Last news in Fakti

18 Август, 2023 16:00 2 288 19

„Рублата се стабилизира, значи има резултат“

  • русия-
  • икономика-
  • рубла-
  • стабилност-
  • сащ-
  • санкции

Специалната операция за укрепване на рублата или падане на долара се разви по следния начин: в понеделник сутринта, точно в началото на следващата работна седмица, помощникът на руския президент Максим Орешкин заяви, че ще бъде възстановен редът на валутния пазар в много близко бъдеще

„Рублата се стабилизира, значи има резултат“ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нямаше кардинални решения: рублата продължава да се укрепва. В същото време не бяха официално обявени допълнителни мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар, с изключение на повишаването на лихвения процент на Централната банка. По-рано вестник Ведомости съобщи, че е постигнато още едно негласно споразумение между властите и износителите. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята случващото се за ефективен пример за ръчно управление.

Специалната операция за укрепване на рублата или падане на долара се разви по следния начин: в понеделник сутринта, точно в началото на следващата работна седмица, помощникът на руския президент Максим Орешкин заяви, че ще бъде възстановен редът на валутния пазар в много близко бъдеще.

Той не критикува открито Централната банка, а само отбеляза, че последната води мека политика и разполага с всички необходими инструменти, за да коригира ситуацията. След като ръководителят на ресорната комисия на Думата Анатолий Аксаков направи изявление, че обикновените руснаци изобщо не ги интересува всичко това. Не ги интересуваше какво се случва. Всъщност това са важни думи - това ще бъде обсъдено по-долу.

Само няколко часа по-късно Централната банка обяви, че спешно събира борда на директорите. А във вторник сутринта лихвата беше повишена и то радикално. Но рублата, въпреки това, не показа съзнание - не бързаше да се засили. А вечерта изключително осведомената агенция Bloomberg описа сценария под кодовото име „ако не го искате по добър начин, ще бъде по лош“. Като, властите сега ще въведат мерки за валутен контрол. И тогава рублата промени решението си - започна бавно да укрепва.

Така че е сряда сутрин. Първо водещите западни медии, а след това и руският вестник Ведомости съобщиха, че се провежда среща с президента и там ще бъдат обявени най-страшните мерки, споменати по-горе. Тук няма време за увеличение - доларът падна под много неприятната граница от 100 рубли. и постепенно спадна.

В резултат на това източниците на Ведомости издадоха следната присъда: правителството и износителите се съгласиха да увеличат продажбите на валутни печалби, така да се каже, на доброволна основа и властите няма да затягат нищо в отговор. Тоест всеки прави крачки един към друг. В резултат на това рублата се засилва. Г-н Орешкин ( да се подразбира - Кремъл) удържа на думата си.

Защо не направиха реклама на срещата? Защото повечето от нашите хора, както каза Анатолий Генадиевич Аксаков, не се интересуват от това. И няма какво да го разсейва и смущава. И участниците на пазара получиха необходимата информация.

Можете да го наречете ръчно управление на финансите. Друг ще каже: в пазарната икономика не е съвсем прието държавата да се намесва по този начин и още повече да указва на стопанските субекти какво да правят и как да се държат. Това се нарича административен натиск върху бизнеса, който не винаги е добър, да го кажем така.

И кой ти каза, че някой се меси? Медийни източници - просто ги попитайте. Имаше ли официални съобщения? Не, нямше! Използвали са наличните механизми. Това е първо. И второ, рублата укрепва? Укрепва - значи има резултат. Някакви въпроси? Не.

Защо беше разрешено? Някой някъде пренебрегнат - нищо не се случва. Или може би интригите са враждебни и това се случва. Що се отнася до това, че мерките не са идеални, по принцип няма нищо идеално на света. Ще има и други проблеми - ще отговорим. Ще свикаме среща, кой трябва да се огледа или да поиска по приятелски начин.

Като цяло въпросът е приключен за днес. Продължаваме да работим и гледаме с увереност в бъдещето. Така че научете се, неприятелски страни, как да решавате проблемите.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    34 13 Отговор
    Рублата стабилно потъва заедно с кафявата империя на Путин.

    Коментиран от #19

  • 2 нубийската принцеска

    10 7 Отговор
    руплиите стават ли за асс пейпър ?
  • 3 много е стабилна

    27 10 Отговор
    Долара върви на черно по 400рубли и го няма.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор
    даа не е 100рубла за $...Сега е 93,4рубла за Долар....
  • 5 реру

    24 6 Отговор
    Повече от 100 години не се умориха да развяват нелепи, безсмислени и т.н. лозунги...

    Коментиран от #11

  • 6 Агитация и пропаганда

    13 4 Отговор
    От цялата статия се разбира ,че рублата е стабилна , а долара е паднал. БРИКС ще въведе рублата и няма вече долар!
  • 7 явер

    16 5 Отговор
    100 рубли за долар, ама го няма по бюрата. При 400 рубли за долар за каква беднотия и мизерия трябва да се готви руският народ.
  • 8 Гост

    7 4 Отговор
    Когато иконономиката я няма,каквото и да правиш е временно.До година пак ще пиша.
  • 9 Тити

    10 3 Отговор
    Ти да видиш тоалетната хартия можели даде стабилизира.
  • 10 Трол

    17 7 Отговор
    Колкото и да е парадоксално,в момента рашистката икономика се държи благодарение на войната...
    Наети са много хора да работят на пълна пара в заводите и да бълват оръжия.
    Но тази война все някога ще свърши,а както и да свърши,тези хора ще останат без работа,защото няма да има нужда от толкова оръжия,от фронта ще се завърнат затворници,които няма да могат да се реализират и престъпността ще се увеличи значително,докато пак ги вкарат по затворите...
    Ще трябват много пари за компенсации за умрели и осакатени...
    Да не говорим колко пари ще трябват,ако спечелят някакви територии и трябва на практика да ги изграждат наново,а пари няма-всичко е окрадено от путлер и придворните му...
    С 2 думи:фалита е неизбежен!

    Коментиран от #17

  • 11 РУБЛА

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "реру":

    Само мъничко е ръждясала и какво толкова?
  • 12 Развеселен

    10 3 Отговор
    Рублата прави Фиуууу!
    Като Емили Тротинетката!
    Скоро ще стават чудесни тапети от нея, аз лично ще си купя много!
  • 13 Объркано Атлантиче

    5 10 Отговор
    Западът обобщи годината за Русия "под санкции"
    „Миналата година САЩ загубиха повече богатство от всяка друга страна, губейки 5,9 трилиона долара, докато Северна Америка и Европа взети заедно станаха с 10,9 трилиона долара по-бедни.“
    Русия е добавила 600 милиарда долара към общото си богатство, установи швейцарската банка в годишния си доклад за глобалното богатство.
    Броят на руските милионери също се е увеличил от около 56 000 на 408 000 през 2022 г. , докато броят на свръхбогатите хора (хора с нетно състояние над 50 милиона долара) е скочил до близо 4 500.

    -- NEW- Russia got richer last year even as the war in Ukraine target on, while the US and Europe lost trillions of dollars --
  • 14 БРАВО

    8 2 Отговор
    Тези глупендери, дето живеят толкова бедно, въпреки че имат огромни количества от всички полезни изкопаеми плюс газ, петрол, вода и гори…си въобразяват че са успешни и някой трябва да се учи от тях…о свещена простота!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 007

    5 2 Отговор
    Аууу!!! Бързо да видя работи ли някъде още някое чейдж бюро да си купя 100-200 рублички! Кат се вдигнат ся след мерките ще ударя кьоравото!!!🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДАЛИ

    3 0 Отговор
    Другарите и възрожденците имат спестявания в РУБЛИ....
  • 19 Петър

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Аз стабилно потъвам,
    заедно с, англосаксонските ми господари и тоя жабонясъло кирлив, смачкан нищо не струващ жалък долар