Last news in Fakti

5 Май, 2023 13:35 2 919 16

Какво е влиянието на Втората поправка в САЩ, когато говорим за оръжие? Искрен Иванов пред ФАКТИ

  • искрен-
  • иванов-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • президент-
  • втората поправка-
  • тръмп

Джо Байдън се кандидатира за втори мандат, но какво свърши в първия…

Какво е влиянието на Втората поправка в САЩ, когато говорим за оръжие? Искрен Иванов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рейтингът на одобрение на настоящия президент на САЩ Джо Байдън е паднал до най-ниското ниво от встъпването му в длъжност в Белия дом. Това показва ново проучване на Gallup, публикувано на официалната интернет страница на компанията и цитирано от американския вестник New York Post. Анкетата е проведена между 3 и 25 април. Тя е завършена в деня, в който Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Какво да очакваме… Пред ФАКТИ говори Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти и преподавател в Софийския университет.


- Г-н Иванов, Джо Байдън се кандидатира за втори президентски мандат в САЩ. Мотото на кампанията му е "Да си довършим работата"… Какво обеща и какво изпълни през този мандат той?
- Джо Байдън влезе в Овалния кабинет с обещание за промяна, която да доведе до помирение в американското общество, което беше сериозно поляризирано след управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп. Обещанията на Байдън могат да бъдат проследени по две оси. Първата е вътрешнополитическата, която най-общо се свежда до следното:
- отваряне на нови работни места и борба с безработицата, която ежегодно става причина милиони американци да загубят кредитите и домовете си;
- достъпно здравеопазване, така че здравните грижи да не бъдат привилегия, а право на всички американски граждани;
- институционална реформа, която да отстрани порочните корупционни практики в американския политически процес.
Втората е външнополитическата, която обхваща:
- препотвърждаване на съюзническите договорености с държавите – съюзници на САЩ;
- придържане към принципа на „споделеното бреме“ във военните съюзи, където Америка участва – колективната отбрана в НАТО да бъде не монопол на САЩ, а колективна финансова отговорност на всички страни-членки;
- изграждане на качествено нова Стратегия за национална сигурност на САЩ, която да покаже кои държави Америка вижда като съюзни, кои – като съперници, и по какъв начин Вашингтон възнамерява да запази лидерската си роля в глобалната политика.
В по-голямата си част тези обещания бяха изпълнени, като акцентът падна върху външнополитическата ос, по разбираеми причини – войната в Украйна. Същевременно обаче администрацията Байдън не успя да се справи с две много важни предизвикателства, които и до днес разделят американското общество – липсата на достъпно здравеопазване и огромната ножица между група много богати милиардери и американците, които смятат, че живеят като средна класа, но всъщност далеч не могат да си позволят привилегиите, с които разполага да кажем средната класа в Европа. Ако трябва да обобщим – работа за довършване има, основно на вътрешнополитическия фронт.

- Как кореспондира това „Да си довършим работата“ с „Да направим Америка отново велика“ на Доналд Тръмп…
- На мен този девиз по-скоро ми напомня на един друг девиз от българската политическа действителност, но ще се въздържа от коментар, тъй като случайни съвпадения няма. Ако трябва да сравним маниера на Байдън с този на Тръмп, двете нямат нищо общо. „Да си довършим работата“ призовава към реални, отговорни действия във всички възможни посоки.

„Да направим Америка отново велика“ има силен популистки заряд, който - макар и да е продиктуван от силно патриотични чувства, е лишен от политическо съдържание.

В предизборния си клип Байдън много подробно изброява каква работа има още да се върши и какво още може да направи неговата администрация за Америка, завършвайки с думите - „… сега не е време да се отказваме“. Това е директно хвърляне на ръкавицата към Републиканците и „Да направим Америка отново велика“.

- Байдън е действащ президент, а Тръмп е подсъдим. Каква развръзка да очакваме...
- По отношение на аферата "Тръмп", аз ще повторя своята теза, че тук не става въпрос просто за един съдебен процес. Това е сблъсък между либералното и консервативното крило в САЩ. Факт е, че Тръмп допусна много стратегически грешки по време на мандата си, но не можем да си затворим очите за това, че демократите в САЩ имат интерес той да се откаже от предизборната надпревара и да бъде стигматизиран като престъпник. Ето, преди дни научихме, че сега се появила още една дама – Джийн Каръл, която съди Тръмп за изнасилване. Защо тези обвинения не бяха повдигнати, когато Тръмп беше президент? Или поне защо не бяха оповестени, нали имаше процедура по импийчмънт и то на два пъти? Трудно е да се каже каква връзка може да очакваме при Тръмп, но ще е необективно да не отбележим, че в част от обвиненията личи почеркът на либералите. Казано с други думи, ако говорим за развита демокрация, демократично е на Тръмп да не се създават пречки да участва в изборите и – ако спечели номинацията и подкрепата на републиканците още веднъж, по-добрият от двамата да победи.

Номинацията на Байдън не ме изненадва, но е много грозно, че има хора в Европа и Америка, които робуват на предразсъдъци като възраст.

Спомняте си, че така беше и като започна войната в Украйна – Америка била слаба, Байдън бил болен, администрацията му била неадекватна и някой друг дърпал конците. Фактите обаче сочат обратното. В крайна сметка, Франклин Рузвелт е бил на инвалидна количка, когато извежда САЩ като победител от Втората световна война.

- Най-голямата критика към Байдън бе свързана с изтеглянето на войските от Афганистан. Как гледаме днес на този ход от дистанцията на времето…
- Тази война трябваше да свърши. Продължителното разполагане на американски войски в Афганистан след 11 септември беше огромна стратегическа грешка по две причини. Първо, политическата култура, която вирее по тези географски ширини, няма нищо общо с либералната демокрация и никога не би възприела либералните ценности.

Как ще говориш на талибаните за права на жените, ЛГБТ движения, партийни системи?

И за нещастие, след падането на режима в Афганистан, хората припознаха като негова алтернатива не демокрацията, а радикалният ислям – каквото се случи и след т.нар. Арабска пролет в Близкия Изток. Второ, в Афганистан Америка осъзна границите на своята геополитическа мощ. Тя можеше да сваля неприятелски режими и беше готова да воюва с всяка държава, която я заплашваше, но не можеше да поддържа построените наново демократични режими, ако нямаше подкрепата на хората в тези държави. Ирак е друг пример в това отношение. Решението на Байдън беше рационално, защото сега на Америка трябват свежи сили в Пасифика.

- Доналд Тръмп предпочиташе да води по-пасивна политика към съюзниците в НАТО, а Байдън върна САЩ към традиционното ѝ външнополитическо поведение. Виждаме подкрепата за Украйна, а САЩ са предоставили на Киев помощи зад над 70 милиарда евро. Какво промени войната в Украйна…
- Може би е добре да се запитаме какво ли не промени. Но конкретно на вашия въпрос – с действията си Байдън показа, че съюзниците на Америка все още могат да разчитат на нея. Ще припомня едно интервю на самия Байдън, което излезе по CNN, малко след като американското разузнаване оповести плановете на Русия да нападне Украйна. Тогава почти никой не вярваше, че това ще се случи. Един журналист попита президента: "Ще изпратите ли войници на помощ на Украйна?"
Байдън отговори: „Не, нито един американски войник няма да стъпи в Украйна. Но ако Русия нападне НАТО, ние ще отговорим, защото имаме „свят дълг“ към нашите съюзници.“

В последно време обаче се наблюдава разлом между политиците и военните в САЩ.

Политиците сякаш са по-склонни да продължат с помощите за Украйна, вярвайки, че така ще изтощят Русия и ще я принудят да преговаря. Военните обаче рационално отчитат, че това може да доведе до ядрена война. Дано не се налага да тестваме тези хипотези.

- Голям проблем на САЩ като страна, на всеки президент, са масовите убийства. Много се говори за затягане на законите за притежание на оръжие, но…
- Това няма да се случи в САЩ. Втората поправка в Конституцията постановява, че всеки гражданин има право да носи свободно оръжие. Така е възникнала американската армия. Когато британците са избивали американци по улиците, бащите – основатели на САЩ, са прокарали тази поправка, защото Америка не е имала армия, а е имала нужда от въоръжени граждани, които да се бият с колонизаторите. Казано по просто, Американската революция е станала възможна благодарение на Втората поправка. Някой би казал, че тези времена са отминали, но за американците тази поправка има свещен смисъл, подобно на федерализма като конституционен принцип. За нея се правят филми, постановки и т.н. Колкото и странна да изглежда тази свобода на европейците, едва ли ще се намери президент, който да оспори Втората поправка, защото това ще доведе до масово недоволство от страна на военното лоби в САЩ.

- Стигна се до компромис между републиканци и демократи и вече се предвижда по-сериозен контрол върху купувачите на оръжия под 21-годишна възраст. Това достатъчно ли е…
- Да, това е напълно достатъчно. Прогнозата ми е, че тези мерки ще продължат и вероятно Конгресът на САЩ ще прокара Актове или както още ги наричаме в Европа – Закони, които да регламентират как и под каква форма може да се продава оръжие. Това обаче няма да засегне Втората поправка. Що се отнася до лицензите – те са изрично правомощие по Конституция само и единствено на щатското законодателство. От отделните щати зависи как ще се издават лицензи.

- Въпросът с миграцията обаче продължава да не е решен. Границата с Мексико продължава да е гореща тема? Броят на хората, които пристигат на границата всеки ден, остава непроменен - 8000 души към декември 2022 година...
- Америка е 99% имигрантска държава. Ако правителството реши да прокара рестриктивни мерки, подобно на забраната за влизането на мюсюлмани от администрацията Тръмп, това сериозно ще навреди на американската икономика. В духа на американската демокрация е тези хора, които имат легално право да имигрират, да бъдат допуснати на американска територия и интегрирани в обществото, трудовия пазар и т.н. По отношение на нелегалните мигранти мерките са ясни – те не трябва да бъдат допускани в САЩ, но това няма да стане със строене на стени, а с граничен контрол. Когато бях гост-изследовател в Университета в Остин, имах възможността да посетя мексиканската граница в Ел Пасо и гледката наистина е потресаваща – от една страна са американските къщи и семейства, а от другата мексиканците, които живеят в пълна бедност и мизерия. Обяснимо е желанието на тези хора да живеят по-добър живот. Но ако те искат да станат част от американската нация трябва, да се интегрират в т.нар. melting pot – да приемат американската култура и ценности. Тогава и само тогава те могат да бъдат част от Американската мечта.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    12 4 Отговор
    От Козяк налазиха с опорните точки спуснати от Вашингтонския обком.

    Z
  • 2 Шамара

    14 2 Отговор
    Калинчо остави какво е станало в САЩ! Кажи какво става в Българската джунжла! Тук трябва да се разреши свободното закупуване и носене на оръжие, както и употребата му в условия на неизбежна самоотбрана! Тука цари саморазправата ,и ясно личи бездействието на държавата! Ако се сравним с САЩ ние сме в средновековието!

    Коментиран от #15

  • 3 без да чета пасквила

    12 3 Отговор
    тоя ми е ясен - джендърска идеология и пълно обезоръжаване на робите
  • 4 ККК

    8 1 Отговор
    Калинеее я кажи дали докторите там са като нашите кожодери и те гледат в ръцете дали болниците им приличат на нашите развалини , и др . ,и тр. ! Гледай в твойто канче, че ударихме дъното пак!
  • 5 ха ха

    10 2 Отговор
    Някое НПО на Сорос е финансирало това интервю. Пропагандата струи отсекъде или живеем в разични светове...
  • 6 Некой си

    15 4 Отговор
    Два ключови момента:
    1. Средната класа в Европа е много по-облагодетелствана от средната класа в САЩ. Това е основната причина САЩ вече 15 години да унищожава мира в Европа - терористични актове, вълни от имигранти, ограничаване на достъп до ресурси за немската и френската икономики. Това е единственият начин САЩ да продължават да привличат висококвалифицирани кадри, които иначе биха избрали Европа.
    2. Предразсъдъци като възраст. Сми да позволят и на 16-годишните да се кандидатират за президент! И да отменят пенсионирането! След като байдън може да работи НАЙ-ОТГОВОРНАТА работа на света, болен от деменция, на 98 години и с памперс, защо изобщо да пенсионират пилоти, лекари, полицаи и военнослужещи?
  • 7 Българин

    5 2 Отговор
    И едно време така ни информираха за бесмислиците на братският съветски съюз. Същите глупости също толкова ми дтемеше за тях
  • 8 Пучо Капучо

    8 2 Отговор
    Прочетох интервюто.
    България няма нужда от таквиз "обективни" политолози, които са със силните на деня.
    Това момче ще го запомня единствено заради позирането на снимката.
  • 9 ИВАН

    2 2 Отговор
    Абе стига сте ни занимавали с тия американци дето опротивяха на целия свят вече с тяхната наглост и лицемерие - то слънцето се върти около тях и цялата вселена даже
  • 10 Уса

    6 1 Отговор
    В момента Байдн няма рейтинг.Останали са едни кресливи поливо неопределени и войнолюбците смучещи от кръвта на средния американец.Поздрави от сащ

    Коментиран от #11

  • 11 Красимир Петров

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Уса":

    Подкрепям!Байдън е пътник,но медийте работят в негов интерес.Като цяло положението в САЩ е притеснително.

    Коментиран от #12

  • 12 Уса

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Красимир Петров":

    Както и преди 10 години първо ще спрат тировете,защото няма товари и цени.После тръгва по веригата и удря по джоба на всеки.Преди имотен балон,но сега е много по-страшно и е пълно затишие медиите мълчат,но процесите по цунамито криза работят и никой не ги спира.Това е някаква лудост еуфория,че ще победят в нещо дълго очаквано ,което отново не е тяхно и нямат силите за това
  • 13 Уса

    2 0 Отговор
    След всяка криза пускат печатницата,но този път в американската криза са замесени Русия и Китай със сериозни оръжия а не Ирак,Либия или Афганистан
  • 14 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Искрене, каквото и да му говориш на Ганчопитекус Моронус Булгарикус то си знае иска Тръмп! Инак съм съгласен с почти всичко с изключение че забраната на продажба на оръжия до 21 годишна възраст е възможно изобщо и дали ще реши някакъв проблем. В крайна сметка много масови убийства се случват от тийнейджъри който използват оръжия на роднини , законни . Но ще се случи друго щатите ще се разделят . В сините щати (като Калифорния и Ню Йорк ) ще забранят автоматичните оръжия ( дори и тук ще стане с битки) , ще разрешат в щатските конституции абортите и ще улеснят жените от съседните червени щати да ги правят , ще отпусната напълно края на джендъризма , 4 дневна седмица , универсално здравеопазване . Докато в червените щати оръжията ще минат на режим без разрешителни и без минимална възраст, забрана на аборти, забрана на джендъризма , Бог в училище , вдигане на пенсионна възраст на 75 години и забрана на социалните медии в някакъв етап.... И тогава като се огледат американците че между червени и сини щати няма нищо общо се почва гражданската война оръжията ще са си удобно още тук.

    Коментиран от #16

  • 15 Емо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Шамара":

    Ами то е ясна причината, поради която няма да се разреши свободната продажба на оръжие в българия и тя е именно защото чакаш някой да ти разреши. Купувай си оръжие и излизай на улицата. Или ще имаме въоръжени граждани, които решават какви ще бъдат законите, или ще имаме олигархична клика на власт, която ще иска само тя да има монопол върху оръжието и насилието със силна армия и полиция. Тука е антагонизма - въоръжени граждани срещу въоръжени държавни формирования. Държавата винаги ще иска да има монопол върху насилието над гражданите, т.е. затова иска те да са невъоръжени и беззащитни.
  • 16 Йо Несбьо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "бай Даньо":

    Как само го описа! Би трябвало да знаеш, че автоматични оръжия не се продават свободно никъде в САЩ. Максимумът е полуавтоматични от типа на М/Ар-15, т.е. полуавтоматичната версия на М-16. На тези пушкала им се изпилява една стоманена плочица вътре и си стават съвсем автоматични, но това е отделен въпрос и разбира се, криминална проява!

    Щатите бяха разделени още преди Тръмп. Някои са традиционни поддръжници на демократите, други са републикански. Оръжието някъде се продава само срещу лична карта/шофьорска книжка от щата, другаде се издава лиценз. Много е важно и какво ще правиш с оръжието - може да нямаш право да го носиш, но да имаш право да го държиш в колата.

    Надявам се Тръмп да спечели! Байдън е един нагъл крадец и измамник, както и синът му Хънтър!