Last news in Fakti

1 Април, 2023 13:00 3 281 24

Кавказки възел. Аятоласите снабдяват Путин през Армения с дронове за войната в Украйна

В името на какви облаги Ереван отхвърля Резолюцията на ООН срещу Техеран след убийството на иранка и избухналите протести

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безпилотните самолети, които обстрелват енергийната инфраструктура на Украйна, оставяйки без ток страна и съседната Молдова, може да се внасят в Руската Федерация от Ислямската Република Иран през Република Армения, става ясно от редица аналитични доклади.

Украинското онлайн издание Телеграф.ua пише, че "САЩ вече са отправяли предупреждения към Армения по повод близките ѝ отношения с Иран и Русия”. Така, по време на посещението си през лятото на 2022 г. в Ереван шефът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреждава правителството на Никол Пашинян “да се държи настрана” от тесния военен съюз между Иран и Русия. Но Армения игнорира предупреждението на Вашингтон.

Затова, на 30 септември 2022 г. Управлението за контрол над чуждестранни активи (Office of Foreign Assets Control, OFAC) към Министерството на финансите на САЩ включва арменската компания Taco LLC в санкционния си списък заради взаимодействието ѝ с “Радиоавтоматика” от Русия. Руската корпорация закупува чуждестранно оборудване за военната индустрия чрез заобикаляне на ембарго като плаща на Taco за доставки на резервни части и организиране на процеса по закупки през Армения, констатира OFAC.

На 14 ноември 2022 г. финансовото ведомство на САЩ обърна внимание на руската компания АО ПКК Milandr, специализираща се върху микросхеми. В Армения Milandr има поставена фирма Milur Electronics, с която заобикаля санкциите и “пласира поръчки в чуждестранни заводи, произвежда интегрирани микросхеми и осъществява продажби в чужбина”.

Военното карго по арменските летища - транзит от Иран към Русия

Според полското списание New Eastern Europe, аятоласите подкрепят Путин във войната му срещу Украйна. Същевременно на властите в Ереван им е отредена ролята на послушни транзитьори на стоки и технологични товари, които помагат на Москва да заобикаля санкциите на ЕС, САЩ и Великобритания. Според оперативни данни, цитирани от изданието, Техеран транспортира дронове и ракети иранско производство през арменските международни и военни летища.

В частност, предполагаемите полети са били регистрирани на 21 и 29 август, а също така на 4 и 5 септември 2022 г. Тогава на международното летище на Ереван - Звартноц, са забелязани съветски самолети Ilyushin-76MD, за които се предполага, че са транспортирали ирански безпилотници към Руската федерация.

Също така Iran Air Cargo, дъщерно дружество за товарни превози на Iran Air, е засечена да извършва полети през летището Ереван от и до Москва. Iran Air Cargo, Iran Air и Safiran Airport Services вече са санкционирани от САЩ, след разузнавателни данни сочат: с транзит през арменски летища компаниите са доставяли ирански дронове до Руската федерация.

Москва от месеци използва превозваните през Армения ирански дронове и ракети за терористичните си атаки срещу украинската енергийна и водопреносна инфраструктура. На 30 октомври 2022 г. арменското Министерство на отбраната признава, че Техеран превозва безпилотници. През същия месец на т.г. иранците са дарили на арменските въоръжени сили 600 ракети - точно когато Ереван е в остър граничен конфликт с Баку заради “блокадата” на непризнатия сепаратистки регион Карабах.

Говорителят на иранското МВнР Насер Канаани твърди през декември 2022 г., че изявленията на Киев за предполагаемите доставки на дронове към Русия са “неоснователни”. А през февруари 2023 г. външното ведомство на Иран призовава Украйна за преговори, припомняйки, че Киев “не е предоставил нито един документ за доставки на безпилотници за Руската федерация”.

Москва и Техеран засипват Ереван със стотици милиони стокообмен

Анализаторът на Центъра за военноморски анализ Самюел Бендет коментира пред Forbes през ноември 2022 г., че Ереван също очаква да получи дронове от Иран. Според Бендет Армения би могла да се интересува от моделите безпилотници "Шахед" и "Абабил" и “Моджахед”, които са се използвали от ирански проксита на Близкия Изток. Арменските медии масово цитират това изказване, без да има опровержения от правителството.

Потенциалното закупуване на дронове от страна на Ереван има по-широк политически и стратегически контекст, смята Бендет: “Армения се стреми да компенсира укрепването на азербайджанско-турския военен съюз”. По думите на щатския експерт, в Ереван разбират, че Москва “възможно не е толкова готова да защитава Армения, колкото се смяташе досега” и страната трябва сама да си модернизира войските.

Анализът идва седмици след 1 ноември 2022 г., когато Пашинян е с визита в Техеран - там е подписан е Меморандум за разбирателство и сътрудничество в енергетиката. Стокообменът между страните нараства: през 2022 г. износът от Армения за Иран възлиза на 111,2 млн. долара - със 70% повече от предходната година; иранският внос към Армения е бил за 599,7 млн. долара - ръстът спрямо 2021 г. е 37%, похвалиха се тогава в Ереван.

На фона на агресията на Кремъл срещу Украйна военното партньорство и по оста Москва - Ереван е все по-интезивно: министърът на отбраната на Армения и секретарят на Съвета за сигурност неколкократно посетиха Русия. От началото на войната в Украйна Никола Пашинян е посетил Руската федерация пет пъти, шест пъти се е срещнал с руския президент Владимир Путин и 18 пъти е общувал с него по телефона.

През септември 2022 г. са проведени съвместни военни учения, а през декември е подписано споразумение за военно сътрудничество за 2023 г. През февруари т.г. Комисията по отбрана и сигурност към Парламента на Армения ратифицира споразумение за сътрудничество между разузнавателните служби на двете страни в областта на киберсигурността.

За какво му е на Ереван всичко това? "Армения не само е ключов център за реекспорт на санкционни стоки за Руската федерация и база за военно-техническо снабдяване за агресията срещу Украйна, но е и военно-логистична база за руско-иранския съюз", констатира Телеграф.ua.

Услужливостта на Ереван към Москва в името на още някой процент от реекспорта на забранените стоки към Русия не остава незабелязана и в Брюксел. “Новите вериги за доставки през Армения са създадени едва няколко месеца след въвеждането на санкциите срещу Руската федерация”, гласи докладът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от февруари 2023 г.

Властите в Ереван продължават да се обвързват все повече политически и икономически с Кремъл - най-вероятния архитект и за новия пакт Иран - Армения, в който на последната най-вече е отредена ролята на транзитно-логистичен терен.

Техеран ухажва Ереван, който мълчи за протестите в Иран

Денят е 18 януари 2023 г. По улиците на Техеран още не са отшумяли протестите срещу дискриминирането на жените, предизвикано от убийството на младата иранка Масха Амини от страховития Корпус на стражите на революцията. С пропагандна цел в столицата на Иран се провежда Първият международен конгрес на влиятелните дами. Сред почетните гостенки е съпругата на премиера на Армения Никол Пашинян - Анна Акопян.

На 27 февруари МВнР на Иран споменава в едно от официалните си изявления посещението на Акопян в Техеран. Скандалната визита на арменската премиерша е още едно красноречиво потвърждение за опитите на едва свързващия двата края Ереван да спечели поне нещо от мащабния транзит на стоки и въоръжения по трасето Иран - Русия.

Не е учудващо, че преди този, достоен за монарх прием, на Акопян, на 24 ноември 2022 г. Ереван гласува срещу Резолюцията на специалната комисия на Генералната асамблея на ООН по правата на човека, озаглавена “Влошаване на ситуацията с човешките правата в Ислямската Република Иран”. Резолюцията гласеше, че властите в Техеран “трябва да бъдат подведени под отговорност”.

Сега е по-разбираемо, защо от началото на пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна, иранският президент Ебраим Раиси поне осем пъти подчертава важността на задълбочаването на отношенията с Ереван. "Иран смята Армения за близка и приятелска страна", казва той в едно такова слово на 2 юни 2022 г. Никол Пашинян отвръща: "Армения възнамерява да развива отношенията си с Иран колкото е възможно повече във всички области", на 1 октомври 2022 г.

Анна Акопян по време на помпозното ѝ посещение в Техеран (снимка: Haqqin.az)

"Сигурността на Армения е сигурността и на Иран", обявява външният министър на Ислямската република Хюсеин Амир Абдулахиян на 20 октомври 2022 г., очевидно “хвърляйки камък” в “градината” на Анкара и Баку. На следващия ден арменският му колега Арарат Мирзоян подчертава, че отношенията на двете страни се основават на "дълбокото разбиране за общите ни държавни интереси".

На 11 февруари 2023 г. президентът на Армения Вахагн Хачатурян заявява, че Ереван "се стреми да разшири и задълбочи взаимноизгодното сътрудничество" с Техеран. Очевидно година след избухването на войната срещу Украйна, в която се използват ирански дронове, нищо не се е променило, във философията на властта в Ереван. Влезлият в политиката от улицата Пашинян предпочита партньорството с агресивни милитаристки режими в името на собствените си интереси, които все повече го отдалечават от мира със съседния Азербайджан.

Николай Марченко


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    34 8 Отговор
    Това ли измислихте за 1-ви Април.

    Коментиран от #6

  • 2 Съдията Дред

    25 3 Отговор
    Търсят си съюзници хората, щото турците и азерите ще ги смажат. Но едва ли трянзитират оръжие, Иран може да доставя през Каспийско море
  • 3 Перо

    35 6 Отговор
    Пълна глупост! Сякаш Иран и Русия нямат общо Каспийско море, което е вътрешно, та ще търсят ненужни посредници!
  • 4 лили

    37 17 Отговор
    защо 52 фашиски държави снабдяват укрофашистите, а 3 държави да не могат да подържат руснаците

    Коментиран от #7, #12, #23

  • 5 Да бе

    32 6 Отговор
    Поредните глупости на соросоидни търкалета! Все едно не могат да ги натоварят на кораб и директно по море в Русия, без да пресичат граници! Тормозят Армения, това е всичко!
  • 6 Фатки

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Ми ко, толкоз можим!
  • 7 Българка

    10 24 Отговор

    До коментар #4 от "лили":

    Да разбирам ли, че според болните ти изцепки държавите от ЕС, включително България, са фашистки държава? Ти изобщо можеш ли да ни обясниш що е то фашизъм? И според теб Адолф Хитлер и руският фюрер са демократи?

    Коментиран от #21

  • 8 До домоуправителя

    22 2 Отговор
    черно белите бандити желаят да имат контрол над всички и за всичко. Дядото президент едно изречение забравя защото...... се напикаваща и заспива, нация от престъпници.
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    19 5 Отговор
    НАЧАЛНИК ЩАБА НА ИРАНСКАТА АРМИЯ КАЗА ЧЕ ЯТАЦИТЕ НА ИЗРАЕЛСКИТЕ ТЕРОРИСТИ В АЗЕРБЕЙДЖАН ЩЕ БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ И ИМА РАЗБИРАНЕ ОТ РУСИ ПО ВЪПРОСА. ИРАНЦИТЕ СТРУПАХА 400 ТАНКА И АСКЕР НА ГРАНИЦАТА С АЗЕРБЕЙДЖАН И АРМЕНИЯ :)
  • 10 Ветеран от Протеста

    9 12 Отговор
    Армения е член на Евразийския Икономически съюз заедно с Русия,Беларус,Казахстан и Киргизстан от
    2015 та година.Общ Митнически съюз.Русия има Военни бази в Армения...Нали натам ни водят "Патриотите" от Възраждане ( на СССР) и БСП ???
  • 11 Панов

    7 9 Отговор
    Какви облаги....Армения е пълна марионетка на русия с ужасяваща мизерия и корупция
  • 12 Абе лиленце

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "лили":

    Елементарно е. Пример, теб те малтретират на улицата, и какво? да помогне някой на насилника за да свърши по-бързо насилието ли?
  • 13 Марченко, Николайчо...

    8 2 Отговор
    Не те ли е срам ине ти ли тежи на съвестта да храниш децата си с пари спечелени по този начин???

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 абе бг грижовния на русия

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "Марченко, Николайчо...":

    Толкова много си полиран че си згубил ориентацията за зло и добро.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Да, признавам

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "абе бг грижовния на русия":

    образован съм. Вероятно затова имам свои собствени възгледи, а не спуснати от пропагандаат и министерството на истината.
    Обясни на всички ако можеш, защо всички трябва да мислят по един и същ начин, съобразно шаблона определен от ЦК на ЕСССР?
    Затова ли се борихме срещу комунизма/социализма, за да могат в днешно време наследниците им - болшевиките от ЕК ИС и САЩ да ни връщат 35 години назад в развитието?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Не само образован и реализиран

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Да, признавам":

    Я кажи, ако можеш, защо лъжата и пропагандата за теб е другото мнение ? Кото си се "борил" / в кой стил?/ против комунизма защо сега поддържаш путлерския фашизъм на унтерменшите? Настоящите управляващи на московието, внуци на крепостните, направили ленинския пуч и убили освободителя си с цялото му семейство.
  • 18 Ами продължавай с признанието си

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "Да, признавам":

    Чий агент беше и как ти е агентурното име ? Как се бори против комунизма а сега защитаваш най върлия комунистически фашизъм.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Охо охо

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Явно си сляп и не виждаш 20% от фашизирана БГ .
  • 22 Ченге

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "абе бг грижовния на русия":

    И ти не си много грапав .
  • 23 Лиляно моме

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "лили":

    Не си наясно с определението фашизъм, не слушай какво ти говорят т@пигьосите и те не са наясно.
  • 24 падналия ангел

    8 0 Отговор
    Армения няма въздушна или сухопътна граница с РФ. Ако летят самолети, иранците няма логика да използват арменски летища. Ако е сухопътен транзит, стоките трябва да минат през Грузия или Азербайджан. Хайде ние сме тъпички и може да ни обработвате, но иранците как не са се сетили да използват трасето по Каспийско море?