Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Август, 2023 17:00 1 942 16

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: „Можете да прекарвате храна и продоволствени стоки, стига да искате“

  • русия-
  • украйна-
  • кораб-
  • зърно-
  • храна-
  • продоволствени стоки-
  • черно море-
  • измаил-
  • одеска област-
  • политически анализатор-
  • дмитрий дризе

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за успешни операции в Черно море. Руският патрулен кораб "Василий Быков" откри товарния кораб "Сукра Окан" под флага на Палау. Корабът се е движел към пристанището Измаил в Одеска област. Капитанът отказал да спре за проверка. В резултат на това са произведени предупредителни изстрели. След това екипът се подчинил

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: „Можете да прекарвате храна и продоволствени стоки, стига да искате“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руски патрулен кораб откри предупредителен огън в отговор на отказа на чужд кораб да изпълни исканията му в Черно море. В резултат на това военните успяха да огледат и товарният кораб продължи да се движи към украинското пристанище Измаил. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че така нареченият зърнен коридор всъщност продължава да работи.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за успешни операции в Черно море. Руският патрулен кораб "Василий Биков" разкри товарния кораб "Сукра Окан" под флага на Палау. Корабът се е движел към пристанището Измаил в Одеска област. Капитанът отказал да спре за проверка. В резултат на това са произведени предупредителни изстрели. След това екипът се подчинил, на борда от хеликоптер кацнали руски спецчасти и извършили необходимите проверки за наличие на оръжие. Нищо не беше намерено и товарният кораб продължил да се движи към Измаил.

Последният фактор е най-интересен в тази публикация. Какво става всъщност? Ако не носите оръжие, моля, движете се където искате. Трябва само да ви позволят да покажете трюмовете си на граничарите - дали има нещо забранено за транспортиране в тях.

Разбира се, от гледна точка на международното право това не е съвсем законно. Но няма какво да се направи, всъщност това е така, с което трябва да се съгласим. Но основното е друго: какво се случва в крайна сметка със зърнената сделка? Съществува ли, не съществува или всъщност вече не е необходима, ако корабите могат да се движат така или иначе? Поне морска блокада на Украйна няма. Както знаете, Киев отвори временни коридори за преминаване на кораби към своите пристанища, но без никакви гаранции за сигурност. Но сега, както виждаме, премина сухотоварен кораб под флага на Палау. Може би други ще се съгласят. Е, проверете, ако само един много печеливш бизнес не страда.

Междувременно турски вестници продължават да настояват, че срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се проведе в края на август или в Истанбул, или в Анкара. И шансовете за възобновяване на сделката за зърно са големи, да го кажем така. Но какво ще кажат за изпълнението на основните руски изисквания, все още не е ясно. Няма налична информация за това. В същото време турският президент изпраща сигнали на Запада да се съобрази с условията на Руската федерация. Последният изглежда готов, но в Москва отговарят: не вярваме. Това приключва дискусията.

Но тук виждаме схема, в която движението на корабите се разглежда като възможно без никакви транзакции. И наистина ли има риск? Основното е да не потъва - в най-лошия случай ще го върнат. Освен това ние сме отговорни за бедните страни. Попитаха ни, ние донякъде се отзовахме и протегнахме ръка.

С други думи, Путин и Ердоган могат да разработят схема, която да устройва всички. Изглежда няма повече сделка със зърно, но можете да носите храна, ако желаете. Разбира се, остава въпросът за безопасността на корабоплаването. Но ситуацията е толкова екстремна - водят се боеве. Съгласието за проверка на сухотоварни кораби всъщност също е руско изискване, при това едно от основните. Освен това местното зърно може да се изнася и между другото Ердоган е готов да го закупи.

Но в същото време никой не може да се съмнява, че Русия може да отстъпи на някого просто така. Виждате ли как можем - взехме и спряхме "Сукра Окана", та дори и със стрелба. Може да се предположи, че някой може да придружи този кораб и тогава събитията ще се развият по съвсем различен начин. Но нищо подобно не се случва. Поне за днес.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сара

    11 21 Отговор
    Международни пирати.

    Коментиран от #2

  • 2 Така е но това касае

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "сара":

    американците
  • 3 Бамбука

    4 13 Отговор
    Спираш празен кораб, правиш показно, после като във вица :
    Кандидат за работа в цирка влиза в кабинета на директора с два куфара и казва:
    - Гледайте сега, страшен номер! И започва да вади от единия куфар, тухли и да си ги троши в главата.
    Ошашавен, директорът пита:
    - И в другия куфар, ли носите тухли?
    - Не, аналгин!
  • 4 еалиста

    18 7 Отговор
    Каквото повикало ,такова се обадило!!!! Крайно време беше да се вземат в ръце руснаците! За пиратите сме чели, че те са на други територии и води! Нали знаете , далече от Черно море?

    Коментиран от #5, #9

  • 5 сара

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "еалиста":

    Ето,че дойдоха и тука!
  • 6 А дали

    7 3 Отговор
    ще мине покрай граничарите пълен със зъро? Или ще стане някъде закотвен до разрешаване на Русия да изнася зърно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лети калибърчето

    10 5 Отговор
    Всичките ви теории и мечти руснаците ги разбиха на съставни части.
  • 9 007

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "еалиста":

    Може да отвориш гугъл и да видиш що е то пиратство ако можеш да четеш!
    Това не е оня с 1 крак и папагал на рамо от детските книжки п0дл0г0!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 10 Малееееее. Ужас!

    4 9 Отговор
    А бе тия ватенки за какви се вземат!? Тия са разбойници, за които законите и договорите винаги са действали само докато са им изгодни. По-лесно с ром ще се договориш и ще се надяваш да не те излъже, отколкото с руснак. Да лъжеш, мамиш, крадеш и убиваш се е превърнало в национален спорт.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Антитрол

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Малееееее. Ужас!":

    Кажи сега за химическите оръжия на Садам
  • 12 Юрист

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Малееееее. Ужас!":

    "Тия са разбойници, за които законите и договорите винаги са действали само докато са им изгодни"

    Така ли а какво ще кажеш за договора "Единен Китай" между САЩ и Китай. Или не дават да се плюе по господарите.

    Коментиран от #14

  • 13 Морски

    5 1 Отговор
    "Поне морска блокада на Украйна няма"

    Е пък защо Руснаците трябва да потопяват кораб който не е част от конфликта - достатъчно е думнат терминала за товаренето му и той сам ще си тръгне празен.

    Коментиран от #15

  • 14 ХаХаХа

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Юрист":

    Юристе, ти тия неща не ги разбираш. Гледай да научиш поне законите, че от пишман юристи сме я докарали до тук.
  • 15 Пена

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Морски":

    Мъдроооо...! Ама на ватентике не им изва толкова акъл. Шо не из станеш консултант да им наливаш мозък в празните пространства под ушанките. Плащат добре..., по 1 торба монети, но в копейки.
  • 16 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Това е някаква провокация,проба-грешка,ще има и други.Предполага се ,че ще се правят опити да пратят български бойни кораби да съпровождат някакъв транспорт с надеждата руснаците да ги потопят тия кораби.Турция и Румъния няма да се съгласят да участват в подобна авантюра,но българските продажници са толкова затънали,че няма къде да се дянат,ще направят каквото им се нареди.