27 Февруари, 2023 17:30, обновена 27 Февруари, 2023 17:58 2 284 35

В памет на Борис Немцов : "50 нюанса сиво" с Боря Немцов

  • памет-
  • борис немцов-
  • русия-
  • политика-
  • шоуто на слави-
  • опозиционер

"Нямаше цип нито на устата, нито на панталоните" - така говореха за него в Русия. "Интересуват ме жените, парите и сексът", ми каза преди много години убитият на днешната дата политик

В памет на Борис Немцов : "50 нюанса сиво" с Боря Немцов - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Борис Немцов беше политически активист и реформатор, посветен на борбата за по-добър живота на своите сънародници. Той бе безстрашен и откровен, а неговата гражданска ангажираност продължава да бъде вдъхновение за други политици - защитници на демокрацията и за онези, които се борят за правата на човека, като Алексей Навални и Владимир Кара-Мурза, публикува на своя сайт Държавния департамент на САЩ по случай осмата годишнина от убийството на руския опозиционер в центъра на Москва.

Днес почитаме паметта на Борис Немцов и неговото наследство, но също така отдаваме почит и на онези смели руснаци, които продължават да работят за едно по-добро бъдеще за своята страна, се казва още в съобщението.

***

Спомени, спомени.....

Боря....

Той вече беше изгрял на политическата сцена. Млад, амбициозен, нахакан, с високо самочувствие – завършен доминант.

Обикновено няколко часа преди ефир на преводача се дава възможност да се запознае с дикцията и начина на изразяване на събеседника от неговите публични изяви. Не помня каква беше причината, но точно за неговото гостуване това не се случи. Нямах представа кой ще застане до мен. Беше 02.12.2002 г., студен декемврийски ден. В гримьорната на Слави Трифонов беше както винаги – голяма суматоха. Изведнъж донесоха купи с пресни плодове

както се прави, щом идва известен актьор

Много добре си спомням зелените ябълки, които преобладаваха. Митко Коклин започна да ме гримира, почти приключваше и ме помоли да държа очите си затворени, за да нанесе равномерно сенките. Изведнъж зад гърба ми се чу мек, сексапилен и в същото време властен глас. Усетих мъжкарски парфюм, отворих очи и погледнах в огледалото. Видях много красив мъж, който ме гледаше пронизително. Погледите ни се пресякоха. Неговият бе завладяващ, омайващ, влажен и силен. Гледахме се втренчено 2-3 минути, след което последва официалното запознанство. Борис Немцов умееше да владее ситуацията, да влияе на хората около него. Присъствието му тежеше. Вече се познавахме и би следвало да обсъдим предстоящото поведение в ефира и въпросите. Той обаче не пожела. Взе зелена сочна ябълка, отхапа я и ме попита какво ще правя след предаването. Говореше на “ти”, сякаш се познавахме от години.

Аз пък го нарекох “Боря”. Усетих, че има нужда

да споделя, да разговаря и най-вече – да баламосва околните

Предаването “Шоуто на Слави” мина завладяващо и супер интересно. Немцов отговаряше без паузи. Не го смути дори провокативният въпрос дали не ревнува, че Путин, а не той, е станал президент.

Отвърна, че не е ревнив и не е комплексар. Да, той не беше ревнив и в живота, защото го живееше на едро. Беше мечтата на всяка рускиня и не само. Имаше много жени и те безревностно си го деляха. Според писателката Мария Арбатова, той имал толкова много енергия, че стигала за всички. Немцов би могъл да влезе в книгата на Гинес като истински бохем рекордьор. Заслужаваше медал на Дон Жуан. Той не ухажваше. Той сваляше и подчиняваше. Това беше стилът му, който много му пречеше в политиката, където се изисква балансирана дипломация.

Малко по-късно първият кремълски секссимвол седеше до мен и ми сипваше скъпо вино в изискан ресторант заедно с високопоставена делегация от руска и българска страна. Масата беше обсипана със скъпи деликатеси, и всички присъстващи „политици“ не продумаха и дума за политика. Боря ме предупреди, че ще си говорим за всичко друго, но не и за политиката, защото му е писнала. Уточни, че го интересуват единствено жените, сексът и парите. Разказа ми колко беден е бил и как всичко е постигнал сам.

Не повярвах, защото няма беден евреин,

а и ми се струваше невероятно, че толкова млад е станал губернатор, вицепремиер и най-вече олигарх. Това не е възможно без “чужда” помощ. Боря гледаше на живота като на порнофилм с тук-таме политически екшън сценки. Обожаваше пресни плодове и фрешове, веднъж ми сподели, че жените за него са като сутрешния му прясно изцеден фреш, без който не може. Впоследствие разбрах, че имал четири деца, тогава две съпруги, а по броя на любовниците слагаше в джоба си краля на Саудитска Арабия и Муамар Кадафи, взети заедно.

Цяла вечер на една маса с видни български и руски политици и нито дума за политика! Ако трябва да пресъздам разговорите си с Боря, рискувам да преразкажа най-лютите сцени от филма “50 нюанса сиво”. Само дето главният герой е вече мъртъв и издиган на пиедестал. Готвят се да му правят паметник. Приписаха му качества, които той никога не е притежавал: като отговорност към семейството, например. Години наред любовниците му се надпреварваха да се правят на звезди. Телевизия НТВ ги показа в предаването “Любимите жени на Немцов”. Някой помисли ли как се чувстват децата му, гледайки „какичките“ от леглото на баща им?

Борис не знаеше мярката на свободата нито в личния си живот, нито в политиката. „Нямаше цип нито на устата, нито на панталоните“, говореха за него в Русия.

Двойно повече от спечелените женски сърца ставаха враговете му

Всички писаха за провокация, поръчково убийство, пореден опит на Запада да подкопае стабилността в Русия и още стотици подобни версии. Но защо никой не допусна, че ревнив рогоносец или ядосан баща е натиснал спусъка....

Минаха 21 г. от нашата среща. На раздяла Боря ми написа телефона си: да му звънна, когато съм в Москва. Хвърлих листчето в първото кошче за боклук, твърдо убедена, че никога няма да го направя. А днес вече няма кой да ми вдигне слушалката....

Живей сам и остави другите да живеят!

Откъс от интервюто на Слави Трифонов с Борис Немцов от 2.12.2002 г.:

– Как се чувствате в България, за първи път ли сте тук?

– Единственото, което успях да видя, е паметникът на Царя Освободител Александър II. Удивителното е, че в България има паметник на Александър II, а при нас няма. Той е освободил не само България от османско робство, той е освободител и руснаците от робството, а при нас нямаме издигнат паметник. Вас ви е освободил от турците, нас ни е освободил от крепостното право, отменил е цензурата. Вие във вашето предаване нямате цензура нали, това се дължи на Александър II, който ни освободи всички от цензурата.

– Вие ревнувате ли от Путин? Защото доколкото знам, Елцин е избирал между вас двамата кой да бъде следващият президент. Неприятен ли ви е този въпрос? Не сте ли се замислял над въпроса, че може би вие щяхте да се справите по добре.

– Не, напротив, хареса ми този въпрос. Даже много ми хареса въпросът за ревността. Аз не съм ревнив. Нямам изобщо никакви комплекси. Не съм комплексар. Него го избра народа. Щом го е избрал народът – нека да работи.

– Проблемът с корупцията е един от основните в бившите социалистически страни. Как вие се предпазвате от това изкушение. Още повече в страна като Русия в България това също е голям проблем.

– Много зависи от родителите. Първо: Майката и бащата трябва да се справят с този проблем. Второ: Трябва добре да се плаща на чиновниците. Чиновник с ниска заплата е смъртоносно опасен за страната. Трето: Трябва да има опозиционна преса. Четвърто: Трябва периодично да се сменят чиновниците. Помещението трябва де се проветрява непрекъснато, да не се заседяват дълго. Пето: Трябва да бъдат достатъчно млади. Защото младият човек мисли за репутацията си в бъдеще.

(В книгата за гости Борис Немцов написа на Слави Трифонов: “Живей сам и остави другите да живеят!”)

Автор: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поклон пред жертвите на

    10 34 Отговор
    антипутинизма!
  • 2 Банален скукар..

    25 6 Отговор
    Твърде ординарен,за да бъде лого на нещо интригуващо.. 50 нюанса сивота..

    Коментиран от #4

  • 3 честен ционист

    3 2 Отговор
    Можеше и да е по-зле. Готовлю себе кофе по-лубянски.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    18 5 Отговор
    Дъщерята на убития от гангстери опозиционер Жана Немцова, припомня, че баща й е бил „голям приятел на Украйна“
  • 6 БЪЛГАРИН🇧🇬

    43 8 Отговор
    И децата знаят, че беше много близък с дъщерята на Елцин.Беше мафиот и крадец и мафията го гръмна.Това е.Останалото са глупости и празни приказки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анонимен

    7 19 Отговор
    Веднага кгб контра. Животът си е негов. Защо следва да има бе хора диктатура. И хората в България, някои са същите, клюкари, злобни и сие. Този получавал пенсия голяма онзи ниска. Справедливост и равенство никога е нямало, трябва ли да се убиваме. Криво дърво се оправя, крив човек не. Всичко обръщате в политика, а хората си искат искаха свободата. Бог да го прости укажете го

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гориил

    22 4 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    По-удобно ви е с брояча на ЦРУ ?
  • 12 Гориил

    23 6 Отговор
    Чиста лудост: САЩ похарчиха 200 милиарда за семейство Зеленски
  • 13 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    любовната версия е много вероятна. Моста има стълбище отстрани по което може да се слезе на "набережната" улица. Момче със слушалки в ушите бягащо за здраве по моста вижда пъхтящ тежко дишаш мъж да лежи и две жени които излизат от стълбите спират до "пияния" оглеждат го и веднага обратно по стълбите. Едната на много млада възраст почти дете а другата възрастна над 50.
  • 14 гост

    22 3 Отговор
    След задълбочено неколкократно прочитане на материала на преден план излиза, че бил повече е...батор, като авиатор отколкото политик. Та много по-вероятно да е гръмнат по женска или мафиотска линия отколкото по политическа.

    Коментиран от #15

  • 15 Урюрвкос

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    състоянието му беше оценено за около 30 млн дол но майка му и брат му (от друг баща) получиха трохи. Основната борба между жена му и 6 деца, от жена му Раиса Немцова една дъщеря, от Екатерина Одинцова две, от Ирина Королева едно, от Кристина Василенко едно. След ДНК проби са определени още деца от няколко жени.
  • 16 Преминаващ оттук

    19 2 Отговор
    Олга не губи представа за случващото се около теб, Европа пък и в света. А пък за Борис Немцов четящите хора знаят кой е и на кой е бил съветник в Украйна. Не искам да се разпростирам и за партията която създава.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урюрвкос

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Преминаващ оттук":

    напротив има изказване на Немцов в тубата (лесно се намира) в което той казва че Украйна сама си проси боя и войната е неизбежна.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    20 4 Отговор
    Борята си го убраха говедарите.

    Зеленият наркоманеЦ да се учи какво го очаква като стане безполезен !
  • 22 Грую

    9 3 Отговор
    "Интересуват ме жените, парите и сексът" ...

    ... Борис Немцов беше политически активист и реформатор, ПОСВЕТЕН НА БОРБАТА ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ НА СВОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ...

    Женицата с моливчето веднага да къса старата рецепта и отново на доктор!!!
  • 23 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    9 2 Отговор
    Днес в обора ни пуснаха новините за НЕМЦОВ и главният говедар се оплакал че млеконадоят спаднал. Веднага ни пуснаха ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО и преизпълниха млеконадоят със 150% . Чудя се кои да слушам по радиоточката.
  • 24 Солей

    8 3 Отговор
    Коцкар,звучи добре на фона на навъдилите се напоследък 5и ди 1руги и дотам.Найвероятно е бил в отбора на синагогата и нещо е стъпил накриво ,та са го наказали.Не знам дали е нужно чак толкова внимание да му се отделя.
  • 25 Шопе

    13 3 Отговор
    Това уруспи си прави реклама и разказва мокри спомени...никой не плаче за твоя Боря,нито за другия Боря с бутилката...те и.аха мамата на Раша,че сега батя Вова трябва с пот и кръв да им оправя бакиите.
  • 26 Момчил

    5 1 Отговор
    Немцов беше х.зарски е..еин, нееднократно гост на световния икономически форум в Давос. Зад маската на опозиционер всъщност изпълняваше задачи, спуснати от господарите му. Не се заблуждавайте,че е бил свестен човек.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 аааааа

    3 1 Отговор
    Ода за един женкар и продажен джуиш.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хихихихи

    4 0 Отговор
    Имало е джиджи биджи кактж се вижда от блесния поглед на мулатчето. Не я е подминал, на бас.