Last news in Fakti

18 Юли, 2023 13:06 3 465 31

Как най-бързо да психясаме българина?

  • българин-
  • психясване-
  • бързина

Най-бързият начин е, като въведем сляпо външни икономически модели, налагаме на българите чужд начин на обществено поведение, въвеждаме в българското законодателството директно прекопирани чужди закони, несъобразени с традициите на страната

Как най-бързо да психясаме българина? - 1
Илюстративна снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как може най-бързо да психясаме българина и да го докараме до агресивни и непонятни за самия него и околните състояния?
Най-бързият начин е, като въведем сляпо външни икономически модели, налагаме на българите чужд начин на обществено поведение, въвеждаме в българското законодателството директно прекопирани чужди закони, несъобразени с традициите на страната. Така постепенно американизираме и европеизираме българите, точно както навремето трябваше да се приравняваме към братския съветски обществено-икономически и политически строй. Но той, макар и различен, явно е бил по-близък до нашия, понеже българите не бяха психясали толкова масово. Те и сега не са чак толкова, слава на Бога, но някой усилено ги дърпа натам, както и целия останал свят.
„На мен ти си ми психологът”, обича да казва една позната при разговор. Тоест, като сядаме на маса да си говорим, както обичаме да правим в България, ние споделяме със събеседника чувства, впечатления, емоции. Това ни позволява да се освободим от негативни мисли, позволява да осъзнаем грешките си, защото този срещу нас ще ни ги каже, ако е истински приятел и т.н. Така ние българите действително нямаме нужда от психолог, съответно от психиатър, защото извършваме това по естествен начин. Само че отчуждението, което налага западният икономически модел в обществото, индивидуализмът, т.е. самостоятелността и самодостатъчността, като форма на поведение, довежда дотам, че ние накрая наистина имаме нужда от психолог, съответно от психиатър. Понеже е нямало с кой да споделим това, което се е натрупало в нас, нямало е с кой да си говорим и като чуем чуждото мнение, да разберем дали нашето е правилно. Но това с психолозите и психиатрите е само повърхността на проблема. Отчуждаването между хората пък, беше директно програмирано в ситуацията наречена Ковид 19 и съответната пандемия. Някои хора още не могат да излязат от изолацията наложена тогава и да се освободят от стреса. Но и това не е същността на проблема.
Същността на проблема е в прекъсване на естествената връзка между хората, от желанието всяка област и всеки аспект на нашите взаимоотношения да бъдат регулирани от нарочен закон и така всички възникнали противоречия да се решават от медиатори, от адвокати, от съд, което определено е един модел, който идва от англо-саксонския свят и в частност от Съединените Американски Щати. Това, съчетано с невижданата толерантност към малцинства, право на самостоятелност и мнение на малки деца, правото на „свобода” на всеки и на всичко, довежда до една ужасна ситуация, в която адвокатите имат морета от материал за всякакви дела, съдът не насмогва, а медиатори, психолози, психиатри са претрупани от работа. И всичко това единствено поради липсата на естествено общуване, на естествена връзка между хората.
Най-тежките последиците от прекъсването на комуникацията са известни - със самоубийствата и масовите убийства, които тръгнаха от САЩ и които стигнаха дори до съседна Сърбия. Но пак да кажа, слава Богу, българинът все още успява да устои. Затова единственото правилно решение, за да останем здрави и здравомислещи, е да не следваме сляпо чужди правила и модели. Да не въвеждаме пряко чужди концепции и закони. Да мислим винаги за нашата култура, за традицията, която съществува в нашата земя, по даден въпрос, по зададена тема. Иначе много бързо могат да ни психясат, особено в екстремна ситуация като днешната, на война и на невиждано икономическо противопоставяне.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 53 Отговор
    Я, дежурен путинист тук с нова статия.

    Коментиран от #4, #13

  • 2 Невъзможно е..

    14 3 Отговор
    Гандалф е с волска нерва,иначе нямаше да изтърпи ДПС пет века..

    Коментиран от #15

  • 3 Сатана Z

    44 12 Отговор
    Съветските икономически модели поне даваха резултат,а и те изградиха нашата промишленост.
    Днес модели няма.Има ограбване на ресурсите на страната :злато,дървесина и т.н..С тези темпове България ще изчезне до 2050 .Планът Ран-Ъп в целят му блясък.

    Коментиран от #22

  • 4 Я дежурния американски

    29 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Лизач пак на първа линия.
  • 5 Голям зор

    8 20 Отговор
    Пълни гл...ти.Нашите като отидат в чужбина влизат в час веднага,там могат тук трябва с перце да ги бутаме.

    Коментиран от #14

  • 6 Ами като в кауфлана се пуснат банани

    10 5 Отговор
    За 90 стинки килото🤪🤣🤣🤣🤣и ганя откача до полуда🤪🤪🤪🤣🤣🤣
  • 7 Гого

    5 15 Отговор
    Какви са тези психосплетни? Да не би някой да иска да ти бута външния клозет?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    8 28 Отговор
    Чакай да видим какво ни внушава другаря путинист:

    1) външни икономически модели - не казва какви са те и какви са "вътрешните".

    Може би на другаря путинист му липсва "вътрешния икономически модел" на смесицата между ориенталска корупция и олигархични монополи

    2) "традиоционно" законодателство - но пропуска да каже какво му е традиционното - сигурно на другаря путинист му липсва "традиционното" законодатлество, което по дизайн е продупчено отвсякъде, за да може да бъде заобикалян закона както врата в поле.

    Вероятно с това е свързана и опорката му, че можем да станем като цивилизиованите държаи, където ПРАВИЛАТА определят кой крив, кой прав, а не "традиционното право". "Традиционно право" имат такива "напреднали държави с религиозни диктатури като Афганистан.

    3) другаря путинист явно не е запознат с концепцията, че българите поначало са европейци, та е интересно какво значи да се "европеизират". Любопитно е, дали знае Търновската конституция какъв модел има.

    Още по интресно е, ако българите трябвало да се "европеизират" какви автора путинист мисли че са - азиатци?

    4) другаря путинист даже не се крие, че "братския съветски" строй му се вижда по-близък.

    5) на другаря путинист толерантността към малцинствата му е толкова непоносима, че човек си задава въпроса, как със същата уста преди това ни обяснява колко важна е близостта и човещината между хората.

    Явно за другаря путинист само ако си от една определена етническа група, може
  • 10 Българин

    10 23 Отговор
    Явно за другаря путинист само ако си от една определена етническа група, може да има толерантност и близост. Това, уважаеми е част от ДЕФИНИЦИЯТА за фашизъм - когато една етническа група се дефинира като нещо повече само базирана на нейния произход.

    6) другаря намеква, че тези спекулации за това на коя култура какви "проблеми" се полагат има за резултат повече самоубийства и убийства.

    Интересно, че Рузия е водеща в тези области, а путиниста не я споменава. Защо ли така?

    Да не би "изводите" му да не са верни?


    И накрая, за да си путинист, не само, че си психясал, ами си и лишен от какъвто и да било морал и етика. Защото путнизма е вид фашизъм.

    Кажете ми колко "морални" са фашистите, които в момента разрушават Украйна и избиват населението й.
  • 11 плюс минус

    21 2 Отговор
    Всяка народност има своите особености.
    Не може всички народи под строй да живеят по един и същи начин.
    Европеец, азиатец, африканец, американски тюрлюгювеч, местните американски народности....
    Да продължим:
    Европеец - германец, испанец, италианец, сърбин, българин, грък, руснак, англичанин, ирландец, шотландец.....
    и така, до безкрайност.....
    Това ни е природната даденост.
  • 12 Спас

    9 25 Отговор
    Соц.пропаганда в 21 век.По- малко работи,повече кради и попийвай колкото можеш на работа и вечер.Прави се на велик сред приятели и избивай комплекси.Всичко друго е опаскно и вредно-учението,трудовите навици,адекватно поведение и самооценка.Чувство за ред и дисциплина.Много е лошо всичко откъм запад.Тази статия е за старчоците от миналия век добре поживели в соца и сега озлобени,бедни и готови за подземието.

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Поумнял

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Единственото лошо нещо е че автора е прав! Ако, се изразя по-нататък на български ще ме изтрият! Много ти здраве!:)
  • 14 Арбайтен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Голям зор":

    Абе , не е баш така!
  • 15 Султан

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Невъзможно е..":

    Че какво общо имам с ДПС!
  • 16 Старчок

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Спас":

    Е! Ти , можеш да се окажеш по-рано в Подземието!:)
  • 17 Съдията Дред

    17 3 Отговор
    Грантаджийски тролове, благодарете на автора, че ви е дал поле за изява , та да си изкарате надницата
  • 18 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Спас":

    Приказките са максимално общи, да не лъсне кое е истинското "вдъхновение" на другаря автор, но и така прозира заради някои "подхлъзвания".

    Но ако трябваше да каже, че неговия идеален свят е "рузкий мир" нямаше да свърши добре цялото начинание, защото веднага щяха да го пратят на. ... психиатър. А иначе дава рецепти как да не се психясва.
  • 19 Вещерът от Пещера

    12 11 Отговор
    И този измислен "археолог", всъщност завоалирано се опитва да ни втълпи, колко е "лош" Западът. Дори по времето на "соца", българите не били изперкали толкова. Дали? НеРеБето, беше пълно с окръжни психо-диспансери, които бяха пълни с хора, на които явно не им понасяше "развитият социализъм". Само, че "партията майка" ги беше натикала по разни отдалечени селца, в страни от погледа на "всестранно и многостранно развитата соц личност". Поредният жалък болшевистки клакьор, който със сигурност се е възползвал от западните ценности, но се опитва да ни пробутва "мухлясалият", така наречен "руски свят". Лицемер.

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Тц.. тц...

    6 7 Отговор
    Абе тези психясали руски зомбита нямат ли свършване, наистина обърнаха България на руски психодиспансер, ами автор е като ти е мъчно за съветският психодиспансер сега за живей в Русия, за да не те засегне западният модел, пък и много от обявилите се в България българи за руски патриоти да те последват.
  • 21 тука е така...

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "Вещерът от Пещера":

    Е, който е живял във времената на "развития социализъм" знае много добре как стояха нещата. Автора тогава е учил едва в прогимназия и каква преценка може да има освен такава, каквато е наследил от предшественици от родата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да, ама не...

    6 5 Отговор

    До коментар #19 от "Вещерът от Пещера":

    Археолог по диплома, иначе си е зелен чорап, а има ли смисъл повече да коментираме?
  • 24 Митко

    10 7 Отговор
    Айде пак американците са ни виновни. И европейците. Ама никога ние самите, или да не дава Бог - руснаците. Цели 45 години сме се учили как да лъжем и мразим държавното управление натрапено от руснаци и комунисти. След като комунистите ни спретнаха така наречения "преход" тази инерция остана. Всички закони които се приеха са със соц закваска, но по "хамерикански" модел уж. Как ще се променят нещата, като ние самите ги бойкотираме на всяка крачка и по всевъзможен начин... Ама нека са виновни другите, само не и ние.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТрампЛин

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Митко":

    Българина си сака да си остане ориенталец! Он нищо не сака от Европа-само по един ГоУф четворка!
  • 27 Матей преображенски

    5 4 Отговор
    Психясването е в ход от 30г.,някои от бедност,а други пък от неочаквано богатство,отпуснаха му края,виждате как карат коли,като на рали,дърлят се за щяло и не щяло,парвенюта.Какво искат,и те не знаят,може би да унижават бедните,да ги правят аргати,да вкусят изцяло сладостта на богатството,а то дава и власт,нещо за което не са и сънували допреди 34г.,подобни мисли за това ,което вършат сега,щяха да ги докарат до политическия затвор.
  • 28 реру

    10 1 Отговор
    "... Най-бързият начин е, като въведем сляпо външни икономически модели..."


    Не... Много добре знаеш, че най-бързият начин е като въведем или ни ВЪВЕДАТ външен ПОЛИТИЧЕСКИ модел...
    Случайно ако не знаеш - прочети малко книжки, които обаче не са издание на "Партиздат"...
  • 29 Язека

    5 5 Отговор
    Човекот се мачи да анализира народопсихологията. А оно народ нема!

    Коментиран от #30

  • 30 Мазека

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Язека":

    Верно се мъчи
  • 31 Мдаа

    0 0 Отговор
    Като чета "размислите" на археолога на путинизма, и ме съмнява, че има путинист, които да не е психясал, а че путинистите нямат нищо общо с българските традиции и разбирания - това го знаят всички.

    Слава Богу, на нас българите ценностите ни са като тези, които наричаме западни, тъй че определено не "психясваме", когато руската империйка се дави.