Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2023 06:00 2 441 30

Европа не може да си позволи да се откъсне от Китай

  • си дзинпин-
  • китай-
  • ес-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • икономика

Вашингтон натиска Европа да се откъсне от икономическите си зависимости от Китай. Брюксел не бива да се поддава.

Европа не може да си позволи да се откъсне от Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна, започната от кремълския диктатор Владимир Путин, принуди Европа да се освободи от зависимостите от руски газ и петрол. Трусовете и цената, която се наложи да бъде платена за войната, ще се сторят нищожни на европейските партньори на САЩ, ако Вашингтон ги задължи да се откъснат икономически и от Китай.

В индустрията за електронни чипове това откъсване вече тече с пълна сила. В бъдеще продуктите, в които има микрочипове, изработени от машини с американски компоненти, няма да се изнасят в Китай. От една страна това е логично - Китай може да използва тези чипове, за да реализира военните си амбиции. Все пак Пекин обяви увеличение от 7,2% на военните си разходи за тази година.

Още новини от Украйна

Докога Европа може да разчита на САЩ?

Нидерландия вече последва САЩ и започна отдалечаването си от Китай. Това обаче може да предизвика сериозни финансови загуби за държавата и нейния бизнес. От друга страна, германските Volkswagen и BASF, които не могат да се справят без китайския пазар, строят нещо като паралелни корпорации в Китай. Те няма да имат почти нищо общо с онова, което се произвежда в свободния свят. Пример за недостатъците на стратегията за откъсване.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще посети Китай заедно с френския президент Еманюел Макрон. В Брюксел се говори, че Китай далеч не е перфектен, но от него ще има нужда в бъдеще. Спомените от финансовата криза от 2008 година са пресни в политическите среди в Берлин. Тогава Пекин обяви инвестиционен пакет от 460 млрд. евро за пътища и инфраструктура, който беше изключително полезен за германската експортна индустрия.

Китай помогна на Германия в онзи момент, а по време на управлението на Доналд Тръмп отношенията на Берлин и Вашингтон бяха студени. В САЩ догодина отново ще има президентски избори. Както Тръмп, така и основният му противник в републиканската партия Рон ДеСантис, подкрепят протекционистки и изолационистки политики. Брюксел, Берлин и Париж би следвало да са наясно, че не е сигурно доколко ще могат да разчитат на САЩ за в бъдеще.

Китай - съюзник на всички, отдръпнали се от САЩ

Китай ще спечели от подобно развитие. Страната иска да се присъедини към Тихоокеанското партньорство - споразумение за свободна търговия, от което САЩ се оттегли. Пекин успява да обедини около себе си държавите, които са разочаровани от Вашингтон и техните съюзници. В Шанхайската организация за сътрудничество освен всички страни от Централна Азия учава и Индия, номинално най-голямата демокрация в света. Турция е сред партньорите, с които се води диалог. Пекин също така води преговори с Техеран. И Русия е член на организацията.

По време на визитата на Си Дзинпин в Москва Путин обяви, че в бъдеще всички сделки с Китайската народна република за нефт и газ ще се извършват в китайски юани. От известно време Китай работи за превръщането на юана във водеща световна валута, с което да измести американския долар. Това би означавало, че диктатурите и военнопрестъпниците вече няма да могат автоматично да бъдат засегнати от санкциите, наложени от САЩ. Руската икономика търпи загуби заради санкциите, наложени след нахлуването в Украйна. Но без китайския юан тя ще бъде в още по-лошо положение.

Европа не бива да остава без алтернативи

В глобализирания свят всичко е свързано. Създаването на съюзи трябва да се прави с оглед на голямата картина. В Брюксел и Париж вече се разсъждава в посока на това, че не е необходимо Европа да се отделя от Китай на всяка цена. Китай също гледа на дипломатическите си усилия в по-широка перспектива. Пекин постигна огромен успех в Близкия Изток - изигра ролята на посредник в сближаването между Иран и Саудитска Арабия. Това не бива да се подценява в дългосрочен план.

Китай и Европа не трябва да прекъсват дипломатическите си отношения - дори това да е желанието на Вашингтон. Защото Европа не може да си позволи да остане без алтернативи.

Авторът на статията Александър Гьорлах е старши научен сътрудник в Съвета по етика в международните отношения "Карнеги" и научен сътрудник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    23 6 Отговор
    Ми - има глад при демокрацията.

    Но - трябва да останем в демокрация - независимо, все пак - сме мъже.

    Коментиран от #5, #18

  • 2 Читател

    48 3 Отговор
    Сутрешната порция воняща щатска пропаганда излята от фейк медията DW .
  • 3 Всъщност

    44 1 Отговор
    Зависимостите от саш са бремето за Европа .
  • 4 A краварските

    41 1 Отговор
    ДИКТАТОРИ колко войни са започнали и оставили РАЗСИПАНИ държави ?
  • 5 чико

    49 4 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    При соца НЯМАШЕ глад и затова дойдохме в ДЕМОКРАЦИЯТА / капитализма/ за да ПОГЛАДУВАМЕ . При соца бяхме почти ДЕВЕТ милиона а сега сле 33 г. демокр. ШЕСТ . Де го киро на кирия .

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Фон дер Миндер

    41 1 Отговор
    Евтина ,пошла , доста некадърна и дори гротеска пропаганда от Зейето ! ДВ може да събуждат симпатия като към свинска тения ,но едно нещо не може да им се отрече - царе са на кло-зетната лирика! Помага за сутрешното освобождаване на червата
  • 7 Артилерист

    35 0 Отговор
    Понеже Европа затъва, угаждайки на американския си господар с отказа от руските енергоносители, сега дойче мели намерили автор да го поусуче поне за Китай да не се подчиняват на американския диктат. Според мен Европа няма да скърши хатъра на американците, защото за тях, американците, Китай се превръща в главна заплаха за икономическата им хегемония-разбирай диктат, санкции и прочие принудително подчинение...
  • 8 САЩ са диктатура

    40 4 Отговор
    Вова нито е диктатор, нито е принудил евр да се откаже от газа ... Русия все още им доставя , но сляпата омраза на лицемерите ражда уродливата им пропаганда!
  • 9 Човек

    10 41 Отговор

    До коментар #5 от "чико":

    При соца границите бяха затворени. Когато ги отвориха, хората избягаха от "рая", който соца ни завеща. Иначе като население сме си същите.

    Коментиран от #11, #25, #29

  • 10 Пурбе

    26 0 Отговор
    Е как ке се откъсне нали ако се откъсне Германция ке фалира.
  • 11 Флин

    33 5 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Пишеш пълни глупости . Всъщност в началото на 90-те все още се живееше относително добре , а "рая" за който пишеш настъпи с демократизирането и либерализацията на държавата. Все пак мисля, че имахме късмет . Ирак и Либия нямаха !

    Коментиран от #14

  • 12 Серафим

    29 1 Отговор
    Войната в Украйна, започната от зеления диктатор Зеленски принуди Европа да се освободи от зависимостите от руски газ и петрол.
    Това доведе до големи сътресения в индустрията на всички западни държави
  • 13 Защо

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "чико":

    Да си кривим душата
    Не всички хора гладуват при демокрацията

    Коментиран от #15

  • 14 Човек

    5 32 Отговор

    До коментар #11 от "Флин":

    Много добре се живееше с празни магазини и режим на тока. Така посрещнахме 90-те. После хората бяха превъзбудени, че най-накрая могат да започнат частен бизнес, но се оказа, че ако започнат да вадят пари, идват мутрите, създадени от от соц тарторите. И така до днес. 80 години руско влияние и България е леш. Добре, че поне има свобода - както да си кажеш мнението, така и да напуснеш държавата ако искаш. Само дето никой не иска да ходи в Русия. Знаеш ли, че в бедна Аржентина на другия край на света има повече българи?

    Коментиран от #16

  • 15 позеленял

    23 1 Отговор

    До коментар #13 от "Защо":

    прав си , само 85% мизеруват , за останалите е добре
  • 16 ха ха

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    руско влияние с американски методи и български ушаци , да ви е сладко ;богатството ;
  • 17 Аха, затова ли масово се юрнаха да

    25 2 Отговор
    лижат китайците, защото без Китай Европа отива на кино. Сега Китай ще цоца и от Русия и от Европа, а това е смърт за САЩ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Съгласен с 6-ти

    13 1 Отговор
    Да ве, вместо да си купувам Лаксоберал, по-добре да ползвам сутрешна статия на ДВ.
    Благодаря на миндера, хубав ден.
  • 21 Цун Кай Го

    14 0 Отговор
    Дойче веле, както винаги много зле с гейографията.
  • 22 Някой

    28 3 Отговор
    Като прочета " кремълски диктатор" и спирам да чета, защото е ясно че надолу е пропаганда от най-долен тип. Пък и като видиш източника на тази "статия"...
  • 23 ЕВРОТО

    10 0 Отговор
    Урсулата каза да се откъсваме! Нема това онова.
  • 24 Бгг

    12 1 Отговор
    ФАКТИ публикува мнения с тесен спектър от политкоректни гледни точки. Като пример може да се даде, че те никога не публикуват руските и китайските анализатори за съвремените геополитически процеси. Но не са само те, всички медии в Бг правят така.
  • 25 Да, ама надали.

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    Това с "границите" е стара партенка. Не можеш да им наредиш на хората да раждат деца, ако няма подходящи условия за живот и отглеждането им. За това сега сме на този хал и младите масово бягат, защото тука, в момента всичко е "наред" и условията за живот са "прекрасни". А тези дето са в БГ едвам се навиват и на едно дете.

    Коментиран от #27

  • 26 Ха-ха-ха...

    3 1 Отговор
    Още по-малко "не може(ше) без руския газ", но се оказа, че за няколко месеца реши проблема.
    Същото чака и Китай. Последните две години усилено се изнасят производства към Виетнам и Индия (пеичината беше Ковид). Сега ще е друга, но посоката се запазва, а интензивността се засилва.

    Коментиран от #28

  • 27 И къде се раждат

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да, ама надали.":

    най-много деца? В Африка, Бангладеш, Индия, Пакистан е истински бейби-бум, а най-малко в Япония, Италия, Германия, Франция (коренното население). Най-много раждат емигрантите от бедните държави заселили се в силно социалните Германия, скандинавските държави.
  • 28 Европа от своя

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ха-ха-ха...":

    страна се стресна покрай Ковид-19 и разбра, че може да остане без маски и лекарства ако разчита само на Китай и Индия. Кризата за газ и нефт показа на ЕС, че са били прави САЩ когато ги предупреждаваха за Русия. Войната в Украйна пък ги завари с затворени отдавна военни заводи защото пак разчитаха на САЩ. Другарят Си най-много се ядоса на Путин затова - "Ти разбуди заспалия Запад, който купуваше всичко от нас и вас и не произвеждаше оръжие, НАТО беше в "мозъчна смърт" както каза Макрон, а сега щели да правят 2 милиона снаряди 155мм".
  • 29 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Човек":

    А кой създаде "желязната завеса",а?
  • 30 Нещо такова

    2 0 Отговор
    Спрели сме да доставяме руски газ ХА ХА ХА ХА ХА ХА . Съвсем скоро при Слави , един енергиен експерт обясни схемата . Доставя се пак основно руски газ , през суапови сделки. Тоест Русия си взема пак нейното . Ние , в частност България сме намалили до минимум потреблението на газ , за което плащаме годишно с около милиард повече , от годините в които сме потребявали най- много газ . Половината газ който Европа потребява е с руски произход . И Европа просто няма от къде другаде да достави подобни количества .