Last news in Fakti

2 Юли, 2023 19:00 3 095 34

„Руски романс“ за един ден

  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • кремъл

16 месеца след началото на "специалната военна операция" явно и на редовите, и на наемниците, им е дошло до гуша, което допълнително намалява шансовете на Москва за краен успех

„Руски романс“ за един ден - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато преди 16 месеца руската армия нахлу в Украйна, редица наблюдатели (включително и някои политици) бяха убедени, че Киев ще падне до 3 дни. Даже имаше и прогнози това да се случи в рамките на 24 часа. Е, последващите събития доказаха несъстоятелността на тези очаквания, но в петък вечерта на 23-и и почти целия 24-и юни съдбата напомни, че обича да си прави шеги.

Когато силите на ЧВК "Вагнер" поеха контрола над Ростов на Дон и се насочиха към Москва, изведнъж се появи въпросът колко време ще им е нужно да стигнат до руската столица. И дали "Киев пада до 3 дни" няма да стане "Москва пада до 3 дни". Че даже в събота по обяд, след като военната колона беше влязла във Воронеж, сметките показваха, че с такова темпо наемниците биха стигнали до Москва за по-малко от 24 часа.

Последното не се случи, танковата колона стигна "само" на 330 километра от Москва, след което бе обявено споразумение. Президентът на Беларус Александър Лукашенко е успял да помири двете страни и в крайна сметка лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин ще избегне наказателно преследване в Русия за сметка на изгнание в Беларус, част от бойците му ще подпишат договори с военното министерство, и на никой от участвалите в авантюрата (твърде краткотрайна, за да бъде наречена "метеж") няма да се повдигат обвинения за участие във въоръжен бунт. "Романсът" между Пригожин и военния министър Шойгу приключи за един ден, а властта в Кремъл, оспорена за кратко, отново изглежда стабилна.

Този "руски романс" стартира изпепеляващо и накрая от него остана само пепел. Първо, Пригожин обвини руската армия, че удря "Вагнер" в гръб. В отговор срещу него бе образувано наказателно дело за метеж, а президентът Владимир Путин заговори за "предателство" срещу Русия и руския народ. Силни заявки, още по-силни действия от страна на "Вагнер" на следващия ден, но... Всичко приключи някак си прозаично, или поне така изглежда към момента.

Макар и мимолетна, от тази авантюра могат (и трябва) да бъдат извадени някои изводи.

Като начало, как е възможно такива неща да се случват в 21-и век, биха се попитали мнозина. Ами възможно е, както се вижда. По-скоро въпросът е къде (и защо) подобни сценарии са реалност, а не само спомен.

Събитията от петък и събота показват защо Европа и Русия обитават две различни реалности. В Европа военните преврати и въоръжените метежи са минало, заключено в килера на историята. Последният успешен преврат е през 1967-а година ("черните полковници" в Гърция), последната конвенционална гражданска война е испанската през 1936-1939 година, а последната "неконвенционална" такава - конфликтът в Северна Ирландия, приключва с Белфасткото споразумение от 1998-а година. (Войните покрай разпада на Югославия не влизат в тази категория, защото представляват противопоставяне между вече формирани и обособени нации в рамките на федеративна държава, а не граждански конфликти, каквито се наблюдават в същата държава по време на Втората световна война).

Тук някой може да възрази, давайки за пример осуетения опит за държавен преврат в Германия от края на миналата година, но детайлите около този "проект" (ако приемем, че наистина е съществувал заговор, а не става дума за сценарий на службите за сигурност) показват колко несериозна е цялата тази история. И колко далеч от реалността е хипотезата за подобно развитие.

В Русия обаче нещата са сериозни. Или поне доста по-сериозни. Военна структура с няколко десетки хиляди въоръжени мъже си позволява да предизвика поне смут по върховете на държавата. И това не е изключение, защото само в най-най-новата история (след падането на Берлинската стена), може да посочим още 2 аналогични случая. Първият бе Августовския пуч срещу Михаил Горбачов (1991), чието потушаване на практика изстрелва Борис Елцин към Кремъл. Вторият бе през 1993-а година, като кулминация на Руската конституционна криза, когато пропрезидентските сили, начело с Борис Елцин, и "парламентарните бунтовници", начело с Руслан Хазбулатов и Александър Руцкой, стигат дори до въоръжени сблъсъци.

Така Русия попада в "престижната" компания на държавите, в които в днешно време се случват (опити за) военен преврат и/или граждански въоръжени конфликти - Судан (гражданска война, която продължава и в момента), Казахстан (опит за преврат през 2022 г.), Мали (преврат през 2021 г.), Мианмар (преврат през 2021 година), Турция (опит за преврат през 2016 г., последният успешен е от 1980 г.), Египет (преврат през 2013 г.)... Възможно е и да пропускам някое подобно събитие, но тенденцията е показателна.

А в "нашата" част на света имаме примера с Черна гора, където през 2016 година е бил подготвян преврат. За което бяха осъдени... руски граждани. Толкова по въпроса за сравнението.

Следващият важен извод е относно духа и моралната кондиция на руските бойци покрай развитието на войната в Украйна. Бунтът на "вагнеровци" говори достатъчно в тази посока. А фактът, че срещу тях така и не се изправиха руски редовни военни части, говори още повече. 16 месеца след началото на "специалната военна операция" явно и на редовите, и на наемниците, им е дошло до гуша. Което допълнително намалява шансовете на Москва за краен успех.

В същото време трябва да отбележим, че властта в Кремъл се справи доста бързо и доста успешно с предизвикателството на Пригожин. Очакванията той да предизвика сериозни сътресения в Москва, стигащи чак до разпад на Руската федерация, бяха много пресилени и в рамките на пожелателното мислене. Друг е въпросът дали за нас (за България, за ЕС и НАТО, за Украйна) Пригожин би бил по-добра опция пред Путин. Но това изисква и по-сложна аналитична мисъл. Каквато рядко виждаме по отношение на фигурата на Алексей Навални, например. Бинарното мислене, че щом Путин е "лош", всеки негов противник е "добър" или поне за предпочитане, няма да ни донесе нищо добро.

А иначе от целия еднодневен "романс" най-печеливш се оказа беларуският президент Александър Лукашенко. След като години наред бе възприеман едва ли не като васал или прокси на Кремъл, сега сякаш дойде неговият звезден миг - да се прояви като първостепенен фактор в международната политика. Пък макар и само в един епизод.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава

    27 30 Отговор
    Слава русия

    Коментиран от #21

  • 2 ВАГНЕР Е НАЙ- ДОБРАТА АРМИЯ

    22 15 Отговор
    Признато и от янките ,които казаха че най- лошият ден в Ирак и Афганистан е като почивка в Украйна

    Коментиран от #7, #9

  • 3 Курд Околянов

    24 13 Отговор
    В крайна сметка Вагнер е близо до Киев. А любовта между Путин и Пригожин никога не е стихвала.

    Коментиран от #5

  • 4 От Вагнер

    19 8 Отговор
    да се прекръстят на Верди и да продължават да композират - Шоуто трябва да продължи..
  • 5 Ами да

    17 13 Отговор

    До коментар #3 от "Курд Околянов":

    Преди това Вагнер си направи парад из Русия и събра овоциите на руснаците. А на Запад страх ги тресеше, ако ядрено оръжие попадне при Пригожин.
  • 6 Магриб Парижски

    15 17 Отговор
    Слаба ракия са руснаците. Слава Франция !
  • 7 Вагнер

    14 12 Отговор

    До коментар #2 от "ВАГНЕР Е НАЙ- ДОБРАТА АРМИЯ":

    не съществува вече. Скоро ще изчезне и последната колониална държава в Европа.
  • 8 История

    17 28 Отговор
    Защо никой не пише, че войната в Украйна е провокирана от действията на НАТО през последните 30 г.
    Спомнете си или научете близката итория.

    Коментиран от #10, #32

  • 9 2466

    19 17 Отговор

    До коментар #2 от "ВАГНЕР Е НАЙ- ДОБРАТА АРМИЯ":

    Да ти припомням ли,че 40 американеца успяха да ликвидират 400 вагнеровци в Сирия за за един час ? Редвоната руска армия е една от най-зле обучените и подготвените в света.Вагнер също е доста ниска степен на обучена армия,но в сравнение с редовната руска армия си е направо елит.Каквото и да е нито една,нито другата армия могат да се сравняват със схвръх армия като американската.

    Коментиран от #13

  • 10 бягай бягай

    16 11 Отговор

    До коментар #8 от "История":

    Дори не си интересен.За няколко копейки се чудиш какви измишльотини да изплискаш.
  • 11 Цензура

    17 17 Отговор
    Защо не кажете как американски наемници, закоравели ветерани, воювали и в Ирак и в Афганистан, плачат че руската армия направо ги смазва с танкове, артилерия и авиация? Или признанието на западни военни експерти, че 404 търпи катастрофални загуби, а ВСУ дори не се е доближила още до първата отбранителна линия на руснаците? Наистина ли мислите, че Пригожин е щях да превземе Москва с 5000 души? Че то само московската полиция щеше да се разправи с тях, бе...

    Коментиран от #26

  • 12 Нелепа статия

    13 13 Отговор
    Авторът така и не е разбрал, че това не беше опит за преврат срещу Путин, а спор за власт между олигарсите Пригожин и Шойгу. Просто не знам защо такива хора като автора ни губят времето с налудничавите си фантазии как Путин падал, без да се замислят какво би станало ако такъв като Пригожин застане начело на Русия...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 йхнкхйких

    11 15 Отговор
    Шепа виетнамци не излизали от джунглата разказаха играта на прехвалената американска армия !
  • 15 Винкело

    11 8 Отговор
    С премълчаване на неудобни за тезата факти може далеч да се стигне. Абе за Пучдемон и каталунската независимост сещате ли се? Ами за истинската гражданска война във Франция днес? Коя поред е тя?
  • 16 Слаб 2

    12 17 Отговор
    Това е някакво изтъркано бръщолевене по шаблон от Козяк без грам аналитична мисъл. Всички вече знаем, че Американска демокрация няма. В момента САЩ и ЕС надминаха СССР по цензура и промивки на мозъка.

    Коментиран от #18, #24, #25

  • 17 Кучето

    7 7 Отговор
    Че киив, че и цела окрайна са паднали, бре. Ако не са стотиците милиарди, които се наливат, хилядите тонове оръжия, окрите са закрити. Тия статия е за наивници

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Копей

    7 4 Отговор
    Цъ, ... пусик дезертира пръв на минутата в която научи за ПИРОЖКИН!
    Ха-ха-ха
    Шайгу, Герасимов, Скабеева, Салавьив...тоже... Молодци
    Ха-ха-ха
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Слава":

    Ще я славите на сметището заровени с фадромите‼️
  • 22 Адам Хилтън

    11 5 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и пошли от ватниците и бегерабите им!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Миро

    11 6 Отговор

    До коментар #16 от "Слаб 2":

    Твоя мозък няма кой да го оправи! Комунизма за да вирее още като идеология му трябва промивка на мозъци. И такива като теб са жертва на Кремълската пропаганда!Тотална щета!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 7 Отговор
    мутрофановнааа радефф собакиии, где мой денги‼️
  • 28 А50

    9 7 Отговор
    Копейки гнили стягайте се за бунището, матушката е в колапс!
  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 7 Отговор
    Само млатене за ватника съдран‼️
  • 30 Някакъв нов ПетровПудел

    1 6 Отговор
    Се е появил на сцената на ФейктиБгПедалите...
  • 31 Амипасъмас

    5 0 Отговор
    Путин от бункера

    Алоу, Бахмут превзехме ли го вече?
    На Лисабон е ред сега.
    Там чакат ни с надежда всяка вечер
    Да ги избавим от врага.
    Тридневната Военна Операция
    Ще чества скоро юбилей.
    Година изтърколи се във излагация
    А сякаш беше йестърдей!
    За Путин, Сталин, и за Родину!
    Дори пиян при нас ела!
    Там чакат ни хладилници и печки
    И пЕтимни са хората за Свобода.
    Човечеството тебе чака днеска
    Отправило е взор към тебе то.
    Че Портo Лисабон и Сутиеска
    Са част от Руский мир братО!
  • 32 Ко рече?

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "История":

    Нали! Путин е натовски агент провокатор и за това нападна Украйна, че да отслаби Россия!
  • 33 Мики Маус

    2 0 Отговор
    Най-важното е че народа се кефеше на бунтовниците явно им трябва истински пригожин да ги поведе.
  • 34 ТрампЛин

    2 0 Отговор
    Някой да виждал или чул нещо за Сурогаткин-Ген.Армагедон??? Някой да чел или слушал изказванията на Гиркин??? Anyone???