Тема: Украйна

23 Септември, 2023 21:01 6 195 170

Какво е в главата на Путин и какъв народ са руснаците

 • владимир путин-
 • евгений дайнов-
 • русия-
 • война-
 • украйна-
 • руснаци-
 • диктатор-
 • ссср

Цивилизацията и диващината - това са две стъпала на човешкото развитие, които са толкова раздалечени, че на практика не могат да общуват помежду си

Какво е в главата на Путин и какъв народ са руснаците - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Дайнов:

"Най-тежката грешка, когато си имаме работа с Русия, е наивността", твърдеше Маргарет Тачър в годините, в които заедно с Роналд Рейгън разглобяваха съветския свят както в Европа, така и в самия СССР. Успяха да сторят това, тъй като точно те двамата, плюс техният съратник в това дело - папата поляк Йоан Павел Втори, не страдаха от наивност.

Още новини от Украйна

Към 99 на сто от западните политици обаче в някаква степен страдаха и продължават да страдат и днес от това заболяване. Именно то обяснява периодично появяващите се мрънкания, че цивилизованият свят все пак ще трябва да се договори с Путин, като му подари парчета от Украйна.

Заблудите за Путин: дойде времето да се плаща цената

Основното, което Тачър не се уморяваше да обяснява от средата на 1970-те години и до края на живота си, бе, че "диктаторите не са като нас: те не са загрижени за нещата, за които сме загрижени ние, като например за сигурността и благоденствието на своите народи". Затова преговори с Путин, в които той да бъде убеждаван, че руският народ би спечелил от някакво договаряне, са пълна загуба на време.

Владимир Путин изобщо не би разбрал за какво му говорят. Ще реши, че нещо го лъжат. Това е и неговият лайтмотив от последните месеци: че "колективният Запад" непрекъснато лъже Русия, още от времето на Иван Грозни. И че руснаците непрекъснато се връзват на тези лъжи и е време да спрат.

Всеки човек, казват антрополозите, разбира онова, което се побира в неговия светоглед, в онази идейна конструкция, през която той гледа на света около себе си. Онова, което не се вписва в нея, остава неразбрано и отхвърлено. За да се говори с такива като Путин, отпървом е необходимо човек да си представи с кого си има работа - какво му е в главата.

Имаше едни около 15 години, през които европейски и американски анализатори описваха Путин като създание с висш интелект, голям стратег, велик шахматист, тънък тактик с непостижимо чувство за хумор, въздигнал се поне с една глава над своите западни колеги и затова играещ си с тях по един особено лесен начин. По време на това десетилетие и половина написах две книги и десетки статии, за да предупредя, че това са опасни глупости, за които ще се плаща много висока цена. Писаха и говориха десетки и може би стотици други обитатели на Източна Европа и дори на самата Русия. Останаха гласове в пустиня. Неотдавнашните признания на висши европейски политици, че е трябвало да бъдат чути, увиснаха във въздуха без видими последствия.

Дойде времето да се плаща цената. И тя се плаща основно от украинците, с чието изтребление като народ се е заел именно висше-интелигентният Путин. Политиците, намиращи се на сигурно място (както си мислят) в сърцето на западния свят, вече не мислят за него с гореописаните суперлативи. Но продължават да не разбират защо преговори за спиране на войната са, на този етап, съвършено невъзможни. А не разбират това, тъй като не могат да си представят какво му е в главата. Ще се опитам да обясня, отново.

Познавам човек, работил с руснаци десетилетия наред по линия на природоопазващи програми на ООН. Още преди години се беше напълно отчаял: "Тия хора още не са уседнали в главите си, камо ли да разбират, че трябва да пазят околната среда, в която са си направили селата. Те са си останали на ниво събирачество: скубят от природата каквото могат, оставят си отпадъците пак в нея и се местят на ново място. Те дори не могат да разберат защо изобщо говорим за опазване на околната среда: за тях тя е законна плячка".

Русия и теорията за дивашкото общество

Путин е олицетворение и главен деятел на култура, която е замръзнала столетия (а може би дори хилядолетия) зад европейската - онази култура, която антрополози като Клод Леви-Строс наричат "дивашка". Американският културен антрополог Клифърд Гиърц описва дивашкия манталитет така: "Диваците конструират модели на реалността - на обкръжаващия свят, на себе си, на обществото. Но те не го правят като съвременните учени, чрез интегрирането на абстрактни съждения в рамката на формална теория (…), а чрез подредбата на видяното в цялости, които са достъпни веднага и за всеки…".

При подобно подреждане на света липсва онова усилие на разума, което е характерно за съвременната цивилизация, основана върху научната дисциплинираност. "Дивашката логика", продължава Гиърц, "работи на принципа на калейдоскопа, чиито парченца могат да се аранжират в безкрайно много шарки, но остават непроменени като количество, форма или цвят".

Преговори, основани върху дисциплинирания разум, са напълно невъзможни с дивака. Той във всеки момент може да тръсне калейдоскопа си и да покаже на отсрещната страна съвсем нова картинка - свойство, от поколения характерно за онова, което някои наричаха "руска дипломатическа школа". Цивилизацията и диващината - това са две стъпала на човешкото развитие, които са толкова раздалечени, че на практика не могат да общуват помежду си. Отново Гиърц обяснява: "Дивашките ("дивите", "неопитомените") начини на мислене са първични за човешкия манталитет (…) Цивилизованите ("укротени", "опитомени") начини на мислене на модерните наука и подходи са специализирани продукти на нашето общество".

От "първично" до "специализирано" ниво се стига с много труд, самодисциплина, спорове и строго научни експерименти, траещи столетия. "Специализираното" ниво не е даденост и не се появява по естествен път.

Основният "специализиран продукт" на западното общество е преосмислянето на обществото като базирано не на племена, родове или статуси, а на отделни свободни индивиди, които сами вземат решенията си и носят съответната отговорност. Според Гиърц "да станеш човек" в същинския смисъл на думата е "да станеш индивид". Руското (и всяко "дивашко") общество обаче не е основано върху индивида. В него признание се дължи не на самостоятелните постижения на отделния човек, а на неговото място в клановата, родовата или властовата структура.

Руският анализатор Николай Петров подчертава именно тази характеристика на съвременното - путинско - общество в Русия: "Основните черти на путинския елит", пише Петров, "са върховенството на длъжността, а не на отделния човек (...), върховенството на лоялността над ефективността, с гаранция за незагубване на статута, при условие на лоялност".

След като съществуваш единствено докато имаш пост в номенклатурата, да останеш в нея е единствената цел на всеки руски чиновник, включително на самия Путин. Нямаш ли пост - изчезваш, преставаш да бъдеш, ставаш буквално невидим. Следователно единственото, по което такъв тип хора могат да водят преговори, е точно тяхното оставане в номенклатурата. Нищо друго и никой друг не ги интересува.

Това обстоятелство обяснява на свой ред не само тоталната лъжа, която е пропила цялото руско общество, но и необяснимата липса на чувствителност към чудовищните жертви във войната. Логиката тук е очевидна: ако единствено лъжата ще ми запази поста - лъжа; ако това, че умират някакви непознати мои сънародници ме оставя в номенклатурата - да умират всички, ако се налага.

Как да преговаряш с такива хора, след като не можеш да призовеш към някакъв принцип или ценност, надхвърлящи техния личен егоизъм? Маргарет Тачър ясно го обяснява на съветския лидер Михал Горбачов: "Не преценихме правилно вашите действия по отношение на Чехословакия (т.е. през 1968 година). Ние мислихме, че няма да нахлуете, тъй като това би наранило вашата репутация по света. Сгрешихме. Не искаме да правим същата грешка отново".

Несъвместимостта между западната цивилизация и руската действителност

Ето я пак несъвместимостта между западната цивилизация и руската действителност. През 1968 година Западът е убеден, че руснаците няма да смачкат реформите в Прага, тъй като са загрижени за колективната си репутация като държава, общество и идеология. Съветските политици обаче не са загрижени за нищо подобно. Единствената им грижа е да останат на постовете си - тоест, да продължат да са някои в една реалност, в която съществуват не хора, каузи или идеи, а постове.

Добре, питате, какво да правим тогава? Не искам да ви досаждам с Тачър, но е добре пак да я чуем. Все пак тя победи руснаците във време, в което те бяха многократно по-силни от днес и контролираха половината свят. Ето нейната препоръка: "Диктаторите могат да бъдат спрени, те могат да бъдат смачкани - но никога не могат да бъдат укротени със задоволяване на техните искания".

Този подход е, в общи линии, практикуван досега и вече дава резултати - точно в момента, в който западни лидери и общественици отново намекват за задоволяването на Путин. Рублата се срива катастрофално и безвъзвратно - до степен дори самият Путин да пита защо в неговата страна няма валута. А в неговата страна от известно време няма не само валута. В страната, наричана "бензиностанция с претенции за държава", няма бензин. Докато пишех този текст, долетя новината, че руснаците спират износа на горива, за да има за тях.

Диващината отново губи пред лицето на цивилизацията и не е сега времето да се преговаря.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 155 гласа.Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Aлфа Bълкът

  71 65 Отговор
  Според Медведев руснаците са - "полуживотни с лоша генетика".

  Коментиран от #26, #52, #114

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Русофил

  71 52 Отговор
  Руснаците в Севастопол започват да се крият в бомбоубежищата. Да питат защо.

  Коментиран от #112

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 7 Аз71

  74 55 Отговор
  И точно Дайнов ли ще ги категоризира?!?!?!

  Коментиран от #97

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Иво

  82 24 Отговор
  Тази статия обичайните платени коментиращи няма да успеят да я разберат.
 • 11 Червената шапчица

  57 30 Отговор
  Като ти сменят пола , до какви фантасмагории и странни сънища води анестезията при някои индивиди?! Отклоненията са непоправими!
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 ........

  64 32 Отговор
  "Какво е в главата на Путин?
  На телепати ли се правите?Откачате бавно,неусетно почти...хаха."

  Коментиран от #117

 • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 дойчикапутен

  58 58 Отговор
  последният унищожен леопард е бил с немски екипаж, редовни войници
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Смотльо,

  34 17 Отговор

  До коментар #18 от "Варненец":

  С какво.ше таковаш бе джендър?
 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 А бе

  55 12 Отговор

  До коментар #2 от "Гост от Силистра":

  В Украйна не са ли православни? Защо ги избиват?

  Коментиран от #139

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Гого

  26 8 Отговор

  До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

  А за рускините да знаеш нещо професоре

  Коментиран от #95, #125

 • 27 Знаеме,бе.

  10 1 Отговор

  До коментар #15 от "Кресна":

  Бърка ти в гиза.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 29 Милен

  25 30 Отговор
  Тоя в статията си много добре е обрисувал качествата не само на путинофилите но и на брюкселските бюрократи, които не се различават особено.
 • 30 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

  53 40 Отговор
  Ако някой прочете целия пасквил, значи е наивен и главата не го слуша...

  Коментиран от #141

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 Нигерия

  15 9 Отговор
  Ама със сняг.
 • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 34 защо

  44 17 Отговор
  Хубаво е да знаем кой говори.
  През 1984 г. получава научната степен кандидат на историческите науки с дисертация „Френската комунистическа партия и проблемът за политическите съюзи (1972-1981 г.)“. От март 1985 г. е асистент в Софийския университет, а през учебната 1985–1986 г. е гост-преподавател в колежа „Св. Антони“ на Оксфордския университет.
  Който иска, може да види и произхода му в уикипедия.
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 Перо

  39 30 Отговор
  33 г. Един случайник, един и същи боклук ни се набива през ден, само с фейк новини и коментари! За тоя елемент няма ли алцхаймер или паркинсон?
 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Милен

  37 13 Отговор

  До коментар #35 от "ЛЪВИЦАТА РАЖДА ЛЪВОВЕ":

  Ти па щото си мислиш, че си написал нещо умно. Още Дарвин го е казал: оцелява не най-умният, най-силният или най-бързият а най-приспособимият. А Евгенчо е доста присопобим от съветски възпитаник става първи антикомунист, а ако нещата пак се обърнат пак ще се приспособи.

  Коментиран от #81

 • 44 666

  46 43 Отговор
  Нямаше нужда от такива сложни анализи за да разберем че Путин е изперкал какебист с мания за величие. Руснаците са новите варвари на 21 век. След тях остават разрушения и смърт. Изхода е война докато руския фашизъм бъде унищожен.

  Коментиран от #76

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Ха ха ха

  36 22 Отговор
  Естествено според управляващите в пРоссия, и лично царь Потин, всички руснаци са крепостни.....
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 49 Роза

  22 16 Отговор
  Интересно,защо военните около Путин на снимката са толкова накичени с ордени и ширити?Защо Путин държи толкова много на външната показност?!
 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Иво

  27 23 Отговор
  Имаш грешка. Руснаците нито са православни нито са християни. Техните водачи са евреи. Повече от половината руснаци всъщност имат еврейски произход. Кланят се на мумията Ленин който също е евреин.

  Коментиран от #69

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 63 Пожара

  3 1 Отговор
  Бръкаш жибрето кажи, другото е пашпалига
 • 64 Моряка

  35 20 Отговор

  До коментар #24 от "Варненец":

  През 1964г.за пръв път посетих СССР- гр.Рени.Хората бяха руснаци, имаха заплати,а кебабчетата им бяха чудесни, от месо.Така че градски,внимателно с дезинформацията.

  Коментиран от #79, #92, #137, #155

 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 ХА ХА ХА

  25 13 Отговор
  ПО ИНТЕРЕСНО Е ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ЩО ЗА ЖИВОТНО СМЕ? МУ ТАН ТИ. СОРИ.
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 69 Моряка

  23 12 Отговор

  До коментар #54 от "Иво":

  Моля, моля,Иво,май не си бил в Русия.Православието там е залегнало дълбоко в руската душа.Що се отнася до Ленин, пак грешиш.Ленин е четворен хибрид.По една четвърт евреин,швед,калмик и чуваш.Но и четирите му клона са все от сой.Чети,братко, чети, вместо да плюеш.

  Коментиран от #85

 • 70 провинциалист

  24 5 Отговор

  До коментар #65 от "Путин:":

  За протокола, Путин каза от македонските земи, не от македонците.
 • 71 Град Симитли

  10 2 Отговор
  "... Диваците конструират модели на реалността - на обкръжаващия свят, на себе си, на обществото. Но те не го правят като съвременните учени, чрез интегрирането на абстрактни съждения в рамката на формална теория (…), а чрез подредбата на видяното в цялости, които са достъпни веднага и за всеки…".."
  .... Анджък за бай генчо!
 • 72 провинциалист

  27 13 Отговор
  Какво е в главите на руснаците не е важно, важно е дали българите са наясно, че преди да подкарат украинците към месомелачката им набиваха в главите какво било в главите на руснаците.
 • 73 Моряка

  30 23 Отговор

  До коментар #65 от "Путин:":

  Славянската азбука е дело на Охридските просветители.А Охрид, сега, за съжаление, къде се намира, в коя държава.Така че, Путин не е казал нито една погрешна дума.Както винаги.

  Коментиран от #99, #161

 • 74 Благой от СОФстрой

  19 28 Отговор
  В целия си живот и за винаги КРЕПОСТНИЦИ рушнаци разрушители!

  Коментиран от #83

 • 75 Грамотен

  40 21 Отговор
  Тачер е мислила за благото на народа си!! Това е най-краткият виц!!!!
  Колкото до Дайнов, абсолютна карикатура.....
  Вече го съжалявам. Толкова напъни да се хареса на "новите" господари......... Не е лесно да си шут!

  ..
 • 76 Моряка

  36 17 Отговор

  До коментар #44 от "666":

  А американците какво оставиха след себе си във Виетнам и Ирак например?Цветя и рози?867
 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 Ало,

  29 16 Отговор
  Дайнов, захлебваш ли от ЦРУ-Козяк?!

  Коментиран от #120

 • 79 Руски крепостник скъсал синджира

  19 26 Отговор

  До коментар #64 от "Моряка":

  Да бе, баща ми като ходи, каза че само картофи, зеле и понякога сланина им пускат и се избиват, а ако стигнедо тях е празник. По големи мизерници и от нас били.

  Коментиран от #91

 • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 81 Моряка

  33 12 Отговор

  До коментар #43 от "Милен":

  Те в Атлантическия кучкарник на Пасито всички са като Евгенчо- за нула време се пребоядисаха.И ако нещо стане не така,а обратно,ще изтикат другите и първи ще посрещнат с цветя братушките на Дунав мост.
 • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 83 Много

  12 2 Отговор

  До коментар #74 от "Благой от СОФстрой":

  си тънка дантела...
 • 84 Ивайло

  29 17 Отговор
  Горкият Дайнов...май ще свърши в лудницата! Зад всеки ъгъл,зад всеки храст вижда Путин! Това си е диагноза! А и външния му вид го издава! Дано се оправи!
 • 85 Хахаха

  14 14 Отговор

  До коментар #69 от "Моряка":

  И как точно тази мумия на площада се вписва в православието? Може би като чудодейни целите и мощи. Кога точно обявиха Ленин за светец?

  Коментиран от #93

 • 86 Мнение

  27 13 Отговор
  Боже, какъв продажник за 30 сребърника е Евгени Дойнов! Долу!
 • 87 УЙКО- КАЛЕКО

  24 13 Отговор
  Цитирам ДАЙНОВ..ДИКТАТОРИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СПРЕНИ,ТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СМАЧКАНИ-НО НИКОГА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ УКРОТЕНИ СЪС ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ,,Според ДАЙНОВ това са думи на ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ( МАРГАРЕТ ТАЧЪР).Може би тази лейди се е поучила от английската история .През 1938 г,нейният сънародник ЧЕМБЪРЛЕЙН заедно с ДЕЛАДИЕ клякат на ХИТЛЕР като подписват МЮНХЕНСКОТО СПРАЗУМЕНИЕ и с това дават карт бланш на германците да предизвикат най страшната война в историята на човечеството.Запада винаги е мразел РУСИЯ ,а тя го е спасила от много беди. ( ВИЗИРАМ САМО НЯКОИ ОТ ТЯХ ,МОНГОЛЦИТЕ ,НАПОЛЕОН, ХИТЛЕР)
 • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 89 Изтъках си платното и ритнах кросното

  28 9 Отговор
  Женя, ти знаеш ли какво има в твоята глава? Виж си произхода, спомни си къде си бил, къде си учил и защо! Пълен боклук си!
 • 90 Малеййй истината как боли

  20 17 Отговор
  Червенитегамени скочиха като ужилени 🤣🤣🤣🤣🤣
 • 91 Моряка

  18 12 Отговор

  До коментар #79 от "Руски крепостник скъсал синджира":

  Зависи баща ти кога и къде е ходил.Аз съм обикалял Руските пристанища повече от половин век,от Санкт Петербург до Туапсе и Сочи.По Брежнево време хранеха половин свят и малко бяха поизгладнели,но при Путин всичко си дойде на мястото.

  Коментиран от #119

 • 92 Да беше

  13 14 Отговор

  До коментар #64 от "Моряка":

  си останал там.

  Коментиран от #94

 • 93 Моряка

  16 8 Отговор

  До коментар #85 от "Хахаха":

  Хахо,не стаавай като Дайнов,да ми преиначаваш думите. Виж, всички му се смеят.Никъде даже и не съм намекнал, че Ленин се вписва в православието.Даже напротив.

  Коментиран от #111

 • 94 Моряка

  14 5 Отговор

  До коментар #92 от "Да беше":

  Да беше,ама не беше.Нали си чувал онази песен- "моряците се връщат, от буйното море......"

  Коментиран от #105

 • 95 Алфа Bълкът

  11 9 Отговор

  До коментар #26 от "Гого":

  До 30г са машенки, като минат
  30г, стават мецанки.
 • 96 Пенчо

  15 8 Отговор
  А бе Гьобелс да не е почнал работа в дойче веле?
 • 97 Да бе

  22 15 Отговор

  До коментар #7 от "Аз71":

  Гената е еманация на духовната деградация, обаче е на всяка манджа мерудия!
  Радвам, се че знае, какво става в главата на Путин!😅😅😅
  Гена, я кажи сега, какво става в главата на Байдън! Там текат оооще по интересни процеси!🤔🤔🤔🙄🙄

  Коментиран от #104, #122

 • 98 Гал

  11 7 Отговор
  Миризми алкохолик.
 • 99 УЙКО- КАЛЕКО

  10 6 Отговор

  До коментар #73 от "Моряка":

  ДОРИ И ТАКА ДА Е А с какви средства И ПО ЧИЕ НАРЕЖДАНЕ СВ..КЛИМЕНТ Е ПРАТЕН В ОХРИД .ТОЗИ ГРАД В КОЯ ДЪРЖАВА СЕ Е НАМИРАЛ ТОГАВА ПОЧТИ ОТ ДВЕСТА ГОДИНИ.
 • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 103 За грант продавам майка си

  19 18 Отговор
  Лелее, тоя е издигал в култ омразата, расизма, войната, русофобията, мизантропията...самоубийци в собствената жлъч..

  Такива грантояди като тоя няма да преживеят победата на руснаците в СВОто. Не е жалко за тях..
 • 104 Аз71

  9 7 Отговор

  До коментар #97 от "Да бе":

  Ще каже като изтрезнее. А то е трудно🤣🤣🤣
 • 105 Не ме разбра

  7 5 Отговор

  До коментар #94 от "Моряка":

  там ти е мястото...в блатото!
 • 106 ОТ ХУМАТА

  6 3 Отговор
  О главата на Путин има само хъзи
 • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 108 Браво

  16 14 Отговор
  А бе руснаците са си все още крепостни и толкова. Каквото каже бащицата!
 • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 110 Име

  20 12 Отговор
  Е - така - просто да каже нещо, не е изобщо така, напротив - на всяко ниво руснаците си имат всякаква цивилизация.

  Просто са различни отбори със Запада - като вината е на Запада. Русия има литература, която е много престижна, фейлетони, романи, отделно изкуство - като картини, като музика.

  Не знам защо Дайнов така е подкарал овцете на мисълта си - какви диваци, какво събирачество.

  По различен начин си прекарват живота - католиците и праволславните.

  Католиците - дори не смеят да се женят - техните свещеници, то е едно много прогресивно това.

  Но - с два реда - драсната и на коляно - да си кажем приказката.

  Впрочем - защо - прогресивният Запад на Маргарет Тачър - не ни освободи от Турция - защото - именно те са били срещу нас.
 • 111 Е как да не си намекнал

  13 9 Отговор

  До коментар #93 от "Моряка":

  Ти направо си го каза....в руснаците било дълбоко вкоренено православието, а къде се намира мумията и от кого е поставена там? От същите тези руснаци с дълбоко вкорененото православие. Та пак те питам, как в това православие се вписва тази мумия? Нали не твърдиш, че тя е поставена там от марсиянците?
 • 112 Констатация

  16 12 Отговор

  До коментар #5 от "Русофил":

  Несъвместимостт - факт. Химията между русите и англосаксите никога не е работила и очевидно няма да проработи. Агресивността обаче винаги е била срещу Русия. Сега, за първи път Путин се заинати и прехвърли войната извън Русия
 • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 118 Миии

  5 14 Отговор
  Само бръмбари има путлер в главата
 • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 120 Денчо

  8 18 Отговор

  До коментар #78 от "Ало,":

  Дайнов е абсолютно прав, на 10б%, Путин не иска преговори, защото значи , че се предава и ще падне от власт! Залогът е оцеляванито му във властта!
 • 121 Асен

  14 17 Отговор
  Мизантроп и човекомразец е Пу.тин а не Дайнов, бе, мунчо..Пут.ин с тая война изтрепа вече общо около 400000 руски и украински войници и цивилни..Кой я започна, а, кой нападна автономна държава с танкова и лракети, аа?? Писна ми от руски зомбита барабар с Коп.ейката в България, абе, разкарайте се при джуджето в Ра.шата, махайте се загу.беняци, че да се успокои държавата
 • 122 Да бе, ама не

  9 12 Отговор

  До коментар #97 от "Да бе":

  Защото ти на Гената на малкото пръстче не можеш да се мериш по акъл, зомбирана от раши.стката пропаганда, празна главо!
 • 123 Добре казано

  5 9 Отговор
  Само че дивашкото мислене и номенклатурата ги има и на запад, макар и не в такива мащаби, както в Русия !
 • 124 Чичо Смъркачев

  9 3 Отговор
  Дойче веле май гълтат по дълги линии от моите ?
 • 125 Поп Кънчо Владиславов

  8 11 Отговор

  До коментар #26 от "Гого":

  Ми кво да ти кажа… след втората световна като Сталин затри 40 милиона предимно мъже, рускинчаата стигнаха до следната емпирична истина “няма мъж който да е прекалено стар, прекалено грозен или прекалено дебел.” Пак на там са се запътили рускинчаата…
 • 126 Истината!

  16 13 Отговор
  Абе, Дайнов, не ти ли увря главата, че не можеш убеди народа в пропагандната война срещу Русия! То вече и света прогледна за истината, не се хаби!
  Истината е една, когато Русия е слаба всички са приятели с нея и обратно. Сиреч, САЩ усети мощта на Русия и реши да я вкара във война с Украйна! А между другото да разклати и ЕС. Та с едно дума Украйна е употребена за целите на САЩ! И понеже Зеленият няма и половината от интелекта на "диктатора" лапна шаранчето и се взе за важен. И украинския народ го разбра, само ти пишеш, пишеш и сам си вярваш! :)
 • 127 На тоя "политолог"

  12 7 Отговор
  космат и нечистоплътен не му ли е станало ясно че нито Тачер нито Рейгън са имали нещо против диктаторите, стига те, диктаторите, да вършат каквото САЩ им кажат.
  Пиночет, апартейдът в ЮАР, цялата Южна Америка.
 • 128 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

  10 9 Отговор
  Грозно и подмолно сте изопачили фактите!Нито запада е добър нито путин е лош.И двете сили ротшилд и русия играят заедно срещу нас Гоите.Целта е ясна.намаляване популацията,която може да мисли и да им се опълчи и създаване на духовни роби.Социализма по тези земи създаде мислещи хора с главите на раменете си,докато капитала прави мислещи хора с коремите си.Как ще се развият нещата в бъдеще....Най опасно е задаващата се Здравна електронна система за разучаване на всеки човек......Следват,така радостните за вас банкомати..... и електронни пари....ще се онитат да съзадат хора с много малко мисъл в главите и малко опитности....Ще ги наричат ...експерти.....най накрая ще се появи сила,която ще види,че всъщност тези ""хубави ""неща водят до гибел и ще намери начин да рестартира.....Така е било и преди,а сега повтаряме или потретваме миналото!
 • 129 Ахаха

  3 6 Отговор
  Из пасквилите на шизофреника и преписвачите с майки пишосмукачки
 • 130 За разлика от Дойнов,

  12 4 Отговор
  не чувствам екзистенциална нужда да целувам задника на Татчър посмъртно. Зад перлите и доброто произношение имаше чисти бакалски сметки. След като затвори мините, остави поколения безработни, затри вестникарските синдикати в Англия, трябваше да се поучушка Източна Европа. И така от много дерегулиране и деиндустриализация се стигна до децивилизация на много места у нас, и в чужбина.
 • 131 123

  10 1 Отговор
  Властите по света са под контрола на Антихриста. Политиката е театър за заблуждение на хората. За да налагаш един ред постоянно трябва да създаваш проблеми, да казваш че друг е виновен и да предлагаш след това решение на проблема. Войната в Украйна е месомелачка за православни християни.
 • 132 Какво очаквате от народ, който 90%

  11 3 Отговор
  от населението си подкрепя войната в Украйна?

  Коментиран от #154, #165

 • 133 Инсекта векове наред

  3 1 Отговор
  довежда до тежки генетични увреждания.
 • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 135 Само прочетох...!

  11 2 Отговор
  ,,Какво е в главата на Путин"...!
  И спрях да чета...!
  Звучи твърде несериозно...,да не кажа друго...!
 • 136 Кажете ми!

  9 3 Отговор
  Как да вярвам на Дайнов,като същият на времето заяви преди изборите :
  ,,Ако царят спечели изборите аз заявявам,че нищо не разбирам от политика,публично се подстригвам и влизам в манастир...!"
  Не направи нито едното,нито другото,а царят спечели убедително изборите ...!!!

  Коментиран от #156

 • 137 Тебешир

  4 5 Отговор

  До коментар #64 от "Моряка":

  Кебапзета никога те е имало . Нямат ги в кухнята си Точто тогава и до 86-та година имаше само сирене като и едни посинели пилци. И не лъжи
 • 138 12345678

  11 1 Отговор
  Дайнов? Кои проповядваха превъзходството на една раса над друга?

  Мислех, че това време е послужило за урок , но не би
 • 139 Майор милчо

  8 4 Отговор

  До коментар #23 от "А бе":

  Ако не знаеш, западните украинци са католици, защото са поляци. А източните са православни, защото са руснаци. Там е заровено кучето... И понеже всичко е раздадено, никой не смее да говори истината. Между другото, почти цяла Европа е фалшива:баски, корсиканци, Силезия, Данския коридор, Белгия, унгарците в Румъния, Галиция, Молдова. Не е за броене....
 • 140 САТЪРА НА ХАНА

  7 5 Отговор
  ПОЧНАХА ДА ПРЕВЪРТАТ ПРИ МИСЪЛТА ЧЕ ДЯДО ИВАН СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ НА ДУНАВ.....
  ...
  ДАЙНОВ , БЪДИ ПИЧ .. САМОУБИЙ СЕ КАТО
  ПРЕВЪРТЕЛИЯ БЕЙ ИЗНАСИЛВАЧ ВЪВ ФИЛМА
  "КОЗИЯ РОГ"
 • 141 Все още

  0 0 Отговор

  До коментар #30 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

  пробват скрити зад различни брандове😉
 • 142 123

  9 5 Отговор
  По глупаво нещо не съм чела,издава се абсолютно невежество и долнопробна пропаганда.Непресъсното цитира Тачър един безспорен демагог и не по малък тиранин
 • 143 123

  6 3 Отговор
  По глупаво нещо не съм чела,издава се абсолютно невежество и долнопробна пропаганда.Непресъсното цитира Тачър един безспорен демагог и не по малък тиранин
 • 144 Васил

  5 7 Отговор
  Рашистите са примати имат тикви на раменете си а не глави за мислене иначе до сега да са били шута на Путлер.
 • 145 0000

  5 7 Отговор
  Сега всички путино и русофили,ще скочат с голи гърди,пред амбразурата,за да защитят глупавите си убеждения по отношение,на малоумната руска паплач!
 • 146 ндаа

  8 2 Отговор
  за хитлер евреите бяха виновни, сетне целия изток бяха унтерменши, сега за гената руснаците са такива! На какво мирише вие си определяйте!
 • 147 без имена

  3 1 Отговор
  а как се наричат хора , които бидейки хора с титли , направо или завоалирано зоват за неща ,за които обвиняват другите? в случая руснаците. такива работи като тн кенсъл практика, опита малцинство да управлява агресивно мнозинството, налагане на чужда култура.....както се казва $$$$$$$$$.
 • 148 Гранта ви говори

  8 2 Отговор
  А какво е в главата на Нетаняху и какъв народ са евреите ??

  Знаете ли защо подобни грантояди като Дай-нов -грант не обелват дума за това. Макар че, от създаването си Израел, десетилетия вече тормози, избива и анексира земите на палестинският народ ??

  ..
 • 149 Хора, бдете

  12 4 Отговор
  Фашизмът се завръща !

  Живеем във време на преобърнати понятия...
  Назначеното от чуждо посолство правителство отстоява чужди, а не български интереси. Приоритет е изтриването на всичко, свързано с Русия - като се почне с премахването на паметниците и промиването на мозъците на младите хора чрез подмяна на историята.
  Психодясното правителство и неговите глашатаи са в настъпление - кресливи и арогантни. Обладани от дива омраза и желание за реванш. Сляпо подчиняващи се на чужди заповеди.
  Основният проблем на държавата са не бедността, корупцията и престъпността, а руските паметници и националните празници...
  Но затова бе направена "сглобката" - без морал и без скрупули.

  Коментиран от #150, #151

 • 150 ИМПЕРИАЛИСТ

  6 5 Отговор

  До коментар #149 от "Хора, бдете":

  След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на мужиците вече е сменен.
 • 151 ПРИПОМНЯНЕ

  4 7 Отговор

  До коментар #149 от "Хора, бдете":

  Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.

  Коментиран от #153

 • 152 Алооооооо

  4 1 Отговор
  ДАЙНОВ НЯМА КАК ДА РАЗБЕРЕШ ЩОТО ТО Е КАКТО ЧАКАЛА ДА ПРОУМЕЕ МЕЧКАТ ХИЕНТА ЛЪВА ИЛИ СВРАКАТА ОРЕЛА А И ОСВН ТОВА КВО МИСЛИШ ЗА РУСНАЦИТЕ СИ Е ТВОЙ ПРОБЛЕМ А ЗА ТЕБЕ ТЕ НЕ МИСЛЯТ НИЩО ЩОТО ЗА ТЯХ НЕ СЪЩЕСТВУВАШ
 • 153 Глей сига

  3 3 Отговор

  До коментар #151 от "ПРИПОМНЯНЕ":

  НЕ ЗНАМ КВО ИСКА РУСИЯ ЗНАМ САМО ПЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ И ЕВРОПА СЪВПАДАХА ДО СКОРО СЕГА ПОЧВАТ ДА СЪВПАДАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ И КИТАЙ ТА РЕВАНША Е ФАКТ И АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СТЕ КОНЕ С КАПАЦИ ВМЕСТО ЕВРОПА ОТ АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ ДО БЕРИНГОВИЯ ПРОТОК ЩЕ ПОЛУЧИТЕ АЗИЯ ОТ ШАНХАЙ ДО КАЛИНИНГРАД И ТОГАВА ДОРИ НЯМА ДА ИМАТЕ ПРАВО ДА РЕВЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ БЕЗ ПЕЧАТ НА ЧЕЛЦЕТО
 • 154 Ам чи

  5 5 Отговор

  До коментар #132 от "Какво очаквате от народ, който 90%":

  ПОБЕДА НАД УКРАЙНА КВО ДРУГО А ТИ КВО ОЧАКВАШ
 • 155 Всъщност си бил

  1 0 Отговор

  До коментар #64 от "Моряка":

  в Украйна и то в най-югозападната ѝ част.
 • 156 Явно е знаел

  4 1 Отговор

  До коментар #136 от "Кажете ми!":

  що за крадлива птица е т.н. цар Симеон2, но народа му повярва, избра го, а той си върна имотите, продаде горите и пропиля парите в казината на Монако. Нека сега пак се кандидатира.
 • 157 Адик Художника

  0 0 Отговор
  Само така !
 • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 159 хави пе

  2 1 Отговор
  що трияте кументари?
  нали сте демократи???
 • 160 Перо

  1 1 Отговор
  Отново унтерменшите от БГ екипа на DW!
 • 161 СЛОВЕНСКАТА АЗБУКА ,

  1 2 Отговор

  До коментар #73 от "Моряка":

  Е СОЗДАДЕНА ОД СОЛУНСКИТЕ БРАЌА - ПРОСВЕТИТЕЛИ , КИРИЛ И МЕТОДИЈ. , А ПОДОЦНА НИВНОТО ДЕЛО Е ПРОДОЛЖЕНО ОД КЛИМЕНТ И НАУМ ОХРИДСКИ...КОЛКУ ДА ЗНАЕТЕ

  Коментиран от #162, #168

 • 162 копи пейст

  2 0 Отговор

  До коментар #161 от "СЛОВЕНСКАТА АЗБУКА ,":

  Архиепископ Д. Хоматиан пише: „…този велик наш отец и български светилник води рода си от европейските мизи, които повече се признават за българи… (а не македонци, както твърдят някои македонски историчари – б.а.) Може ли да се постави под съмнение историческата истина изложена на гръцки език.“
 • 163 Реалист

  1 4 Отговор
  Тъпа пропаганда. Запада опазва околната среда като изхвърля боклука си на сметища в Атакама,Африка и Азия. При тях да е чистичко. Санкции срещу производни на руския петрол няма. Изнасяше се евтин бензин и дизел. Саудитска арабия и Русия намалиха добивите на петрол, а сега и ограничения на износа на бензин и дизел ще повиши цената в САЩ и Европа
 • 164 Болярин

  1 0 Отговор
  "Какво е в главата на Путин и какъв народ са руснаците"
  Ако това е въпрос и заглавие, то отговора е само един - ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА !!!
 • 165 Пак съм аз

  2 0 Отговор

  До коментар #132 от "Какво очаквате от народ, който 90%":

  Ами какво да се очаква ? Още във ВСВ 26 милиона избити руснаци ! Сега, във СПЕЦИАЛНАТА ОПЕРАЦИЯ, продължава тоя мор, за да останат само "АМАЗОНКИ" в РФ !!! Путин ... просто успешно занулява мъжкото съсловие на страната си !
 • 166 Сър Пичук

  3 1 Отговор
  Руснаците не ценят собствения си живот, та какво остава за чуждия. Примери много.
  Необяснимо е как един народ може да покаже чудеса от подвизи за да защити държавата си, само за да я даде в ръцете на поредния "бащица", който да го граби, тормози и убива и да го тика да живее в мизерия и да "оцелява" в мирно време.
  Иначе, още Петър 1 е видял, че изолираността на Русия я води към упадък и деградация и се е опитал да я отвори към Европа, което е дало и огромен тласък в развитието и в последващите години. За съжаление последващите управници не са го учили този урок и затварят и капсуловат държавата, водейки я към упадък и деградация. В по-ново време СССР/Русия предпочитат да налагат своите си виждания и политика на други държави, предимно слаби, изостанали и зависими от тях, а не да възприемат културата, мисленето и поведението на развитите държави. Оттук логично следват и резултатите:
  - СССР се самосрути,
  - Русия запада
  - Политиката на Русия е агресивна, на нивото на минали времена, неадекватна на 21 век.
  - В най-богатата на ресурси държава хората едвам оцеляват и много бананови републики са с по-добър стандарт,
  - В кръга на Русия няма модерни, успешни и проспериращи държави.
 • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 168 ИВАН ХАДЖИЕВ

  0 0 Отговор

  До коментар #161 от "СЛОВЕНСКАТА АЗБУКА ,":

  КОЛКО Е ГРРОЗЕН И ПРОСТ ТОЗИ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК, ТОЕСТ, НЕ ЕЗИК, А ДИАЛЕКТ
  ЗВУЧИ МНОГО НЕПРИЯТНО И НА МОМЕНТИ СМЕШНО. И СЕ МЪЧАТ НЯКОИ ДА ПИШАТ ПОЕЗИЯ НА НЕГО, УЖАСНО ЗВУЧИ, ПЪРВОБИТНО!
 • 169 Някой

  1 0 Отговор
  Няма да чета статията. но правилният въпрос е, какво е в главите на соросоиди предатели като Евгений Дайнов?
 • 170 ГооУеми

  1 0 Отговор
  Пепел и радиация в Хирошима и Нагазаки, напалм и ейджънт ориндж във Виетнам, ,обеднен уран в Ирак и Сърбия...това е резултатът от екологичната дейност на САЩ. В самите САЩ има над 100 градчета призраци - изкопали рудата,изпомпали нефта и... след тях пустош. Заради добива на шистов газ САЩ имат територия колкото България в която подземната вода е нефелна смесена с газ. ГооооУеми цивилизатори.