Last news in Fakti

26 Април, 2023 08:54 10 139

Евгения Стефанова, HR в "Нестле България", пред ФАКТИ: При нас няма затворени врати

  • евгения-
  • стефанова-
  • нестле-
  • работа-
  • служители-
  • компания-
  • живей активно

С инициативата „Нестле за Живей Активно!“ сме горди, че тя се е превърнала в истински символ на движение, забавление и грижа за нас самите, казва тя

Евгения Стефанова, HR в "Нестле България", пред ФАКТИ: При нас няма затворени врати - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво е да си част от семейството на „Нестле България“. Пред ФАКТИ говори Евгения Стефанова, Ръководител „Човешки ресурси“ в "Нестле България".


- Г-жо Стефанова, ако трябва да опишете „Нестле България“ с няколко думи, какви ще са те…
-
Семейство, чиято основна ценност е уважение. И екип, който постига добри резултати в позитивна работна атмосфера.

- Всяка голяма компания се нуждае от хора, за да се развива. Какви очаквания имате вие към хората, когато публикувате обяви за работа, и какво да очакват те от вас…
- Разбира се, когато публикуваме една обява, очакваме кандидатите да имат нужното образование и квалификация за обявената позиция.
За нас - в Нестле, е много по-важно хората да се припознаят в организационната култура на компанията и нашите ценности, да се почувстват на мястото си в екипа, за който кандидатстват. Също очакваме те да са отворени към промени, динамика и разнообразни активности в работното си ежедневие. За нас е ценно членовете на екипа ни бързо да усвояват нови знания и да умеят да реагират в нови за тях ситуации.

Нестле, от своя страна, дава на всеки служител необятно поле от възможности за развитие и изява. По тази причина в компанията можете да срещнете не един пример на служители, започнали като стажанти или оператори в производството, които днес са на ключови мениджърски позиции в компанията. Кандидатите могат да са сигурни, че още от първия ден винаги има кой да им помогне, да ги въведе, научи или да им покаже откъде човек сам може да придобие необходимите знания за компанията или новата му позиция. А Нестле е мястото, в което всеки може да изгради не само желаната кариера, но и да създаде ценни познанства и приятелства.

- Сблъскахме се с Ковид-19. Смятате ли, че пандемията промени мисленето на хората да обръщат повече внимание и да се грижат за физическото и психическото си здраве?
- Определено Ковид-19 ни научи да ценим здравето си, не само физическото, но и психическото такова. Това ни вдъхнови в Нестле да инициираме програма, в рамките на която даваме възможност служителите да осъществяват консултации със специалисти в сферата на психологията, психотерапията и психичното здраве. Можем да споделим, че има голям интерес към програмата и ние окуражаваме нейното използване, залагайки на усилена комуникация и отворени разяснителни сесии за нейното промотиране.

- Когато говорим за здраве, каква е политиката на компанията относно здравето на всеки служител…
- В Нестле съществува последователна стратегия как да инвестираме в здравето на нашите служители. А безопасността и здравето на всеки от нас винаги идва на първо място.

Ежегодно осъществяваме редица активности, свързани с повишаване на безопасността: обучения, комуникационни кампании и обследвания. Безспорно, най-популярен сред служителите е ежегодният „Ден на безопасността“, който миналата година протече под мотото „Безопасността е моя отговорност“. На него всички ние научихме много за това как да се справяме с различни ситуации на работа и в ежедневието ни: гасене на пожар, безопасно шофиране, работа на височина, оказване на първа помощ, ефективни физически упражнения и други.

Компанията също предоставя на служителите си ежегодни профилактични прегледи и се стреми да мотивира членовете на екипа да се възползват от това и да се грижат и да следят здравето си. Допълнителната медицинска застраховка, която предоставяме на служителите, има за цел да покрие основните ни нуждите от медицинска грижа, давайки ни гъвкавост и възможност за избор.

И накрая, но не по важност, Нестле насърчава физическата активност на служителите и грижата към психичното здраве. Стимулираме служителите си да се движат - както с множеството ни външни инициативи, промотиращи движението като „Нестле за Живей Активно!“, така и с вътрешни такива. Компанията има специална платформа Pleаz, в която са налични кратки обучителни видеа с упражнения за офис среда, йога, вглъбеност и други, заснети от професионални треньори. Периодично се организират и различни физически активности. Акцентираме също и върху правилния режим работа и почивка в рамките на работния ден като насърчавам служителите с различни „малки съвети“ за постигането му: 5-10 минути почивка между срещите, петък следобед без работни срещи, кратки упражнения за разтягане в рамките на деня и още много.


- Мотото на компания е „Добра храна, добър живот“. Как се случва това при вас…
- Правилното хранене има огромен отпечатък върху качеството ни на живот. По тази причина ние се стремим да информираме хората относно подходящите количества и съотношения на хранителни групи, от които организмът ни се нуждае. Затова сме създали универсалния наръчник за балансирано детско меню – „Порция Баланс“ като част от програмата „Нестле за по-здрави деца“. В него по интересен и лесен за разбиране начин се показва какво трябва да съдържа всяко едно ястие за деца между 3-12 г. и по този начин помагаме на родителите да изградят здравословни навици и у най-малките. Тази година дори разширихме обхвата на „Порция Баланс“ като създадохме „Подкаст: Порция Баланс“, фокусиран върху развиването на балансирани хранителни навици в деца и родители с нарушено зрение. Аудио форматът е в две части под формата на весела кулинарна приказка, водена от Ути Бъчваров и Йоанна Темелкова, където те споделят полезни съвети и рецепти под формата на приказка, която може да забавлява както деца, така и родители.

- Как в една компания се създава климат, в който всеки служител да се чувства на мястото си?
- Стремим се с откритост и вслушване в хората всеки от нас да се чувства като у дома си. Периодично провеждаме проучвания за ангажираността на служителите с подкрепата на външен доставчик и целта ни е до максимална степен да отговорим на очакванията на служителите или да дадем адекватна обратна връзка за това.
Но за мен нещата не опират само до проучванията, които правим, и до периодичните срещи с всички служители. Изключително важни са „малките неща“ – да реагираме на предложенията на служителите, на техните тревоги, да отговаряме своевременно на въпросите им.
При нас няма затворени врати – в буквалния и преносния смисъл. Работим в открито работно пространство и вратата на Изпълнителния директор е винаги отворена, а това носи усещане за сътрудничество и помага на всеки член на екипа да се чувства чут, видян и оценен.

- Ковид-19 разгърна в много големи мащаби работата от вкъщи. При вас как се случиха нещата?
- Пандемията ни завари в етап, в който ние - като компания, преразглеждахме нашите вътрешни правила за гъвкав модел на работа. Разбира се, като всички компании, установихме, че за голяма част от административните позиции резултатите могат да бъдат доставени и когато работим от разстояние. Това впоследствие ни накара да преосмислим и съотношението работа от офиса и работа от разстояние, залегнало в нашата политика.
Нестле залага на баланса не само в храненето, но и в модела ни на работа. Имаме възможност да работим от разстояние, когато имаме нужда да се концентрираме върху определен проект или задача, или поради специфични лични причини. Запазваме също и работата от офиса, при която не само изпълнението на някои задачи е по-бързо и ефективно, но и е изключително важна за социализацията на екипите, приобщаването и организационната култура на компанията.

- „Нестле България“ вече близо 20 години развива инициативата „Живей Активно“. Живеят ли активно българите… Какво мислите?
- Тази година националната инициатива „Нестле за Живей Активно!“ стана на 18 г. През това време ние сме достигнали до стотици хиляди българи, които са посещавали изданията на инициативата на различни локации в страната и са се включвали в разнообразните активности. Затова можем да кажем, че интерес към активния начин на живот със сигурност има, но заради забързаното ежедневие и голямата натовареност от работа, образование, семейство, приятели понякога е трудно да сме постоянни в желанието си да спортуваме редовно.

Затова и всяка година се опитваме да създаваме нови и нови активности и все по-интересни програми, които да провокират хората да излязат със своите близки и да прекарат един ден изпълнен с добро настроение и подходяща доза движение. С всяко издание се радваме на все повече феновете на активния начин на живот и сме горди, че вече пълнолетната инициатива се е превърнала в истински символ на движение, забавление и грижа за нас самите.



Свързани новини