Last news in Fakti

5 Март, 2023 16:00 3 171 56

Красива, богата, привлекателна: България е на крачка от това

  • даниел смилов-
  • българия-
  • политика

Това не са празни бленувания или сънища на гладна кокошка. Дори в условия на безпрецедентна политическа криза

Красива, богата, привлекателна: България е на крачка от това - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България има всички шансове да се превърне от Пепеляшката на Европа в красива, богата и привлекателна европейска държава. Какво я спъва? Ето кои са фундаментите, без които просперитетът на страната не би бил възможен.

Коментар от Даниел Смилов за "Дойче веле":

България е на крачка от това да стане развита, богата европейска държава с достоен и привлекателен начин на живот за своите граждани. Всъщност България можеше вече да е постигнала тази цел, но след влизането в ЕС през 2007 г. загубихме доста време в сравнение с Полша, Чехия или дори Румъния. Затова сега тези страни са много преди нас във всички важни класации. Според лидера на опозицията във Великобритания сър Кийр Стармър към 2030 година средното полско семейство може да стане по-богато от средното британско семейство. Букурещ вече е по-богат и развит град от Будапеща. Светът се променя бързо и България, като част от ЕС, има всички шансове да се превърне от Пепеляшката на Европа в красива, богата и леко екзотична балканска дама.

Това не са празни бленувания или сънища на гладна кокошка. Дори в условия на безпрецедентна политическа криза (пет парламентарни избора за две години), война в Украйна и след огромна свръхсмърност в резултат от Ковид-19, България продължава да се развива икономически възходящо, да регистрира рекорд в ръста на индустриалното производство, износа и БВП, който за 2021 се оказа най-висок за последните десетилетия.

Това, което спъва страната и не ѝ дава възможност да разгърне пълния си потенциал, са сгрешени понятия - конструкти в главите на хората, с които те трудно се разделят. Битката в този смисъл не е само за промяна на определени личности или институции (което е задължително), а за промяна на начина, по който гледаме на света. Тъй като политическите партии са образователни институции, те би трябвало да използват започващата предизборна кампания, за да обяснят на хората фундаментите, без които просперитетът на страната не би бил възможен.

Тези фундаменти не се изчерпват с клишета като "евроатлантизъм", които хибридната вътрешна и външна пропаганда почти са обезсмислили. Необходимо е да се стигне по-дълбоко по отношение поне на следните принципни положения, които се свеждат до две по-големи теми - сигурност и спазване на правила.

1. България не губи суверенитет като член на ЕС, а напротив - тя може да бъде суверенна само в ЕС.

Това е така, защото ЕС е съюз на суверенни народи, които си помагат един на друг срещу имперски настроените си съседи и глобални суперсили. В този съюз се влиза и излиза свободно - за разлика от имперските зони на влияние, в които те вкарват и от които не може да се излезе по желание. Войната в Украйна е ясна илюстрация на този факт - държава, която не е в ЕС и в НАТО, може да стане жертва на агресия от имперски настроен съсед (в случая Русия, но не само). След около десет години в топ десет на световните икономики е възможно да няма нито една европейска страна (дори Германия може да изпадне). Затова ЕС е решение, което е в интерес не само на малки и средни по големина държави като нашата, но и на по-големите европейски народи, които все още не са разбрали, че не са толкова големи в глобален план. Споделянето на суверенитет в рамките на ЕС е решение за Европа и за България в контекста на все по-голяма глобална конкуренция. Защото като цяло ЕС е и ще бъде в топ две или поне топ три на световните икономики.

2. Помощта за Украйна (включително военната) не отслабва националната ни сигурност, а напротив - подсилва я.

България няма интерес от това руската войска да достигне украинско-румънската граница. Тогава бихме имали почти пряка заплаха за сигурността. Русия иска връщане на старото статукво, което означава България извън ЕС и НАТО - и вътре в руската зона на влияние. В български интерес е страната да прави всичко възможно срещу подобен сценарий.

3. Влизането в еврозоната не отнема от суверенитета ни, а напротив - укрепва го.

Приемането на еврото ще даде възможност на български представители - БНБ, финансовия министър - да участват в решенията по валутната и икономическата политика на ЕЦБ и еврозоната. Сега сме само консуматори на тази политика, без да имаме глас в нея.

4. Патриотизмът не се състои в налагане на системно вето на колективни решения на ЕС.

Употребата на националното вето в ЕС трябва да бъде умерена и добре премислена, защото ако всички злоупотребяват с него, съюзът ще се разпадне и всички страни ще са по-зле. ЕС е пространство на компромис и договаряне между равноправни партньори: загуби в една сфера обикновено може да се компенсират с печалби в друга. България е и в близко бъдеще ще бъде нетен получател от ЕС, така че "компромисите", които сега правим, така или иначе са доста щедро компенсирани. Да не говорим, че често аргументите ни срещу колективни решения са доста нелогични. Например: как можеш да загубиш от затваряне на централи, които в най-скоро време трайно ще започнат да работят на загуба?

5. Прекият български интерес изисква Балкани, интегрирани в ЕС.

България няма да разгърне потенциала си, ако регионът ни е раздробен и е източник на конфликти и несигурност. Каквито и проблеми да имаме със съседите си, те ще се решават много по-ефективно, ако тези страни са в преговорен процес с ЕС. А и трябва ясно да се признае, че политиката ни спрямо Северна Македония от последните години доведе до безпрецедентен конфликт и нагнетяване на омраза срещу нас в тази страна. Това няма как да е в български интерес, макар че е в интереса на национал-популисти от двете страни на границата.

6. Борбата срещу корупцията и честността на съдебната система не са "тинтири-минтири".

Страната няма как да разгърне пълния си потенциал, ако има репутацията на най-корумпирана и то на високо политическо ниво. Докато на първия ред в НС са наредени хора от списъка "Магнитски" и такива, които на косъм не са попаднали в него, няма как сериозни, крупни, стратегически инвеститори да дойдат у нас. Но още по-важно е, че и българският бизнес не е сигурен за собствените си пари и ресурси и не може да прави дългосрочни планове.

7. Загуба за държавата от половин милиард в хазарта, с една трета по-тънки магистрали и скоростни тангенти... Всичко това са все неща, които изискват поемане на политическа отговорност.

Съдебната система решава въпросите за това дали има престъпление, дали някой е взел подкуп и т.н. Когато в редица сектори има загуба за страната в размер на стотици милиони, на милиарди левове (хазарт, пътища, зелени квоти и т.н.), този, който е управлявал, трябва да поеме политическа отговорност. Това става, като се раздели с фигурите, участвали или поне проспали подобни далавери. Иначе политическият процес в страната става токсичен и не може да се състави стабилно управление поради корупционния багаж на някои от участниците.

8. България не може да е богата европейска страна, ако е с Джини кoeфициент над 40%.

Този коефициент измерва неравенството и за ЕС е средно около 30%. Има егалитарни държави като Чехия например със стойности около 25%. България в момента е на около 40% и е единствената страна в ЕС с такива стойности, подобни на тези за Турция и Мексико. Това означава, че общото забогатяване на обществото е оставило големи групи в неизгодно положение: те са получили далеч по-малко от останалите. Очевидни такива групи са пенсионерите, малцинствата, живеещите в определени провинциални региони и т.н. Наличието на такива големи групи стимулира политическата апатия и гласуването за (радикални) популистки формации, което прави управлението на страната трудно и неравномерно.

9. Демокрацията е изкуство на компромиса в името на общия интерес, но не и жертване на общия интерес заради този на няколко индивида.

В последните няколко години България е станала заложник на интереса на един-двама души, които нито могат да изчистят името си от корупционни съмнения, нито искат да се разделят с властта. В развита европейска държава няма как управляващи да са в такова висящо положение години наред. Да бъдат своеобразни котараци на Шрьодингер, за които хората да се чудят дали са държавници или престъпници. Подобно Шрьодингерово състояние на суперпозиция не може да е приемлив компромис за една богата и уважавана европейска държава.

Към този списък сигурно може да се добави и десета, та и още десет точки. Но и това е едно добро начало за образователната програма на партиите, които претендират, че се борят за богата, европейска и развита България.

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    24 66 Отговор
    Докато руската пропагандна машина трови народа път напред няма.Докато подвластни на Москва хора са пробутвани начело на държавата път напред няма.
  • 2 честен ционист

    73 7 Отговор
    Новият Мариупол е красив, привлекателен и богат. България от 33г тъне в нищета и разруха и гледките от областните градове са по-трагични и от тези в привоенна Украйна. Селата няма и да ги коментирам - Припят на Балканите.
  • 3 Делю Хайдутин

    60 11 Отговор
    Малко остава.Братушките идват.
  • 4 Загрижен

    76 2 Отговор
    Тоя е голям майтапчия!
    Ще стане, ама в някой друг живот. Тук и сега се разграбва с пълни шепи... ремонт на ремонта, на ремонта!

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 фон

    57 1 Отговор
    Докато не бъде изкоренена шайката която изсмуква ресурсите на държавата за своя угода, само ще си мечтаем

    Коментиран от #13, #43

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 България

    63 9 Отговор
    Ще е много привлекателна и богата когато когато всички евроатлантици продажни се пратят на фронта у Украйна и след войната които останат в Сибир да режат дърва начело с Соломон напасания а Дойче веле бъде забранено със закон и осъдено!!!!!!
  • 11 Хи хи хи

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Загрижен":

    30% разграбване

    Коментиран от #12

  • 12 Загрижен

    46 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хи хи хи":

    Въобще не са 30%! 60% се краде, 20% се влагат, 20% са за комисионни!

    Коментиран от #44

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Стъмбълин

    50 11 Отговор
    България я спъват прозападно мислещите хора те са като тумор за България и българите не ни стига щото запада който ни е колонизирал и ни източва ресурсите и живата сила и ни налага пагубни решения във всички сфери на живота
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дойче веле

    32 7 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🚾🚮
  • 18 Опааа

    43 5 Отговор
    Глупости! 🤦‍♂️ Бедна,грозна кочина! Била е някога красива!

    Коментиран от #38

  • 19 хихи®

    47 5 Отговор
    Спъват я БСП, СДС, ГЕРБ ДайБългария и Хардвардските Измамници...
  • 20 бай Даньо

    6 38 Отговор
    България се превръща в чудесна европейска държава верно последна от бившия соц блок но какво са 5 -10 години разлика в цялата картина. Дори е по зле тоя процес на оправяне не може да го провали политическата криза или дори президент русофил. Само се иска малко още техническо време и България ще е не различима от Гърция или Португалия , като Швеция няма да стане но последната не съм сигурен дали е държава мечта вече. Апропо някой смятат Чехия за най добро място за живеене в тоя свят, не Германия не Швейцария.. . Изводите всеки са себе си.

    Коментиран от #21

  • 21 хихи®

    40 1 Отговор

    До коментар #20 от "бай Даньо":

    България в най-добрия случай ще доближи Сицилия: Вмирисани тоалетни по магистралите и Мафия на Власт неофициално....
    А все още нямаме взивен прокурор...

    Коментиран от #28, #45

  • 22 Пенчо

    40 3 Отговор
    Един обикновен бивш комунист, днес платен соросоид....
  • 23 знайко до незнайко

    34 2 Отговор
    Тоз чиляк не знае ли,ЧЕ НЕ СЕ СМЕСВА,АЛКОХОЛ+БЕЛО!!!
  • 24 Така е

    37 6 Отговор
    Време е за напускане на ЕС - това свърталище на военнолюбци, боитерористи, неофашисти и сороска лгтб пропаганда.

    Подобни на този крайно зависими и контролирани от ЦРУ Козяк излъгаха през 1990 г., Че след 7 г. България ще стане Швейцария на Балканите... Вместо това, България от развита страна във всички сфери в топ 20 на света по време на социализма, я превърнаха в американска колония от Третия свят и най-бедна в Европа. Тези, които излъгаха тогава, станаха неимоверно богати за неимоверно кратко време... Сега е същото - дойде следващото поколение крадци и пак тотално подчинени на ЦРУ Козяк. Крадци/политици мразят народа, обичат само себе си и парите!
  • 25 Гошо мексиканеца

    24 1 Отговор
    На една крачка, ама великанска! А великанът е в нашите мечти.
  • 26 Тракиец

    31 1 Отговор
    Този живее в друга държава.И аз изкам да е хубаво тук ама като излезна на вън и виждам 80% олигофрени.
  • 27 Имате право да

    25 3 Отговор
    лъжите.
    Ние пък имаме право да не ви вярваме.
    Този и подобните му са грозното лице на България!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шаро

    29 4 Отговор
    Девет гнусни лъжи, целящи да промият малкото останали мислещи мозъци! Гнусни сороски цокала!!!
  • 30 Ха ха ха

    35 3 Отговор
    Този соросоиден храненик ни взима за мезе. Бла, бла,бла и Швейцария на балканите. Помните ли?
  • 31 Смех !

    23 4 Отговор
    То такава държава не съществува от 1990г.
  • 32 Хохохо

    18 3 Отговор
    Приказките са едно а главата залагаш ли си я
  • 33 Бай Митко

    29 3 Отговор
    Гнусен цинизъм!
    Щастливец съм, че съм живял в НРБ!

    Коментиран от #42

  • 34 Лъжеца на повикване

    27 4 Отговор
    захранван с грантовеъе на америка за България и кръга капитал! Много е гнусно да си толкова жалък! Но в България, колкото си по жалко нищо, толкова повече те тиражират!
  • 35 ТОЯ СА Е НАШМРЪКАЛ ЯКО !

    16 3 Отговор
    ....... ............................
  • 36 Путинофил

    4 25 Отговор
    Територията е путинофилска затова е зука по всички показатели в Европа!
  • 37 бай Даньо

    22 4 Отговор
    Смислов щях да ти повярвам ако умнокрасивите виждахте и поне малко прогрес по времето на Герб то инак как се озовахме в тая почти успешна България , СРЗ 961 евро, като се знае след 12 години Бацо и 6 месеца Киро ....цяллото ви политическо маневриране на умнокрасивите е стани да седна без капка принципи .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Олег Ковачев

    8 0 Отговор
    За кой е така бе другарю, защото ние я виждаме с други очи.
  • 40 Ташко

    13 4 Отговор
    Този явно е участвал в приватизацията.
  • 41 Ганьо

    8 2 Отговор
    Била е така когато се е родил дядо ти. Сега е много трудно и да си го представиш.
  • 42 верно е

    16 6 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Митко":

    НРБ беше държава уважавана в целият Свят и бях горд,да се наричам българин ! Сега сме като наритано куче завряно в ъгъла и ме срам,че съм българин !
  • 43 Шайка

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "фон":

    У нас НИКОГА няма да стане. Защото робът не иска да премахне шайката. Робът иска да е част от нея. Затова в България няма надежда за по-добър живот.
  • 44 Бивш честен бизнесмен

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Загрижен":

    Има нещо такова. На мен в прав текст са ми казвали. Ще ти уредя този договор, но половината пари са за МЕН. Ти се оправяй с останалото.
  • 45 WC специалист

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "хихи®":

    Няма да я доближим. Ние даже нямаме тоалетни по магистралите. Пикаем и с€рем по паркинзите.
  • 46 234

    6 1 Отговор
    Много е прав този роб на простотията.Красива-да,но това от първи клас му го е набивала учителката.Богата-да ,но за само 0.5%от народа.Привлекателна-да,но с тези първите две определения и с продажните си политици е привлекателна за озверели акули.
  • 47 Момчил

    6 1 Отговор
    Ама разбира се - ще станем Швейцария на Балканите като приемем еврото :). Искат да ни приемат и направо се натискат въпреки че не сме изпълнили маастрихтските критерии. Значи всичко е с цел да им помагаме да плащат парите на затъващите гърци , италианци ,испанци.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пълна лъжа

    7 3 Отговор
    Е тази статия .. ЕС бил подкрепял суверенитета ни??? Пълни глупости! Някаква акушерка, НЕизбирана от българи ни набута "ваксини" за милиони, които изхвърлихме . Същото ще стане и с еврото, ако го вземем. ТЕ там ще определят всичко, а нас никой няма да ни чуе .. Чужда войска тука, НЕ било означавало окупация ??? Ха-ха-ха! Вижте Германия с чуждите военни бази - американски и британски. И страната няма нито една атомна ракета! Защо? Понеже тези окупанти НЕ й дават да има... Пълна зависимост от чужденци... Това искат и с нас да направят... НИКОГА. Българинът е издържал на турското робство и това ще издържи...
    Вън от ЕС, вън от НАТО... За свободна и независима България!!! Никакво евро....
  • 50 125

    3 0 Отговор
    Т.3 от статията. Авторът да провери дали твърдението на наш финансов експерт, че като член на Еврозоната, България ще има право да участва на всяко ТРЕТО заседание на ЕЦБ и то само когато не се обсъжда финансовата политика на Еврозоната.
  • 51 Напъните на унтерменшите ДВ

    3 1 Отговор
    Нарушаването на "правилата" изброени в статията от този съмнителен индивид, трябва да стане приоритет номер 1 на България. Ако искаш вече да не си роб, прави обратното на това което господарят нарежда. Толкова е просто.
  • 52 Този луд ли е?

    3 2 Отговор
    "1. България не губи суверенитет като член на ЕС, а напротив - тя може да бъде суверенна само в ЕС."???
    Ами тези 1300 години Българска държава БЕЗ този ЕС, какво? Май не сме били суверенни според този .....? Тези немци и французи, да не говорим за американци са били още племена БЕЗ държави, когато ние вече СМЕ ИМАЛИ!!!
    "2. Помощта за Украйна (включително военната) не отслабва националната ни сигурност, а напротив - подсилва я."???
    Ха-ха-ха! Абе ти изобщо имаш ли някаква представа за войните? Помагаш ли на единия в една война, ставаш автоматично враг на неговия враг! И е все едно, какво ти мислиш и си фантазираш! Да не мислиш, че Русия ще се съобразява с твоите фантазии? По време на война почти всички закони и разпоредби вече НЕ действат. Сега се създава нов свертовен ред и ако Русия сметне, че някой й пречи и и заплашва националната сигурност, то много бързо може да получи от руските ракети... Дебили ей! Като оная овца, Бербок! Втълпила си е, че може да обяви война на Русия и няма да има никакви последствия за Германия? Ще дават танкове, самолети и никой няма нещо да им направи? ТЕ СА ВЕЧЕ УЧАСТНИЦИ и е въпрос само на време, да падат ракети и при тях! Когато Русия сметне, тогава ще ги почне и тях!
  • 53 РАЗБРАХ БЕ СМИЛОВ

    3 0 Отговор
    САМО ИЗБИРАНЕТО НА ПП ДБ ЩЪ НЪ УПРАЙ ШЪ ГЛАСУВАМЕ ЗА КОМПЕТЕНТНИЯ КИРЧО МАЧОТО КОКОРЧО МОНАХИНЯТА ГУГЛЕНА МОРЕПЛАВАТЕЛЯ БОЙКИКЕВ ГЕНЕРАЛИСИМУСА ГОЛИАТ ЛОЯЛНИЯТ ГЕЛ ТРЕЗВЕНИКА РАШКОВ ЕНЕРГИИНИЯТ ЕКСПЕРТ МАРТИНЧО НЯКОЙ ДЕТ СИ ЧОПЛИ НОСА БЕЗСРЕБЪРНИК А ЛОРЕЛАЙ БАРАБАР С ЖЕНА МУ И ВСИЧКО ТОВА ПОД ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА /ВИЖ ОТКРИВАНЕТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА ИМ КАМПАНИЯ НА 3 МАРТ/ ТА ТАКА ЩЕ НАПРАЙМ И ТЕБЕ ШЪ ИЗНЕРЕМ БЕ СПОКО
  • 54 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Глуууупости на търкалета!!!Всичко това са кухи,измамни,ефимерни и безсъдържателни словесни конструкции,в разрез с действителното положение.Много било хубаво,къде ги видяха тия хубости и напредък,химери и празнословие!?Защо не ни сравнят с Унгария,нали почнахме на една линия,ама там е Орбан ,а тук сонм раз-бой-ни-ци,Али бабА и 40-те раз-бой-ни-ци.От колко години сме в ЕС,И КАКЪВ ХАИР СМЕ ВИДЕЛИ,сега тепърва ли ще се отприщи рога на изобилието,трай коньо за зелену траву.Нищо положително не се очаква да възникне и занапред,затова,БАСТА,аут от ЕС И нато и бегом към брикс,там е пътя и истината и живота.
  • 55 бай кольо

    0 0 Отговор
    мдаа както е на път да стане от 6 на 0,,нула,,милиона население
  • 56 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Гладна кокошка,ПРОСО СЪНУВА!!!