Last news in Fakti

12 Декември, 2023 11:36 800 7

Читалищата ограмотиха българския народ в зората на създаването на Третата българска държава

  • читалища-
  • култура

Защо днешната държава не ги използва по предназначение

Читалищата ограмотиха българския народ в зората на създаването на Третата българска държава - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди една седмица, в София се проведе Национална конференция под надслов „Дигитални умения за дигиталното десетилетие“. Тази конференция беше организирана и проведена с активното участие на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) на Република България. Конференцията събра на едно място почти всички работодателски сдружения, както и най-представителните синдикални организации.

Както каза Иванка Шалапатова – Министър на труда и социалната политика, ръководеното от нея министерство започва изпълнението на една от най-мащабните програми за усвояване на инвестиции в размер на около 380 млн. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Тази програма предвижда до средата на 2026 г. да бъдат обучени около 500 хил. български граждани на базови и средни нива на компютърна грамотност и на дигитални умения.

Да, всичко това е отлично, и въпреки добрата предварителна работа на МТСП по организацията на тази мащабна народополезна дейност, то нещо определено куца в етапа на реализацията ѝ. Участието на работодателските и синдикалните организации е важно, защото не само всички политици, но и експертите са единодушни, че владеенето на компютърни и в частност на дигитални умения е крайъгълен камък и ключов фактор за търсената и очаквана пригодност за трудова заетост.

До тук добре. Но къде ще се извършва самото обучение? Нима никой не се сеща да покани българските читалища в тази мащабна ограмотителна акция.

Та нали знаем, че читалища има във всяко кътче на нашата Родина и те имат както обучен персонал, така и големи (понякога и единствени в населеното място) логистични възможности. Под ръководството на Съюза на народните читалища там могат да бъдат извършени чудеса, свързани с тази огромна и предизвикателна задача. Убедени сме, че МТСП желае задачата да се изпълни качествено и в срок, а не само някои да усвоят някакви готови пари!

По повод на горното, обръщаме внимание не само на Министър Шалапатова, но и на Министър-председателя Денков да ангажират читалищата и техния Съюз в тази престижна и високоотговорна държавна задача!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ххххххххххх

    3 1 Отговор
    Образован и критично мислещ народ НЕ МОЖЕ да бъде допуснат - иначе соросоидите ще бъдат гонени с камъни и дървета
  • 4 От Варнам

    1 0 Отговор
    Дали читалищата не отживяха времето си, както много други неща. Да си припомним, че тази институция “читалище” е създадена от специални хора в нужното време. Специални, защото са били просветени, патриоти и са проумели за времето си, колко е важно да се отворят очите на този неграмотен и изостанал народ. И не ги е поддържала държавата, а дарители от съответното селище. Днес има единици ентусиасти, които работят от сърце. Но има и много хора, обикновено” наши”, закротнали се на топли службици и я карат ден “да мине”. Че искат и заплати, като на тези, дето блъскат в производството. Извинявам се, ако съм засегнал някой, но и читалищата, както много други неща в милата ни татковина трябва да се реформират. Пример, нивото на една библиотекарка, която се показа в едно популярно предаване по БТв !
  • 5 Батето

    1 0 Отговор
    До 1989-във всяко село у-ще и читалище!Във всяко!В по-големите даже и кина.Мисля,бройката им беше 2700 или 3700 до Дем0 крацията.Да кажем 3000 читалища!Я вижте сега каква им е бройката.Срамно е да я пиша.Ето ви демо нещото си.Вчера,като оскверниха Паметника,извадиха ли си 4епа,стана ли им по-леко на мразещите?
    П.п. тези,които не харесват паметниците си,азбуката си или празниците си,най-вероятно са на чужда територия.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.