Last news in Fakti

2 Август, 2023 19:35, обновена 3 Август, 2023 12:23 3 189 22

Агресивната некомпетентност срещу закона

  • амбиция-
  • закон-
  • конкурси

Заемането на академичната длъжност „доцент“ е преди всичко плод на научно и интелектуално израстване, което се осъществява съобразно от Закона за развитието на академичния състав в Република България

Агресивната некомпетентност срещу закона - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Активната обществена дейност и участието в управленски ведомства все по-често става основание за стремеж към заемане на академични длъжности. Заемането на управленски позиции се възприема като оценка за интелектуален потенциал и насочва активисти от държавния и неправителствения сектор към университетите. Участието им в образователния процес би разширило знанията на студентите, но за съжаление в по-голямата си част е желанието да поставят пред името си академична длъжност, възприемайки това в смисъла на научно звание, което отдавна не съществува в нормативната уредба на страната.
Пример за това е стремежът на Офелия Кънева (докторантка на сегашния министър на образованието) да стане доцент. Посоченият от самата нея образователен потенциал се свежда до доктор по управление на образованието, магистър по социология, бакалавър по управление на човешките ресурси и бакалавър по мениджмънт на социални организации. През 2020 г. придобива образователна и научна степен "доктор" в професионално направление: 1.1. Теория и управление на образованието (Диплома No 1000407/09.03.2020).

На 10.06.2021 г. Офелия Кънева участва в конкурс, обявен в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, за заемане на академичната длъжност „доцент” в област на висше образование 1. Педагогически науки, професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (Управление на образованието) за нуждите на ВСУ „Черноризец Храбър“. Въпреки позитивните рецензии и становища, законът не е предвидил такава „пътека“ и конкурсът не постига крайната си цел.

Това не пречи на кандидатката същата година да публикува доклад на конференция в Полша, представяйки се като доцент във Варненски свободен университет и Пловдивски университет представя свой доклад. На личния сайт в списъка на публикациите четем: 25. Ophelia KANEVA (PhD in Educational Management; Associate professor in Varna Free University & Plovdiv University, Bulgaria) - SUPERVISION IN A PEDAGOGICAL ENVIRONMENT: MISSION POSSIBLE / 4th INTERNATIONAL EUROPEAN CONFERENCE ON INTERDISCIPLINARY SCIENTIFIC RESEARCH, August 8-9, 2021/ Warsaw, Poland.
На 24.01.2023 г. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ обявява конкурс за академичната длъжност доцент по професионално направление 3.8 Икономика (ДВ 7/24.01.2023 г.). Едва на 28.07.2023 г. на сайта на ВСУ се публикуват данни за единствения кандидат – Офелия Кънева, резюме на трудовете, рецензии и становища по конкурса, но с дата 26.07.2023 г., т.е. реално със задна дата от два дни по-късно. Информацията за трудовете е недостъпна, а кандидатът по конкурса в професионално направление 3.8 Икономика е с научна степен ОНС "доктор" в професионално направление: 1.1. Теория и управление на образованието (Диплома No 1000407/09.03.2020). Публикациите в сайта на Офелия Кънева също са в областта на педагогиката и управлението на образованието, а рецензент от предходния конкурс участва и в настоящото научно жури.
Явно стремежа за „окичване“ с думата доцент пред името не спира кандидатката за участва в конкурс в друга област на висше образование и свързано с нея професионално направление. Заемането на академична длъжност е свързано с научни постижения в съответното професионално направление и с които да показва квалификация и способности за развитие на научното знание. Това се постига в процеса на заемане на предходни научни длъжности – „асистент“ и „главен асистент“. Заемането на академичната длъжност „доцент“ е преди всичко плод на научно и интелектуално израстване, което се осъществява съобразно от Закона за развитието на академичния състав в Република България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатор

    13 0 Отговор
    България е на едно от първите места в света по брой професори на глава от населението !

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Истина е

    23 0 Отговор
    В държавата ни има 3200 професори и 5800 доценти, а образованието ни е на кота - 0. Представете си колко много са заслужили титлите си.

    Коментиран от #9

  • 3 Агата Кристи

    3 0 Отговор
    С мармалад, или с шоколад Е, моля?
  • 4 Дърт даскал

    18 0 Отговор
    Великата шуменска магнаура при 289 преподаватели има 69 "професори" и 105 " доценти", което прави 60 процента. Най-много са в педагогическия факултет от 76 преподаватели 50 са " професори" и "доценти" - 66 %. В другите "университети" картината е същата - пълна девалвация на научните степени и звания! А качеството на излизащите вишУсти е.................???
  • 5 Распект

    13 0 Отговор
    Такива анализи от истински учени от СУ, които са и честни граждани, се четат с удволствие.
    За съжаление пресата е пълна с изявления на други представтели на ЮФ,богослови и политолози от СУ...
  • 6 слаб министър

    10 0 Отговор
    Този министър на образованието е поредният слаб такъв на този пост. Някакъв измислен професор от Филибето. Нищо не прави за науката, урежда свои хора, остави професорите с най-ниските заплати в цялата история на науката в България. Оставка!
  • 7 Гочоолу

    9 0 Отговор
    Министърът трябва да подеда оставка, откъде изобщо го намериха-посредствен, грубоват, първичен, елементарет човечец от Пловдив. Да се маха ! Поне да бе направил заплатите на преподавателите що-годе прилични, а не да получават по-малко от даскалите в килийните ,училища.
  • 8 Простев

    11 0 Отговор
    Отдавна не е имало такъв посредствен човечец за министър.
  • 9 професори и доценти на килограм

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Истина е":

    Това е заради закона "Игнатов" по името на един слаб министър от ГЕРБ Игнатов, който прокара този закон, по който лесно се става професор и доцент-няма критерии, изисквания, ред, контрол. Нищо! Оттогава-от 2010г. е това положение.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Еврогризец Храбър

    5 0 Отговор
    Varna Free University нито е варненски, нито безплатен, нито университет. Направен е с цел, селяните които имат мангизи да могат да вземат някаква диплома за вишо. А вслучая жената просто се опитва да си избие парите по някакъв начин.
  • 12 Каруцата пред коня

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "анализатор":

    Диплома като самоцел.
    Не учението, а диплома, зад която стои посредствен индивид с коефициент на интелигентност около 100, и ще заеме място за да го изпълни с посредственост и нищо не може да даде на обществото.
  • 13 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    На всички им е ясно как се дават академични длъжности. Какъв е смисълът от подобни публикации. Нали си спомняте предложения плагиатство от ИТН за министър? Какво да се коментира повече?
  • 14 Инж

    5 2 Отговор
    Кога най-накрая университетите в Бг от 50 ще станат 5???
  • 15 Академик Денков

    3 0 Отговор
    Аз платих за степента "академик", защо други да не последват моя пример?
    Аз съм Министър Председател и успял човек.
    Това е правилният път в тази територия!
  • 16 Министър

    4 0 Отговор
    Назначат някой за министър и веднага се титулова "професор"! Професор Стойчо Кацаров, професор Асена Сербезова?!, професор Асен Меджидиев?!, бре-бре, ти да видиш!
  • 17 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Защо не питате Николай Дендов как се самопровъзгласи за академик и как с Киро про100то получиха от САЩ 300,000 лв. за псевдо научна дейност?
  • 18 Нали...

    6 0 Отговор
    Щом Денков стана "академик", когато беше министър, значи неговата приближена Офелия може да стане доцент, когато Денков е премиер.
    Сега е моментът да се възползват от държавната власт за личен интерес, както винаги...
  • 19 За протокола

    5 0 Отговор
    Преди години бяхме единствената държава с 4-ма професори по футбол, а отборът ни не можеше да прескочи дори квалификациите за голям турнир. Така, че крушката си има опашка.
  • 20 За мишките и хората

    1 0 Отговор
    Не мога да разбера защо сте лепнали снимка на Софийския университет, когато в статията са замесени Пловдивският, Варненският свободен и Шуменският. Иначе момичето, което за съжаление не знам как изглежда, защото редакторът е сметнал, че покривът на СУ ще привлича повече, явно иска много да е доцент. То е и хубаво. Ще получава с 50 лв. над асистентската заплата.
  • 21 безпартиен

    1 0 Отговор
    Не само по професори но и по ГЕНЕРАЛИ сме на първо място!
  • 22 Айде

    2 0 Отговор
    Наличието на много звания и участие в програми, обществени организации и конференции е сигурен знак, че лицето не става за работа! Доказано е!