Last news in Fakti

14 Април, 2023 05:06 2 162 7

Мевлют Чавушоглу пред БНТ: Всички сме потърпевши от войната, за приятелството ни не е важно кой е на власт

  • мевлют чавушоглу-
  • турция-
  • министър-
  • земетресение-
  • избори-
  • война

Огромни благодарности на президента Румен Радев за помощта ви след земетресението, заяви турският външен министър

Мевлют Чавушоглу пред БНТ: Всички сме потърпевши от войната, за приятелството ни не е важно кой е на власт - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу избра българския град Шумен за традиционния мюсюлмански ифтар. Той даде специално интервю за БНТ.

БНТ: Уважаеми господин министър, добре дошли в България. Защо избрахте точно Шумен за това посещение и този Ифтар?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Знаете, че Шумен се намира в Лудогорието. Това място, което се слави със своите борци. Тук живеят и много наши сънародници и по-специално, защото никога досега не бях идвал тук, а имах голямо желание да посетя Шумен. Бил съм във Варна, докато бях председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Бил съм и в Балчик, но не и в тази част на страната. Затова избрахме специално това място".

БНТ: Знаете, днес беше важен ден за България, защото се проведе първото заседание на 49-ото Народно събрание. Какво ще донесе това на двустранните отношения?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Най-напред бих желал да отбележа огромната помощ, която получихме от България след земетресението в Турция. Най-напред изказвам огромни благодарности на президента Румен Радев. България беше първата държава в Европа, която изпрати спасителни екипи и помощ в нашата страна. От друга страна, от тук бяха изпратени огромен брой палатки и продукти от първа необходимост за пострадалите. България беше и първата държава в Европа, която свали на половина своите знамена в памет на жертвите. България и Турция имат отлични отношения - ние сме съседи и съюзници и развиваме сътрудничество на всяко едно ниво. Имаме общи позиции и сме солидарни по различни теми като миграцията. Ние също бяхме близо до България, например по време на COVID пандемията. Знаете също така, преживяваме енергийна криза заради войната в Украйна и подписването на споразумението между "Булгаргаз" и "Ботаж" беше израз на нашето приятелство. Така в този труден момент, увеличавайки капацитета на природния газ, който идва от Азербайджан, искаме да помогнем на България и другите приятелски държави. От друга страна, в Турция имаме и 5 терминала за втечнен газ. Нашето приятелство с България не зависи от това кой е на власт. За нас най-важното е в България да бъде създадено стабилно правителство. Ние не бихме се намесили във вътрешните работи на страната, но през последните 2 години 5 пъти бяха проведени избори. Създаването на стабилно правителство ще бъде добре за целия регион. Знаете, че и на Балканите има противоречия. Всички сме потърпевши от последствията, които донесе войната. И не само ние, а целият свят. Затова и с откриването на Народното събрание пожелаваме успех на всички политически партии по отношение на съставянето на правителство".

БНТ: Преди седмица на посещение в Турция беше външният министър на Русия Сергей Лавров. Тогава Вие отново заговорихте за постигане на справедлив мир. Какво разбирате под справедливост?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Казваме го всеки път. Не го казахме за първи при посещението на Сергей Лавров в Турция. Когато говорим за справедлив мир, смятаме, че той трябва да бъде справедлив и за Украйна, защото както останалите държави, така и Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и границите на Украйна. Разбира се, мина повече от година от началото на войната. За съжаление конфликтът продължава и се задълбочава. В месеците пред нас и двете страни се подготвят за още по-големи нападения. Това също буди тревога в нас. Затова смятаме, че час по-скоро, сядайки на масата за преговори и чрез дипломация, трябва да бъде постигнат справедлив мир, който и двете страни биха приели".

БНТ: НАТО се разраства. Турция ратифицира приемането на Финландия, но не така стои въпросът с Швеция. Как виждате бъдещето на Алианса в този контекст?

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "НАТО се разширява, а Турция винаги е подкрепяла "политиката на отворените врати", но все пак НАТО е и алианс за сигурност и носи отговорност за сигурността на всички членове на съюза. Затова и на срещата в Мадрид беше препотвърдено, че една от двете най-големи заплахи е терорът. В този ред на мисли мога да кажа, че Турция и Швеция са свързани от историческо приятелство, но за съжаление в Швеция продължават да съществуват терористични организации - привличат хора, включително събират пари за финансиране на тероризма. Продължава и терористичната пропаганда. Бихме разгледали кандидатурата им след като изпълнят изискванията от Мадрид. Без значение от приетите закони и заявените позиции, искаме да видим тяхното приложение".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виждаме един конфликт

    2 1 Отговор
    Който се разраства и от двете страни, каза турският външен министър.
  • 2 Затова

    5 8 Отговор
    Сирена,Ристьо,гнома, тагаревци,и всякаква евроатлантическа С Г А Н да взема пушката и в окопа.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дядото

    9 11 Отговор
    така и не ми стана ясно той на официално или на частно посещение е у нас.ако е на частно,защо организира и участва в обществени прояви на етническа основа

    Коментиран от #5

  • 5 бабата

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "дядото":

    Нали е Великден сега, християнски празник. Покани Министъра на външните работи на Русия на празнична вечеря в София. Някой да ти пречи? Но за съжаление никой няма да те отрази,най много да ти се изплюят в лицето.
  • 6 Всички турци ще гласуваме за Кемал

    4 2 Отговор
    Кълъчдароглу....не за диктатора и крадец ердоган
  • 7 Руски?!

    0 0 Отговор
    А не са ли укри,ха ха!