Last news in Fakti

1 Септември, 2023 06:00 1 988 23

Изправени ли са пред геноцид арменците в Нагорни Карабах?

  • нагорни карабах-
  • геноцид-
  • арменци-
  • азербайджан-
  • армения-
  • германия-
  • турция-
  • русия-
  • тагесцайтунг

Международната общност извръща поглед

Изправени ли са пред геноцид арменците в Нагорни Карабах? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Арменците в Нагорни Карабах ще станат жертва на нов геноцид? Така звучи поне тезата на историка и журналист Тигран Петросян, който бие тревога в германският "Тагесцайтунг".

Авторът припомня, че през 1921 година Сталин присъединява Нагорни Карабах към съветски Азербайджан, а след разпадането на Съветския съюз през 1991 година тази автономна област отхвърля властта на Баку. Така се стига до първата война за Нагорни Карабах, в която Азербайджан се опитва да си върне региона, въпреки че там живеят главно арменци.

Азербайджан срещу арменците в Нагорни Карабах

Територията, на която живеят около 120 000 души в продължение на 30 години остава като някаква мини-република, непризната обаче международно. През есента на 2020 Азербайджан отново атакува. На страната на Баку застава и Турция, която снабдява Азербайджан с дронове "Байрактар". В крайна сметка се стига до примирие, което Русия гарантира със свои войски. Те трябва да подсигуряват и проходимостта на така наречения Лачински коридор – единствената връзка между Армения и Нагорни Карабах.

Азербайджан, който притежава големи газови залежи, е по-богат и по-добре въоръжен от Армения. Баку смята, че печели войната от 2020 година, а част от международната общност по конюнктурни причини не се противопоставя. Нещо повече: председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен посещава Баку за подписването на Декларация за намеренията. С надигането на газовата криза ЕС силно се надява да разшири доставките на азербайджански газ.

Икономическите интереси на Германия с Азербайджан

"Тагесцайтунг" припомня, че от осем месеца насам Баку блокира Лачинския коридор, за да принуди арменците в Нагорни Карабах към безусловна капитулация. Или да ги накара да се изселят. Или пък да ги обрече на гладна смърт, както пише Тигран Петросян в своята статия.

Германският вестник припомня още, че германският канцлер Олаф Шолц през пролетта посрещна автократичния лидер на Азербайджан Илхам Алиев – също като част от плановете за енергийна диверсификацията. "Нима икономическите интереси на германското правителство са по-важни от опасността от втори геноцид срещу арменци? Този въпрос е реторичен", пише авторът в "Тагесцайтунг". Той припомня, че днес редица правозащитни организации бият тревога поради тази опасност, а Международният съд на два пъти разпореди на Азербайджан да вдигне блокадата на Лачинския коридор. Бившият главен обвинител в Международния съд Луис Морено Окампо дори смята, че в случая де факто става дума за геноцид, защото без сериозни промени хората в Нагорни Карабах до няколко седмици ще останат без храна и ще започнат да умират от глад.

"Добре дошли на терена на реалната политика"

Вестникът припомня, че през 2016 година Бундестагът призна, че в Османската империя, включително и с германска помощ, е бил извършен геноцид срещу арменците. Но малко след това Берлин е тръгнал да успокоява разгневеното турско правителство с уточнението, че декларацията на Бундестага "няма правна сила". В края на статията от Тигран Петросян четем: "Да погледнем сухите числа: хиляди германски парламентаристи по време на десетки мандати в Бундестага трайно извръщаха глава, защото Анкара вършеше каквото трябва. Сега и Баку върши каквото трябва: чудовищни суми в долари потекоха към джобовете на германски лобисти и корупмирани политици. А сега към Европа ще потече и газ от Баку – колкото и да си говорим за геноцид. Добре дошли на терена на реалната политика!"


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джигарханян

    19 13 Отговор
    Я да проверим колко различни народности от арменци живеят в Армения?!? Нито една! И как така се е случило това в един толкова шарен регион и после да си говорим за геноциди...

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бамбука

    21 11 Отговор
    Ти да видиш ? Арменски културен център в Истанбул, хиляди арменци живеят при "врага". Защо са там ?

    Коментиран от #6

  • 4 Гориил

    14 5 Отговор
    Световната общност е абсолютно безразлична към карабахския проблем. Опитите на Запада да нахлуе в Карабах бяха отхвърлени от основните играчи в региона. Русия, Азербайджан и Иран са заети с изграждането на впечатляващи транспортни коридори. Нямат време да слушат Ереван. Но арменците могат активно да си сътрудничат и да получават печалба и полза. Това ще направи живота им по-добър, по-светъл и по-богат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Урюрвкос

    16 16 Отговор

    До коментар #3 от "Бамбука":

    арменците са имали културен център в Константинополис много преди турците да се появят там. Столицата на Армения град Ереван е на 2805 год за справка Рим е на 2776 год.

    Коментиран от #22

  • 7 Гориил

    9 5 Отговор
    Никой от съседите на Армения (включително Турция) не иска да види американци в Карабах. Но с активното участие на Армения изграждането на транспортни коридори може да бъде завършено предсрочно. Това ще даде сила и енергия на депресираните райони на Карабах и Нахичеван. Хиляди хора ще получат добре платена работа.
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    9 17 Отговор
    НА СЕРГЕЙ ЛАВРОВ БАЩА МУ Е АРМЕНЕЦ
    .... НАЙ МНОГО РУСИЯ И ИРАН ДА СИ ПОДЕЛЯТ
    АЗВРБЕЙДЖАН...
    ... А КАДИРОВ ДА СТАНЕ РЪКОВОДИТЕЛ НА КАВКАЗКИЯ ОКРЪГ В РФ....
    .... АКО БЯХ АЗЕР ИЛИ ГРУЗИНЕЦ ЩЯХ ДА ПУША МНОГО НЕРВНО
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    8 11 Отговор
    СЛЕД ТРЕНИРОВКАТА В УКРАЙНА
    РУСИЯ ЩЕ ИМА 200 000 ТРЕНИРАНИН КАВКАЗЦИ ГОТОВИ
    ДА НАЛОЖАТ РУСКИЯ МИР В КАВКАЗ :))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 778

    8 6 Отговор
    Дойче Веле пак се изказа!

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Джигарханян

    16 7 Отговор
    Какъв древен Ереван какви 5 лева. Съвременна Армения е нищо повече от изкуствено създадена държава подобно на Израел.
  • 14 куку

    3 7 Отговор
    Защо закрилника на православието е зачислила района с арменци към Азербайджан , а сега гледа сеир и флиртува и с Турция.Обичайно виноват е ЕС , който със сепуко да угоди на всички
  • 15 Исторически парк

    4 7 Отговор
    Айде бе демократите.. нещо си траете що не пратите леопарди на Армения да се защити от агресията?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Турчин

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "778":

    И пак срещу Турция и турците. Защо ли? Колко ли са платили за тази платена стания на редактора на DW?
  • 18 Хххххххххх

    6 0 Отговор
    Арменците се хванаха на отровните думи на Запада и сега ще платят цената на своята недалновидност.
  • 19 по скоро в

    2 0 Отговор
    Надолни Зибидах
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лъвнян

    0 1 Отговор
    Е! Какво да каже Тигран?!:)
  • 22 Сатанаил

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    Моят х---й също е на толко!:)
  • 23 681

    0 1 Отговор
    Обещаха света, страх ги е било, че ще има етническо прочистване. Майстори на етническото прочистване и геноцид са самите арменци.
    Да не забравим, че именно те, арменците държаха 35 % от територията на Азербайджан под окупация и едва миналата година Азербайджан ги погна и разбраха( за кой ли път) ,че с турчина шега не бива.
    Жалки галени дечица на Европа.
    Идете ще Ви погалят по главите....хахаха