Last news in Fakti

8 Март, 2023 16:00 6 920 77

Защо в България е по-скъпо, отколкото в богати страни от ЕС

  • храна-
  • супермаркет-
  • икономика-
  • инфлация

Кабинетът на президента предпочита да се концентрира върху информираност на населението, всякакви други мерки ще му докарат главоболия с куп бизнеси и кръговете им

Защо в България е по-скъпо, отколкото в богати страни от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цените на храните се увеличиха навсякъде в Европа, но в България скокът е толкова голям, че плаши хората. А държавата прилага твърде мижави мерки срещу инфлацията. Какви са истинските причини за скъпотията?

Цените на някои храни на дребно в най-бедната членка на ЕС България надхвърлиха тези в европейски страни с висок стандарт. За яйцата статистиката показва, че в ЕС поскъпването е средно с 67%, а в България с още повече, независимо че цената от производител е най-ниската в ЕС - 28 ст. без ДДС. Сайтът Mediapool.bg разкри, че олиото и маслото в България са значително по-скъпи като крайна цена дори в сравнение с най-скъпата и съответно – най-богата държава в ЕС – Люксембург.

За цялата 2022 г. храните на едро в България са поскъпнали с 51,8%, според Индекса на тържищните цени, а доходите - средно с двайсетина процента. По данни от анкета на Националния статистически институт (НСИ), посветена на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията Ковид-19, 67,8% от анкетираните посочват, че през последното тримесечие на 2022 г. доходът на домакинството им е останал без съществена промяна спрямо последните 12 месеца. Независимо от увеличените пенсии, социални помощи и ръст на заплатите, над 75% от анкетираните имат трудности да покрият разходите си по ска́лата от “известни затруднения”, “трудно” до “много трудно”, а едва 4% нямат проблеми с цените.

Какви са причините

Няма само една причина за поскъпването на храните, което е в глобален план. Към сътресенията на пазарите на зърно, слънчогледово олио и фуражи, предизвикани от войната в Украйна, която е сред най-големите производители в света, се прибавят и високите енергийни цени. Производители и търговци вдигат цените, защото се повишават техните разходи - за производство, транспорт, заплати и осигуровки, наеми, вода, ток, газ и др. Оттам нататък във всяка държава влияят специфични за нейния пазар и вериги на доставки проблеми.

В България тези проблеми се наричат наработещи институции, слабо земеделско производство, практики на картелиране, които ограничават конкуренцията и налагат монополни цени. Преди ден по БНТ банкерът Левон Хампарцумян коментира, че “в различни сектори на икономиката са направили картелчета, споразумения и всичко това помпа инфлацията много повече, отколкото в страни, където има ефективно действащ пазар”.

Покачването на цените на храните започна осезаемо от миналата есен, но едва сега Комисията за защита на потребителите (КЗП) се сръчка и направи близо 500 проверки за по-малко от месец, при които откри и толкова нарушения. Но КЗП може да проверява само за некоректно обявени цени и други нелоялни търговски практики от този тип като подвеждащи промоции, подвеждащи послания и др., а максималната глоба, която по закон може да налага, е 50 000 лева. В други държави е процент от оборота.

По-лесно е обаче да се ударят щандовете, отколкото да се проследи цялата верига от производител до търговец и навързаните по нея прекупвачи.

Какво прави държавата

Наистина, какво прави държавата? Подпомага бизнеса с енергийни помощи заради високите цени. Програмата стартира от октомври 2021 г. и ще продължи до края на 2023 г., като раздадените до края на октомври 2022 г. компенсации надхвърлят 4,4 милиарда лева.

За цените на храните обаче мерките са с административно-команден характер и имат нулев ефект. Служебното правителство се притесни от цените в началото на февруари и след едномесечно обмисляне на мерки, съчетано с проверки на Комисията за защита на потребителите, за да не изглеждат толкова безпомощни, на 1 март кабинетът обяви създаване на Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти. Сайтът със сравнителни цени, за който министрите говорят от няколко седмици, е обещан да тръгне следващата седмица.

Информираност - добре, а после?

Информирането на потребителите е най-сериозната мярка, която държавата е измислила, и обявеното днес по NOVA намерение на служебния министър на икономиката Никола Стоянов е пак в тази посока. Ако търговец иска да сложи надценка, по-висока от 25% върху дадена стока, да информира Комисията за защита на потребителите, след което КЗП ще може да провери дали има аргументи за надценката. Правителството още умува дали прагът да е 20% или 25%, но все едно какъв праг ще сложи, Комисията за защита на потребителите не може да проверява ценообразуването, камо ли надценките. Така че идеята е мъртвородена.

На 16 февруари пък Комисията за защита на конкуренцията е започнала “предварително проучване за наличието на нелоялна конкуренция и забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти”. При темповете, с които работи КЗК и отчетената от създаването ѝ досега слаба ефективност, едва ли оттук може да изскочат разкрития за големи нарушения и съответстващите им наказания, които стигат и до 10% от оборота. Така че засега усещанията за “картел между търговските вериги” и “масови надценки от 80-90 процента”, гласно изразявани от министри на публични прояви, остават субективни оценки за неназовани юридически лица.

Това ли са мерките?

Мижавите мерки на държавата, ограничени и от законите, които законодателите са “пропуснали” да направят по-ефективни, роди неизбежния популизъм, засилен заради предизборната кампания. БСП вече обяви, че ще внесе законопроект за таван на цените, а малката партия МИР поиска замразяването им за минимум 3 месеца, подобно на споразумението между правителството във Франция и супермаркетите.

Кабинетът на президента предпочита да се концентрира върху информираност на населението. Всякакви други мерки ще му докарат главоболия с куп бизнеси и кръговете им.

Този коментар изразява личното мнение на авторката и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Харпацун

    81 10 Отговор
    Защо в България е по-скъпо, отколкото в богати страни от ЕС======щото са по ниски заплатите.

    Коментиран от #11, #68

  • 3 Зеляро

    50 15 Отговор
    Путин е виновен
  • 4 честен ционист

    92 1 Отговор
    Нали ви обясних още преди да почне инфлацията, че в банановите републики инфлацията по правило е от 2 до 4 пъти по-висока от тази в белите страни. В България е над 4 пъти.
  • 5 Защото

    82 26 Отговор
    Собствениците ни САЩ и техните слуги - ГЕРБ, ПП и ДБ не ги интересуват българските граждани. Затова!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 зевзек

    34 4 Отговор
    по скъпо е защото всичките сме пичове и баровци, и защото Софиянеца обслужва само отбрана, елитна клиентела в ресторанта си
  • 8 СТАМАТ MAГАPETO

    13 39 Отговор
    че на кой му пука за цените? българина е отселял при жан виденов че сега ли няма да отселее?

    Коментиран от #18

  • 9 Голям зор

    39 1 Отговор
    Анархията до там води

    Коментиран от #20

  • 10 Юмручко

    54 19 Отговор
    защото на власт е един фатмак, цял живот на държавна хранилка , не му пука за балъците дето ги излъга да гласуват за него !!!
  • 11 честен ционист

    37 8 Отговор

    До коментар #2 от "Харпацун":

    На фона на тоя мижав БВП, заплатите направо са ви високи, поне тия в София.
  • 12 Много е просто !

    60 1 Отговор
    Има територия , няма държава !
  • 13 Град Симитли

    64 1 Отговор
    Щото няма още счупена тиква на политик!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Харпацун

    46 3 Отговор
    Защо в България е по-скъпо, отколкото в богати страни от ЕС ======= ако не прекараш простия, че кого ? А по прост от българина има ли ?
  • 16 Българка

    41 1 Отговор
    Не замразяване на сегашните цени, които са мародерски спекулативни. Цените на храни от първа необходимост са по-високи от тези в най-богатите европейски страни. Трябва намаляването им до пазарните такива. Таван на надценка и всички регулатори, НАП, държава да контролират да няма кухи фирми- посредници по търговската верига за увеличаване изкуствено на цените. Нека се изписва доставна цена и продажна цена на етикета

    Коментиран от #38, #39

  • 17 Хората имат семейства и трябва да си

    11 3 Отговор
    Отглеждат децата а всичко е вносно 400 млн европейци трябва да се самоиздържат а и животните трябва да имат ново поколение за мляко
  • 18 шогун

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "СТАМАТ MAГАPETO":

    А ти още в първи клас си отселял и си избягал в някоя пещера .
  • 19 Калпазанин

    34 6 Отговор
    Защото има медии като дойчевото зеле, затова сме и колония на фащ, дресирани сме чрез подлоги политици и мисирки мишките да си мислят и вярват че са зверове
  • 20 Калпазанин

    16 2 Отговор

    До коментар #9 от "Голям зор":

    И либерастията
  • 21 Българин

    25 19 Отговор
    Докато не се избиват всички комуняги в България така ще е

    Коментиран от #51, #54

  • 22 Веригите даряват

    22 12 Отговор
    1/3 на Украйна. За това.
  • 23 АторкатаДаГоДуха

    17 9 Отговор
    И това е мнение на почти всички българи. ШвабскитеЗелки с поредната безочлива, ниска летва пропаганда.
  • 24 звучи подобно

    32 2 Отговор
    Защо в България е най бедна, вместо да е в богатите страни от ЕС!?
    Отговор: защото хорицата си ги преизбират доказали се некадърни....
  • 25 Фикри

    36 1 Отговор
    Защото сме богати. Ей сега за 4 или 5 път ще избираме едни търтей, дето нищо не правят за държавата. Предните най-напред си вдигнаха заплатите.
    Крадливи б о к l у ц и
  • 26 Шабан

    27 0 Отговор
    Защо? Защото, хайдуците са много и народа е изтормозен от мизерия и глупав!?
  • 27 Е как защо

    30 2 Отговор
    Мижава държава, пленена от корупция на всички възможни нива като рак, с огромно социално разделение, типично за държави от третия свят. А народът - прост, смачкан и малодушен.
  • 28 Луд

    26 1 Отговор
    Защото правим .....беееее.....бееееее.
    А освен стригане и доене...скоро и към кланицата.
  • 29 Е нали искахме да стигнем европейците

    11 0 Отговор
    А сега те нас да догонят
  • 30 778

    6 1 Отговор
    Авторът обаче не е споменат....
  • 31 Защото

    23 5 Отговор
    сме бедни а ни набутаха в ЕС. Там ние сме бедните слуги. И когато дойде криза както сега първи го отнасят бедните слуги. Първо ще фалират бедните държави, защото до последно богатите ще ги доят за да избегнат ако може техният си фалит. Накратко - първо ще пострадат слугите, а господарите ще се опитват да се спасят на техен гръб. Разните "ценности" са за наивници.

    Коментиран от #50

  • 32 Путинофил

    9 23 Отговор
    По скъпо е, защото територията е населена предимно с путинофили с путинофилски бизнесмени мафиоти!
  • 33 Защото в другите

    19 0 Отговор
    страни има правителства, които мислят за държавата и народа, а нас ни управлява мафията.
  • 34 Скункс

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Шаран
  • 35 Да, бе

    16 0 Отговор
    Що е бизнес и има ли той почва у нас... Това е първият въпрос, защото в България всичко е мафия или по-точно е превзета от мафията държава. Резултатът няма как да е различен, като се сбъркват едни и същи съставки по един и същи начин.
  • 36 Васил

    16 7 Отговор
    Защото на власт макар и за само 6 месеца бяха простокирчовците! Те инициираха инфлацията с безмозъчните си действия.
  • 37 Българан

    19 4 Отговор
    Докато не се избият всички евроатлантици в България така ще бъде
  • 38 Жичкажия

    26 3 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Няма как да се намалят цените ,защото внасяме почти всичко. А не произвеждаме защото от ЕС не ни позволяват,виж субсидиите които се дават в Полша. Гърция , Испания , Германия и Франция и ще разбереш , нашите стоки не са конкурентни. Е затова цените в Бг са такива.
  • 39 небрежнев

    17 4 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    ДрОгарко,
    Цените се саморегулират от пазарната икономика. Реално конкуренцията смъква цените, повтарям КОНКУРЕНЦИЯТА. Държавата каквито и проверки и регулиращи органи да изпрати, то не може ефективно да коригира пазара, защото хитреците винаги ще измислят начин за заобикаляне на закона, или за директно подкупване на проверяващите. Затова социалистическата система се разпадна, защото искаше целия контрол да е в държавата. Така само се създава нова и нова администрация, която изяжда бюджета и резултата е инфлация, дефицит и бедност!
    Защо са високи цените, дори по-високи от цените в САЩ и ЕС - защото не работят пазарните механизми, няма конкуренция, има монополи, има спекула, има безброй регулаторни, лицензионни и разрешителни изисквания, които спират създаването на нови фирми, банките трудно финансират нови бизнеси, няма борса, няма инвестиционни банки, има несигурност на всички нива - политическа, икономическа, ценова каша...
    Това качва цените и никакви проверяващи не помагат. Най-много търговците да включат в цените и глобите, които им налагат, с което още се вдига инфлацията.
    Ако има един магазин, който да предлага мляко за 2 лв., то съседния няма да продаде своето за 4 лв. и никакви проверяващи не са нужни за това.
    Защо няма фирми, предлагащи стоки с по-ниски цени? Това да види правителството, а не да глобява.

    Коментиран от #57, #65, #67

  • 40 Щото

    7 5 Отговор
    Избирате Киртаци ! За това.
  • 41 Харпацун

    9 1 Отговор
    Като ви нахакаме и лихви по 10-15 % може и да се освестите ама не вярвам.
  • 42 Я ДА ВИДИМ

    8 3 Отговор
    КОИ КАРТЕЛИ КАУФЛАНД БИЛА ЛИДЪЛ И МЕТРО ЛИ ИЛИ РАЙФАИЗЕН БАНК ПРО КРЕДИТ СОСИАТЕ ДЖЕНЕРАЛ. А АМА ТЕ ИЗНАСЯЛИ КИНТИТЕ ОТ ПЕЧАЛБАТА НАВЪНКА ДА НЕ ИМ ТРЯБВАТ ЗА ФИНАНСИРАНЕТО НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА
  • 43 Билю

    10 1 Отговор
    Защото сме бедни, а политиците ни са крадливи@
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Матей преображенски

    9 4 Отговор
    Ами нали сме под американска власт,да питат посолството.Предвоенна спекула,предчувствие за война,търговците станаха особено нахални,имат и негласно споразумение цените да се вдигат постоянно,Управлението отговаря с печатане на банкноти за да вдига доходите донякъде и на избрани слоеве.Теоретически е възможно да сме началото на хиперинфлация и бясна скъпотия на стоки от първа необходимост.На много хора ще им загинат спестяванията за черни дни и страшно ще се озлобят срещу поредните лекьосници.След всички бюджетни поразии,нормално е да се очаква да се отрази в чинията на бедния българин.Повечето активно население е вече в градовете,а там всичко е от магазина,и режийните са много,когато повечето започнат определено да не свързват двата края,ще излязат на улицата.
  • 46 Тони

    14 3 Отговор
    Цените ги надуват спекулантите от ГЕРБ и ДПС за да върнат Тиквата.
  • 47 Тити

    14 0 Отговор
    Само у нас картел и корупцията на почит затова и цените са такив
  • 48 Наблюдател

    3 6 Отговор
    Защото управлява Румен Радев.
  • 49 ха ха

    10 0 Отговор
    защото държавата е организатор на бандит бизнесмените
  • 50 Аха

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Защото":

    Не други са ни виновни, не им дреме на другите държави в ЕС за българите. Нас ни доят наши мазни дерибеи и мафиоти, подкрепяни от български слуги на държавна хранилка - висши чиновници и политици.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Россия 🇷🇺 ZV

    2 2 Отговор
    ЗАЩО? Защото на вас ви е в кръвта,
  • 53 Россия 🇷🇺 ZV

    4 1 Отговор
    За МОДЕРАТОР.
    Защо не удалихте коментар номер 21? В него се предлага да се убиват комунисти. Писна ми от двойните стандарти тук.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Еха

    0 1 Отговор
    Защото нямат киро и Асен .
  • 56 кукулопатар

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Някой те вързва за топките и те влачи към чуждите вериги ли??? Хубаво, че ги има тези вериги, защото знаем от опит преди да дойдат чуждите вериги алчния българин на какво е способен. Направи сам сметка само с млякото,за колко изкупува българина от млекопроизводителя и на колко продава в търговската мрежа. Българско прясно мляко в български магазин . Да сме благодарни на тези вериги,че ни пазят от алчния български търговец
  • 57 Артър Кларк

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "небрежнев":

    От теб ще излезе не лош автор на научно-фантастични романи.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Анонимен

    5 1 Отговор
    Гледайте сега как 20 годишните лекенца на чорбаджиите карат скъпи коли и се вживяват на тарикати а вие на тяхните години сте можели да позволите само стар Голф.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Анонимен

    0 0 Отговор
    Модератор
  • 62 Анонимен

    1 1 Отговор
    Трие коментари които не са удобни
  • 63 Анонимен

    0 2 Отговор
    Украинците по хотелите ви бяха виновни за бедния живот? Сега защо не протестирате срещу високите цени?А само лаете?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ганев

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "небрежнев":

    АБЕ ТИ В БЪЛГАРИЯ ЛИ ЖИВЕЕШ ОТВОРИ СИ УШИТЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ПИШЕШ КАТО ОТ УЧЕБНИК РЕАЛНОСТА Е РЕАЛНОСТ ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ А СЕГА СЛУШАИ АКО ЕДИН МАГАЗИН ПРОДАВА ПО 2 ЛВ А ДРУГИЯТ ПО 4 ПАЗАРА ЩЯЛДАГО ПРИНУДИ ДА ПРОДАВА И ТОИ ПО 2 АБИ ТИ ОТКЪДЕ СИ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ 1 ЕВТИНИЯТ МАГАЗИН СЛУЧАИНО ЩЕ ИЗГОРИ И ТОГАВА ТВОЯТ ПАЗАР ОТИВА НА КИНО И ДРУГИЯТ ЩЕ ПРОДАВА ВЕЧЕ НЕ ПО 4 А ПО 8 РАЗБРА НАЛИ ПРЕЖИВЯЛ СЪМ ГО ЛИЧНО И ГО ЗНАМ ОТ ОПИТ ТАКА ЧЕ ТВОЙТЕ СЪЧИНЕНИЯ НЕ ВЪРВЯТ
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Некой си

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "небрежнев":

    Това е така..но в нормални държави, а не в свинарник като нашия...капиш?
  • 68 Бацо Гацов

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Харпацун":

    Тия ги разправяй на шапката ми..днес в гръчко си купих вратна пържола по 3,80 евро, пиле охладено- 2,90...нещо да имаш да кажеш...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 DW?? Знаете, МНОГО добре защо е такава

    5 0 Отговор
    Скъоптия в България!! Спекула , ОПГ между Производители, Писредници и Картели иТърговски Вериги, и Държавните Чиновници, които трябва да, се борят с тези Явления!! И Това се случва с Чадъра на Прокуратурата, която е Съучастик в този Пладнешки обир!!
  • 71 ПРАВИТЕЛСТВО

    2 1 Отговор
    Да дообезлюдим България и да я разпродадем !
  • 72 васИк атанасова

    2 0 Отговор
    и се храним с некачественна храна
  • 73 йхнкхйких

    2 0 Отговор
    защото сме колония и алчните търгаши мислят само за джоба си !
  • 74 Прост тулуп от банки

    1 0 Отговор
    Защото, това не е държава, а територията.
  • 75 Гого

    1 0 Отговор
    То си е ясно, преди изборите всички партии искат пари от всички, включително и от собствениците на супермаркетите. Със сигурност имат средства за принуда. И какво да се прави, откъде да се вземат пари - от хората, чрез повишаване на цените на хранителните и други стоки, за да няма загуби. Ще видите че изненадващо след изборите и цените ще паднат........до следващите избори.
  • 76 Патладжан къмпани

    0 0 Отговор
    Защото самоликвидирахме икономиката си.България се превърна в държава на готвачи и камериери.Тя изнася само услуги,но не и високотехнологични продукти.Срещу това внасяме круши от...Аржентина.
  • 77 Българин

    0 0 Отговор
    Заради тъпото евро, което няма покриетие в банките.