Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Юни, 2023 14:00 1 307 13

„Руска любовна афера“: Защо Южна Африка остава „неутрална“ по отношение на войната

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • сащ-
  • володимир зеленски -
  • киев-
  • владимир путин-
  • южна африка-
  • г-7-
  • дебати-
  • преговори-
  • москва-
  • африкански национален конгрес (anc)

Публичната позиция на Южна Африка за неутралитет във войната между Русия и Украйна е в разрез с нейните десетилетни отношения с Москва. Защо така?

„Руска любовна афера“: Защо Южна Африка остава „неутрална“ по отношение на войната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кейптаун, Южна Африка – През април делегация от висши служители на управляващия Африкански национален конгрес (ANC) в Южна Африка се зае с това, което партията каза, че е покана от „дългогодишен съюзник“ - управляващата партия на Русия. Делегация отпътува до Москва, за да обсъди това, което ANC каза, че е „повторно калибриране на глобалния ред“. В делегацията беше и заместник-министърът на външните работи Алвин Ботес.

Този месец началникът на армията Лорънс Мбата също беше в Москва по покана на Олег Салюков, главнокомандващ на руските сухопътни сили, който определи посещението като „посещение на добра воля“. Министърът на държавната сигурност Кхумбудзо Нтшавхени също ще посети Русия след няколко дни, преди президента Сирил Рамафоса като част от мирна мисия на африкански лидери в Русия и Украйна.

Още новини от Украйна

Вълнението от високопоставени посещения дойде, въпреки че Южна Африка публично настоява, че е неутрална във войната между Русия и Украйна въпреки дългогодишните връзки с Москва.

И сега, преди срещата на върха на БРИКС на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка през август, степента на този неутралитет ще бъде поставена на изпитание.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за принудително депортиране на деца от Украйна в Русия.

Южна Африка, подписала МНС и е упълномощена да изпълни заповедта, ако Путин стъпи в страната. Руският лидер посочи, че наистина ще присъства, поставяйки на сцената драматична дипломатическа дилема.

Всъщност Претория каза, че преценява правните си възможности, включително имунитет за посещаващи служители.

„Ние ще проучим различни варианти по отношение на начина, по който Римският статут [основополагащият договор на МНС] е бил въведен в страната ни, включително възможността да разгледаме опциите за разширяване на обичайния дипломатически имунитет на посещаващи държавни глави в нашата страна“, каза Ламола пред парламента на 2 май.

Бившият южноафрикански президент Табо Мбеки вече каза, че е малко вероятно Путин да бъде арестуван, повтаряйки настроенията в управляващата партия. През април Рамафоса каза, че страната обмисля оттегляне от МНС; часове по-късно неговият офис отрече това, като каза, че позицията е възникнала от комуникационна грешка.

През 2015 г. Южна Африка не успя да арестува тогавашния судански лидер Омар Ал Башир, който също беше обект на заповед на МНС. Но този път нещата са малко по-различни поради това, което може да изглежда неразгадаема връзка между Претория и Москва.

„Ирационална руска любовна афера“

Години наред отношенията между Южна Африка и Русия объркват експертите и правителствата на Запада.

Между двете страни няма културни и езикови връзки.

Русия също не е основен търговски партньор за Южна Африка; Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз представляват повече от една трета от вноса на Южна Африка, докато Русия представлява приблизително 0,4 процента.

През октомври Южна Африка се въздържа, подобно на много други африкански държави, при гласуване в Общото събрание на ООН, осъждащо руското нахлуване в Украйна, което започна през февруари 2022 г.; имаше 143 гласа "за" резолюцията. По това време южноафриканският посланик каза, че страната „трябва да стои в търсене на мир“.

Едно от обясненията за привидното нежелание на Южна Африка да критикува Русия е, че нейните политици искат да видят по-многостранен свят, в който Африка, както и Азия, получават повече контрол на глобалната сцена, включително места в Съвета за сигурност на ООН.

„Ние не искаме хегемонични САЩ, целим да направим света по-справедлив“, каза Оскар ван Хеерден, базиран в Йоханесбург експерт по международни отношения. „Ние сме рационални международни актьори и можем да видим какво се случва в глобалното пространство. Това не е романтизъм...има нужда от промяна в глобалния ред.“

Пристрастията на Претория към Москва или „ирационалната руска любовна афера“, както го описа Кобус Мараис, министър на отбраната в сянка и член на водещата опозиционна партия в Южна Африка, Демократичният алианс, също могат да бъдат проследени до корените на ANC.

Създаден през 1912 г., ANC е освободително движение – най-старото в Африка – борещо се срещу управлението на бялото малцинство в Южна Африка. В разгара на Студената война организацията разчиташе в голяма степен на подкрепата на Съветския съюз.

Ебрахим Расул, бивш посланик на Южна Африка в САЩ, каза пред "Ал Джазира", че движението не е получило „топло отношение от Запада и СССР е единственият съюзник, който би дал време и "зелена светлина" на партията“.

Съветският съюз предостави на ANC така необходимата и значителна финансова и друга подкрепа, когато никой друг не желаеше да го направи.

Според руския историк Ирина Филатова, Съветите подкрепят въоръженото крило на ANC, Umkhonto we Sizwe, през 60-те години на миналия век „с оръжия, боеприпаси и оборудване и предоставят военно обучение на неговите кадри и ръководство“.

„Никоя друга страна не е оказала такава подкрепа на ANC“, пише тя.

Зуелинзима Ндуву, професор по публично лидерство в университета в Стеленбош, се съгласи с това твърдение.

Съветският съюз „държеше ANC през мрачните дни на апартейда... по отношение на финансова помощ, а също и чрез обучение“, каза той пред "Ал Джазира". „Сега през 2023 г. отношенията все още са налице и това е причината страната да стои на ръба по отношение на украинско-руския конфликт.“

Всъщност връзката е доста сложна, твърдят някои експерти.

През 2014 г., по време на президентството на Джейкъб Зума, беше сключена сделка с Русия за атомна електроцентрала на стойност 100 милиарда долара. Три години по-късно разпореждане на местния съд блокира сделката.

Опозицията и гражданското общество твърдят, че сделката е опит за предоставяне на влияние на Русия в Африка. Зума, ветеран от ANC, беше член на "Umkhonto we Sizwe" и шеф на разузнаването на движението преди края на апартейда и имаше дългогодишни мрежи в Москва.

„Бяхме подозрителни защо той (Зума) иска сделката да бъде подписана“, сподели Расул. „Знаехме, че нещо не е наред; имаше опит да ни вкарат в клептокрацията.

Дори днес Русия изглежда е наложила ръката си на Южна Африка, казват анализатори.

Ван Хеерден каза пред "Ал Джазира", че посещението през април в Москва е трябвало да ангажира и „да накара руснаците да разберат дилемата, в която се намира страната“ и може би да призове Русия да изпрати друг високопоставен политик на мястото на Путин.

Всъщност след това посещение Обед Бапела, друг от министрите на Рамафоса, каза, че управляващата партия в Русия е дала да се разбере, че „арестът на Путин в Южна Африка ще бъде обявяване на война“.

Търкания и санкции

Неангажиращата позиция на Южна Африка вече предизвиква търкания с един от най-големите ѝ политически и търговски партньори - САЩ.

През май нейният посланик в Южна Африка Рубен Бригети обвини страната, че въоръжава Русия, като обвини, че оръжията са били натоварени на руски търговски кораб Lady R, акостирал във военноморска база в Саймънс Таун през декември.

Оттогава южноафриканските власти са в пиар офанзива, за да отрекат това.

Имаше и скорошни военноморски учения между Южна Африка, Русия и Китай. Всичко това предизвика недоволство от опозиционните партии и постави под въпрос неутралната позиция на Южна Африка по отношение на конфликта Русия-Украина. „Бихме искали Южна Африка да започне да практикува своята политика на необвързаност“, каза Бригети на пресконференция през май.

„На хартия Южна Африка е неутрална“, но в действителност „и със сигурност според мен не сме“, каза професорът Ндеву пред "Ал Джазира".

„Техните много скорошни действия показват, това е ясно, че ANC е твърдо свързан с Русия“, каза Джон Стинхейзен, лидер на DA, в скорошно изявление.

Двусмислието, добави Стийнхюсен, може да причини сериозни икономически и социални щети на страната, рискувайки хиляди работни места и милиарди рандове в търговията със Запада, ако има чуждестранни санкции.

През май, дни след като коментарите на Бригети доведоха до спад на ранда с 2,4 процента спрямо долара, Южноафриканската резервна банка (SARB) предупреди, че икономиката може да пострада, ако САЩ наложат санкции в светлината на обвиненията.

Банката предупреди, че подобни санкции ще направят „невъзможно финансирането на търговски или инвестиционни потоци или извършването или получаването на плащания от кореспондентски банки в щатски долари“.

Но съпротивата от различни страни тепърва ще променя позицията на правителството.

„Южна Африка ще продължи да подкрепя усилията за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна и като държава и глобален играч, ние вярваме, че този конфликт трябва да бъде прекратен чрез мирни преговори и ангажираност, а не чрез това дали Южна Африка ще вземе страна“, посочи Нтшавхени по време на скорошен дебат в парламента.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупав въпрос

    26 0 Отговор
    Защото за разлика от Г-7 Русия няма черно колониално минало в Африка

    Коментиран от #13

  • 2 Освен Русия

    20 0 Отговор
    няма кой да спаси Африка от "Чичо Томовата колиба".И Африка знае това..
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    10 0 Отговор
    Ами защото българина е казал КОГАТО ДВАМА СИ МЕРЯТ 🍆 НЕ СИ СЛАГАЙ 💋.............
  • 4 Механик

    16 0 Отговор
    Столетия робство и ограбване на африканските колонии от наглосасконския свят и вие се чудите що така Африка застава твърдо зад Русия?
    А, моля ви се, не бъдете смешни!
    Просто наглите саксонци, трябва да се примирят, че губят позции. То е нормално. Всяка империя си има начало, възход и край. При някои империи, краят е достоен! Но това няма да се отнася за САЩ+Британия. Там ще е позорен крайят. До последно ще се извиват като червеи и ще опитават да завлекат света в преизподнята.
  • 5 новинарник

    12 0 Отговор
    Много дълга статия , но с две думи - те сами поканиха Путин на посещение там . Очакват се разглежданията на 19 държави за членство в Брикс .
    А крави и пудели са на нокти и газ пикаят .
  • 6 за това мучат страшно рогатите

    14 2 Отговор
    БРИКС: 16 азиатски държави бягат от долара .
    Все по-голям брой държави заявиха желанието си да се присъединят към алианса БРИКС и да приемат новата валута за трансгранични транзакции.

    По подобен начин Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN), състояща се от 10 държави, сред които Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, се съгласи да преустанови използването на щатския долар за трансгранични разплащания.

    Междувременно страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) последваха примера на ASEAN.
  • 7 нови времена

    10 0 Отговор
    Външните министри на страните от БРИКС са на среща в Кейптаун, където заявиха, че глобалният ред се променя в посока на намаляване на западното господство.
    Освен това външният министър на Южна Африка Наледи Пандор обсъди колективната визия за “глобално лидерство” в условията на раздробен свят.

    На срещата присъстваха министри от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Впоследствие те говориха за обрата в световния баланс на силите.

    По-конкретно, индийският министър Субрахманям Джайшанкар обсъди необходимостта колективът да “изпрати силно послание, че светът е многополюсен, че той се ребалансира и че старите начини не могат да се справят с новите ситуации“.
  • 8 Хммм

    1 4 Отговор
    Русия също не е основен търговски партньор за Южна Африка; Съединените щати, Обединеното кралство и Европейският съюз представляват повече от една трета от вноса на Южна Африка, докато Русия представлява приблизително 0,4 процента. Това какво ще означава че заради запада в Африка има глад защото не им доставят храна?
  • 9 АБВ

    0 12 Отговор
    Защото рашистите днес са тука утре ги няма като държава

    Коментиран от #12

  • 10 Зашото

    9 0 Отговор
    даже в Африка негрите са по-нормални от ненормалниците на запад.
  • 11 Пацо

    2 4 Отговор
    Абсолютно пропаднала държава от както негрите взеха властта
  • 12 Фащ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "АБВ":

    Краварите са най-кратка и най-бързо приключваща история.
  • 13 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупав въпрос":

    И гета