Last news in Fakti

19 Юли, 2023 13:10 1 341 13

Евгений Кънев: Фразата на Петър Дертлиев, че ще управлява с таланта на целия народ си остана само… фраза

  • лоялност-
  • публични личности

Лоялността към партията, линията, вожда или вожденца като критерий за назначаване направи хиляди хора с посредствени възможности, но с правилен произход мега богати

Евгений Кънев: Фразата на Петър Дертлиев, че ще управлява с таланта на целия народ си остана само… фраза - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приятел ми се обажда: “Абе как не можем да издигнем поне един, който е познат със съпротивата си на системата!”

Казвам му: “И на мен ми се иска, но не се сещам как въвеждаме най-после критерий за управленски опит и как може някой да се е сдобил с него в съпротива срещу системата”.

Да, винаги има два ключови критерия при всяко назначение: лоялност към назначаващия и годност да свършиш работа.

Почти целият преход мина с предпочитания към първия критерий. А сега, когато новата власт търси експерти, годни да свършат работа проблем винаги се оказват бившите работодатели; позициите, които си заемал в даден сектор и опасността да му станеш лобист; или работа при спонсор на политически противник. ИТН.

Фразата на д-р Петър Дертлиев - бивш лагерник при комунизма - че ще управлява с таланта на целия народ си остана само… фраза.

Лоялността към партията, линията, вожда или вожденца като критерий за назначаване направи хиляди хора с посредствени възможности, но с правилен произход мега богати и заможни и обърна идеята за справедливост след комунизма.

А и отблъсна всички хора с талант да дадат нещо на държавата, като видят кой ще им е началник.

А сега, когато новата власт много плахо налага най-после критерия за меритокрация - се оказва, че тези със способности, натрупан управленски опит и с желание (!) за работа в публичния сектор са попадали в кариерата си на неблагонадеждни от идеологическа и политическа гледна точка работодатели. Или пък с неправилни деди.

А щом частният сектор казва, че хора няма, как една партия - ако не само лоялността е важна - да намери подходящи кадърни и неподкупни кадри за публични позиции?

(Текстът е от фейсбук страницата на автора)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххххххххххх

    8 0 Отговор
    Да бяхте мислили като беше време.
  • 2 Адам Хилтън

    9 0 Отговор
    Ще краде с безсрамието на цял народ - е новата фраза, актуална за сегашната евро-реалност.
  • 3 Точен

    7 4 Отговор
    Не знам дали Самият Кънев е наясно какво пише. Поне на 5 места си противоречи, и то спонтанно.
  • 4 Не е само

    3 2 Отговор
    фраза. Просто толкова е талантът на народа!
  • 5 Леля Гошо

    2 2 Отговор
    И най-талантливата овца си остава овца.

    Коментиран от #7

  • 6 мдаа

    3 0 Отговор
    Останало си е само фраза, защото бездарните мразят таланта и направиха всичко по силите си да го прогонят.
  • 7 талант

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Леля Гошо":

    Лельо Гошке, ще те върна на правилния бряг! Вервай ми!
  • 8 Милчо лаков

    5 0 Отговор
    Самата система от началото е била създадена да развращава хората.От опит знам- за зам.директор на училище се искаше разрешение от райкома на БКП,за директор-градския комитет....И оттам на татък: апартаменти,кола без ред,детето в университета и т.н И накрая,целия народ,много- малко беше увъртолен в тези схеми.Отделно агентите и клеветниците.В СССР поне имаше реални дисиденти- вкарваха ги в специални лудници,отделно лагерите.Тук нищо,тишина и спокойствие и зор за "банани".Ж.Желев написа книга за нещо,което хората го знаеха от времето на Мусолини.Защо не лансираха П.Дертлиев?Защото не беше свой.

    Коментиран от #12

  • 9 дедо

    4 0 Отговор
    А, нали, само фраза, казваш! Заради това, което сторихте с Дертлиев, Дренчев, Савов и техните партии, сега ви се връща тъпкано. Самоизяждате се като плъхове. Хак да ви е!
  • 10 хммм

    3 1 Отговор
    Mръсно комунистче.. и ти ли ще лаеш срещу Петър Дертлиев?? Как не ви е срам!!! Вие комунистите много добре знаехте че той трябва да е президент след 89г, но въпреки всичко БСП загърби принципите си и избра Желю Желев..
  • 11 бай Даньо

    2 0 Отговор
    Не усуквай Кънев, на пишман кандидата на промянаджиите за кмет дядо му не бил ЗКПЧ на някой кашишки полк в Грудово по соца, а генерал от ДС и баща му, има разлика ... ха да видим дали ще стане примянджийската работа за кмет ама то се поумориха хората от Промяната ( такава подменяща каквато я виждаме) и без тоя резил Терзиев ...
  • 12 Опитал си се да

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Милчо лаков":

    кажеш нещо но неуспешно.
    Оная корупция при бай Тошо беше нищо в сравнение със сегашната. Една кола или един апартамент са нищо в сравнение с милионите.
    Плюс това тогава БКП управляваше и народът нямаше думата.
    В един момент демокрацията дойде и народът вместо да започне да я упражнява с гласуване, протестиране и проява на гражданска позиция, тръгна за гъби.
    Така че да фърляш всичко на БКП и ДС е малко неуместно, 32 години след появата на демокрация
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.