Last news in Fakti

13 Май, 2023 19:05 1 964 26

Мевлют Чавушоглу: Твърденията за руска намеса в изборите са лъжа

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • мевлют чавушоглу-
  • русия-
  • партия на справедливостта и развитието

Тази седмица Кемал Кълъчдароглу публикува в Туитър съобщение, в което призова Москва да не се намесва в предстоящите на 14 май президентски и парламентарни избори в страната

Мевлют Чавушоглу: Твърденията за руска намеса в изборите са лъжа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу днес окачестви твърденията на опозицията, че Русия се намесва в президентските избори в страната като неверни и несправедливи, предава турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Турция се нуждае от стабилност повече от всякога. Турските избори винаги са били прозрачни. От гледна точка на имиджа на страната е полезно изборите да се провеждат по демократичен и прозрачен начин. Това, което кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу каза за намесата на Русия, е несправедливо спрямо тази страна. Неверни са твърденията за каквато и да е намеса, подчерта Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн-Тюрк.

По отношение на твърденията на Кълъчдароглу Чавушоглу заяви снощи, че са необходими доказателства, които той не вижда от страна на опозицията.

"Ако вие разполагате с тези доказателства, ние ще предупредим Русия. Но ако тези доказателства са дошли при вас отвън, от друга държава, за да оформят дневния ви ред, да създадат впечатление за намеса, не можете да правите това. Така не се прави политика", каза турският външен министър.

Тази седмица Кълъчдароглу публикува в Туитър съобщение, в което призова Москва да не се намесва в предстоящите на 14 май президентски и парламентарни избори в страната. Той заяви, че Русия стои зад някои "монтажи, конспирации и записи".

Турският външен министър каза още снощи, че Европейският съюз, САЩ и НАТО няма да покрият загубите на Турция от отказа на руски туристи да посещават страната заради поведението на опозицията и нейните обещания за налагане на санкции срещу Русия.

Кемал Кълъчдароглу обещава да се присъедини към западните санкции. И какво ще докаже по този начин? Каква е ползата за нас? , запита Чавушоглу.

Той изтъкна, че ЕС, САЩ и НАТО няма да покрият загубите на Турция заради отказа на руски туристи да посещават страната.

И всичко това е заради изявленията на Кълъчдароглу. Кой ще покрие загубите ни в туризма? Забравете за ЕС, забравете за Америка и още повече за НАТО, каза той, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

По думите на турския външен министър Турция е тясно свързана с Русия във всички сфери. "Дори въпреки конфликта в Украйна и използването на наши безпилотни летателни апарати от украинската страна, ние все още успяваме да поддържаме близки отношения с Москва. Това е дипломация. И ако видим някакви грешки, открито казваме на страните за това", заяви още Чавушоглу.

Той припомни, че Турция купува 45 процента от природния си газ от Русия. И ако бъдат наложени санкции, "няма къде да се намери алтернатива на тези обеми". Десет процента могат да бъдат компенсирани, но не и 45 процента, добави той.

Междувременно от турското министерство на туризма също изразиха опасенията си от намаляване на броя на туристите от Русия в случай на победа на опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    19 10 Отговор
    Нали Путин качил Тръмп на власт през 2016-та? Айде САЩ да се самовзривява, за дете са русофили!
  • 2 Правоверен

    29 11 Отговор
    Ердоган печели и знамето на дъгата никога няма да се вее над Турция. Прайда от шаш ще страда.
  • 3 РУСКА МЕЧКА🐻

    29 10 Отговор
    ХАМЕРИКАНЦИТЕ СА В ИСТЕРИЯ ОТ ПОРЕДНИЯ ПРОВАЛ С ПРОПАГАНДАТА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Турчин

    26 12 Отговор
    Дмитрий Песков е отговорил на Кълъчдароглу "да докаже за своите твърдения". Кълъчдароглу пред германска телевизия каза че искал да прилича на немския канцлер Шолц. За него било чест да бъде като него. Американо - еврейски продажник. Това е Кълъчдароглу. Кюрдизиран арменец - алевит. Не е никакъв кюрдин но се представя за такъв. Мевлют Чавушоглу, Хакан Фидан също са кюрди но истински кюрди за разлика от Кемал Кълъчдароглу. Внучката му е християнка носи разпятие на шията. Това са западни продажници. Крипто-арменски издънки които ще вкарат Турция - НАТО във войната в Украйна. Ще има терор на изток. Криза с Русия и мъртви турски войници в Украйна. И потупване по рамото от Байдън.

    Коментиран от #12, #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Масовият турчин

    18 5 Отговор
    е като масовият руснак - за него само Бога и Царя значат нещо! И знамето им никога няма да се оцвети като Дъгата,нито пък ще траят "мъжки жени" да дигат врява по площадите и да си демонстрират "сексуалните различия"..
  • 8 Стабилна държава

    21 4 Отговор
    Не и трябва Ес.
  • 9 681

    6 12 Отговор
    А вашите лъжи за намеса на САЩ и ЕС са истина?
    На човек му иде да повярва, но с всета помия която изсипахте от 21 години не мога да ти повярвам.
  • 10 Хаха

    8 9 Отговор
    Ако Ердо загуби ше гледаме екшън. Резани пушки сменят пола, над Истанбул падат ядрени ракети. Възмездие за турското робство?? Нито немчугите, нито турчулята си платиха за зверствата. Вовата трябва да довърши делото на Руската империя и Сталин.

    Коментиран от #13

  • 11 ЕвроАтлантически шарлатанин

    20 5 Отговор
    Ердоган: „Байдън нареди Ердоган да бъде свален. Утре гласуването ще даде отговор на Байдън."
  • 12 681

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Турчин":

    Лъжеш, интригант. Да допуснем че, Кълъчдароглу е от арменски произход, както ти твърдиш. Човек, гражданин на РТурция, без разлика на народност , религия, раса, и социална принадлежност е равноправен гражданин на Републиката. Някъде в Конституцията на Турция да е записано, че единственно етнически турчин ще е е Президент, Министър председател и т.н.? НЯМА. ТИ ТЪПЧЕШ С КРАКАТА СИ КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ. ИМЕННО ЗА ТОВА СЕ БОИМ ОТ ЕРДОГАН И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ. ЗА ВАС КОНСТИТУЦИЯ, ЗАКОНИ, РЕШЕНИЯ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА ТУРЦИЯ И РЕШЕНИЯТА НА СЪДА ЗА ПРОВАТА НА ЧОВЕКА СА ХИЧ,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. ВСЪЩНОСТ ЗА ВАС ЗАКОНИ СА ТЕЗИ КОИТО ВИЕ СТЕ СИ ИЗМИСЛИЛИ.
    ВО ИМА ДЕСЕТ БОЖИ ЗАПОВЕДИ, КОИТО ВАЖАТ И ЗА МЮСЛЮВАНИТЕ А ГЕ СА:
    1. НЕ КРАДИ
    2.НЕ ЛЪЖИ
    ......
    ТОЛКОВА ЗА СЕГА СТИГАТ. ИЗПЪЛНЕТЕ ТЕЗИ ДВА ЗАПОВЕДА НА ВСЕВИШНИЯ ,ЗА ДРУГИТЕ ПАК ЩЕ ГОВОРИМ.
    НО ЗНАЙ, ЧЕ Л.Т.ЕРДОГАН СЕМЕЙСТВОТО МУ ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ И ПЕТИМАТА КРАДЦИ МУСКЕТАРИ НАНЕСОХА ТОЛКОВА МНОГО ВРЕДА НА МОРАЛА И ИСЛЯМА В ТУРЦИЯ, ЧЕ НИТО ЕДИН ВРАГ НА ИСЛАМА НЕ БИ ГО ПОСТИГНАЛ ЗА ВЕКОВЕ...

    Коментиран от #14, #15

  • 13 681

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хаха":

    Друже, взимай редовно хапчетата си. Сложи решетки на прозорците си. Стой далече от прозорците, още повече ако си на горните етажи. Страдаш от неопределена злоба към ближния си може ненадейно да ти светне крушката в мозъка и да скочиш от последния етаж на еднжстайната си панелка с виковете : " ТУРЦИТЕ ИДАТ: .

    Коментиран от #17

  • 14 1948

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "681":

    Имаш акъл точно колкото две кокошки.И щом се правиш на прабългарин с това 681,поне не се напъвй да си по-турчин от ходжата.
  • 15 Турчин

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "681":

    Човек, гражданин на РТурция, без разлика на народност , религия, раса, и социална принадлежност е равноправен гражданин на Републиката. Някъде в Конституцията на Турция да е записано, че единственно етнически турчин ще е е Президент



    Точно така е. И в това е проблемът. Че един човек променил фамилията си защото прадядо му е бил бандит в османската империя се кандидатира за Върховен Главнокомандуващ Турската Армия и Държава. Това че е с арменско потекло не е проблем. И Ердоган не е турчин. Грузински мюсюлманин но важното е че гледа интереса на Турция а не да се хареса на другите. И Тургут Йозал беше кюрд но беше Държавник. Девлет Бахчели също е с арменско потекло но е лидер на турските националисти. В Турция е голяма боза.. Кмета на Истанбул е понтийски грък.
  • 16 Цар Долар

    3 8 Отговор
    Турците не са шантави, като назе да се ловим на елементарните опорки и измами на РадиоКопейкин. Ердоган с неговите тарикатлъци си отива с милярдите в пеция с целият си катун от зетьове, баджанаци и снахи и блюдолиззци. Руснаците нямат голям избор и пак ще са си в Турция, освен ако не имбият шутакъм Еритрея. Със сигурност обаче ще секне нелегалното предаване на електроника на ватнитеотпадъци. Кочината другаре и другарки кремълски папагале бързо и сигурно се разпада. Към Коледа в ООН ще има 15-16 нови суверени държави-республики.

    Коментиран от #18

  • 17 Хапчета няма

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "681":

    медицина няма. Ганю закопа здравеопазване и образование, за да харчи за дизеларки, апартаменти, силиконови цици и джуки и почивки в Гърция. Кочината загива, олигарсите власт без бой не дават.
  • 18 Русия никога няма

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Цар Долар":

    да се разпадне. Хайде малко по-сериозно. Спри да пиеш бира и ракия от сутринта и помисли на трезва глава.
  • 19 Спецназ

    5 0 Отговор
    В Света война върви на 500 км. от тях, те за приходите на хотелите се били загрижили.

    Като преди 50 години се писахтепърви аркадаши на NATO и
    доброволно си дадохте г.за за цел(както и ние, де),

    Сега чакайте пушейки зад ъгъла нервно да не стане голямо БА-БАХ, че ще сте(и ние) от първите.
  • 20 Изселник

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Турчин":

    Какъв Турчин си ти бе?
    Путин уби 35 турски войника в Сирия със СУ изтребител
    Защо не вдигнаха Турски изтребители,да прихванат Руския изтребител?
    Защо когато ще има операция в Сирия.се взима разрешение от Путин
    Аз ли трябваше да взимам тези решения аааа ако зависеше от мен бих воювал срещу Русия и бих свалил този.изтребител когато убиваше Турския.аскер

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Българските турци

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Изселник":

    Точно тогава руснаците за пръв път опитаха жилото на Байрактар ТБ2 ! После "Вагнер" в Либия и руските танкове и ПВО установки S 300 в Нагорни Карабах !

    Коментиран от #22

  • 22 Изселник

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българските турци":

    Аз не омаловажавам Турция, турския войник Турското въоръжение и знам кога какво е станало най малкото от пресата и световната преса и съм Турчин и милия за Турция
    Ама някои истини не трябва да се подминават така така
    Мен не ме интересува кой , коя партия управлява Турция а е важно в правилните моменти да се взимат правилни решения
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вирус

    1 1 Отговор
    Едни и същи похвати американците се намесват навсякъде сега Турция им е трън и трябва да бутнат Ердоган то всеки вече го вижда
  • 26 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Мевлют ефенди, твоята свърши.
    Грешката ти - заигра се със САЩ.
Новини по държави: