Last news in Fakti

10 Март, 2023 13:00, обновена 11 Март, 2023 09:06 3 188 81

Журналистът Исак Гозес пред ФАКТИ: Спасяването на българските евреи е подвиг, който трябва да влезе в учебниците

  • исак гозес-
  • холокоста-
  • спасяването на българските евреи

„Светът дълго време не знаеше нищо за уникалните събития в родната история, в резултат на които оцеляха 48 хиляди души “, споделя той

Журналистът Исак Гозес пред ФАКТИ:  Спасяването на българските евреи е подвиг, който трябва да влезе в учебниците - 1
Снимка: Исак Гозес / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Исак Гозес е известен журналист и жизнерадостен приятел на мнозина в колегията. Винаги усмихнатият и пълен с енергия Изо, както го наричат приятелите, очевидно се шегува и с рожденната си година 1948-а, защото тя трудно се свързва с неизменно искрящия му темперамент и облик. Роден е в Ямбол на 15 септември 1948г. Гозес по образование е агроном. Упражнявал е пряката си професия из родния си край и в екзотична Ангола. От там вероятно е и сантимента му към Африка. Да служи войник е бил пратен да потушава Пражката пролет през 1968 г. в състава на българското участие в онази "операция" на Варшавския договор. Като журналист започва във в. "Сливенско дело", а после отива и във в. "Работническо дело", от където пък го изпращат като кореспондент в Куба. Там го сварват промените от 1989 г. След като се завръща у нас и се потапя в демократичните водовъртежи, Исак Гозес става една от ярките журналистически звезди на в. "Стандарт" още от основаването му. Перото на Изо е толкова увличащо и популярно, че той сам казва за себе си: "Убийте ме, но не мога да пиша лошо!" Това го оценява и журито на престижния навремето конкурс "Черноризец Храбър", чиято голяма награда печели. Исак Гозес се утвържава и като автор на биографични книга за известни хора на изкуството, които "се харчат като топъл хляб". Автор е на книгата за Лили Иванова, за магът Астор и много други. Поредният хит в тази поредица става и най-новата му книга - биографичния роман за художника Никола Манев "Живея в светлина".

- Исак, днес се навършват 80 години от спасяването на българските евреи. Какво сте чували от своите родители за това, което се е случило на 10 март 1943 година?

- В един от детските ми спомени се е запечатало жълтото копче, прорязано от черни линии, с две дупки за пришиване в средата, скрито в един от джобовете на костюма, който баща ми обличаше само на празници. Намирах го за интересно и често исках да си играя с него. Но види ли го в ръцете ми, баща ми, иначе едър и кротък човек, избухваше: „Веднага го остави там, от където си го взел! И повече да не го пипаш!“ С това любимата ми игра приключваше.

На едно от ямболските еврейски събрания, които обикновено преминаваха като вечеринки, някакъв артист рецитираше дълга поема. В нея имаше два стиха, които помня до днес: „ И нов „Дахау“ няма да запуши/Не ще строиме „Освиенцим“ нов...

-Какво значи това - попитах майка си.

-Там са горили евреите - отвърна ми тя почти шепнешком и... толкова.

Кой и защо го правил, не ми каза.

- Дълго време не се говореше за случилото се. Защо?

- Не знам. Въобще по онова време, началото на шестдесетте години на миналия век, за тези неща не се говореше много. Преживелите еврейската драма, не искаха да си я спомнят, а потомците им нямаше и от къде да научат за нея и май че не се интересуваха. Те се бяха родили в друго време, имаха свой живот и през ум не им минаваше, че дължат съществуването си не само на родителите, а и на хора, за които дори и не бяха чували. По-късно, когато завесата, забулваща истината за спасението, започна бавно да се повдига, от филми и книги разбрахме, че всъщност българските евреи са спасени от другаря Тодор Живков и Комунистическата партия, а под тяхното ръководство и от целия народ. Кратко и ясно. Без подробности, как точно е станало това. Трябваше да минат още много години, Габриел Нисим да напише „Човекът, който спря Хитлер“, а Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“ и България да научи имената на Димитър Пешев, Екзарх Стефан и Митрополит Кирил. България научи, но не и светът, който поставяше най-високо на почетната стълбичка на спасителите Дания, Норвегия, Шиндлер. И като потвърждение при първото си задокеанско посещение в САЩ президентът Желю Желев възмутен напусна церемонията в памет на жертвите от Холокоста, тъй като страната ни дори не бе спомената сред държавите, не позволили евреите им да попаднат в железните челюсти на хитлеристката машина.

- Бил сте в Стокхолм, на среща на държавните глави, посветена на Холокоста. Бихте ли разказал подробно какво се случи там?

- Да, така е. Преди двадесетина години, като журналист бях командирован в Стокхолм, на среща на държавните глави, посветена на Холокоста. Форумът беше отлична възможност президентът Петър Стоянов да разкаже на колегите си и на света за тази истина. И той го направи по блестящ начин. Заговори се, че още на следващия ден ще се приеме декларация, която за първи път официално ще признае България като спасителка на 48 хиляди свои сънародници-евреи. Последва обаче остър протест на делегациите на Гърция и Македония, защото 11 хиляди евреи от новите земи намират смъртта си в пещите на концлагерите в Полша. Така декларацията не бе приета.

Позволявам си този ретроспекция, за да знае уважаемият читател, колко трънлив и понякога сложен е пътят към истината. Колкото и безспорна да е тя. Днес за Холокоста и подвига на България се знае много. Ликът на Димитър Пешев от бронз и гранит се издига не само в няколко града на страната, но и в седалището на Европейския съюз. На него има кръстени улици в няколко града по света. Известни са имената на българите-герои, провъзгласени за праведници от държавата Израел. За тях се пишат книги, правят се филми слави се делото им. Някой би казал, че вече всичко се знае.

- Доста от спасителите са били наказани за своето благородно дело. Явно поговорката „Няма ненаказано добро“ е актуална за народния съд....

- Появява една книга, която изведнъж разбърква устойчиво подредените ни мисли по темата. Авторът ѝ Вили Лилков казва, че е работил върху нея цяло десетилетие. Няма никакво съмнение, че това е тежък миньорски труд извадил на светло от дълбините на времето освен смелост, достойнство, човещина, съпричастност и много мъка, неправда и опропастените животи на просветени и смели мъже от българския политически и обществен елит преди 9 септември 1944 г. Тежката гилотина на идеологията се оказала достатъчно мощна, за да се превърне в главно оръжие на народния съд, а оцелелите от него – да преследва цял живот. Съдът напълно е игнорирал фактите, свидетелските показания, многобройните писма и документи, защитаващи подсъдимите. Това не би било възможно, ако на съдебните тронове седяха безпристрастни правници, които търсят истината, а не раболепни съдии, които под диктовка решават присъдата преди още да е започнало делото.

Не законът, а смъртта вилнеела като ламя в съдебната зала през онези мрачни месеци. С куршум са били „възнаградени“ десетки достойни българи, които в едно мракобесническо време са жертвали спокойствието, благополучието и кариерата си, за да спасят не само евреите, но и родината от позора, към който я е тикал Хитлер. Но кое време е по-мракобесническо – това на фашистите или на комунистите, би се запитал непредубеденият читател, след като прочете и последната страница на тази книга. И дали истината не е в думите на писателя Трифон Кунев: „Имало е по-тежки времена, но по-подли никога“. Така е, когато заповедите от върховните партийни комитети са ставали и закон, и присъди, и куршуми. Оловото не подбира. Разстреляни са племеникът на апостола Васил Левски – Стефан Караиванов, братът на художника Илия Бешков – Иван, племенникът на народния поет Иван Вазов – доктор Иван Кирков Вазов. И тримата са били депутати, подписали писмото на Димитър Пешев в защита на евреите. Дори главният обвинител Георги Петров предлага Бешков и Кирков да не бъдат осъдени на смърт, но решението на Трайчо Костов се оказва по-силно от аргументите и волята на съда. Нима това е възможно, как се е допуснала такава гавра със закона, би се запитал всеки, прочел за този чудовищен акт?

Вили Лилков не си задава такива въпроси. И това е едно от качествата на книгата му. Той не разсъждава, не реже с острия бръснач на емоциите, не възклицава, не се възмущава, не раздава присъди. Той хладнокръвно реди фактите, писмата, документите, протоколите с думите на свидетелите. Нека изводите всеки си направи сам.

В тази книга достойнството и позора вървят ръка за ръка. Срещу този, който е помагал с пари или е осигурявал работа на евреи, за да не умрат от глад, спасявал е комунисти от явна гибел и е гласувал против мракобесническите закони, по модела на Берлин, стои онзи, който ще го осъди на смърт като фашист и антисемит. Какъв парадокс! Няма ненаказано добро, твърди една поговорка. Внучката на баба Тонка Обретенова, която носи нейното име, пробива блокада, за да занесе храна и вода на гинещите нещастници-евреи в кораба „Пенчо“, закотвен на Дунава между Русе и Гюргево в румънски териториални води. На 2 ноември 1944 г. тя и съпругът ѝ са отвлечени и разстреляни. От мъка малката им дъщеря Милкана умира, а другата Лиляна е изпратена в концлагер. На семейството се слага клеймото фашисти. И това се внушава на всички туристи, които посещават музея на прочутата ѝ баба Тонка. Двама от най-категоричните критици на Закона защита на нацията в XXV Обикновено народно събрание, юристите Марин Тютюнджиев и Иван Петров, които подписват и писмото на Димитър Пешев в защита на евреите, са осъдени на смърт и убити. Същата е съдбата на защитниците на евреите – на адвоката Христо Родев, на братя Лулчеви, фабриканта Кирил Арнаудов, индустриалеца Никола Василев ... Нека спрем дотук. Списъкът е дълъг. Но понякога смъртта изглежда като избавление. Съдбата на останалите живи спасители е не по-малко жестока. Те губят всичко – имоти, професия, пенсия, име. След затвора години наред са преследвани от агентите на Държавна сигурност, изселвани или затваряни в концлагери. От бъдеще са лишени техните деца и дори внуци.

Човек не знае какво да прави, когато затвори последната страница на тази книга. От една страна му се иска да започне да я чете отново, от друга, да я затвори завинаги. Но както и да постъпим, тя съществува. И дори и да искаме, не можем да я забравим. Защото според мъдреците: „Толкова знаем, колкото помним!“

- Каква поука трябва да извлекат бъдещите поколения от тази история?

- Най-напред – да се гордеят с подвига на своите предци! И ако някой все още не е убеден, че историята на Холокоста трябва да стане задължителен предмет в българските училища, то нека прочетат книгата на Вили Лилков. Тя е най-добрият учебник, от който бъдещите поколения ще могат да се учат на човещина, смелост, достойнство, чест и няма позволят никога, върху хората, които го носят да плющи бича на подлостта и позора.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още не е 19:50

    18 9 Отговор
    за Приказки е много рано
  • 2 Нагли нагли

    29 11 Отговор
    Очаквам вече и от тоалетнатаЧиния да изплува някойЖидовскиОбраз
  • 3 Хихихи..

    18 5 Отговор
    Никой Никого не спасява освен собствения се Задник.Ако наоколо е имало и други,може и да станеш Герой...
  • 4 Адам Хилтън

    15 5 Отговор
    Да пишат как сме пратили 8000 в Полша, преди Пловдивският митрополит да се намеси - не е бил царя.
  • 5 И тоя

    19 4 Отговор
    другар съзнателно не споменава действителния спасител на българските евреи и нито капчица едно скромно "благодаря"..........
  • 6 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    2рата Катастрофа на 20 век е, че 2мата мустакати не се Разбрали!
  • 7 Панамерикум

    24 9 Отговор
    Спасяването на БГ евреите не само не трябва да влиза в учебниците, но и по-добре да не се "хвалиш" въобще с подобен акт.
  • 8 тоя лъжа докога!?

    19 3 Отговор
    все едно тоя дса каже, че българските власто са прекратили инжектирванията с опасните субстаниции на 24 февруари 2022!?!?
    и тогава с евреите и сега с ковид концлагера освобождението дойде от победилеката русияя
  • 9 първо сме депортирали с влакове над ...

    14 8 Отговор
    ..над 11 000 евреи , събрани от българските покрайнини до Лом и оттам директно в концлагерите на север, а след това сме били "спасили" 50 000 , това логично ли ви се струва!?Не сме ги спасили ние, просто преди депортирането им руската армия постига победата си в битката при сталинград
  • 10 Защо никой не казва за евреите-комунисти

    27 3 Отговор
    които са в съставите на Народния съд осъдили на смърт десетки хиляди българи. Като таткото на Валери Петров и други. Такива като Ема Барух и Анжел Вагенщайн ни плюят по света, задето не сме спасили македонските евреи. Всички много добре знаят, че Македония тогава е под германска юрисдикция !

    Коментиран от #17, #77

  • 11 FOX по нумерологията е 666

    14 5 Отговор
    Никой не е спасен докато е жив Хитлер и нацизмът. Целта на Хитлер е спасяване на буржоазната, капиталистическата, финансовата система, чрез унищожаване на левите хора и съюзи, партии, синдикати, и пренасяне на всичкото злато към САЩ и Швейцария - за създаване на Бретън Уудс системата. Евреите имат много злато. Хитлер е евреин и работи за Финансовият интернационал - еврейска световна плутокрация и ционисти.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 FOX по нумерологията е 666

    9 3 Отговор
    Никой не е спасен докато е жив Хитлер и нацизмът. Целта на Хитлер е спасяване на буржоазната, капиталистическата, финансовата система, чрез унищожаване на левите хора и съюзи, партии, синдикати, и пренасяне на всичкото злато към САЩ и Швейцария - за създаване на Бретън Уудс системата. Евреите имат много злато. Хитлер е евреин и работи за Финансовият интернационал - еврейска световна плутокрация и ционисти. Кръстю Раковски признава за Хитлер, също и за целта да се унищожи християнството - то е носител на милосърдието и анти-богатството. 666-КАПИТАЛИЗМЪТ иска да се мразят страдащите и бедните, и венцехвалят парите и богатите..
  • 15 FOX по нумерологията е 666

    7 2 Отговор
    Никой не е спасен докато е жив Хитлер и нацизмът. Целта на Хитлер е спасяване на буржоазната, капиталистическата, финансовата система, чрез унищожаване на левите хора и съюзи, партии, синдикати, и пренасяне на всичкото злато към САЩ и Швейцария - за създаване на Бретън Уудс системата. Евреите имат много злато. Хитлер е евреин и работи за Финансовият интернационал - еврейска световна плутокрация и ционисти. Кръстю Раковски признава за Хитлер, също и за целта да се унищожи християнството - то е носител на милосърдието и анти-богатството. 666-КАПИТАЛИЗМЪТ иска да се мразят страдащите и бедните, и венцехвалят парите и богатите..
  • 16 Още за престъпленията на комунистите

    7 8 Отговор
    Т. нар. „Народен съд” осъжда на смърт не само българските държавници, но и хиляди хора от цяла България – български учени, български офицери, български полицаи, адвокати, учители, свещеници, журналисти…
    За трагичните събития и клането в Сливен и неговите околности свидетелства от първо лице и Петър Семерджиев:
    „В Народния съд бяха съдени и хора, които бяха предварително убити. Но повечето бяха оставени да бъдат съдени в заседанията на Народния съд и веднага след това бяха убити. Хората от една от главните групи осъдени на смърт бяха убити на самите гробища, в градските гробища.
    Точно преди 75 години, на 26 март 1945 г., Вторият състав на „Народния съд“ в град Сливен, заседаващ в Котел, осъжда на смърт 21 души, повечето от които са двайсетинагодишни момчета. Най-възрастният от осъдените на смърт, чиято възраст е упомената в присъдата, е 32-годишен .
    Този състав на т.нар. „Народен съд” е председателстван от Пепо Менахем Коен, баща на Анжел Вагенщайн !

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 FOX по нумерологията е 666

    5 2 Отговор
    Дясното е незаконно в демокрация. Те са против демокрацията, искат ценз за да гласуваш. Но цензът би се развил до 20 плутократа избиращи император. То десните са против избори и референдуми, само волята на губернаторът на колонията..Десните и левите се опират на Дарвин. Десните фашистки си мислят и пропагандират, че финансовият елит е най-добре еволюирал, а другите си заслужават маргиналното място. Лявото казва, и си мисли, че ако средата се смени, всички ще еволюират правилно. Тоест тръните, плевелите, не изискват култивирана среда.. .. Сега за да има екология ще трябва да се планира и култивира, което е доказателство, че свободният пазар и инициатива са вредни, а колективът е велико нещо, или който понесе ОТРОВАта Е ЕЛИТ. .... Да, да, дясното е човеко нининавистно, а лявото е любов към всеки човек, човеколюбие. ДЯСНОТО:МАЛКО СА ЦЕННИ!! ЛЯВОТО: ВСИЧКИ СА ЦЕННИ, ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ!! От всеки според даденото, към всеки според нуждите - станалият лекар чрез издръжка на държавата, да лекува бъдещият инженер, бъдещият войник - които ще служат и на самият лекар. Израстналият с обща подкрепа, да прави израстване на неизрастналите.
  • 19 Бай Лисан

    13 5 Отговор
    Ти ги спасяваш, те ти таковат на главата....
    Да изброявам ли всички "български" политици с такива корени...
    То само соломоненото пуси стига...
    А краварите кои ги управлява?
    Айде сега пак ходете да ги спасявате....

    Че и този - агроном-журналист....
  • 20 няма "народен съд"

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Още за престъпленията на комунистите":

    има заповеди за екзекуции от англия и сащ към фашисти в победените фашистки държави...тоя съд го е имало във франция и из цяла европа, да не споменавам нюмбергския съд, който според вас, лъжци също е избил явно цвета на нацията ви
  • 21 шефа

    18 4 Отговор
    Много долен,гнусен и мръсен този чиф... Бе.
  • 22 АРЕС

    19 3 Отговор
    В учебниците по история ще влезете като най мръсните хора по света.

    Коментиран от #53

  • 23 Опааа

    12 2 Отговор
    Трябва?!? Кой си ти веееее? Аз не искам моето дете да чете това в учебниците!
  • 24 А да видим правдата по самопризнания

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "първо "евреин-комунист" не съществува":

    Отговор защо Пепо Менахем Коен е избран да оглави този т.нар. „народен съд” дава Петър Семерджиев:

    „Не закъсняхме да сторим набелязаното и в Сливен. На заседание на бюрото на партийния комитет беше решено за народни обвинители да бъдат представени местните адвокати: Петър Филипов и Добри Щилянов – и двамата комунисти (вторият отпадна по изказани лични съображения); Петър Попов – комунист, Пепо Коен – комунист… На същото заседание бяха определени и народните съдии, подбрани между партийните членове“.

    Коментиран от #27

  • 25  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    Абе не знам дали спасяването на българските евреи е подвиг, който трябва да влезе в учебниците но като виждаме каква скапана фашистка държава на апартейд е Израел почвам малко да съжалявам че сме ги спасили .......
  • 26 Даааа

    10 3 Отговор
    „ И нов „Дахау“ няма да запуши/Не ще строиме „Освиенцим“ нов... И само ивицата ГАЗА Палестина цяла ....и Освиенцим“ нов...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мълчете и се скрийте

    18 3 Отговор
    Срам нямате евреи
  • 29 не знам, ама първо...

    11 2 Отговор
    гледайте в сайта The bulgarian times 3те серии на филма за днешните евреи - " Ти си Амелик"..ще ви настръхне косата от тях и плановете им, които се изпълняват пред очите ни...

    Коментиран от #31

  • 30 Дон

    2 8 Отговор
    Съгласен съм. Едно от малкото, но много силни действия на държавата, от което съм горд.
  • 31  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "не знам, ама първо...":

    (200 метра)  е също впечатляващ пълнометражен филм, написан и режисиран от палестинско-йорданския Амин Найфе (роден през 1988 г.). Игралният филм, който описва безпощадната жестокост на политиката на израелското правителство спрямо палестинците, имаше световната си премиера на филмовия фестивал във Венеция тази година

    Коментиран от #35

  • 32 Съвременните Евреи

    13 2 Отговор
    Са новите фашисти, и Зеленски не е изключение а само потвърждение
  • 33 пфууу

    6 0 Отговор
    изчезни бе суджук вмирисан
  • 34 FOX по нумерологията е 666

    5 2 Отговор
    Пешев живее до 1973г., в НРБ, не емигрира в Израел или САЩ. паметник на пешев, църквата, народът, царя, в израел преди 1990та?? Израеллл и евреите нямат признателност към българи и царя, Пешев и църквата. Преди 1990та. Сорос и БКП-НАТО-ЦРУ-ДС, изопачават нещата за да изкарат времето и хората приемливи преди 1944г. Да ги избеляТт. Взимат чернилкААа от фашизмът-ККкапитализмът и я хвърлят върху комунизмът. Това са евреите от световната плутокрация и тези от БКП и ДС - подготвени за плутокрация. Кой вярва, че СЪВЕТСКАТА АРМИЯ не е спасила евреите, християните, циганите, славяните, да покаже подписът на Хитлер, че се отказва от тяхното унищожение.. (През януари 1934 г. Хитлер назначава Розенберг за културен и образователен лидер на Райха. Розенберг очертава бъдещето на хитлеристкото правителство за религията и църквите:Публикуването на Библията ще бъде преустановено. Разпятия, Библии и светии трябва да бъдат отстранени от олтарите. Mein Kampf ще бъде поставена на олтарите като „за германската нация и следователно за Бога най-свещената книга“Християнският кръст ще бъде премахнат от всички църкви и ще бъде заменен със свастиката)
  • 35 Хмммм.....

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от " 🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️":

    Уникален филм (200 meters ameen nayfeh ) що за фашистка държава е Израел.
  • 36 Ъхъъ

    10 1 Отговор
    И всяка година трябва да им гледаме пошлият цирк по медиите барабар със скапаните ни политици актьори .... Я има 500 евреи в България я няма и ни един читав а всички на държавна хранилка кърлежи
  • 37 Скукаааа......

    11 2 Отговор
    Пуснете лудото Паси да пореве малко и да разкаже как са го гонили катаджии - руски шпиони. Приятелии...... гонят мъ

    Коментиран от #40

  • 38 Изключително долни

    8 3 Отговор
    подли и подмолни са. Добре че са малко в България.

    Коментиран от #55

  • 39 Няма какво да се коментира

    10 1 Отговор
    Колко пъти, колко резолюции на ООН ..... и Amnesty International : Апартейдът на Израел срещу палестинците: жестока система на господство и престъпление срещу човечеството ..........
  • 40 Бай Лисан

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Скукаааа......":

    Сега, като се замисля, Пасито или е много луд или е менте - евреин в германска машина (Трабант), пък германската машина на всичкото отгоре и комунистическа...
  • 41 Никой

    5 8 Отговор
    Комунистите , социалистите са избили и осъдили повечето от спасителите на българските евреи. Сега перверзно се кичат, снимат сред еврейските общности като децата на техните спасители. разни изкукуригали антифашисти с ремсистки плам в очите обясняват как др. Тодор Живков и кликата му от БКП ги били спасили от фашистките концлагери. Сега всичките тези артритни старци под ръководството на Курнела Ниновна бранят фалшивия паметник МОЧА и заклеймяват всички които не мислят като тях за ФАШИСТИ.Същите които заклеймиха за спасението на евреите след преврата 09.09.1944 г
  • 42 редник

    5 4 Отговор
    "...Димитър Пешев, Екзарх Стефан и Митрополит Кирил."

    Тези дни писах:
    Българският народ спасява евреите, а по-точно българските политици, които присъединяват страната към Оста!
    Дали спасяването на евреите щеше да е възможно, ако бяхме завладяна и победена страна от Германия?...

    Още веднъж:

    Дали спасяването на евреите щеше да е възможно, ако бяхме завладяна и победена страна от Германия?...

    Коментиран от #47, #50, #52

  • 43 Павел пенев

    11 3 Отговор
    Омръзна ни всяка година с повод и без повод да ни рекетират на тема спасяване на евреите от фашизма а системно у нас да се насажда и възражда фашизма. Прекръстихме всички улици и площади на убити от фашизма личности на имената на уродливата фамилия Кобургготски. Парка на свободата стана княжеска градина, а сега искат да съборят и символа на този парк- паметника на свободата. Нашите управници се надпреварват да угодничат и да се подмазват на еврейските терористи, разчитайки на техните политически лостове,които имат в САЩ. Това е отвратително.
  • 44 гост

    4 6 Отговор
    Лично за мен няма български евреи , български турци , български арменци, както и турски българи , еврейски българи или арменски българи . Има евреи , турци , арменци, ливанци и т.н. живеещи в България.
    НАЦИОНАЛНОСТТА Е ЕДНА .

    Коментиран от #51, #64

  • 45 и защо

    6 3 Отговор
    трябваше да си спасяваме евреите, нали не сме били фашистка държава?!?
  • 46 Град Козлодуй

    4 5 Отговор
    Чорбаджи Стан ЯНКО е Спасил Бг Евре йНо Комунистите Го Арестували в Кюстендил Докараха Го Тогава в Козлодуй Тогава Село и ГО Убиха БЕЗ ВИНА
  • 47 уви ФАКТ

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "редник":

    ДАНИЯ СПАСЯВА ЕВРЕИТЕ СИ, АЛБАНИЯ, но България е фашистка държава от 1923г. и немско управлявана, и се съглашават с Хитлер естествено, и правят поредната национална катастрофа без Русия.. и много други, като Турция.. Пешев живее до 1973г., в НРБ, не емигрира в Израел или САЩ. паметник на пешев, църквата, народът, царя, в израел преди 1990та?? Израеллл и евреите нямат признателност към българи и царя, Пешев и църквата. Преди 1990та. Сорос и БКП-НАТО-ЦРУ-ДС, изопачават нещата за да изкарат времето и хората приемливи преди 1944г. Да ги избеляТт. Взимат чернилкААа от фашизмът-ККкапитализмът и я хвърлят върху комунизмът. Това са евреите от световната плутокрация и тези от БКП и ДС - подготвени за плутокрация. Кой вярва, че СЪВЕТСКАТА АРМИЯ не е спасила евреите, християните, циганите, славяните, да покаже подписът на Хитлер, че се отказва от тяхното унищожение..Никой не е спасен докато е жив Хитлер и нацизмът.
  • 48 към хитлер и германия сме

    7 2 Отговор
    Дали сме без да платят, на заем уж, но и до сега не е платено, 400 милиона долара провизии за немските войници. Освен - че в цяла Македония егейска и вардарска, окупираме като съюзник с Хитлер и избиваме 20 000 деца, жени и старци, 2000 отрязани глави.. снимат се с главите нашите офицерчета.. Но наши войски пребивават в Албания, Белград, цяла Сърбия и Хърватия, Словения и убиват 1-милион сърби. 400 МИЛИОНА ДОЛАРА ОТ ТОГАВА СЕГА СА 9-МИЛИАРДА СЕГАШНИ ДОЛАРИ. ПЪЛЕН СЛУГИНАЖ, И ФАЛИТ НА БЪЛГАРИЯ.
  • 49 Българка

    4 8 Отговор
    Въпроса ми е към всички писали против българските евреи.
    Колко евреи познавате? Някога някой от тях откраднал ли ви е нещо? Някога някой от тях обидил ли ви е?

    Коментиран от #73

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Българка

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Ето това е истината.
  • 52 уви ФАКТ

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "редник":

    Значи харчим 60% от БВП за германските войски 5 години, тоест 300% от БВП, провизии, дълг, подарък, прави инфлация 1200%. Избиваме един милион сърби и 100 000 македонци и гърци, за да спасим 50 000 евреи??? Дълг от 9-милиарда долара без лихвите, германия дължи, което фалира българия, и репарации от стотици милиони равни на милиарди сега, повечето опростени от сърбите - комунисти са - милостиви.. И Сталин прости на немците репарациите..

    Коментиран от #78

  • 53 Българка

    2 13 Отговор

    До коментар #22 от "АРЕС":

    Учила съм в 134 СУ. Мога да ти гарантирам, че е едно от най-елитните училища в България. Там са учили и в момента учат децата на почти всички политици и изобщо на българския елит. Знаеш ли как още е известно?!?! Еврейското училище. Да ти пиша ли кои са му възпитаници? Едни от най-добрите ни лекари, артисти и адвокати.

    Коментиран от #54

  • 54 Помачката

    11 1 Отговор

    До коментар #53 от "Българка":

    Е бая "елитно" даскало ще да е... Личи си по резултатите на "елита" за последните 33 години, хахахахаха!
  • 55 Малко са в България

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Изключително долни":

    Но са превзели 90% от властовите държавни постове още от байтошово врме и само неколцина от тях не си крият еврейските именца.
  • 56 История БГ

    1 6 Отговор
    Защо не припомняте как български войници са натоварили и съпроводили над 11 хиляди евреи от македония до лагер на смъртта в Треблинка!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Алооо

    8 0 Отговор
    Щом е за Евреите може да влезе в учебниците, за друго не.
  • 59 Сталин

    7 0 Отговор
    Абе стига ни занимавахте с тези евреи,всеки ден фалшиви холокост .
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
  • 60 Бесен- _Язовец

    6 3 Отговор
    Запишете в учебника и за депортацията на евреите от Гърция и Македония дето фашистите на Царя и Богдан Филов ги пращат в Аушвииц!

    Коментиран от #65, #66

  • 61 Бесен- _Язовец

    5 1 Отговор
    Запишете в учебника също и убийства на 30 000 антифашисти които не са били част от БКП ами всякакви. И децата от Ястребино не бяха партизани обаче,, не фашистите " от армиятна Царство България ги разстрелват най безцеремонно.
  • 62 Гошо мексиканеца

    3 1 Отговор
    Чул съм от участници в събитията, че патриарх Кирил има главната заслуга за спасяването на нашите евреи.
  • 63 ЛиБеРаст

    7 0 Отговор
    Тези евреи са ашкенази и са останки от Хазарския хаганат, сиреч хазари. Общото с евреите семити е религията, юдаизъм. Едни много влиятелни техни представители от световния елит, тези които са собственици на банките, тези които са финансов олигархат, хич не са благосклонни към нас българите, да не кажа, че са против нас. Така, че спасяването на българските ашкенази няма голямо значение за нас българите.
  • 64 Перо

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "гост":

    Не националността е една, а гражданството /ако имат/ е едно! Народност, етнос е едно, гражданство друго! Прави разлика!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Бесен- _Язовец":

    Евреите извън БГ не са били под БГ юрисдикция! В част от окупираните от Германия територии в Гърция и Югославия е дадено право на БГ да упражнява административни, общински функции и войска с охранителни функции! Имало е Закон за защита на държавата от 1.01.1941 г.,който е регламентирал вътрешния ред! Има надлежен подробен отговор от БГ НС по еврейския въпрос, преди няколко години! Срамота е еврейте да признават спасението само при двустранни срещи и поводи и това да се крие от другите държави! Във всички музей за Холокоста в чужбина, вкл. Яд Вешим в Йерусалим, БГ не фигурира като спасител, а като унищожител на над 11,000 еврей от други държави! Към БГ никога не са присъединявани чужди земи, като собствена територия!
  • 67 Господ е българин

    1 1 Отговор
    Всички са чеда божи отрочета от мъжки и женски пол
    да мислим как 7 млрд човешки индивиди ще предадат богу дух след живота
  • 68 История славянобългарска

    4 0 Отговор
    Боже боже
  • 69 Кое е по-ценно?

    7 1 Отговор
    Всеки може да стане еврей - отиваш в Синагогата и заяваваш, че искаш да станеш юдей. После учиш малко иврит, учиш еврейските празници и правилата на тяхната кухня, които се наричат "кашрут". Започваш да палиш свещи на шабат и т.н. Мъжете малко ще ги заболи от клъцването, разбира се, но за жените е без проблем. Така че не е кой знае какво. Въпросът е, че никой не иска.
    А българин трябва да се родиш. Това му е ценното.
  • 70 Иванов

    1 2 Отговор
    А евреите от беломорска Тракия,Македония,тях кой ги предаде на германците????.Къде бяха спасителите?Или нашите евреи ги спасихме,че вече се виждаше,че Германия ще зауби войната!!!
    Долни ЛИЦЕМЕРИ!!!
  • 71 случаен

    3 1 Отговор
    а вие нямали да се извините поне веднъж за загиналите българи поради предатеството на евреите по време на гостито
  • 72 Сулейман напасания

    3 1 Отговор
    Мразя евреи
  • 73 случаен

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Българка":

    има един с показателно име гад зееви,открадна авиокомпанията с помоща на драгалевския ангал,и после ни съди и за още
  • 74 за съжаление

    3 1 Отговор
    Онези хора, които навремето с риск на живота си са спасявали евреи, днес биват оплювани, а наследниците им репресирани.
  • 75 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Турците искат да не празнуваме 3 март и да премахнем от учебниците Ботев и Левски, а този ционист иска да вкараме евреите в учебниците. ЕС иска да признаем трето половите и джендър идеологията.Какво точно искат тези идиоти от нас и трябва ли някой да им обръща внимание. Но забележете всички искат нашите деца да учат от фалшиви учебници.
  • 76 ... и душата в рая

    3 0 Отговор
    И от кого все пак сме спасявали българските евреи след като България не била фашистко-нацистка държава? От Аврам Бакалина, он няякакво нацистко представителче или от фашагите на Богдан Филов? Хем сме първи либерастни атлантици,хам сме света вода ненапита от фашаго-ноцистки изроди. Ееее... байновци,та не може ху. до края и душата в рая!
  • 77 Скопие

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо никой не казва за евреите-комунисти":

    Под бугарска, а не под германска. Исто, на сликите се вагони на бугарската државна железница. А да, и војниците кои што ги товарат евреите во вагоните се со бугарски униформи... Погледни ги датумите повторно, многу си се збркал.
  • 78 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "уви ФАКТ":

    Ще споделиш ли , от къде са ти данните за избитите от нас един милион сърби?
  • 79 Милостиво

    2 0 Отговор
    Приемам твърдението,че България не е имала юридическо и правно основание да спаси евреите от Македония и Беломорието,нооо... това означава,че и ореолът на Борис - трети като обединител на българските земи е напълно фалшив и измислен. България просто е администрирала частично, "милостиво" отпуснати и от немците земи в Македоння,без най-важната част - столицата Солун,като и Западна Македония.
  • 80 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    И от какво точно са били спасени,от сигурна смърт ли,,нищо подобно,само режимът в Аушвиц е бил къде по-строг ,отколкото тук,но никой не ги е трепал като мухи.Ев-ре -и-те не могат да простят ,че са били принудени да работят физическа работа,били са им конфискувани богатствата,натрупани с търгашество и измами,лихварство.И никакви 4-6-8 милиона не били изтребени в концлагерите,от епидемии са измрели до триста хиляди и това число дори е спорно.Но никой не проронва сълза или да оплаква десетките милиони загинали от Съветския съюз,за световната общественост днес е пренебрежимо незначително ,направо без значение,а някои може ида аплодират и отправят овации към хитлеристите.
  • 81 значи

    0 0 Отговор
    спасили сме били БЪЛГАРСКИТЕ евреи, ама не сме спасили евреите от Беломорска Тракия и Македония, макар че са били в наша юрисдикция по време на войната...на това не му ли се вика лицемерие или казано по нашенски - гьонсуратлък?