Last news in Fakti

14 Април, 2023 08:30 1 799 34

Предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан: Нашата молитва е молитва за мир

  • софия-
  • русия-
  • помирение-
  • мир-
  • светли празници-
  • великден-
  • предстоятелят на руската църква в софия-
  • архимандрит васиан-
  • руска църква в софия-

В навечерието на празника Пасха, това велико и славно събитие за всички православни християни, искам да пожелая на всички духовна радост и твърда вяра в Бога, каза Предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан

Предстоятелят на Руската църква в София архимандрит Васиан: Нашата молитва е молитва за мир - 1
Снимка: Руската църква в София
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Ваше Високопреподобие, ние сме в навечерието на главния православен празник – Пасха. Как правилно да се подготвим за него?


- Целият живот на православния християнин е основан върху вярата във възкресението на Господ Иисус Христос. Пасхата Христова е крайъгълният камък, основанието на нашата вяра. Вече две хиляди години от поколение на поколение се предава тази скъпоценна и спасителна вяра в Божията победа над дявола, злото и смъртта. Великата радост на пасхалните празници е в дарения ни от Христа Бога вечен живот в Царството Небесно. И никакви земни обстоятелства не могат да ни отнемат тази радост. Дори най-тежката скръб в този земен живот се побеждава от вярата във всесилната Божия любов. Ето защо православните християни с особено внимание се подготвят за празника Възкресение Христово. Покайните молитви по време на богослужение в храмовете в преддверието на Пасха и ограничаването на излишествата в храненето имат една цел: да помогнат на човека да се съсредоточи с ума и сърцето си върху главното – вярата в Бога, Който на кръста победи греха и дава на всекиго от нас сили да победим злото в нашия живот. Много важно е през тези последни предпразнични дни да намерим свободно време, за да отидем на църква и искрено да се помолим на Бога, да Го помолим за най-важното – в сърцата ни да живее любов и милосърдие към ближните, мир и съгласие между хората.

- С какво според Вас са по-специални тазгодишната Страстна седмица и настъпващата Пасха?

- Важно качество на вярващия човек е да съчувства и да помага на хората, които търпят неволи и страдания. Сърцето на вярващия човек не може да остане равнодушно към онези несправедливи и незаконни гонения, на които са подложени нашите православни братя в Украйна. Целият православен свят с тревога и безпокойство се моли за каноничната Църква в Украйна. Когато по време на богослужението на Страстната седмица ние чуваме евангелския разказ за лъжливите обвинения срещу Господ Иисус Христос и Неговите жестоки страдания, то неволно правим паралел с гонението срещу Православната Църква в Украйна, където гонителите отнемат храмовете, бият вярващите, заплашват живота на свещенослужителите и ги лишават от свобода. Лично за мен, а мисля, че и за мнозина православни, тези дни на Великия пост бяха свързани с особено силна молитва за православните вярващи в Украйна.

- В подворието на Руската Църква се появиха много бежанци от Украйна. Как са настроени те? Какви взаимоотношения изграждате с тях?

-В руския храм в София ние приемаме нови хора, нови енориаши, които стават част от нашата православна община. Те идват от Украйна, от онези места, където в момента не е безопасно да се живее. Стараем се да им оказваме духовна подкрепа и посилна помощ. Мнозина идват в храма с тревога и безпокойство за своя живот и за живота на своите роднини и близки, останали в Украйна. Мнозина се смущават от въпроса защо ги е сполетяло това нещастие и как да живеят сега в тези трудни жизнени обстоятелства. Но всички очакват с вяра от Бога и Църквата духовно утешение и душевен мир. Ние се разбираме с тях, молим се с общи молитви, говорим на един и същ разбираем за нас език. Хората, разбира се, могат да гледат различно на това, което се случва в момента, но ние се стараем тези трагични събития да не ни разделят. Мисията на Църквата е да спасява душите и да проповядва любов. Бих казал дори нещо повече – колкото и парадоксално да звучи, конфликтът в Украйна ни направи по-близки един на друг.

- Вече втора година продължават военните действия, страдат мирни граждани, гинат хора. Вие като свещенослужител какво мислите за всичко това?

- Войната е трагедия с огромни мащаби. Само че тя продължава не втора година, а вече десета година. Тя започна през 2014 г., когато мирното население на Донбас, хората, които живеят в Донецк, Луганск и другите градове и села на този многомилионен регион, изпитаха на гърба си всички ужаси на войната. Деца, жени и старци гинеха от снарядите, долитащи откъм украинската армия. Гласът на беззащитното мирно население на Донбас викаше към целия свят за помощ в течение на всички тези години. Страшно наследство на тази жестока агресия стана Алеята на ангелите в Донецк, където са погребани повече от сто деца. Невъзможно беше да се гледа безучастно на гибелта на гражданското население. Решението на руските власти да започнат военни действия, за да защитят мирното население, беше до голяма степен наложено от обстоятелствата. Към този момент бяха изчерпани всички възможности за мирно решаване на проблема и прекратяване на избиването на хората в източната част на Украйна.
За мен трагедията на Донбас и последвалата специална военна операция е лична болка и страдание. Енории, храмове, вярващи на Руската Църква има от двете страни на конфликта. Ние се молим и за хората, които живеят в момента на териториите, където се водят военни действия, и които повече от всички други се нуждаят от помощта ни. Отправяме всеки ден молитви към Бога, молейки Го да спре с всесилната Си десница всяка проява на злото, което отнема живота на невинни хора. Молим се не против някого, молим се за мир.

- Разкажете, ако обичате, за ситуацията, в която се оказа каноничната Украинска Православна Църква.

- С всеки изминат ден положението на Украинската Православна Църква става все по-трагично. Всеки ден получаваме тревожни новини за това, че разколниците заграбват насила храмове: катедралния храм в Хмелницка област, храма в Лвов. Украинските власти пъдят монасите от Киево-Печерската Лавра и им забраняват да извършват богослужения в храмовете на светата обител. Игуменът на Киево-Печерската Лавра митрополит Павел е арестуван и поставен под домашен арест. Съвсем наскоро дойде съобщение, че архиереят, управляващ Полтавска епархия – митрополит Теодосий в навечерието на празника Пасха също е бил поставен под домашен арест. В Киев градските власти забраниха на вярващите да присъстват на нощната пасхална литургия. В Украйна, която претендира да е свободна демократична държава, реално се върши крещящо нарушаване на правата на вярващите. Опитват се да сплашат православните християни в Украйна, за да ги накарат да не се съпротивляват срещу натиска на властите и да минат на страната на разколниците. Свидетели сме на това, че борбата с каноничната Църква в Украйна придобива ожесточен характер.


- И в края на нашия разговор какво бихте пожелали на нашите читатели?


- В навечерието на празника Пасха, това велико и славно събитие за всички православни християни, искам да пожелая на всички духовна радост и твърда вяра в Бога, Който побеждава злото и несправедливостта в нашия живот и вселява надежда в сърцата ни. Още веднъж искам да подчертая, че призивът на Църквата към помирение, нейната молитва за мир ще помогнат за преодоляването на всички трудности и изпитания.

Интервю на Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    28 20 Отговор
    Господ ще ви накаже за зверствата! Слава на Украйна!

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор
    Мирът е Святост
    Войните сеят разруха смрт печал
  • 4 гост

    23 12 Отговор
    РуZZките попове, на кой точно бог служа?

    Коментиран от #17

  • 5 Мдаа..

    10 23 Отговор
    Поповете се молят,жените се .... с комшулука,гаргите грачат,Зеленко шмърка-нищо ново под керемидите..
  • 6 Българин

    12 12 Отговор
    Руската църква трябва да се преименува в Украинска

    Коментиран от #8, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Говорит Москва

    14 8 Отговор
    Ще се молим, друго не ни остава
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абсурдистан

    14 7 Отговор
    Тоя какъв чин има в КГБ?
  • 12 Гундяев

    11 8 Отговор
    Тоя няма думата .
    Аз каквото кажа , или това което ми е наредено от моя КГБ Другар Пусин,
    Това ще става .
  • 13 С вяра в Него

    1 2 Отговор
    Прескочих залеза,
    Наметнал урагани...
    На златните поляни
    Срещнах "Старец",
    Прероден в Начало.
    Облечен в бяло -
    Сияеше красив, извечен.
    Идваше неотдалече -
    Не отблизо -
    Беше вътре в нас.
    И пак, и пак, и пак..
    Ни правеше щастливи.

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мир

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Просто човек":

    Всичко казано о направено, което поклажда огъня на войната е зло.!!!
    Молитвите на вярващите са за прекратяване войнните и за траен Мир. Действията на всички обикновенни хора трябва да са за Мир и само за мир.

    Коментиран от #34

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 имайте разум и Вяра

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Свещенниците не служат на държави и правителства, а на Църквата и Бога. Църквата е вярващия народ, заедно със свещенниците, начело с Господа Исуса Хруста.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 не се подлъгвай..

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Църквата не е Украинска, Руска или Българска, или. нечия друга. Църквата е организация на Бога, която кани всички хора към Спасение. Това е Едината, Света, Апостолска, Съборна Църква начело с Господа Исус Христос.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги Сава Раковски

    14 7 Отговор
    Възмутително е, че в навечерието на такъв светъл празник като Великден се дава думата на представителите на църквата, която открито подкрепя кървавата агресия на Цар-Плъх срещу Украйна. Тази църква няма място в лоното на православните църкви и трябва да бъде отлъчена.
  • 22 Нашата молитва е да си приберете

    11 5 Отговор
    офицерите с раса в Мацква.
  • 23 Българка

    10 5 Отговор
    Това нископрепопдобие защо не призоваваше преди 10 години, когато според него е започнала войната, Кремъл да не подстрекава въоръжени бунтове и не изпраща руски сепаратисти в Донбас? Освен това всеки ,който се чувства , че е руснак, а не украинец е най-нормално да се изсели в руския мир.
  • 24 Само питам

    8 5 Отговор
    Защо ни занимавате с руска пропаганда и с руски попове от КГБ? Руското православие е ПУТИНОСЛАВИЕ. При него Божиите заповеди "Не кради", "Не лъжи", "Не убивай" не важат! И всичко в него е насочено към едно - обожествяването на Путин.
  • 25 Яворов

    10 5 Отговор
    Православието и славянството са две овчи кожи, с които се намята хитрий руски вълк!
  • 26 Един

    6 5 Отговор
    Този е дявол от КГБ в расо.Да ли не се плаща за руска пропаганда.Но в тези светли дни да ни занимават с този е грях.
  • 27 АУУУУУ

    2 2 Отговор
    КОЛКО МИРОЛЮБИВО ИЗКАЗВАНЕ.....ЖАЛКО ЧЕ НЕ Е НЕУСПЕШНО 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • 28 Мнение

    2 3 Отговор
    Обладаните от демони като чуят "молитва за мир" и почват да подскачат.Според обладаните,който е за мир задължително е фен на Путин.Да ходят на екзорсизъм...има си им нещо.
    Това "Пасха" ми звучи еврейско и чуждо.Пишете си го Възкресение.

    Коментиран от #29

  • 29 Допълнение

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мнение":

    Само да допълня...Възкресение или Великден,но не и Пасха.Великден си е най-правилно.
  • 30 Ветеран от Протеста

    2 2 Отговор
    Олга Ахмедова,що не отидеш да живееш в Русия при твоите Кумири??Тук е България все още ....
  • 31 Макс

    2 2 Отговор
    Защо трябва да има руска църква в България ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хрушчов

    0 2 Отговор
    Мъй руские хотим мир,
    мъй очень хотим мир,
    мъй хотим весь мир...
  • 34 Попа плаче с крокодилски сълзи

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мир":

    А те мир не носят.Хихи