Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 09:00 2 197 20

„Западът гние, но не замръзва“

  • европейският съюз -
  • ес-
  • запад-
  • русия-
  • газ-
  • украйна

Компанията Нафтогаз на Украйна уведоми европейските потребители, че не планира да поднови транзитното споразумение с Русия

„Западът гние, но не замръзва“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският съюз заяви, че е твърде рано да реагира на плановете на Киев да спре да изпомпва руски газ през 2024 г. Представители на ЕС дават да се разбере, че във всеки случай ще могат да избегнат проблеми с горивото, по-специално благодарение на нов план за постигане на енергийна независимост на общността. По-рано компанията Нафтогаз на Украйна уведоми европейските потребители, че не планира да поднови транзитното споразумение с Русия. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе вижда в случващото се шанс за развитието на бъдещите технологии.

Още едно решение, което остана в сянка на фона на всичко случващо се. Става дума за намерението на Нафтогаз Украйна да не подновява споразумението за транзит на руско гориво в бъдеще след 2024 г. По принцип това се очакваше. Това обаче по никакъв начин не отменя значението на самото събитие. С други думи, ако нищо не се промени, всъщност остават година и два месеца до края на ерата. Руският тръбопроводен газ ще спре да тече към Европа по класическия западен маршрут.

Да, втечненият газ остава, теоретично е възможно да се ремонтират Северни потоци, има южно трасе през Турция. Завоят на изток се осъществи по един или друг начин. Животът продължава, небето няма да падне на земята. Но въпреки това това, което някога се смяташе за голям пробив, започвайки през 70-те години на миналия век, сега престава да съществува. Украйна също се откъсва още повече от Русия, въпреки че губи доходи. Но парите, както знаете, не са най-важното нещо в живота.

Междувременно официалният представител на Европейската комисия Тим Макфий даде да се разбере: има още време, ще помислим какво може да се направи. Междувременно, докато складовете са пълни с горива, ще изкараме зимата безпроблемно, освен ако не се случат извънредни събития.

В същото време замяната на руски газ с, например, катарски или нигерийски газ е изпълнена със зависимост от тези, да кажем, не много демократични държави. На свой ред последните ще получат лостове за влияние над идеологическия и свободен Запад. По принцип е лошо да зависиш от някого, дори и от приятели, да не говорим за всички останали.

В резултат на това виждаме, че сегашната конфронтация просто е длъжна неволно да тласне развитието на алтернативната енергия и новите технологии като цяло, за да създаде напълно различен свят, чист във всички отношения. Всъщност друг изход няма, дори само защото се изостря и борбата за ресурси, които са все по-малко.

Да се ​​върнем обаче на грешната земя. Какво всъщност имаме днес? Това е вече втората зима в новата реалност, която чука на прозореца и някак си няма забележима паника в Стария свят. Както няма страшни прогнози как немци, французи и други като тях се топлят на огньовете, изсичат историческите им паркове, гори и прочие красоти. Всичко, което чухме миналата година, вече изчезна от информационния дневен ред. Наистина ли вече са се адаптирали и преустроили? Може би не. Темата за енергийния колапс на Европа обаче сякаш изчезна от дневния ред. И вие казвате, нищо не се променя в този свят. Западът може да е гнил, но още не е замръзнал.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 горски

    39 8 Отговор
    Газ ще има за отопление....за сметка на неработещи предприятия.Това което не се казва ,че химическата индустрия ,някои металургии,стъкларската и други ,се местят в Китай и другаде по света.
    А Украйна не е субект, който да решава каквото и да е било...скоро няма да бъде и обект даже.

    Коментиран от #15

  • 2 дайте да дадем

    29 8 Отговор
    Спирането на руския газ може да е "добро" политическо решение, но какво мислят гражданите на страните от ЕС? Какво мислят фирмите в Германия, например? Защо Германия потъна в рецесия? И ...тези мисли до какъв резултат ще доведат на изборите за Европейски парламент напролет?!
  • 3 А стига , бе !

    31 6 Отговор
    Според запада , не било Военна операция , а "война" . Каква е тази война , като натовците още разчитат на руски горива , а "нападнатата" Украйна още държи договор за транспорт на руски газ , от който печели ?!

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами

    27 6 Отговор
    простите като северно македонци укри се опитват да наказват и плашат ЕС, че се ориенторат към Израел и ги забравят.Неблагодарници са и съсипаха най-голямата, високоиндустриализирана, с мощно селско стопанство страна Украйна.Искаше се само неутралитет, търгуване с всички на изток и запад, дори влизане и в ЕС.Можеха да са в рая, но сега в рая по топлите острови ще отиде върхушката, а бунаците ще духат супа в развалините на остатъците от територията.
  • 6 енергото

    17 2 Отговор
    И щото няма проблеми Германците запалиха отново "екологичните" си ТЕЦове
  • 7 Фюри

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "А стига , бе !":

    Много ясно, че не е война... Ситуацията в Газа го доказа и показа нагледно, как в истинска война камък върху камък не остава, а камо ли ток, интернет, вода, а и никой не брои цивилните жертви

    Коментиран от #11

  • 8 БСП за България и Радев

    9 7 Отговор
    Без руски газ, колективния нациски Запад няма да се къпе. Ще има топло и уютно само на Турция, Сърбия и Унгария, ако ни дойде акъла в главата и за България

    Коментиран от #13

  • 9 АРАБИТЕ ША НИ ЗАЛЕЯТ С ГАЗ

    5 7 Отговор
    Норвегия също......ПУТИН губи милиарди газови евраци от ЕС....
  • 10 СКЛАДОВЕТЕ НА ЕС СА ПЪЛНИ С ГОРИВА

    4 3 Отговор
    Ще изкараме и тая зима....
  • 11 Оркистан

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Фюри":

    Да се връщат тогава блатарите обратно в блатото след като една война даже не могат да zaпочнат а камо ли да спечелят!!
  • 12 ИМАШ ЛИ ЕВРАЦИ

    2 2 Отговор
    И от луната ша ни пратят газ.....

    Коментиран от #14

  • 13 Я, ДРУГАРИТЕ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "БСП за България и Радев":

    Пак ни плашат.......
  • 14 горски

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМАШ ЛИ ЕВРАЦИ":

    За да имаш "евраци" трябва да имаш работеща икономика и растеж.За да имаш конкурентна икономика ,ти трябват евтини и сигурни енергоресурси.Иначе "евраците" свършват....
    Всеки може да кара автомобил и при цена 10лв литъра бензин,въпроса е колко....

    Коментиран от #16, #17

  • 15 СТИГА БЕ

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "горски":

    ЕС отдавна има производства в Азия.....огромен пазар, евтина работна ръка, сравнително ниски данъци......и така ше бъде и за напред....важно е, че голяма част от печалбите отиват в ....ЕС.
  • 16 ТАКА Е

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "горски":

    И никога не забравяй че ЕС е най силната икономическа групировка в света.......
  • 17 ДОКАТО ИМА ПРОИЗВОДСТО

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "горски":

    Има и евраци......тва не е проблем за ЕС ....
  • 18 ТО ЗАПАДА ГНИЕ ОТ КАКТО ГО ИМА

    3 3 Отговор
    Ама май соц системата окончателно.....изгни.
  • 19 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    трябва да запазят някакви минимални количества транзит руски газ защото ако съвсем спре няма кой да обслужва тръбопроводната система и ако утре кажат пускайте имаме зор процедурата е много дълга и скъпа. Това не е крана на мивката да пуснеш вода и след това да я спреш.
  • 20 ИНЖ

    0 0 Отговор
    Вече ясно се вижда защо беше забавена т.нар. Зелена революция с десетилетия(може би). Някои грешно си направиха сметката. Прогресът не може да бъде спрян.