Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 10:00 2 083 9

Как Израел поставя палестинците пред свършен факт

  • палестина-
  • израел-
  • селища-
  • бенямин нетаняху-
  • евреи-
  • палестинци-
  • заселници

Задава ли се нов взрив на насилие в региона?

Как Израел поставя палестинците пред свършен факт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изграждането на нови селища на Западния бряг постепенно се превръща в екзистенциален въпрос за новото правителство на Израел, от който зависи неговото оцеляване. Премиерът Бенямин Нетаняху знае добре, че темата се следи с критичен поглед, особено в чужбина. Една голяма част от министрите му обаче изглежда не се интересуват особено от международния имидж на Израел, коментира АРД в статия, посветена на последните ходове на кабинета в Израел.

Истинският мотив стана ясен

Безалел Смотрих, финансов министър на ротационен принцип, проведе заседанието на партията си "Религиозен ционизъм" в Гиват Харел. Това еврейско селище, което се намира в центъра на окупирания Западен бряг, е едно от общо 9-те в Юдея и Самария, които бяха узаконени тези дни. Допреди това селището е било нелегално, дори и по израелското законодателство. Официалният мотив за узаконяването бяха неотдавнашните терористични атаки в Йерусалим. Но истинският мотив стана ясен твърде бързо, коментира АРД и пояснява: израелският кабинет взе решение да бъдат построени още 10 000 нови жилища за еврейски заселници на Западния бряг на река Йордан.

Външните министри на САЩ, Германия, Франция, Италия и Великобритания протестираха срещу легализирането на еврейските селища в съвместно изявление през седмицата. Те обявиха, че тези мерки "водят само до изостряне на напрежението между израелци и палестинци и подкопават усилията за договаряне на двудържавно решение".

Възторг сред еврейските заселници

Узаконяването е в унисон с правителствената програма за разширение и насърчаване на еврейските селища в цял Израел – и особено на Западния бряг. Окупацията е незаконна според международното право, а Израел говори за „спорни територии“ и активно стимулира изграждането на нови селища, коментира АРД.

Нищо чудно, че еврейските заселници реагират еуфорично на станалото. Медията цитира заселника Йоси Даган, който казва: „Това е само началото. Народът очаква от правителството да бъдат построени нови селища, а старите – да бъдат узаконени. Това е начинът, по който е създадена държавата".

Но религиозните ционисти в правителството усетиха и границата на своята власт. В сряда булдозери заравниха площ, която еврейски заселници край Шило в северната част на Западния бряг си бяха присвоили. През последните седмици зачестиха и насилията на еврейски заселници срещу палестинци. Имаше и сблъсъци с израелските сили за сигурност.

"Отмъщение и гняв"

Рой Йелин от организацията "Бетселем твърди, че сегашната ситуация е качествено нова, защото новото израелско правителство открито назовава истинските си цели: "Решението за строеж на нови селища има за цел преди всичко да успокои обществеността в Израел. Става дума за отмъщение и за гняв. Но тези неща не помагат за предотвратяването на бъдещи терористични атаки. Те само увеличават вероятността да станем свидетели на повече насилие в бъдеще", казва той.

Автор: Ян-Кристоф Кицлер АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    3 3 Отговор
    Харесва ми как всички ги е страх да пишат коментар - против Русия не ги е страх да говорят, обаче като стане дума за Израел забравят за "свободата на словото" щото знаят че Мосад могат свободно да си те убият дали живееш в Европа или САЩ.

    Коментиран от #9

  • 2 ТрампЛин

    6 0 Отговор
    България се нуждае от подобна политика спрямо циганите у нас.

    Коментиран от #6

  • 3 Българка

    5 3 Отговор
    Планетата е пълна с подобни конфликти. Проблема е в различния прочит на всеки конфликт и то най - вече на това зад кой стоят американските интереси. Израел без САЩ зад себе си , едва ли ще си позволи подобно анексиране, но на САЩ им е необходим такъв дразнител в региона, за да оправдаят присъствието на самолетоносач в региона, на бази и войници. Така се държат в шах производителите на петрол в региона и е защитен интереса на САЩ, петрола е евтин за тях и Байдън е спокоен. Когато Русия направи същото, аршина е друг, окупатори, санкции, права на човека, геноцид, дрън, дрън, дрън. Това дразни страничния наблюдател и на мен лично ми пречи да съчувствам на Зеленски и другите клоуни.

    Коментиран от #5

  • 4 Нови заселници…

    1 1 Отговор
    от русия! Какво да коментира човек? Все трябва да ги настанят някъде. Какво по-добро място за тях, от циганската махала където ще се чувстват като у дома си.
  • 5 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Можеш ли да направиш малко по-подробен анализ на паралела между САЩ-Израел от една страна и Русия-Украйна от друга? Смятам че това сравнение правиш?
  • 6 От Козяк не дават, имат други планове

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТрампЛин":

    Преди години Посланикът на САЩ у нас, Джеймс Уорлик ни каза в прав текст, че циганите са бъдещето на България!!

    Коментиран от #8

  • 7 Ограничения при осъществяване на самозащ

    0 1 Отговор
    Пределите на неизбежната отбрана, обаче, не са неограничени и могат да бъдат превишени. Превишаване на позволените предели за самозащита е налице, когато защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението. Използваният от закона критерий за явно несъответствие между защитата и нападението е формулиран доста общо, но и няма как да бъде прецизиран. ДАВАНИТЕ ОРЪЖИЯ НА УКРИЯ ПРЕВИШАВАТ ХИЛЯДОКРАТНО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ДНЕС ОТ РУСИЯ ЗАЩОТО ТЯ ОТДАВНА СВЪРШИ САМОЛЕТИТЕ ТАНКОВЕТЕ РАКЕТИТЕ И ПАТРОНИТЕ ТАКА ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА ОСЪДИ ВРАГА СИ НА ЕКСТРАДИРАНЕ ОТ УКРАЙНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ПУТИН Е В КОМА !
  • 8 Циганин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "От Козяк не дават, имат други планове":

    Вярно е !
  • 9 Мрън

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Дрън дрън