Last news in Fakti

14 Май, 2023 12:12 2 946 39

Войната е кал, мизерия и дизентерия

  • война-
  • украйна-
  • русия

Последното нещо, от което се нуждаем днес в България е участие във война, каквато и да е тя

Войната е кал, мизерия и дизентерия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понеже момчетата и младите мъже смятат войната за нещо героично, а и в генетиката на всеки мъж е заложено желанието за изява, за извършване на подвиг. Обикновено като нещо героично ни се представя войната и в книги, филми и различни девизи. Та, на тези, които не са натрупали още достатъчно жизнен опит и живеят с подобни представи, искам да кажа моя опит като историк, като писател, съответно читател, и като човек служил навремето в редиците на Българската армия.

Във войната няма нищо героично. Войната е кал, мизерия и дизентерия. Под дизентерия тук включвам всички бактериални и вирусни инфекции, паразити и т.н. В най-добрия случай войната служи като мобилизация, т.е. активно ангажиране, на активната мъжка половина на човечеството, но тази мобилизация, т.е. впрягане на мъжките сили за определени дела, може да се постигне и по други начини и за по-добри цели, от тези свързани с война.

Тук няма да дам и цитат от книги като „На западния фронт нищо ново“ на Ерих Мария Ремарк или „Параграф 22“ на Джоузеф Хелър или други популярни книги с антивоенна тематика. Ще дам цитат от една жена, от Маргарет Мичъл и книгата „Отнесени от вихъра“, най-четената американска книга след Библията. Става въпрос за времето преди началото на Гражданската война в САЩ (1861 - 1865) и ентусиазмът, който владее в Южните щати - Конфедерацията. В една от сцените ветеран от по-стари войни, казва на завладените от ентусиазъм младежи: “ Никой от вас не знае що е война. Мислите си, че тя е да яздиш добър кон, а сетне хубави девойки да ти хвърлят цветя, когато се прибираш в къщи като герой. Ама не е тъй. Не сте познали! Войната значи да гладуваш и да те хваща шарка и пневмония, дето си спал в калта. Ако пък не е шарка и пневмония, ще те удари в червата. Тъй я! Да не ви разправям какво прави войната с червата на човека - хваща го дизентерия и какво ли не още...”

Сега виждаме по видеоклипове, заснети от войниците или в официални кадри, какво представлява войната в Украйна, дългите и влажни траншеи и наистина непроходимата украинска кал, в която дори и верижните машини затъват и не могат да излязат. Болести по войниците, стотици хиляди избити и стотици хиляди ранени, които в много случаи остават на гърба на обществото и държавата... Войната не е геройство, войната е едно тежко изпитание. Последното нещо, от което се нуждаем днес в България е участие във война, каквато и да е тя. Няма нищо героично в това да умреш, срещу външен враг, или дори да умреш в името на родината. Истинското геройство е не да се мре. Истинското геройството е да се живее.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се чете

    13 13 Отговор
    Давайте следващата!

    Коментиран от #25

  • 2 Последния Софиянец

    27 18 Отговор
    На 21 ви от 14 часа НДК е Похода за мир и неутралитет.Не чакайте да ви мобилизират.Елате на улицата докато има време.

    Коментиран от #21, #26, #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Делю Хайдутин

    15 7 Отговор
    Даваха украинци в окопите до коляно във вода.Като затънат в калта им трябва помощ от другарите да излязат.
  • 5 НУРС

    23 5 Отговор
    И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война!
    Все пак автора на статията е учен и му е простен наивитета в откриването на очевидни истини.
    Но всеки учен е гарантирано добър човек и му е невъзможно да разбере изродената психика на повредените хора.
    Оттам идва и наивитетът!

    Коментиран от #30

  • 6 обективен

    11 6 Отговор
    Значи войната в държавата ни е от преди 33 години !! А лидерите на територията са виновниците !!!
  • 7 Адмирации

    23 4 Отговор
    За написаното. Тук рядко излиза качествен материал но този изпъква на фона на всички глупости защото ереален и отразявя една малка част от истината. В горенаписаното няма пропаганда. Всеки от младите чалгари който може да мисли,малко са, ще прозре истината и реалността.84
  • 8 да питам

    13 8 Отговор
    Колко па да е героично ?! Само нашите ошанки от землянките искат да са "герои" .. и ни обещават Ядра ..
  • 9 ъндрей киртаков

    10 9 Отговор
    войната е раzложени орки
  • 10 Ох, ох, ох живи да ги оплачеш американци

    14 7 Отговор
    В колко много войни са участвали и колко невинни жертви са дали за да спасят човечеството 😪
    Само един ФАКТ:
    В цялата си кратка 250 годишна история, само 4 години ФАЩистите не са водили войни и ВСИЧКИ са на ЧУЖДА територия.
  • 11 червен смях

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Абе, колко пъти ще пишеш едно и също.?Време е да спрат да ви плащат.Комични сте вече.!
  • 12 Берия

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    ти не изгнили вече?ако искаш да те повторя
  • 13 Айде

    8 10 Отговор
    Авторе, а нещо за путиновата агресия да кажеш!? Или, само така, по принцип!?
  • 14 Исторически парк

    10 12 Отговор
    Свободата трябва да се извоюва. Ако трябва да се бием,ще се бием никой народ уважаващ себе си не трябва да се страхува от един окупатор колкото и силен да изглежда . Не е нужно да плашите българските мъже с война, всеки българин трябва да е готов да защити семейството си, Родината си от на.влеци окупатори, както постъпват украинските мъже

    Коментиран от #37

  • 15 тгцесдв

    17 6 Отговор
    Само които не е ял боб чорба в казармата той не знае какво е. И на тези укра бандера фашисти им говориха за мир цели 8 годин. Русия ги изчакваше, уговаряше призоваваше за мир, но не. Зад океана искаха кръв. Направиха цветна революция, вкараха във власта откровенни фашисти и ги насъскаха срещу родните им братя руснаци. Войната е ужас и то голям и е добре укра бандера фашистите да спрат да слушат т.н. Запад. Само разума и желанието за мир може да спре ужасите. Добре е да си припомнят и думите на спасителя, Господ Иисус Христос, блажени миролюбците. Христос Воскресе.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Миролюб Войнолюбов

    8 0 Отговор
    Тази война я започнаха политиците, след като умишлено изгориха всички мостове за дипломатическо решение. А такива имаше предостатъчно! Сега пак политиците нагнетяват ескалация на фронта, а пушечното месо от двете страни се увеличава. Само че като гасиш пожар с бензин, накрая ще пламне и твоята къща. Излезе ли веднъж войната извън територията на Украйна за нула време всички ще сме замесени. И най-нелепото е, че ние сме абсолютно неподготвени за война. Нямаме авиация, ракетни войски, ПВО, дронове, РЕБ, артилерия, флот, подводници, танкове. Имаме малко аскер, дето при този начин на война дори няма да разбере от коя страна ще го отстрелят. Ще ни прегазят за нула време.
  • 17 ухрфес

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "тгцесдв":

    Поправка, блаженни са миротворците, а не както съм го записал миролюбците, за което се извинявам, направих справка с блаженствата дадени ни от самия Господ Иисус Христос, още преди близо 2000 години.
  • 18 Последния Софиянец

    7 10 Отговор

    До коментар #15 от "тгцесдв":

    Украинците ако ще и талиб.анци да станат,те са си в страната си,а какво търсят руснаците в чужда страна,да си правят каквото си искат в русия

    Коментиран от #31

  • 19 От ...до

    12 0 Отговор
    Войната е ловене на риба в мътна вода, от големи печалби до мародерство. 80% от разкошните къщи на жълтите павета да построени с пари откраднати от военни поръки. А дребните мародери изваждат и събират златните пломби на убитите си другари.
  • 20 Роза

    12 0 Отговор
    Някога в старогръцката митология са изобразявали бога на войната -Арес-с изваден меч,а от двете му страни неговите синове-Деймос и Фобос-Страх и Ужас.Нищо не се е променило оттогава!Войната и днес носи страх и ужас,мизерия и смърт.Но на политиците е изгодно да я представят като героизъм и достойно дело!Едно и също е човечеството от хилядолетия,каквото и да говорим!Статията е умна и реална.Поздравления за нея!
  • 21 Лондон

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    На 21 иди да правиш масаж на Мутрафонова , така ще си по-полезен , отколкото да се занимаваш с нелегални позиви!!!?
  • 22 Коментар

    11 2 Отговор
    Ако ни вкарате в чужда война заради някакви укри,които не са си спазвали Минските споразумения и са си пращали съседите на "х" вместо да преговарят да знаете,че дяволите ще ви вземат и ще горите в ада!!!
  • 23 асдасддса

    3 1 Отговор
    А защо не мобилизират и жени?
    Нали сме с равни права??? И ако кажеш "тази професия не е за жени" например..... може да си навлечеш доста неприятности.
    Та, защо войната да не е подходяща за жени? И защо не мобилизират жени? Те също могат да бъдат полезни на фронта.
  • 24 България мир

    7 0 Отговор
    Браво българино думите са ти като меч а словосъчетанието е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬 БЪЛГАРИЯ Е СВОБОДНА ИСКА МИР ЗА ВСИЧКИ
  • 25 Е как да го четеш

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не се чете":

    Не глеш го,че е мръднал в главата.
  • 26 Не на войната и СВО

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Начи двтата атрибута вървят в едно цяло.С други думи,кат идем на похода би било редно да викаме спри войната и спри Специалната Военна Операция.Нъл тъй!Иначе що да ходим само да отбиваме номера.
  • 27 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    отваряме книжката за добрия войник Швейк и там пише че войната има мирис на кръв и лана
  • 28 Взимам

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    един калашник и в парламента наред. По-добре в затвора отколкото мобилизиран на фронта.
  • 29 Нона

    3 0 Отговор
    Адмирации за коментара!Едва ли може да се каже по-кратко и по-точно, какво е война!

    Коментиран от #33

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "НУРС":

    Войната не е за всеки мъж...Това са го знаели дори древните хора...Напоследък много от мъжете се изпедепсаха и се паникьосват от всяка трудност.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска реванш и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
    Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #32

  • 32 Мишел

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Съгласен..само искам да добавя, че точно рУСИЯ, ПАРДОН- ссср, възстанови Вермахта, който по-късно иразказа играта. По сиклата на Рапалския договор, немски танкисти се учеха да управляват танкове на полигоните под Казан, немските пилоти се обучаваха в авиошколите и клубовете в Липецк ( в това число и самия Херман Гьоринг, който дори е въртял любов с най-хубавата рускиня в града и за малко дори да се ожени за нея)..немските химици са обучавани да боравятс БОВ на полигона край Сратов а подводничарите са на Кригсмарине са се учили в морските училища на Питер. Не е нужно да казвам дори как и по какъв тертип е образувано Гестапо..а кон цлагерите са си направо заимствани от ГУЛАГ...абе с две думи..рашизмът и нацизмът са двете страни на една и съща монета...и това са абсолютно доказани ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ. Защо, мислиш, руснака не отваря архивите толкова дълго след края на ВОВ...Обикновенно срокът е 50, максимум 70 години ..ами просто е ..зещото ще лъсне истината какви са ги вършели комисарите заедно с ония, дето по-късно им разказаха играта...

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мишел

    2 3 Отговор
    Няма по пропаднали и гладни от ватниците и копейките съдрани!
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мишел":

    Властта в Германия се държи от " Национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА германска работническа партия" (NSDAP) така, че всичко е в реда на нещата
  • 37 Вирус

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Исторически парк":

    Че нас кой ни заплашва че трябва да се бием за отанците
  • 38 Вирус

    1 0 Отговор
    На войнолюбците не им пука за украинци и руснаци важното е да сложат ръка на природните богатства ако могат ама пак ще се опарят
  • 39 Калмук

    1 0 Отговор
    "... Няма нищо героично в това да умреш, срещу външен враг, или дори да умреш в името на родината." ?!?!?!?!?!??! ... Г-н Киряков, не съм воювал, но за разлика от Вас съм изкарал 2 години в Грудово, без домашен отпуск, с редовни полкови, дивизионни и армейски учения ... Два зимни лагера по 2 седмици край Ново Село, на палатки алпийки (да не влизам в подробности за останалите "удобства") ... През зимата цял ден чистене на сняг по плаца, чепиците прогизнали от вода ... Знам много добре какво е мизерия и кал - изпитал съм го на гърба си !!! Но и през ум не ми е минавало, че е глупаво и срамно да умреш в името на Родината !!!