кола, нови дънки, хубави тениски и т.н. и никой не виждаше в това лошо или предателство към Отечество или лев, имаше работещи в Коми които превръщаха всичките си спестени рубли в долари и пак никой не ги упрекваше в предателство или, че са родоотстъпници, днес един "варненски тарикат" забравил бързо тази фактология решил, че може да използва простотата на българинът именно чрез "патриотизъм" и да "печели" стотици хиляди лева от държавна субсидия които левчета веднага превръща в евро против което се бори защото бил "родолюбец" и "патриот", също както по време на Ковид се обяви против ваксините, но забележете цялата му шайка измамници и той се бяха ваксинирани което сами признаха ! Хайде сега тези симпатизанти на Копейката сами да си признаят, че са прости което е достойно !
  • 70 Оле

    1 0 Отговор
    Откриха топлата вода и ще я пуснат на нови!цени! Кой проф се изявява с това?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ЕУ завинаги

    1 4 Отговор
    Верен коментар - опасни за България са и гнусарките от Израждане, така и мишоците на Слав - Дългия Бастуун...
    Референдумите са пълна измислица извън дневния ред на гладния и беден българин!
  • 73 Петко

    3 0 Отговор
    Елена Диариева споко , няма да гласуваме нито за ГЕРБ нито за ПП камо ли за ДБ не се хабете в мисли не ви се отдават.
  • 74 Голяма боза

    2 0 Отговор
    в услуга на мафията зад ПП, ДБ!
  • 75 Ама

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ялчин":

    много са детски лъжите на лъжеца кирил петков! Отвратен съм от такива паднали дребни душици!
  • 76 Какъв истински референдум

    1 2 Отговор

    До коментар #59 от "Анонимен":

    на костадинов лъжеца и слугата на ДПС, плащащ на камара продажници по форумите за лъжи?
  • 77 Хаджи Димитър

    3 0 Отговор
    Тая леля да изяде 20 ЕвроХлебарки и 30 еврочервея и тогава ако не е оповърнала всичко пак да се опита да ни пробутва политкоректнаЛибералноЕвроатлантическата сифашизиранаПропадналаПропаганда...
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.