Last news in Fakti

18 Май, 2023 12:03 1 574 13

Може ли Франция да бъде пример?

  • никола саркози-
  • присъда-
  • дело-
  • франция

За първи път в една демократична държава, личност от най-висок ранг получава ефективна присъда – 3 години, от които 2 условно

Може ли Франция да бъде пример? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 17 май т.г. Апелативният съд на Париж потвърди присъдата произнесена на Първа инстанция срещу бившия френски президент Никола Саркози. Обвинението е за корупция и търговия с влияние. За първи път в една демократична държава, личност от най-висок ранг получава ефективна присъда – 3 години, от които 2 условно. Магистратите направиха всичко което е по силите им за да докажат, че „никой не е над закона“. За сега успяха, но само за сега, защото адвокатите на Саркози ще обжалват присъдата пред Касационния съд на Франция, а след това в случай на неуспех, ще се обърнат към Европейския съд за правата на човека.

Никола Саркози твърди, че е невинен. Върху какво почива неговата защита? В обвинението за корупция и търговия с влияние има няколко нелогични заключения. Някои от тях дори нарушават законите.

Първо когато съдът се произнася за престъпление, особено за корупция – тя трябва да бъде доказана с веществено доказателство. Примерно – пари, или размяна на имоти. Подобно доказателство в случая – няма! Има предположение за корупция. Следствие на запис на телефонен разговор между бившият президент и неговия адвокат. В този разговор става дума за препоръка – според магистратите за ходатайство, в полза на трето лице, техен приятел. Да бъде въпросният приятел назначен на работа в Монако. Тази препоръка никога не е била реализирана материално. Следователно магистратите осъждат по собствено усмотрение – предположението, че може би, ако въпросното ходатайство се е увенчало с успех, тогава Саркози е щял да наруши закона за „търговия с влияние“.

Има и друг факт, който показва, че магистратите в течение на разследването, ползват записи на разговор между бившият президент и неговия адвокат, проведен по време на делото, пак за корупция, относно собственичката на Ореал госпожа Бетанкур, в което Саркози беше оправдан. Според френския закон – разговор между адвокат и клиент, както и разговор между лекар и пациент не може да бъде подслушван! В настоящия случай магистратите са нарушили закона.

Мистерията или загадката за настървеността на магистратите може би се крие в презрението, което Никола Саркози е демонстрирал към съдиите, които го преследват от години, като публично е казал, че са „със зърна от грах“ в главите. Преведен на български този израз означава, че са „с пуканки в главите“. Като се има предвид, че съдиите в повечето случаи са жени и тяхната чуствителност вероятно е попречила на задължителната съдийска обективност.

Във Франция „полови квоти“ за сега няма. Ако се вземе предвид жестокостта на присъдата, която бе произнесена срещу президента Никола Саркози, подобна реформа в съдебната система е наложителна.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен - _Язовец

    10 0 Отговор
    Оказа се, че бандитката Кьовеши се е разправяла в Румъния с опозицията на соросите
    обаче пропагандистите на Сорос и правиха реклама на честна.
  • 2 Пако

    14 1 Отговор
    ТОЗИ БАНДИТ ВЗЕ 50 МИЛИОНА ОТ КАДАФИ ЗА ИЗБОРИ И НАКРАЯ ГО ПРЕДАДЕ ЗА ДА ВРЪЩА .КАКЪВ ПРИМЕР МОЖЕ ДА Е ФРАНЦИЯ ,С КОЕ ?! ФРАНЦИЯ Е БИЛА НЕЩО ПО ВРЕМЕТО НА ДЕ ГОЛ,СЛЕД НЕГО НИЩО.

    Коментиран от #3

  • 3 Рабан

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пако":

    Французите винаги са били колонялисти и окупатори подлеци
  • 4 от Франция

    4 6 Отговор
    разбира се,.Франция може да бъде за пример, там правосъдието е независимо и няма политици,или бизнесмени с имунитет от правосъдие,освен това имат и усет за правосъдие/виж жълтите жилетки/!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жул Верн

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "от Франция":

    Видях как полицията биеше жълтите жилетки безпощадно! И никои полицай не беше осъден за това! Разбрах че е забранено да се разпространява снимки на полицай в Интернет и ако го направиш за това се носи наказателна отговорност! Това да ти е за пример!:)
  • 7 Адам Хилтън

    5 2 Отговор
    Пример за пиратска държава по образеца на Британия - французите са това което претендират да мразят.
  • 8 Сандо

    2 0 Отговор
    Може!За превръщането на коренното население в малцинство.
  • 9 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    тия чак сега разбраха какво каза Кадафи за Саркози. Мафиот, манипулации в спорта, рушвети и продажба на влияние.
  • 10 Нямаме Закон за НПО

    3 0 Отговор
    Напишете в нет търсачката :
    ГЕОРГИ МАРКОВ: КОЙ СГОТВИ ИВАН ГЕШЕВ - СОРОС! ВСС, КОЙТО Е С ИЗТЕКЪЛ СРОК, ЩЕ ГО СВАЛИ НЕЗАКОННО.

    ..за да имате представа за какво е всъщност "случая Гешев", това има връзка и с Никола Саркози.
    Става въпрос да бъде овладяна съдебната с-ма от НПО. По този начин, ще бъдат отстранявани неудобните политици ( пример е горният текст).
    Т. е. НПО-то за което не е гласувал нито един гражданин, ще ръководи държавата !!
  • 11 Ундердог

    3 0 Отговор
    Големите играчи играят в отбор. Задкулисните пазарлъци ще решат изхода от мача. За публиката се разиграва някакво мачле.
  • 12 г-н

    2 1 Отговор
    Франция,Германия,Румъния ги съдят само в България не са осъдили още сикаджията и компания
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.