Last news in Fakti

18 Май, 2023 08:58 5 279 24

Минчо Спасов пред ФАКТИ: Добре е, че във ВСС прогледнаха за непригодността на главния прокурор

  • минчо спасов-
  • прокуратурата-
  • гешев-
  • сарафов-
  • всс

Оказа се, че прокурорите трябва да се хванат за гушите един друг, за да настъпи някаква промяна, казва адвокатът

Минчо Спасов пред ФАКТИ: Добре е, че във ВСС прогледнаха за непригодността на  главния прокурор - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на Етичната и Дисциплинарната комисия към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев. Решението бе взето със седем гласа „за“. До решението се стигна, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие да обсъди сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев. Какво ни показва тази прокурорска битка… Пред ФАКТИ говори адвокат Минчо Спасов.

- Г-н Спасов, ако днес бяхте на 20 години и се чудихте дали да кандидатствате право, какво решение щяхте да вземете?
- (Усмихва се) Може би щях да избера някоя техническа специалност.

- Това, което наблюдаваме в момента, накъде води…
- Вижте, всичко това, което виждаме, неминуемо ще доведе поне до частично прочистване на системата. Това ще послужи на системата като пургатив (б.р-слабително лекарство).

- Такъв скандал ли трябваше да се случи, за да се почисти системата?
- Явно е трябвала нещо такова, разтърсващо. Вижте, три години опитвахме чрез протести и чрез законопроекти - нищо не се получи. Оказа се, че прокурорите трябва да се хванат за гушите един друг, за да настъпи някаква промяна.

- Ако някой наблюдава България отстрани, какво вижда - как главният прокурор и неговият заместник пускат сигнали един срещу друг?
- Въпросът е малко риторичен, защото звучи много зле, звучи като позор за държавата, за престижа на съдебната власт. Точно действията на двамата големи в прокуратурата - говорим за главен прокурор и негов заместник, са христоматиен пример за разрушаване на имиджа и авторитета на съдебната власт.

- Сега ли във ВВС разбраха, че има разнобой между Иван Гешев и Борислав Сарафов. Свидетели сме как обърнаха позициите си хора във Висшия съдебен съвет буквално за дни?
- Различия между Гешев и Сарафов така изявени не е имало и може би във ВСС не са имали как да разберат за такъв конфликт. Но все пак е добре, че във ВСС прогледнаха за непригодността на главния прокурор.

- В смисъл…
- Години наред те отхвърляха категорично всеки намек да разгледат поведението на господин Гешев. Имаше внасяни сигнали от граждани, от министри - нищо. Сега е видно, че те получиха обаждане от някой важен кадър, който ги накара внезапно да обърнат позицията.

- Но така се видя, че има пряка връзка между политическите партии и хората във ВСС. То във ВСС си има политическа квота, но затова ли се използва сега…
- Идеята на тази политическа квота, както е записана в Конституцията, е да упражнява граждански контрол в съдебната власт, за да не се капсулира самата съдебна власт.

- И какво виждаме в момента. Въвежда се политически контрол… Така ли излиза?
- В момента политиците, назначавайки на тези места магистрати, търгуват своето влияние чрез тези магистрати. Политиците правят магистратите зависими от самите тях. Изходът от това положение е на тези места във ВСС, които са от парламентарната квота, да се назначат лица, които не са свързани с партии, и не са магистрати. По Конституция ги назначава Народното събрание. Ако искаме да променим начина на назначаване, ни трябва Велико народно събрание. Това в краткосрочен план е непостижимо. Но това дали парламентът да избира в гражданската квота на ВСС зависими магистрати или независими юристи-адвокати, преподаватели, юрисконсулти, зависи от Обикновено Народно събрание без промяна в Конституцията. Тава да се назначат хора, които не са магистрати, е решение в краткосрочен план.

- Какво имате предвид?
- Давам пример. Народното събрание може да избира за член на ВСС между професора по право Иван – преподавател, и Драган, който е прокурор. Правилното би било да се избере професор Иван, защото не е магистрат и ще е независим от Гешев или наследника му. Той не е част от съдебната власт, а е външно лице - може да е адвокат, може да е юрист консулт, може да е преподавател и т.н. Защото, ако ВВС избере магистрат, всичките, които сега са там, са подчинени на Гешев.

- Може ли главният прокурор да „страхува“ лидер на политическа партия?
- По презумпция прокурорът трябва да „страхува“ всеки, но с действията си и прилагайки закона, а не само на думи. Прокурорът трябва със свой акт, а не с обиди и клевети, както чухме от Гешев да дава на съд корумпираните политически боклуци, да прилага закона. Прокурорът е най-овластената фигура в държавата и тя има огромен инструментариум, който може да прилага. А какво чухме от нашия главен прокурор, господин Гешев. В неговото изказване той абдикира от този инструментариум. Ако забележите във финала на неговата реч, той каза, че политиците са политически боклуци, но не било негова работа да ги разчисти, а това било работа на българския народ. С това си изречение господин Гешев абдикира от прокурорските си задължения. Така всички надежди, които хората крепят, че след този конфликт той ще поведе битка срещу олигархията и срещу крадците, станаха всуе. Той просто успокои олигархията и крадците, че чака народът да ги накаже.

- Да очакваме ли да има развитие на казуси като „Барселонагейт“…
- Можем да очакваме развитие не само за „Барселонагейт“, а и по кюлчетата, по казуса с Мишо бирата. Не само неща, свързани с мръсни чаршафи, а свързани с корупция.

- Трети списък „Магнитски“?
- Няма как да прогнозирам, но може би - да.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Народа искаме веднага да

    23 10 Отговор
    бъдат свободени Гешев и Сарафов от постовете си, да бъдат разпитани подробно и цялата информация да бъде изнесена пред народа
    Тези хора са извършвали и прикривали престъпления
    Не знаем какво трябва още да се случи, за да се задействат институциите срещу тях
  • 2 Верно ли?

    19 9 Отговор
    ВСС си е целия "непригоден" след като тези същите членове са избрали ГП.Оставка на всички и преучредяване с нови хора!!Уточнение:"непригоден"=ОПГ ,затова е в кавички
  • 3 Мария

    24 0 Отговор
    А къде са "пригодните"? Живеем в "имитираща среда" - имитиращ парламентн, имитиращи служби, имитираща политика - нито мисъл, нито култура, нито решения.

    Коментиран от #4

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мария":

    Точно Така е Мария
  • 5 да де

    32 4 Отговор
    Минчо, Минчоооо как до вчера същият този съвет си правеше оглушки и изведнаж като по заповед прогледна на кой ги разтягаш тези лакърдии. Това по-скоро прилича на спасителна акция за нечий за.ник от Банкя.
  • 6 нннн

    20 1 Отговор
    Тия ,,висши", ,,главни", ,,върховни"" бавнopaзвиващи ли са? Как може много години да твърдят едно, да прикриват престъпления и после изведнъж да прогледнат. Я метлата и на боклука!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 метрополитен тepористa

    19 5 Отговор
    каскета защо не повдигна обвинения на този терoриcт преди две години?
  • 9 Нов

    15 4 Отговор
    Минчо терориста щеше да е в панделката при други обстоятелства,а не да дава акъл сега!
  • 10 Електра

    8 4 Отговор
    КАК ТАКА БЕЗ ЧЕРНАТА МАБА СПАСОВ ЩЕ МИНИТЕ. Сега какво стана, на Крадеф шарлатаните и Ристю с Гнома, както и Краднелия хукнаха да бранят Гешефтара...
  • 11 Павел пенев

    6 4 Отговор
    Нищо не са прогледнали тези алчни простаци Минчо, но дойде време да покажат че имат поне малко срам и съвест.
  • 12 Този защо не е в затвора?

    13 2 Отговор
    Да спреш мотриса на метрото за кеф, как ще го приемат в нормална държава. А този наглец осъди МВР.
    Е това ако е правосъдие....
    Аз кога мога да дръпна шалтера в метрото, в знак на протест срещу постъпката на този екземпляр.
  • 13 Касапин

    11 0 Отговор
    НЕ ХАРЕСВАМ ГЕШЕВ ОЩЕ ОТ ТЕАТЪРА С ИВАНЧЕВА НО ПИТАМ АБЕ МИНЧО АМ ЧИ КАК ТЪЙ ИЛИ КАТО 1990 ЛЕГНАХА СИ КОМУНИСТИ И СЕ СЪБУДИХА СЕДЕСАРИ ВСИЧКИТЕ ТЕЯ БОРЦИ СА ОБИКНОВЕННИ СЛАГАЧИ И БЕЗГРЪБНАЧНИ МИЖИТУРКИ КВО ПРАВО КАТО НЯМАТ ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО СМРАДДДДД
  • 14 Банкя

    4 1 Отговор
    И другите двама са същите некадърници. Нали са завършили милиционерското в Симеоново. Нищо не става от такива и ще се въртим в един омагьосан кръг. Няма ли в цяла България един умен юрист, който да е завършил Софийския университет, за да започне да оправя тези батаци, които сътвориха "умниците" на толупа?

    Коментиран от #18

  • 15 А за непригодността на останалите

    6 0 Отговор
    от шайката КОГА ще прогледнат и те, и останалите държавни институции!?!?!?
  • 16 Именно.

    5 2 Отговор
    Да, нека сега гешев обясни на специална пресконференция и КОЙ му поръча Иванчева!? Кой? Бизнесменът-строител чаклин, някоя мутра, някой гербер или? И защо за поръчителя беше толкова ВАЖНА тази поръчка!?
  • 17 Бай Хуант

    8 0 Отговор
    Оф тоз и той един пръд льо ! Най много заместника да стане главен и ко обърнал се илия , пак в тия.
  • 18 Хуанит

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Банкя":

    Има още една Магнаурска школа" съизмерима с милиционерското - Нов български университет, развъдника на соросоидите !
  • 19 По Завета

    6 0 Отговор
    И им каза ТОЙ: Прогледнете! И те прогледнаха!
  • 20 Гост

    5 0 Отговор
    Пази Боже сляпо да прогредне
  • 21 Ааааа

    9 0 Отговор
    Този не е ли метротерориста
  • 22 0199

    1 2 Отговор
    Прочистването следва да започне отдолу. Как би станало без тях комунистите сталинисти пенсионери на преклонна възраст, кметове, директори, милиционери. Те са заедно и си карат по старому, крадат, виждаш и се защитават взаимно. Един срещу всички, искат си тяхното време, да ви моделират, ограниени старчета, цял живот работа не хванали, когато си заминат от тоя свят, биха нещата се променили, но като гледам сталиниста на 84 г, изгледи няма за умиране, ще ви ликвидират те комунистите, крадат на поразия от залъка на обикновените хора. Закупиха си недвижими имоти и не им е до някои си. Ние сме за ЕС. Ще се оправите, но ще минат много години. Наслушахме се на празни приказки 77 г
  • 23 така

    0 0 Отговор
    Ако народът продължава да си стиска очите и да си затапва ушите, и да си мисли, че всичко това не го засяга, единствено ще прогледнат шайкаджиите и за пореден път ще се прегърнат и прегрупират, за да продължат старата песен на нов глас...Пак ли народът спи?
  • 24 Марти

    0 0 Отговор
    Този терорист, който спря ел. захранването в метрото, разнасяше бесилки и ковчези и палеше полицаи защо не е в затвора?????? Ами киро, който наруши Конституцията и подаде декларация с невярно съдържание защо не е в затвора???? А, парапетката, която изнесе засекретени документи от МС защо не е в затвора???? Защото Гешев не им повдигна обвинения, защо ли???????????