Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 13:00 5 507 24

Адв. Марин Поповски: Горска викторина: кой е инфлуенсър №1 в ПП?

  • дърва-
  • сеч-
  • огрев-
  • население

Същите тези „престъпници“ осигуряват на бюджета повече от 1 000 000 000 лева годишен приход

Адв. Марин Поповски: Горска викторина: кой е инфлуенсър №1 в ПП? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съществува една принципна разлика между инфлуенсърството и политиката в България – при инфлуенсърството се стремиш да рекламираш продукти, които никога в реалния живот не би ползвал, а в политиката се опитваш да рекламираш себе си такъв какъвто не си! Всичко останало е същото - скъпи почивки, яхти, бели като доброто духче Каспър зъби, пози, стойки, чалъми…

Това коментира адв. Марин Поповски.

През последните две години нивото на политическото инфлуенсърство се качи драстично, а като едни от най-вещите в занаята бързо се доказаха представителите на парламентарната група на ПП (срам ме е да произнеса цялото име). Едно от поприщата, на което инфлуенсърства тази добре смазана машина-превърнала се във въплъщение на „патриотизма“, е добивът на дървесина в България. Сред членовете на тази партия има един, който направи всичко възможно, за да настрои обществото срещу фирмите добиващи дървесина от държавната горска територия, квалифицирайки същите като мафия, рекетьори, синоним на корупция, престъпници и то от най-безпощадните и т.н. Не зная до колко е нормално народен представител да сочи като престъпен един от най-големите бизнес сектори в страната, осигуряващ над милиард лева годишен приход от продажбата на дървесина, да не говорим за данъците и таксите, които плащат фирмите и работните места, които осигуряват.

Категорично не намирам обаче нищо нормално във факта, че същият този народен представител борави с фактите, како малко дете, което си избира стъклено топче от купа пълна с десетки такива, а именно вади най-шареното, най-лъскавото…или просто вади това, което му харесва. Считам обаче, че българският народ заслужава ПОНЕ ВЕДНЪЖ да чуе истината, поднесена такава, каквато е, жалко само че никой от Изпълнителна агенция по горите и Министерството на земеделието, храните и готите няма куража да излезе и да я оповести.

Какъв е редът за закупуване на дървесина от държавните горски и ловни стопанства?

Редът е следният: в най-общия случай дървесината се продава на стоящо състояние на корен чрез провеждането на тръжна процедура. Тръжните условия и придружаващите ги документи се изготвят от лесовъди-служители на съответното горско или ловно стопанство. Участникът, който е доказал, че отговаря на тръжните условия и е предложил най-висока цена за закупуване на дървесината, печели търга и започва работа в обекта под постоянния контрол на служителите на стопанството.

В момента ДЪРЖАВАТА продава дървата за огрев НЕДОБИТИ в гората на цена около 100-120 лева за кубичен метър. В тази цена НЕ влизат разходите за добив на дървесината, които фирмата плаща на секачите, които са около 30 лева за добит кубичен метър, НЕ влизат и разходите за подвоз, горива, застраховки, такси, направа на горски пътища и т.н. С други думи държавата, която продава дървесината на свръх завишена цена излиза и пита защо цената на дървата е толкова висока?!?

Да наречем такова поведение цинично е малко!

Другата причина за високата цена на дървесината е тази, че това увеличение се случи не без съществения принос от страна именно на същия този депутат от ПП. Покачването на цената бележи своето начало от издаване на заповедта от 2021 г. на Министъра на МЗХГ с любезното съдействие на г-н депутата, с която заповед бе намален добивът на дървесина с колосалните 30%. Тази заповед с без съмнение изявен популистки характер се яви угодна за някои представители на политическите кръгове, НО не и за Народа! Заповедта бе издадена в период на безпрецедентно за последните 15 години търсене на дървесина, а нейното издаване само допринесе този недостиг да стане още по осезаем. От една страна високият ръст на търсене и от друга страна нелогичните и наложени без каквато и да било лесовъдска логика ограничения от страна на държавата създадоха вакуум на пазара, който съвсем закономерно роди нечувани цени на дървесината. Факт е обаче, че това не се дължи на спекула, а на това, че фирмите ако до средата на 2021 година са закупували от държавата един кубичен метър строителна дървеса на цена от 130 лева, то към края на същата година и началото 2022 г. държавата продаваше същата тази дървесина на ценни от порядъка на 350-380 лева за кубичен метър. Факт! Доайените на лесовъдската наука в България са категорични, че тази заповед не среща здравия разум предвид факта, че се ограничава сечта на гори във фаза на старост, т.е. гори, достигнали възраст за сеч. И за малките деца е ясно, че гората не се самоотглежда, тя има нужда от грижи, сред които и сечта, най малко за да се възобновява и да се даде път на младите насаждения. Мой добър колега и приятел казва: гората се отглежда в следния ред: аз я залесявам, моят син я отглежда, а неговият син я сече. При 6 000 000 кубични метра годишен запас на дървесина в България се добиват едва 10-15% от това число. Т.е. много сме далеч от хипотезата на обезлесяване, както се опитват да ни убедят някои поддръжници на популизма.

Цинизмът прозира и в редица други изказвания на същия този народен представител. Веднъж той заявява, че всеки търг, в които са поставени изисквания за притежание на висок клас техника е манипулиран, а в друго свое интервю заявява: „Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората…“ с уж загрижен тон?!? Сега… или г-н депутатът не знае какво говори, или същият мени ценностите си според интереса? Да заклеймим ли фирмата дръзнала да инвестира в техника за осъвременяване добива на дървесина или да я дадем за пример? В западните държави подобна инициатива по влагане на средства в разширяване и модернизация на бизнеса са поощрявани, а не осъждани. Защо за пореден път у нас развитието ражда хули и сплетни по адрес на дръзналия да се посвети на прогреса. Позицията на същия този депутат против инвестирането в техника доведе до свеждане минимум на инвестициите в гората, ограничавайки я до закупуването на няколко коня от фирмите, а тръжните условия се превърнаха във фиктивни писания, които да позволят на какви ли не лица да добиват дървесина. „Благодарим“, г-н депутат за проявената „загриженост“, другия път обаче си запазете мнението за себе си.

Истината няма няколко лица, тя е една и това е обективната истина. Фирмите квалифицирани като престъпници, са същите тези, благодарение на които забравените от държавата отдалечени планински села и градове все още съществуват, тъй като дърводобивът е единственият им поминък.

Същите тези „престъпници“ осигуряват работни места на повече от 150 000 българи. Същите тези „престъпници“ осигуряват на бюджета повече от 1 000 000 000 лева годишен приход. Същите тези „престъпници“ са в топ ТРИ на данъкоплатците в България. Същите тези „престъпници“ правят многомилионни инвестиции в държавата със свои собствени средства, тъй като за тях държавата е мащеха, предвид факта, че не им е предоставила възможност за участие в нито един проект от последните няколко програмни периода по програми на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    18 7 Отговор
    Доста мебелни фирми ще затворят заради високата цена на дървесината.
  • 2 ТаУмВзе

    6 9 Отговор
    Козяк врътка, тва същество за дърве лае! Добре е!
  • 3 Баш инфлюьенсърът - простокиро,

    33 10 Отговор
    Който вчера изтърси в Панорама:

    "Настъпи време разделно! Време е да се обединим."

    Тоя няма връзка между главния мозък и устата
  • 4 Гергана

    16 9 Отговор
    Защо, ако нашата цена е административно завишена не внасят дървесина от други страни. Явно и в други страни този депутат им е виновен и цената е висока.

    Коментиран от #6

  • 5 Дама Пика!

    22 3 Отговор
    След 2009 година в дърводобивния сектор се настаниха сомо пиявици.Сектора е затлачен,и пробит.Незнам дали скоро може да се възстанови.Както казва адвоката има 1 милярд постъпления в хазната,но при по добро управление може да станат и 3 милярда.Но за съжаление корупцията е огромна,а според Дунката всички са крадци без държавните търтей.А пък Аз ще му кажа,че крадците са точно те тия държавни нищоправещи корумпирани служители в горската система.Да вземеш заплата от 3 000лв +Бонус 9 000лв за цял месец ядене и пиене по кръчмите от сутрин до вечер.Това е ограбване на народа в колосални размери!Дървата ще са на много по достъпни цени ако има ефикасно управление!
  • 6 Провери си сама лесно е!

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гергана":

    Цена на дървата в ЮЦДП за 2022г 10кубика широколистни дърва от склад 462лв.За 2023г 10 кубика дърва 726лв.57% увеличение!!!!
  • 7 Орел

    14 5 Отговор
    Сечете, братя! Твоят син ще сече, неговият ще реве, че гора няма. Така накрая остават живи само хлебарките.
  • 8 Адвокат

    19 14 Отговор
    да дава акъл на лесовъди. Това не е вярно, има си горска мафия и тя е от ДПС и ГЕРБ. Всичко, което казва Дунчев е вярно. А този да вземе да се самоубеси на едно дърво.
  • 9 Демократ

    17 17 Отговор
    Глупостите в услуга на мафията вече добиват огромни размери. Как пък за 7 м.ПП се превърнаха в добре смазана корупционна машина, а управляващите 12 г.мутрогени от гроб са чисти като планински поток и направиха България за резил пред света, както и управляващите преди тях ДПС И БСП? В лъжите трябва да има мярка, защото излиза,че българите искат да бъдат управлявани от крадци и лъжци. Нито един честен човек не иска това.
  • 10 Айде

    14 10 Отговор
    Поповски, ама ние не сме малоумни! В България се изсичат горите безогледно и незаконно! Всякакви лумпени и неграмотници секат! Изкарват луди пари с тези кражби! А ДПС и БСП си осигуряват гласоподаватели! Цяла България го вижда! Това трябва да спре!
  • 11 Бамбука

    12 3 Отговор
    Как да спориш с купения освен с факти ? В Хърватия , държавата определя цената на дървесината необходима на фирмите, според броя на работниците, производствения капацитет. Не можеш да изнасяш, без позволение от държавата. Не можеш да сечеш, пак без позволение от държавата. Не можеш да биеш горски, защото ще те осъдят по бързата процедура на затвор и солидна глоба. Е, затова те са в Шенген, а ние реем сълзи за Герб.
  • 12 Човешка трагедия

    7 3 Отговор
    Пак някой пречи на ДПС да крадат
    На тоз адвоката ако може да докаже 150 000 човека в работоспособна възраст в тия села ще му купя нещо да не излезе че са 10 пъти по малко и всички фирми са на дпс и не плащат данъци защото добиват нелегално..има и друго че след като режат трябва и да залесяват
  • 13 Предложение

    8 2 Отговор
    Ако се засекат оборотите на тия "държавни" горски стопанства и парите които отчитат на държавата всичко ще стане ясно..дпс отдавна ги е превърнало в частни фирми със екстра правомощия под чадъра на държавата
  • 14 Винету

    9 3 Отговор
    Този със сигурност е от ДПС
  • 15 Един милион

    3 2 Отговор
    Са едно нищо. А това че осигуряват препитание на 150хил. (което е абсурдно много и е тотална лъжа) а има само приход от един милион за бюджета е просто скандално и НАП би трябвало да се самосезира.
  • 16 Тома

    5 3 Отговор
    Батко ти кажи за твойте хора в списъка магнитски и не се занимавай с ПП.Боли ли като спрат парите откраднати от тиквата да влизат в джоба ти а
  • 17 Никой

    5 3 Отговор
    Цялата статия е изпстрена с абстракции и тук таме някоя конкретика, но извадена от контекста, в който е поднесена.
    Да се въведе простичкото правило от най-големият износител на дървесина - Финландия, а именно за всяко отсечено - засадено дърво.
    Да се наложи мораториум върху износа на дървесина.
    Да се диференцира цената за битово потребление, от тази за промишлено.
    Останалото пазара сам ще го регулира и цечта ще намалее до толкова, колкото гората може да понесе.
  • 18 Горски

    4 2 Отговор
    Държавата не е получила 1 000 000 000 както лъже този "адвокат на дявола", тъй като платения тарикат е сложил ТРИ нули в повече.
    Държавата взема 5 лева на кубик дърва; в задачата се пита, колко кубика трябва да са отрязани, за да спечели държавата 1 000 000 000 лева?!

    Коментиран от #22

  • 19 Точен

    2 4 Отговор
    Целта на ПП е да сложат свои хора, които да крадат вместо ДПС+ГЕРБ. Целта на Възраждане е да се опазят горите и да има разумен добив на дървесина.
  • 20 сте от всякъде

    2 1 Отговор
    Айде пък да не сте. Отивам плащам пет кубика дърва а ми докарват 3.5, поръчвам дърва за огрев, карат ми някакви вейки и колци за домати. Инфлуенсър бил министъра, не не е господин другарю крадец.
  • 21 този

    1 2 Отговор
    Ни взе за боядисани врабчета.
  • 22 АЛИ БАБА

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Горски":

    Горски,държавата в момента средно печели по 300лв за едра дървесина и 70лв за дърва.Средно по 185 за плътен кубик.8 000 000х185=сметни си го сам.Отделно данъци,усигуровки,пътни такси и др.Явно толкова си горски!
  • 23 горски

    4 0 Отговор
    Повечето нихилни коментари са на хора ,които не знаят нищо за системата на горите.В интерес на истината адваката спомеменава доста истини .Но и той забравя за една много важна подробност.Дървена борса...
    Преди две години сеНинова лансира идеята,Дунчев също....и като дойдоха на власт удобно забравиха .
    Ако има борса ,като в Германия и Австрия този който реже,не получава отрязаното ,а само му се плаща за сечта,на друг подвоза...и накрая собственника /държавата/ продава суха дървесина на тон от площадки с кантар.Ама тогава изчезват всичките комисионни,далавери,рязане на немаркирани,играта с плътностите и т.н.
    Така ,че не ги слушайте как се правят на борци против мафията,а какво вършат.ПП си стана също мафиотска структура,за съжаление....
    Ама
  • 24 ТОГО

    2 1 Отговор
    Колко декара гора са засадили фирмите които добиват дървесина? От 30 години само се сече и изнася дървесина, българските планини заприличаха на пестия, ерозията тръгна, бързи наводнения и опестошени от водите села. Вече втора година има липса на дърва за огред от държавните горски стопанства, но пък частните складове пращат и то на непосилни цени. Държавата и тук отцъства.