Last news in Fakti

1 Септември, 2023 08:54 4 820 10

Има ли връзка между рака на простатата и рака на гърдата? Пред ФАКТИ говори академик Чавдар Славов

  • академик-
  • чавдар-
  • славов-
  • исул-
  • простата-
  • лечение-
  • братислава

70% от цената на нискодозовата брахитерапия при рак на простатната жлеза вече се поема от МЗ, казва медикът

Има ли връзка между рака на простатата и рака на гърдата? Пред ФАКТИ говори академик Чавдар Славов - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близо две години, след като за първи път беше въведена в България като иновативен и безопасен метод за лечение на рак на простатата, 70% от цената на нискодозовата брахитерапия вече се поема от Министерство на здравеопазването. Пред ФАКТИ по темата говори акад. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

- Академик Славов, обяснете какво означава това, че 70% от цената на тази процедура вече ще се поема от здравното министерство?
- Бих казал, че това е голям успех в името на пациентите. Една битка, която водим още от първия ден от тяхно име. Досега пациентите заплащаха между 10 000 и 11 000 лв. за процедурата. Вече ще плащат само за консумативите, които са специфични и струват 2300 лв. Нискодозовата брахитерапия е метод, който е доказан в Европа. При него се осъществява вътретъканно облъчване на простатната жлеза, което спестява оперативното лечение и всякакви свързани с това усложнения. След процедурата не е необходима химио или лъчетерапия.

- Самата процедура какво представлява?
- Нискодозовата брахитерапия представлява вътреорганно облъчване на простатата при пациенти с тумор в този орган. В простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в рамките на 6-8 седмици, при което се постига 96% излекуване. Без натоварваща химио и лъчетерапия. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на оперативното лечение на рака на простатната жлеза при мъжете. Той позволява при тези пациенти да се съхрани простатната жлеза и съответно да се запази еректилната функция, както и да се избегне друго усложнение, което понякога се наблюдава при оперативното лечение (радикална простатектомия) - неволното изпускане на урина. Вече основната тежест от общата сума се поема от МЗ, а остават консумативите. Споменах, че те струват 2300 лв., което за много хора отново не е малка сума. В момента всичките ми усилия са насочени към това да се намери начин тези пари също да бъдат спестени на пациентите.

- Какви са резултатите от лечението по този метод до момента?
- Общо 30 пациента до този момент са се подложили на нискодозова брахитерапия в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Резултатите, които отчитаме, са впечатляващи. От 30 лекувани пациенти само при един е имало нужда от допълнителна терапия. Останалите са третирани едноетапно, в рамките на процедурата. Възрастта на мъжете е от 52 до 83 години. Ранни постоперативни усложнения е имало само при един пациент, при когото се е наложило да бъде поставен катетър за 2 седмици. Не са наблюдавани постоперативни проблеми с уринирането или с еректилната функция. Мъжете са престояли в болницата между 48 и 96 часа (средно 70,6 часа), след което са се върнали изцяло към нормалното си ежедневие.

- За кого е подходяща нискодозовата брахитерапия…
- Това лечение е подходящо за мъже с ранна форма на рак на простатата, който не излиза извън пределите на капсулата на жлезата, и имат ниски стойности на PSA (специфичен туморен маркер за рак на простатата). Това лечение може да е и част от мултимодални протоколи за лечение в комбинация с перкутанна лъчетерапия и хормонотерапия при по-напреднали стадии.

- При карцином на простатата?
- Като честота ракът на простатата е сред основните причини за преждевременна смърт при мъжете. Той е на второ място по честота в България след рака на белия дроб. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно.

- Има ли генетична връзка между рака на простатата и този на млечната жлеза?
- Съществува генетична връзка между рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата, са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата, има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

- За какъв брой пациенти става въпрос, когато говорим за сумата, която ще се покрива от МЗ?
- За 50 човека на година, което е напълно достатъчно.

- От колко време развиваме този метод на лечение у нас?
- От ноември 2021 година. Тогава направихме първите три случая, а у нас по този повод бе дошъл екип от центъра в Братислава (Словакия), защото те имат най-богат опит. През тяхната клиника са минали вече над 3000 пациенти.

- Колко лекари у нас са обучени да работят по този метод?
- Имаме два обучени екипа. Все пак, при този метод на лечение се изисква доста прецизна работа. При тази терапия се използва специализиран софтуер, изкуствен интелект. Нещата са изключително съвременни. Един екип включва – уролог, медицински физик, лъчетерапевт и анестезиолог. Този метод на лечение е приоритет единствено на нашата болница, защото към момента само в ИСУЛ може да се направи. В този смисъл, ние се нареждаме на едно от първите места в Европа по възможност да покриваме всички възможни модерни терапии при рак на простата.

- В Европа от колко години се практикува този метод…
- От 2006 година се практикува. Много добри центрове има в Германия, във Франция, в Словакия – вече споменах. От цяла Европа хора ходят в Братислава на лечение. Самият метод е въведен в медицинската практика в края на 20 век в САЩ. Десетина години по-късно идва в Европа, а в България е от съвсем скоро. Преди около 10 години е правен опит да се въведе в България, но не се е получило. А сега вече, имам предвид в ИСУЛ, трайно го въвеждаме и работим с много добри резултати. Още веднъж ще кажа, че този метод на лечение е възможно най-щадящ за пациента, защото се съхранява потентността и се запазва функцията да не се изпуска урина, което се случва понякога след оперативна намеса.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    12 5 Отговор
    Слагат химикали в храните за да увреждат половата система. Това е връзката. Искат да намалят населението.

    Коментиран от #5

  • 2 аман!

    11 2 Отговор
    Пишете само доктор бе!Той е лекар преди всичко.Стига с тези академици професори и доценти!Дразните народа.Да си Му казват в учреждението където преподава,в лабораторията си.Като чуя научна титла,и си спомням за незабравимия филм "Двойникът".Успех през новия месец на всички!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    8 0 Отговор
    ЕСтествено, че има връзка! Най-значимата връзка е Националната здравноосигурителна каса !!!
  • 5 така е

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    но да слагат химикалите по гетата,че прираста им е в геометрична прогресия.
  • 6 ....

    1 0 Отговор
    При неводене на полов живот или наследствено, мъжа не може да има деца, макар опериран твърде млад. Добре запознат и затова се молим за здраве, а не за 400 милиина, нито за 4000 ви хиляди в Бг левчета. А майките на момичета се притесняват над 30,да не бъдат отстранени двата яйчника или единият, или гърдата, защото никога не биха имали деца, макар с един пренахнат яйпник и то доброкачествен. Молим се не за вас мили политици, които за 37 години си построихте за вас държавата, днес сте на 64 години и ви дреми за вас, деца, внуци, но не и за народа. Крадени пари лесно се харчат. Известни честни наши гениколози си погубиха младите си деца при катастрофи, при премахване на яйчници, гърди
  • 7 Лъжа ли е

    2 0 Отговор
    Който си бе честен гинеколог и след демокрацията си остана нашият честен жоро. Загина синпето му и майка му, леля Руска с брат във Варна. Ж, ние, кога сме видяли хубаво тракийците, да бях отишла Аз, а не внучето ни. Жената на доктора е католичка. Много честни лекари имаше, но днес не са това, което бяха, а и дипломи бойко не са им купени и не биха, ако бяха на власт да назначават дълги години без образование разни доценти, професори с връзки ченгета и куоени дипломи, да кажат те, професорите с банковите сметки, откъде са им парите, нищо, че сме прости, но вие щото много умни, затова навсякъде е корупция в пъти умножено х многократно. Факти, може без публикация, ако може, че виж са ме ударили интернета, те не са свикнали истини да им се напомнят
  • 8 Тома

    6 0 Отговор
    Докато не се направи здравен електронен картон на пациентите и те да си разполагат с парите от вноските лекарите ще ни крадат и щавят нонстоп
  • 9 Анонимните

    2 0 Отговор
    Младите над вече 35,40 нямат осигуряване за пенсии и здравни. Само ни занимават 35 години с криминални долни типове. Време е за ново начало и да влязат много ппдб в управлението. Стига с изхабени старчета от 37 г в управлението на България. Лично мнение и ясна гражданска позиция.
  • 10 Това съм го чул от доктор

    1 0 Отговор
    Циганин от простата не боледува . Той думка и хвърля вътре .