Last news in Fakti

14 Юли, 2023 09:05 14 051 77

Проф. Гарабед Минасян пред ФАКТИ: Дали и доколко България е обречена да е най-бедната страна в ЕС?

  • гарабед минасян-
  • макроикономика-
  • българия-
  • бюджет-
  • нс-
  • решение-
  • кабинет

Страната ни отбелязва изключително високо изтичане на местни капитали в чужбина, казва макроикономистът

 Проф. Гарабед Минасян пред ФАКТИ: Дали и доколко България е обречена да е най-бедната страна в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато има пари за разпределение, нещата са прости. Трудно е събирането на парите… Какъв бюджет да очакваме. Пред ФАКТИ говори макроикономистът проф. Гарабед Минасян.

- Проф. Минасян, бюджетът върви към приемане. Но правим бюджет в средата на годината. Когато е така, можем ли да очакваме реформи?
- Най-вероятно бюджетът ще се приеме, защото по доминиращо мнение държавата трябва да има бюджет. Много повече по инерция ще се придвижват опити за прокарване на реформи, но даже и нещо да се придвижи, то ще има палиативен характер. Аз виждам като най-важна функция на НС поддържането на действащо правителство, което е в интерес на преобладаващото мнозинство в НС.

- Какви плюсове и минуси виждате вие в този бюджет?
- Най-големият плюс е, че ще има бюджет. А иначе много възлови въпроси, свързани с характера на макроикономическото управление, остават игнорирани и загърбени.
Първо, остава открит въпросът с опашкарската позиция на страната ни в ЕС. Дали и доколко България е обречена да е най-бедната страна в ЕС? Правителството е длъжно да постави ясно и категорично този въпрос, както и да поеме конкретни отговорности за придвижването на страната по-напред в това крайно неприятно за нас подреждане.
Второ, социалното разслоение на обществото у нас е най-високо и се поддържа трайно най-високо в ЕС. То е следствие от спецификата на макроикономическото управление. Правителствата старателно и почти традиционно избягват дискутирането на този въпрос и поемането на конкретни задължения.
Трето, България отбелязва изключително ниска инвестиционна активност, като нормата на натрупване се поддържа на едни от най-ниските равнища в ЕС. Правителството предвижда ръст на инвестициите за текущата година от близо 6% при условие, че в предишните две години средногодишният спад на инвестициите в реални измерения е бил повече от 6%! Факторите, които биха могли да доведат до подобен рязък обрат, остават размити и много повече пожелателни.
Четвърто, България отбелязва изключително високо изтичане на местни капитали в чужбина. Овладяването на този процес въобще не стои на дневен ред и не се правят опити за проектиране му. Продължават усилията за включване към еврозоната, а не е ясно каква ще бъде динамиката на този съществен показател при отпадане на всякакви формални и неформални пречки за презгранично движение на капитали.
Пето, съзнателно се игнорират всякакви индикации за сдържаност на преобладаващата част от населението към приемането на евро. Залага се на автоматична адаптация, което не изглежда сериозно. Паралелно с това се създават условия за активизиране на съмнителни структури, които нагнетяват социално напрежение с трудно преодолими последствия. Могат да се изброят и други проблеми, които остават или незабелязани, или игнорирани от макроикономическото управление.

- Много анализатори казват, че в този бюджет доминира много повече аритметиката, отколкото икономиката. Така ли е?
- И аз мисля така. Доминира аритметиката в смисъл, че се търси и се постига равенство на приходните позиции, от една страна, с разходните позиции, от друга. При това при приемливи за вносителя основни характеристики, като например величината на дефицита. А пълнежът на икономическото съдържание на отделните показатели остава неглижиран. Така е както с основни приходни елементи, така и с основни разходни елементи. Например,

няма ангажиран правителствен анализ на действието на плоския данък през последните 15-тина години, но с гордост се афишира отказа от основно преосмисляне на системата на данъчно облагане.

Също, капиталовите разходи в разходната част изпълняват много повече балансиращи функции и служат като своеобразен резерв за други текущи харчове. Загърбва се необходимостта от добре обмислени и премерени публични инвестиции, които да създават условия за разгръщане на частната инвестиционна активност, както и за изграждане на съвременни и качествени инфраструктурни системи.

- 3% дефицит математика ли е, или нещо постижимо?
- В настоящия контекст 3% дефицит е самоцел. Преди всичко трябва да има ясен отговор на въпроса: Е ли бюджетният дефицит по презумпция негативен и нежелан? Толкова повече когато страната е член на икономически и финансов съюз. Отговорът не е еднозначен. Лошо е, ако с преразход на финансови ресурси се (до)финансират текущи разходи (т.е. парите отиват за ядене и пиене). Не е лошо, ако преразходът отива за финансиране на добре обмислени, необходими и наложителни качествени и съвременни инфраструктурни проекти. От такива проекти България чувства остра нужда. И ще продължава да ги чувства все по-остро в бъдеще. Правителството е институцията, която трябва да мисли отговорно и ефективно за качественото управление на страната най-вече в перспектива. Иначе казано – в действията на правителството трябва да доминира икономиката и перспективата, а не аритметиката.

- Всеки ден чуваме как трябва да влезем в еврозоната и това е цел пред кабинета. Какво ще ни даде еврозоната?
- България е редно и трябва да бъде член на еврозоната. Въпросът не е дали, а кога? Включването в еврозоната изисква и предполага достигане на определена степен на номинална и на реална конвергенция. Номиналната конвергенция се постига чрез изпълнение на широко популярните т.нар. Маастрихски критерии. Показателите за реална конвергенция остават зад кадър, но се следят от Европейската централна банка. Нашите политици упорито отказват да осмислят деликатните и внимателно формулирани бележки (откази!) на водещи финансисти и институции в ЕС. Реалната конвергенция предполага определена степен на БВП на човек от населението в сравнение с еврозоната, както и определено равнище на вътрешните за страната-кандидатка цени спрямо средните за еврозоната. При нас и двата показателя изостават чувствително от възприетите стойности, демонстрирани от останалите страни от Централна и Източна Европа, вече включили се в еврозоната.

Включването в еврозоната ще доведе задължително до гравитация на местните цени към тези в еврозоната.

Странно е, че представителите на бизнеса у нас настояват упорито за незабавното ни включване в еврозоната, но без да правят сметка, че при настоящата ситуация те ще губят конкурентноспособност без ясна перспектива.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запомни едно

    16 68 Отговор
    Последният в ЕС е по-добре от първия в БРИКС.

    Коментиран от #13, #14, #75

  • 2 честен ционист

    10 30 Отговор
    В СССР 2 ще е първа сред равни.
  • 3 билет за колесника

    69 10 Отговор
    Западът презира България и никога няма да я пусне на софрата. Народът ще си върне честта, но ще стане лошо за инакомислещите майцепродавци.

    Коментиран от #70

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Рот Шилд

    9 3 Отговор
    ФОР ЕВЪР!!!!!
  • 7 Сандо

    51 6 Отговор
    Още отпреди демократичните промени е предвидено България да е най-бедната страна и да се изпробва унищожението на една държава и един народ по мирен начин.Полученият опит,след прилагането на нужните корекции,след това ще се прилага там,където Господаря реши за нужно.И ако внимателно проследите какво се натвори на територията,ще се убедите в това.
  • 8 Тоя п,тоя паа.....

    33 1 Отговор
    Ако приемат Судан в ЕС може и да не сме най-бедни.
  • 9 Ачо

    54 2 Отговор
    Народа ,колкото и да ми е болно да го призная е прост и не вижда по далеч от носа си.Погледнете какво е на ул;ицата. Имам чувството че целия ни брутен продукт се харчи за скъпи лимузини и луксозни къщи.Да хубаво е да седнеш е хубава кола и да живееш е луксоизен дом ама първо си осигури база от която да печелиш и вървиш напред а после си уреждай живота. Комплексирания Българин първо иска даседне е скъпата кола а позле да направи кичозната къща за да се докара пред околните а за развитието по ната, -друг да мисли. Отидете в западна държава и погледнете кой кара коли и джипове за такива луди пари. Всичко е мини автомобили, всеки бърза да развия бизнеса си напред
  • 10 ДА ама

    42 0 Отговор
    МНОГО се КРАДЕ! Та за това!

    Коментиран от #11

  • 11 Ми ТЯ

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "ДА ама":

    Икономика без тези 25 милиарда за година,сива икономика, пари под масата за заплати, без данъци, без осигуровки ....
  • 12 Шаман Дур

    15 6 Отговор
    Споко бе, ако рприемат Македония, за известно време няма да е най-бедната
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Загрижен

    46 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запомни едно":

    Дай пример, но понеже пишеш на изуст, аз ще ти дам. Ние, територията... Учил ли си икономика? Бас ловя, че не си. Ако не се еврофондовете, които се усвояват сме не просто пропаднала държава. Ние сме тотал щета. Имаме БВП колкото една фландрия в Белгия. Цели области в икономиката ни са или в тотален застой или за мъртви, на изкуствено дишане. Една Гърция, която дълги години беше на опашката, заедно с Португалия, сочеха я с пръст, колко е зле е на 20, 30 години преди нас. И за всичко това не ни е виновен ЕС или НАТО, или извънземните, а българските крадливи политици. Те не искат реформи, защото искат да крадат. Но все пак Ганчо си ги избира...

    Коментиран от #15, #53, #76

  • 15 Кен Еф

    27 2 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    ганчио не е обикновено глупав, той е уникум деббил. Пред очите му пъпетите разграждат държавата, но ако днес имаше избори, поне 50% отново ще кажат, че не ги засяга какво се случва в държавата им. Ганчио има само един ход - да изчезне, за доброто на себе си и земята, която мърси

    Коментиран от #30

  • 16 СТИГА БЕ

    18 2 Отговор
    Абе чичка, не ми говори за бедност и причини да сме такива, ами покажи мъдро как можем да се измъкнем.
    Или Андрешко се мисли още за хитрец, без да произвежда да се пъчи с голия тумбак. И питаш ли се , защо младото трудоспособно население създава БВП някъде на запад или Америка

    Коментиран от #17, #72

  • 17 Хи Мен

    16 3 Отговор

    До коментар #16 от "СТИГА БЕ":

    Андрешко произвежда каквото може, ама пъпетешко го подарява на урките, а гъбарешко дреме и не му пука
  • 18 Тома

    27 2 Отговор
    Доказано е батко че за да е бедна една страна значи тези които управляват държавата крадат с г. .за си

    Коментиран от #20

  • 19 Мишо Шамара

    8 25 Отговор
    За Русия е удобно троянски кон като България да е член на ЕС, за да обслужва руски интереси.
    Драги русофили, ЕС не е зло, но всичко, което ЕС ни подари се открадна от руснаците и от техните проруски представители в България. Всичко подарено от ЕС не стигна до вас, защото го крадат чисти българи и руснаците - нито циганите, нито турците, нито емигрантите ви ограбват. Вашият живот лош го правят изцяло български политици, платени с руски копейки.

    Коментиран от #21

  • 20 Неверни

    5 17 Отговор

    До коментар #18 от "Тома":

    През последните години управлява Радев.
  • 21 Пор Чвор

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Мишо Шамара":

    я дъхай бе кузяк

    Коментиран от #24

  • 22 дядо поп

    17 1 Отговор
    С такава избирателна система , такива политици. С такива политици и такава обречена на бедност държава! Това е положението!
  • 23 българина

    18 2 Отговор
    33 г все се говори за Чужди инвестиции!!!!! логиката е сбъркана, инвестициите трябва да са местни, а не да принуждаваш местния да инвестира в чужбина и да изнася печалбата. Държава трябва да регулира този процес. Като се изнасят пари от една държава, откъде ли ще има за разпределяне? а мантрата, че не работим не е вярна. ЕК изнесе данни, че работния ден в България е най дълъг.... Просто се изнасят повече пари отколкото се внасят

    Коментиран от #28

  • 24 Мишо Шамара

    4 16 Отговор

    До коментар #21 от "Пор Чвор":

    Споко бе Мутрафонче, ходи на почивка в Крим да се успокоиш.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    5 14 Отговор
    Това за обречената на бедност България ни го повтарят рузките слуги, познайте защо.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "българина":

    Май не си разбрал за какво става въпрос.
  • 29 Тапа Нар

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Автогол":

    аз съм брат ти бе абдалл

    Коментиран от #31

  • 30 Загрижен

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кен Еф":

    Ми е да не ми повярваш, но моето мнение е не просто еднакво с твоето... Подкрепям с две ръце, на 10000%. Да, имаме хубава природа, но я съсипваме тотално. За справка бетономорието. И аз съм в Гърция в момента. Ами няма нито един хотел или плажен бар във водата. Абе територията трябва да бъде закрита!!!
  • 31 Автогол

    3 7 Отговор

    До коментар #29 от "Тапа Нар":

    И майка ми да беше, автогола е същия. Хахахаха. Леле колко са про Зти руските наколенки!

    Коментиран от #33, #73

  • 32 Приберете си Бандитите

    2 0 Отговор
    Пернишка банда(със СРС техника) вилнеее във Виена Австрия - убиват, моля МВР, ДАНС и Външно да си ги приберат! Мирослав Германов
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тургенев

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Тапа Нар":

    Само рускините учат децата си на такива неща.
  • 35 Автогол

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Коз Як":

    "по-добре прост"

    Рузофилите сами го казвате.
  • 36 Татко Барва

    3 5 Отговор
    с население от гъбени ретарди, България е обречена да е най-бедната в целия козешки свят

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Татко Барва

    5 1 Отговор
    злато гази - беден ходи, що е то? Ганио посолственият иддиеот
  • 39 Курс Брада

    10 0 Отговор
    тоя гарабедиан що ни обжда на бедни? Ние само на урките близо милиард подарихме, бедни сме били?

    Коментиран от #42

  • 40 Факт

    3 10 Отговор

    До коментар #36 от "Татко Барва":

    В България доказано най-зле като прослойка са рузофилите. Даже и римляните са по-добре от тях. Римляните се продават само по избори, копейките - всеки ден.

    Коментиран от #57

  • 41 Олиглот

    10 1 Отговор
    глупостта ходи ръка в ръка с бедността. А ние сме много, отчайващо глупави
  • 42 Българин

    1 11 Отговор

    До коментар #39 от "Курс Брада":

    На рузнаците сме подарили стотици милиарди само за последните 30 години. Не сме бедни.
  • 43 Т-Рол

    4 2 Отговор
    алооооу гарабед, кой беден ще си подари имущество за милиард и ще се набута десетки милиарди за същото?! Ние сме супер богати бе калаф
  • 44 Човек

    5 14 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Дънди Прешъс е собственост на руски олигарх. Живков предаде целия ни златен резерв на Русия по времето на комунизма, а златото ни днес пак отива в Русия. Къде пак ги намеси американците? Все те са ви извинението за всяка наша беда. България е най-бедната в ЕС и ще продължава да е най-бедната докато КГБ я управлява чрез нашите служби, които са й пряко подчинени. Вкараха ни в ЕС само за да смучат еврофондове. Ако бяхме под американско влияние щяхме да приличаме на Южна Корея, а не на обикновена руска губерния.

    Коментиран от #45, #58, #59, #64

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Папа Люга

    9 1 Отговор
    напротив професоре. Много сме богати даже. Толкова сме богати, че не ни трябва наша енергетика, наше земеделие, наша индустрия - можем да си позволим всичко да внасяме отвън, а ние само да лежим на сянка. Ние сме Либя на Балканите, преди кравофилите да и разкажат играта
  • 47 Фал Лос

    6 0 Отговор
    една диня е 20 лева на пазара, кой е беден бе смешник
  • 48 Нафталин.бенет

    8 0 Отговор
    Гарабедеееее 7 млрд лева за НЗОК ДА МОЖЕ ДА СЕ ТОЧИ И КРАДЕ а хората да умират унижавани пред болниците по стълбите ууууууу ПОЗОР СРАМ
  • 49 Фекален проектил

    13 1 Отговор
    беден ще викаш на баща си. Ние издържаме американски марици, веолия, четири американски бази - хората си живеят като царе благодарение на нас, пък сме били бедни. Глупави сме, не сме бедни
  • 50 Ган Йо

    12 0 Отговор
    за българския лакеи на запада е гордост да живее в коптор и родителите му да умират на прага на болницата, но да обслужва чинно интересите на господарите си. Ние сме горди, че сме бедни и тъпкани от всички

    Коментиран от #63

  • 51 Мешка Робева

    12 0 Отговор
    Не е бедна България професореее, тъпа е. Кой откъде дойде - граби, а нашиго брата Ганислав само вири двата пръста и подскача като мандрил
  • 52 Kирил

    2 12 Отговор
    Няма как да не е най бедна. България е единствената която плаща данък русия
  • 53 Сандо

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    Добре е че си загрижен.Лошото е,че виждаш само това,което е пред очите ти.А истината се намира,както гласи народната приказка "след девет планини - в десетата".Крадливите ни политици и администратори са само резултат,а не причина.

    Коментиран от #55

  • 54 УТОЧНЯВАНЕ

    9 1 Отговор
    За съжаление заплатите ще станат с ефективна стойност двойно по-ниски от сегашните . За това драпат работодатели бизнеси и всякакъв род експлоататори и робовладелци с висше икономическо и юридическо образование . Да може още повече да няма къде да им бягаме за да ни експлоатират безнаказано и безвъзмездно .

    Коментиран от #65

  • 55 Коз Як

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Сандо":

    айде сега девет планини - козек е на няколко спирки в София, не преувеличавай
  • 56 Артилерист

    11 2 Отговор
    Убийствена оценка на реалното състояние в страната и будалкането на прекариата от американските администратори на колонията България. Жалкото е, че 80 процентниците няма да го разберат, платените медии ще поканят правилните атлантически "експерти" да оспорят казаното от този истински обективен експерт.
  • 57 Ти разбираш ли

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Факт":

    Колко уникално си t ъп.
    Вдлъбнат дори.
  • 58 Понеже си

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Човек":

    Олиgofer, да ти подчертая дебеУо един факт-цяла Латинска Америка е под американско влияние и виж къде са.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Шабан

    10 0 Отговор
    Тя не че държавата е бедна, напротив при тази плодородна земя и умерени райски условия тука спокойно могат да си живуркат като бейове 20-30 милиона народ. Но хайдушкият ген не дава. То що изселвания и унижения бяха, само и само те да разпределят погачата, ама накрая Господ си знае работата. И да не се сърдят на другите, сами са си виновни. За това е беден и омърлушен този мизерстващ народ. На много кръвожадни и алчни хайдуци случи......
  • 61 Дивуй

    1 0 Отговор
    Боклук си да знаеш и то голям.
  • 62 Свободно падане

    9 1 Отговор
    Гаро, докато Хампарцумян говори глупости от горните стъпала на стълбата на Христо Смирненски, а тулупите и калинките възторжени му пригласят, ще летим надолу с идиотска сила!
  • 63 Д-р Хаус

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ган Йо":

    Много точна диагноза на бг матряла, колега!
  • 64 Не само затова всички мразят евреите

    9 1 Отговор

    До коментар #44 от "Човек":

    "Дънди" е СОБСТВЕНОСТ НА МУЛТИНАЦИОНАЛНАТА ИМПЕРИЯ РОДШИЛД. ДОБРЕ СИ ГО НАБИЙТЕ В ГЛАВИТЕ! Евреите се мъчат да го скрият, но няма да им се размине и тази измама!
  • 65 Човек от народа

    9 0 Отговор

    До коментар #54 от "УТОЧНЯВАНЕ":

    Освен това ни гласят парите (Еврото) да станат само електронни и като така на всеки несъгласен с натрапваните от евробюрократите, гадост, като яденето на хлебарки и лгбт ценностите, моментално ще му за мразят сметките и тогава умираш прав... И няма спасение от новия евроконцлагер никъде, единственото спасение тогава ще е само от Русия и Брикс... Антиутопията на Оруел е вече тук и тропа на вратата ни!
  • 66 Александър

    0 5 Отговор
    Омръзна ми да чета мнения на гл упаци от БГ" елита"! Професоре, заемете се с нещо, което разбира те по- добре от вашето неразбира не! Моля Ви като обикновен граж данин-гласоподавател!
  • 67 Иванчо

    0 6 Отговор
    Тоя Минасянчо много знае, велик теоретик, само дето никога в живота си не е управлявал павилион за пуканки.
    Аман от куфи теоретици.
  • 68 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    1 4 Отговор
    Докато България е под руски потиш и под турски фес,няма да има прокопсия.Обречени сме на вечното им пдтисническо двуличие.Доказано и потвърдено!Фактите говорят,а Боговете мълчат.Робски народ СМЕ!!!

    Коментиран от #74

  • 69 Александър

    0 2 Отговор
    Една година разтоварвам във Франция! Не обърнах внимание като товарих! Отварям и о Ужас; Палети с картонени опаковки на Данон! " Голямата" българска ин дустрия и економика!? Професо ре, Армения е близо, идете там!

    Коментиран от #71

  • 70 това е много точен

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "билет за колесника":

    и горчив извод. Западът не ни смята за нищо и ВСЕКИ път ни го показва, като в най-добрия случай се прави, че не ни забелязва.
    Унизително е. Имаме си качествата. А проф. Минасян говори за това, за изтичането на капитали от ГОДИНИ. Все едно, че нищо не казва за нашите управници!
  • 71 глупости говориш

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Александър":

    Познавам Гарабед Минасяун от десетилетия. Той е много по-голям българин от други соросоидни и ограничени наглосакси любители. Не се вслушваме в истинските думи на такива учени - ние си гледаме тези от зайчарника въошнополитици и ментета, които говорят мазно и в тяхна си полза.
  • 72 на такъв като тебе,

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "СТИГА БЕ":

    "чичката" не може да каже. Той и сега го е казал, но ти НЕ ОТБИРАШ от НИЩО. Безнадежден си. За съжаление, доста такива като тебе им.
  • 73 автопростак

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Автогол":

    Едно си баба (не)знае, едно си бае. Прочети НЯКОЛКО пъти този умен коментар, бе ограничено същество!!!! Белким нещо научиш. Пак Русия и пак Путин са ти виновни!!!! Докато имаме такива нищонезнаещи и нищонеразбираще, няма да вървим напред. А от посолствоТО май предпочитат неграмотните.
  • 74 свещена ПРОСТОТА

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ":

    Нищо друго няма да ти кажа. Обидно за човешкия род е това, което дрънкаш.
  • 75 Калбо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Запомни едно":

    Ако визираш Китай като първа страна начело на брикс
    България в никакъв случай не можеш да се сравни с Китай има много силна икономика въпреки че има много бедни райони но технологично китай е страшно много напред от останалия свят даже някои градове надвишават българските градове по заплати китайци произвежда самолети космическа държава само промитият ти мозък не може да разбере че много много сме назад дори и от африкански държави
  • 76 Калбо

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    Искам на този промит мозък да му кажа когато България настъпват промените държавата е нямала външен дълг а по данни на ООН България е имала 500 милиарда долара резерв
    Когато влизахме в Европейския съюз те поискаха да си ликвидираме заводите предприятия които им конкурират тяхната стока животновъдството ликвидирахме заради тях земеделието си ликвидирахме заради тях и както знаеш АЕЦ Козлодуй също спряхме реактори
    И субсидиите които идват от Европейския съюз голямата част се връщат в Европейския съюз
    И държавниците ни като откраднат някой друг лев и то нищо не остана за бедния българин
    А парите които са крадат в държавите от Европейския съюз
    Те се делят с вишето ръководство на Европейския съюз и най-вече от САЩ и не си мислете че само в България крадат пари дори и в Германия и Франция и всички останали европейски държави
  • 77 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Да кажеш на нашите политици "управници" или "държавници", тези които бяха и са начело на държавата вече 1/3 век, е КОМПЛИМЕНТ за некадърниците. И нормален човек, като вижда какви са последиците от така желания преход, по скоро би ги определил като ПРЕСТЪПНИЦИ към народ и държава.
    Може да е груба тази констатация ,но е болезнено вярна!! Самият факт, че 2-2 и 1/2 милиона здрави, прави, добре обучени специалисти от всички области на живота ги НЯМА............Какво по-страшно изтичане на капитал ??? И това "изтичане" продължава. Всяка година намаляваме с около 30 000 човека. Закриха се и се закриват училища и болници. Селата обезлюдяха........ Цените растат непрекъснато. За последните 15 години бяха унищожени голяма част от горите на България. Да има как и планините и реките да дадем на концесия........Някой ще ли даде прилична комисионна ??
    И проф. Г.Минасян , и други умни хора, говорят и пишат – но кой да ги чуе, кой да вземе някакви решителни мерки за сериозна промени в инфраструктурата, в създаване на читав поминак.Пилеят се грешни пари в големи размери за прогонените нещастници по света......!! Защо ? Кой и защо да се върне , като няма работа и нормални условия за живот !?