Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2023 10:00 2 134 20

Войната срещу Украйна: тест за швейцарския неутралитет

  • оръжия-
  • неутралитет-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • танкове-
  • володимир зеленски

Доктрината за неутралитет е доста по-гъвкава от това, което повечето хора си мислят

Войната срещу Украйна: тест за швейцарския неутралитет - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната в Украйна провокира дебат в Швейцария за дългогодишния неутралитет на страната. Либерални политици призовават Швейцария да се откаже от неутралитета си или поне от стриктните правила за реекспортиране на швейцарски оръжия към трети страни. До момента усилията им са напразни: парламентът не разреши на съюзниците на Швейцария да изнасят произведени в страната оръжия към Украйна. Германия, Дания, Испания и Нидерландия поискаха разрешение да дадат на Киев швейцарски оръжия.

В същото време дясната Швейцарска народна партия се провали в опита си да предотврати обръщение на украинския президент Володимир Зеленски към швейцарския парламент, което той направи в четвъртък. "Украйна се опитва да окаже директно влияние върху вземането на решения в парламента относно доставките на оръжия и боеприпаси", написа миналия месец в Туитър швейцарският депутат Томас Ески. "Нашият неутралитет се нарушава", твърди той. Опитите му да спре видеообръщението на Зеленски обаче удариха на камък. Макар Швейцария да се придържа към неутралитета си, тя се обяви против руската агресия срещу Украйна.

Още новини от Украйна

Швейцария се присъедини към европейските санкции срещу Русия

И докато доставките на оръжия останаха табу, това не важи за санкциите. Само дни след началото на войната на Русия срещу Украйна Берн се присъедини към европейските икономически санкции срещу Москва - напук на дългогодишната репутация на Швейцария като финансов хъб за богати руснаци. Тогава бившият лидер на Швейцарската народна партия Кристоф Блохер призова за референдум, с който неутралитетът да бъде записан по-недвусмислено в конституцията. Да се включиш към санкциите на ЕС е равносилно на участие във войната, заяви той миналата година пред "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Според историка Марко Йорио подобно тълкуване е некоректно. "Швейцарската народна партия са фетишисти на тема неутралитет. Подобно силно идеологизирано разбиране за неутралитет има много малко общо със същността на неутралитета", казва Йорио пред ДВ. Неговата книга "Швейцария и нейният неутралитет: 400-годишна история" излезе през април.

Какво всъщност означава швейцарският неутралитет?

Йорио смята, че доктрината за неутралитет е доста по-гъвкава от това, което повечето хора си мислят. Швейцария е малка държава, разположена между две водещи европейски сили, в която днес живеят 8,8 милиона души. Тя за първи път се обявява за неутрална през 17 век. Политиката е официално утвърдена в сегашния вид в Хагската конвенция от 1907 г., обяснява Йорио, въпреки че през годините тя е претърпяла много промени.

В ежедневието значението на неутралитет се разбира като да не заемаш страна, дефиницията му в международното право обаче е далеч по-тясна. "Основното задължение на неутралната държава е да се въздържа от подкрепа с военни средства на воюващите страни в международен въоръжен конфликт", пише през 2014 г. академик Пол Зегер, който в момента е посланик на Швейцария в Германия. Ключово е, че тези политики са задължително само когато действително има война между две държави, обяснява Зегер.

Никой не би обявил Швейцария за пацифистка страна или пък би я обвинил, че страни от световните дела. Тя разполага със сериозна армия, а военната служба за младите швейцарци е задължителна. Производителите на оръжие в алпийската държава са сериозен световен износител, който продава на държави като Германия, САЩ и Саудитска Арабия.

Неутралитетът на Швейцария по време на Втората световна война ѝ донесе упреци от европейските ѝ съседи, но впоследствие Берн си спечели уважението на доверен посредник. Срещата на Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в Женева през 1985 година е първата между двамата и ключов момент за края на Студената война. Отказът от налагане на санкции по време на Апартейда и репресиите срещу чернокожите в Южна Африка обаче е обект на сериозни критики.

Подкрепа за Украйна - въпреки неутралитета

Швейцарците харесват неутралитета си. Според изследване на Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих от 2021 година 96% от швейцарците одобряват неутралитета, а 84% го смятат за неделима част от швейцарската държава. Когато Русия нападна Украйна, Австрия, Ирландия, Швеция, Финландия и Швейцария бяха последните неутрални страни в Европа. От тях Финландия вече стана член на НАТО, а Швеция поиска същото. Макар никоя от останалите да не е предприела такъв решителен ход, във всяка една се води дебат.

Йорио не очаква радикална промяна в Швейцария. Нито страната ще стане член на НАТО скоро, нито ще започне да изпраща оръжия. Но промените на правилата за реекспорт за частните фирми е "горещият въпрос" сега, казва той. Историкът смята, че е напълно възможно те да бъдат променени, но неутралният статут да се запази. Икономическите санкции срещу Русия според него дори са по-провокативен ход.

Според изследване, проведено малко след началото на войната, две трети от швейцарците са против изпращането на оръжия. Почти толкова обаче подкрепят по-активна намеса на Швейцария в Украйна. Предстои да видим дали вчерашната реч на Зеленски в швейцарския парламент ще промени настроенията.

Автор: Елла Джойнър


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И един мармот...

    34 2 Отговор
    Всички са пионки на световния сатанизъм...по света и унас
  • 2 Объркано Атлантиче

    36 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    Путин показа на африканските делегации(пристигнали на мирна мисия в Санкт Петербург) мирния договор, подписан миналата година(2022) от Москва и Киев на среща в Истанбул, който бе нарушен от НАТО.
    Президентът на Руската федерация обясни, че Договорът за гаранции за постоянен суверенитет и сигурност на Украйна е включвал 18 члена, а към него има и приложения.
    Документът регламентира, наред с други неща, числеността на въоръжените сили на Украйна. Путин подчерта, че след като Русия е изтеглила войските си от района на Киев, украинските власти по нареждане на Вашингтон „изхвърлиха този договор на бунището на историята“.
    По тази причина Москва вече "не вярва на сълзи" и ще върви докрай! Лъжите и измамите на запада не бяха една и две.
    --------
    Путин с подробности за мирният договор:
    „Русия никога не е отказвала преговори. В Турция се проведе цяла поредица от преговори между Русия и Украйна за разработване на мерки за изграждане на доверие и подготовка на самия текст на договора. Този проект на договор беше парафиран от ръководителя на преговорната група от Киев - неутралитет и гаранции за сигурност на Украйна" - 18 члена. Освен това има и приложение към него. То се отнася както за въоръжените сили, така и за други неща. Всичко е разписано до единици военна техника и до личния състав на въоръжените сили. Този документ беше парафиран от киевската делегация. Но след като ние, както обещахме, изтеглихме войските от Киев, киевските власти

    Коментиран от #3, #17

  • 3 Объркано Атлантиче

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Объркано Атлантиче":

    ...Но след като ние, както обещахме, изтеглихме войските от Киев, киевските власти, както обикновено правят техните господари, хвърлиха всичко на бунището на историята. Нека го кажем така много спретнато и интелигентно."
  • 4 Перо

    25 3 Отговор
    Джендърията няма да успее в Швейцария, без оглед на преобладаващия етнос, в банките там! Въоръженият неутралитет винаги е бил традиция и гарант за сигурност, съвместно с най-демократичното управление - референдумите! Нещо непонятно и забранено индиректно в БГ!
  • 5 Боро

    20 4 Отговор
    Отказ от неутралитет за Швейцария = срив на доверието на банковата й система, а след това - дефолт за държавата и фалити на поне 50 големи банки от Запада. Всеки гледа да си пази парите и скъпоценностите на сигурно място. Банките в Швейцария ще са първите цели на руските ракети.... а защо ли не ядрени? А без пари - накъде?
  • 6 Ами

    18 1 Отговор
    На швейцарците поне може да им разбереш мотивите ! Дреме им за войната в Украйна , колкото им дреме и вдякоя друга ! Интересуват ги само печалбите , които ще извлекат от която и да е война !
  • 7 Объркано Атлантиче

    15 1 Отговор
    Войната срещу Украйна е тест за измъкване на швейцарската задлъжнялост.
    Bъншният дълг, cъпocтaвeн cпpямo oбeмa нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ), e eдин oт ocнoвнитe пoĸaзaтeли зa иĸoнoмичecĸoтo "здpaвe" нa вcяĸa дъpжaвa.
    Швeйцapия не е това което бе, има задлъжнялост - 280% cпpямo БBΠ. Това е много.
    Китай например имат задлъжнялост -13,7% cпpямo БBΠ !!

    Коментиран от #8

  • 8 Перо

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Виж процента на външна задлъжнялост на САЩ и към кого е предимно!
  • 9 А50

    15 1 Отговор
    Запада удобно се крие зад Окрайна. Ако загуби тя губи само тя, ако спечели печелия само запада. Окрайна е инструмент и населението безжалостно е използвано от режима срещу другите руснаци. Напишете за вчерашното клане на ВСУ и до къде стигна невиждания контранаступ, колко бригади бяха ликвидирани за кефа на peптилите. Безмилостно са хвърляни защото това са руски хора. Въобще запада да не се надява на преговори с Русия
  • 10 До преди две седмици

    18 3 Отговор
    Бен Хиджес и бившия шеф на ЦРУ Пвтриус предвиждаха че в рамките на 72 часа ВСУ ще ликвидира морално пропадналата руска армия.
    Цялата западна преса плющеше по този начин
    Сега същите тези специалисти и медии посочват високия професионализъм на руската армия
    Сп.Икономист....Милиарди западни пари горят в полетата на Донецк.За две седмици ВСУ загуби над 15000 военни и половината от западното оръжие
  • 11 Тити

    2 8 Отговор
    В една война или за нея или си против нея неутралитет няма тази дума е за мишоците които се чувстват слабаци
  • 12 Адам Хилтън

    4 2 Отговор
    2 пъти са нападали Лихтенщайн - Швейцария е "неутрална" колкото Русия.
  • 13 Швейцария днес е също

    10 2 Отговор
    Западнала боза! Нали там се намира и т.н. "Международен икономически форум", начело на който е говорителят на международната, фашистка коалиция по "голямото зануляване"?
    И те са в кюпа днес, колкото и да се правят на "независими"!
  • 14 Хейт

    8 0 Отговор
    Една измислена държава, в която всички Велики сили са се разбрали да си държат парите. Уж не са в НАТО, пък всички околни държави са натовски и и ги пазят. И уж имали велика армия, ама столетия на ред никой не я виждал да се бие.
  • 15 Наблюдател

    2 4 Отговор
    Когато има агресивни руски zv.инe неутралитета не струва и пукната пара. Швеция беше 200 години неутрална но като видя на какво е способен лудия фюрер от Кремъл поиска да влезе в НАТО.
  • 16 Истината

    2 5 Отговор
    Швейцарците трябва да знаят, че най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.
  • 17 Русофилче опростяло

    2 7 Отговор

    До коментар #2 от "Объркано Атлантиче":

    Ако носът на психопата Путин растеше с по един милиметър на всяка изречена от него лъжа досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино. Няма нормален човек по света, който да вярва на лъжите на Путин.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не е "лъжа", това е

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Русофилче опростяло":

    Дезинформация! Съвсем нормално е по време на война да дезинформираш противника.
  • 20 Объркано Атлантиче

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Русофилче опростяло":

    Информацията е даже и по някои наши медии:

    "Руският президент Владимир Путин заяви пред африкански лидери, че Москва приветства уравновесения им подход към уреждането на конфликта в Украйна, и добави, че Русия е отворена за обсъждания, предаде БТА.

    Пред африканската делегация Путин обяви, че още през март 2022 г., когато войната току-що е започнала, на преговорите в Истанбул е съгласувано и парафирано споразумение с Киев (постигнати са предварителни договорености), което включва разпоредби за гаранции за неутралност и сигурност. Не сме се договаряли с украинската страна, че това споразумение ще бъде конфиденциално, но никога не сме го представяли и не сме го коментирали. Проектът на този договор беше парафиран от ръководителя на преговорната група от Киев.

    По думите ми, след това е направен известният първи "жест на добра воля" - изтеглянето на руските войски от Киев, както и от Сумска и Черниговска области.

    „Те се отказаха от споразуменията, не ние", обяви руският президент.

    На 29 март 2022 г. в Истанбул се проведе поредният кръг преговори, след които ръководителят на руската делегация, помощник на президента на Руската федерация Владимир Медински, заяви, че Москва за първи път е получила от Киев принципите на евентуално бъдещо споразумение фиксиран на хартия, съдържащ, наред с други неща, задължения за неутрален, извънблоков статут на Украйна и нейния отказ да разполага чужди военни и оръжия, включително ядрени оръжия, на нейна територия