Last news in Fakti

29 Юни, 2023 15:00 1 092 6

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: Частните военни компании изпаднаха в немилост

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • чвк вагнер-
  • частни военни компании-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • александър лукашенко-
  • белорус-
  • преговори-
  • бунт-
  • метеж

Няма решение за Частните военни компании, има дискусия, тя ще продължи - това е официалният коментар на Кремъл

Политическият коментатор Дмитрий Дризе: Частните военни компании изпаднаха в немилост - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков беше изключително кратък, когато отговори на въпрос за правния статут на частните военни компании. Той заяви, че все още няма ясна позиция. Държавната дума по-рано съобщи, че работата е в ход. Депутатите обаче всячески дават да се разбере, че нямат намерение да избързват. В най-добрия случай някакво развитие не трябва да се очаква преди есента. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе, напротив, смята, че проблемът е спешен.

Няма решение, има дискусия, тя ще продължи - това е официалният коментар на Кремъл. Освен това не се забелязва Държавната дума да показа голям ентусиазъм, незабавно да е оставила настрана всички други въпроси за да се заеме с този належащ и злободневен въпрос. Въпреки, че в долната камара има редица законопроекти по темата за регулиране на дейността на частните военни компании.

Не е трудно да се разбере причината за това състояние на нещата. Каквото и да си говорим - ЧВК сега са в немилост. "Далеч от погледа, далеч от сърцата". И едва когато страстите утихнат и ситуацията се успокои, тогава теоретично би могло да се говори. Освен ако, разбира се, не възникне спешна необходимост. Нужно ли е обаче да се чака? В края на краищата ясно е казано: сключете договори с Министерството на отбраната, предайте техниката и служете по-нататък. Нещо такова се създава в Беларус. Но в случая това няма нищо общо със случая, така излиза...

Събирайки всички правни познания, лесно може да се стигне до извода, че същността на ЧВК е, че това е частна военна компания, а не частна армия с отделно командване и бронирана техника. И щом е така, значи трябва да има юридически адрес, счетоводство, трябва да се плащат данъци. С други думи, ЧВК трябва да притежават всичко, което е присъщо на бизнес субектите. Така работят колегите от частните охранителни фирми. Поне така трябва да работят по закон.

Но по някаква причина това не се случва. За справка: проектозаконът на фракцията "Справедлива Русия - За истината" беше внесен - внимание - цели четири пъти (през 2012, 2014, 2015 и 2018 г.). Същността му е, че дейността на ЧВК подлежи на лицензиране и всичко това се управлява от Министерството на отбраната. Той също така определя обхвата на задълженията - ръководи, разпределя.

На пръв поглед изглежда, какво може да бъде по-лесно? Ами вземете и го приемете тогава, какво чакате, нали го правим бързо - за един ден и готово. Какво точно има за обсъждане тук? Но сега трябва да изречем общи истини за сетен път. Прозрачността на всяка дейност е гаранция, застраховка срещу нарушения или, още по-лошо, извънредни събития.

Да ама не. Всички ресорни ведомства четири пъти бяха против, а сега също се забелязва, че няма особено желание всичко това да се разглежда. Честно казано, не е ясно защо човек трябва да си създава проблеми, при това сериозни. Не става въпрос само за ЧВК. С ръка на сърцето, да си говорим честно, това често се случва: физически има предприятие, но по документи изглежда, че не съществува. Но тогава няма какво да се учудваме, че някъде милиард или два са се загубили. Изглежда вече никой не се учудва.

Но, колкото и наивно да звучи, трябва ред. Липсата му се отразява негативно на постъпателното движение на държавата към големи постижения. Днес дори всеки ученик знае, че сивата икономика е лошо нещо. На пръв поглед изглежда, че това зло е победено. Но от друга страна, ако военните компании изведнъж се окажат в сянка, то на това ще се гледа като необичаен случай. И точно в този момент в главата ми назряват подмолни мисли: изглежда някой има полза от всичко това. И ако е така, време е да се оправи всичко и да си дойде на мястото, пъзелът да се подреди в името на общото благо или поне да се ускори обсъждането на същината на проблема, за да не се бави и да се извадят Частните Военни Компании от сянка на светло.

Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Моят колега готвач шеф Пригожин си направи такава реклама че ще има работа за цял живот.
  • 2 Русофил

    2 5 Отговор
    Този ме разсмя: Частните военни компании изпаднаха в немилост. Ами тя русията е отдавна
    в немилост бе. Как компаниите и да са добре.

    Коментиран от #4

  • 3 Бля бля..

    1 0 Отговор
    Точно сега е техният апогей - на кой друг му се бие бе,шматко?
  • 4 Поне дневален

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    бил ли си някога си?

    Коментиран от #5

  • 5 Русофил

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Поне дневален":

    През деня спях. Нощем бях по баровете.
  • 6 канибал

    0 0 Отговор
    дризе, коментира се и се правят анализи пердварително, а не като станат събитията. казва се професионализъм