Last news in Fakti

15 Януари, 2024 06:00 3 004 76

"Румен Радев е изчерпан. Освен ако не ни изненада."

  • румен радев-
  • герб-
  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • продължаваме промяната

Забележително е, че бе постигнат консенсус, за да се приемат поредица необходими промени - свързани със съдебната реформа, но и с нарастващото могъщество на президентската институция, която показа какви са опасностите и възможностите да се злоупотребява с власт

"Румен Радев е изчерпан. Освен ако не ни изненада." - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Румен Радев ще остане като интересна фигура в българската история", казва пред ДВ правният експерт Александър Кашъмов.

ДВ: Без да навлизаме в правната материя, свързана с шестата поправка в Конституцията, нека поговорим за контекста, в който се случи този безспорен политически успех. Кои са най-важните за Вас насоки на промените?

А. Кашъмов: Опитът за промяна на Конституцията беше роден от желанието на политическите сили да направят системата по добра, по-балансирана, с по-добра гаранция за стабилност и защита на правата на гражданите. Забележително е, че бе постигнат консенсус, за да се приемат поредица необходими промени - свързани със съдебната реформа, но и с нарастващото могъщество на президентската институция, която показа какви са опасностите и възможностите да се злоупотребява с власт.

ДВ: Президентът Радев мигновено атакува конституционните поправки пред КС и създаде впечатлението, че 26-те страници с мотивите са били написани едва ли не още преди гласуването на предложените промени. Припряността и лексиката му в публичността - освен че са в дисонанс с отредената му роля, показват сякаш една особена "еволюция" от времето на първия му мандат досега.

А. Кашъмов: В началото - през 2017-2018-а година - бяхме свидетели на много по-различен подход от страна на Радев. Тогава той отправяше искания към Конституционния съд, които бяха в тон с дневния ред на обществото. Например Програма "Достъп до информация" постави въпроса за конституционността на премахването на втората съдебна инстанция по редица административни дела. И тогава администрацията на Радев действаше в защита на правата на гражданите, като отправи искане до Конституционния съд. А сега е против промените, които целят по-добър баланс на властите.

ДВ: Казвате, че президентът Радев се е разминал с дневния ред на обществото. Кога се случи това?

А. Кашъмов: Бих споменал две обстоятелства - и двете имат световно и геополитическо измерение. Първото беше пандемията. В обстановка на обща тревожност, когато управляващите се опитваха да се справят със ситуацията, той само критикуваше. Градивната критика е едно, но когато се взимат важни решения в обстановка, в която се търси верния път, трябва постоянно да се информира населението, животът на хиляди и милиони хора е в опасност, а дезинформацията дебне отвсякъде - тогава авторитетът на властта е важен и рушенето му има пагубни последици.

Следващият момент беше агресията на Русия срещу Украйна. Дали поради някаква инерция от "армейското командване" или поради друго, в реториката на държавния глава се появиха позиции като: "Опасно е да подкрепяме жертвите, за да не станем и ние жертви". Или че е "Опасно нас да не ни заробят". А истината е, че робството се постига първо на нивото на духа.

Странно е той да призовава към страх и снишаване, когато в името на бездушни имперски амбиции загиват хора, а обществото е направило преди десетилетия своя избор за принадлежност към НАТО и Европейския съюз.

ДВ: Пандемията приключи. Войната на Русия срещу Украйна продължава. Българското общество продължава да е разделено и по двете теми, а президентът сякаш активно участва в това разделение.

А. Кашъмов: Нека повторим какво представлява фигурата на президента в една страна като България. Освен че е държавен глава, той олицетворява единството на нацията. Това е казано в Конституцията и именно това издига президента над партиите, над политическото. И ако за партиите е естествено да пребивават в противоборство, то фигурата, която олицетворява единството на нацията, трябва да стои над обикновената партизанщина.

Разбира се, той може да застане срещу една или друга инициатива, ако смята, че така защитава основни принципи на държавността или справедливостта, но аз оставам с впечатлението, че ние сме почти ежедневно "мобилизирани под тревога" от "Дондуков" 2. Което ми напомня за онези казармени ситуации, когато нощните тревоги бяха част от тренировката на ротата.

Не е нормално години наред да пребиваваме в ситуация на ежеседмично тиражиране на страхове, все едно врагът е винаги пред портата. Още по-лошо - врагът е не само пред портата, но е и вътре в къщата. Така беше едно време, когато комунистическите партии воюваха срещу вътрешния враг. Винаги имаше вътре враг - той беше между нас, сред нас. Това болезнено, нездраво състояние продължава с години. За мен това противоречи на ролята на президента - така, както е замислена тъкмо в тази Конституция.

ДВ: С настоящия опит на президента Радев да обругае конституционната политика на управляващото мнозинство, обвинявайки нейните автори в некомпетентно посегателство върху българската Конституция, не ни ли улеснява самият той да гледаме на него като на фигура от миналото?

А. Кашъмов: Според мен президентът Румен Радев ще остане като интересна фигура в българската история. Той е изчерпан като възможности, освен ако не ни изненада. Това, което мен най-много ме изненада, е, че в първите дни на 2024-а година президентът не намери никаква енергия да отправи поздравления към политическите сили за тези постигнати успехи - като опита за реформиране на съдебната власт, като разширяването на възможността за сезиране на Конституционния съд, което е много важно разширяване на демокрацията и върховенството на правото. С промените се предвиди възможност всеки съдебен състав по висящо дело да отправи искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на законова разпоредба. Той не поздрави парламента за постигането на толкова труден консенсус по толкова много промени. Той не само не се зарадва с хората за Шенген, не само не поздрави обществеността с това безспорното достижение, а отправи язвителни критики към екипите заради това, че предстои още път до финала.

Целият този негативизъм, който лъха от един човек с ораторски талант, означава, че единството на нацията и българският президент в момента вече са различни понятия.

Александър Кашъмов е изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация", експерт в областта на прозрачността на управлението, свободата на изразяване, правата на човека, административната реформа, правосъдието и обществения ред.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    85 22 Отговор
    Дрън-дрън!

    Коментиран от #34

  • 2 РРадев

    37 92 Отговор
    е най-куция руски инфилтрат и шпионин, в цялата руска история.

    Коментиран от #3, #30, #48

  • 3 Не си прав.

    17 46 Отговор

    До коментар #2 от "РРадев":

    С Тръмп са на кантар.
  • 4 Ал Кашъмов!! И ти се изтропа на Метеното

    100 18 Отговор
    Кои са тея "добри" поправки в Конституцията?? Никой не вижда такива!!Имаше някакво Добро мнение за теб в Обществото, но вече няма!! И ти определено си на нечия Хранилка!!
  • 5 Лост

    72 12 Отговор
    Единството на нацията не означава винаги да е с мнението на болшинството в Н.Събрание.И какво толкова се справиха с пандемията?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Евгени

    90 14 Отговор
    Поредната слагаческа подлога в услуга на продажната сглобка и в ущърб на българските национални интереси!
  • 10 Перо

    81 17 Отговор
    Глупости на един измислен БГ “демократичен” боклук! Обществото никога не избирало НАТО и ЕС, защото марионетния режим в БГ не е допускал референдум по тези теми, дали е съгласно!
  • 11 Някой

    75 22 Отговор
    Ще им се на умнокрасивите. Но Радев има подкрепата на народа, а не те.

    Коментиран от #28, #38

  • 12 Артилерист

    75 19 Отговор
    Още един нагаждач, който е призван по DW да обругае българския Президент-единствения читав политик сред атлантическите нагаждачи, продажници, послушкоци, мазници...

    Коментиран от #14

  • 13 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    15 55 Отговор
    СПЕШНО АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ! НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД, ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ! ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ! ЛУСТРАЦИЯ!
    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ $АТАнато!
    ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК! ОСТАВКА! ОСТАВКА! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Магнитски

    10 37 Отговор
    Р.р.казват бил незаконен син на Бай Тошо ако е така значи сме зле...
  • 17 А Кашъмов Залитна много!!

    44 9 Отговор
    Натиснали са ти Бутоните и на теб и ти се включи в Хора по плюене срещу Р Радев!!
  • 18 КОСТОВ

    14 18 Отговор
    този господин нанесе много вреди на община търговище със назначаването на областен при служебното правителство ,назначения бвш директор на полицията ,използваха времето даси назначат приятели и децатаим на сладки служби ,като .във КАТ /ОБЩИНА ,СТАНАХМЕ ЧЕНГЕДЖИСКА ДЪРЖАВА
  • 19 ДВ вие сте изчерпани от към лъжи и с

    46 12 Отговор
    Нищо не може да ни изненадате прости краварски марионетки!
  • 20 Българин

    14 45 Отговор
    По някаква странна причина Радев се е подал на руснаците! Този човек не може да е президент на България. Човек, който защитава диваци не е българин.
  • 21 Гъчо

    43 8 Отговор
    Хашъмов? Директор на Програма? Америка за България? Всичко е ясно. А тонът на интервюиращия е като на прокурор. Мисирщина!
  • 22 Хитрото

    22 5 Отговор
    Голям експерт , много умен и образован чивяк, не му запомнихме името и длъжността обаче.
  • 23 ИЗБИРАТЕЛ

    32 8 Отговор
    Само по медиите някакъв льоло от хранилката може да казва нещо за ИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ. Съветвам го този корифей да се яви на следващите избори, да видим колко хора ще гласуват за него. Тогава да умува.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Имаш предвид

    11 28 Отговор

    До коментар #23 от "ИЗБИРАТЕЛ":

    ИЗБРАНИЯ РЕЗИДЕНТ - кремлянското крепостно лакейче, дето не успя да вземе комисионната от Грипените и още газ пиае ли?!? 🤣🤣🤣
    Дръжте си го това недоразумение и срам за пагона!

    Коментиран от #36

  • 25 Някой

    20 6 Отговор
    Шеста поправка...политически успех...бла бла на дойче веле. Май забравихте КС .Негова е думата за ,,успеха" на поправката. И още не се е произнесъл. А тракторчетата в Германия как ви се струват ,а ? Нещо за тях да напишете?
  • 26 Ми ако

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "ИЗБИРАТЕЛ":

    Решетников го одобри, ще спечели и той изборите.
  • 27 Учуден

    20 7 Отговор
    Мазен пасквил! Слава на президента Радев!
  • 28 Ми не

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    няма я.
  • 29 резервист

    21 6 Отговор
    Хитро адвокатче. "Нарастващото могъщество на президентската институция" наистина се дължи на личните качества на Президента Радев. Защото той се опитва да защити националните интереси от некадърната, двулична и опасна пасмина, която ни управлява. Той се държи достойно, защитавайки честта на институцията, която представлява. Естествено, че един слаб и безличен президент като Президента Плевнелиев е по-удобен. Колко му е да му издърпаш ушите пред камерите. Така че долу ръцете от Президента!

    Коментиран от #35

  • 30 резервист

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "РРадев":

    Колко малко мозък имаш!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Симеон Хасан Банкянски

    17 4 Отговор
    Заглавието ми привлече вниманието, но като видях, че е от Дойчо Веле, се отказах да чета.
    Айде, със здраве!
  • 34 Всъщност,

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "плюс минус":

    Дано Румен Радев да ни изненада
  • 35 Радев

    7 14 Отговор

    До коментар #29 от "резервист":

    е срам и позор за България, както и доказан руски агент и предател на българския национален интерес.
  • 36 резервист

    15 5 Отговор

    До коментар #24 от "Имаш предвид":

    За това пък едни други взеха комисионната за Ф16. Така по-добре ли сме? Грипените вече щяха да са тук. Щяха да ни струват двойно по-малко и да изискват двойно по-малко усилия при експлоатацията им. "Американките" не се знае кога ще дойдат. За това пък ще са наполовина въоръжени. Ще ги докомплектоваме с прашки.

    Коментиран от #39

  • 37 Ний ша Ва упрайм

    19 8 Отговор
    Радев е български Президент избран от Народа не от шепа минд.или от жълтите павета. Да е жив и здрав!
  • 38 Подкрепата му

    7 15 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    рядко спадна, след нахлуването на Русия в Украйна, просто маските на много хора паднаха, и се видя, че са хора на руската газова хранилка.Това е т.н. задкулисие, което се интересува само от пари и власт, а не от живота на хората. Такъв мерзавец и то много злобен до съскане като змия е полу президента.

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 гочето

    15 6 Отговор
    Изчерпан ли!??
    Глупендър, той тепърва започва, още загрява.
    Румен Радев предстои да промени политическата карта у нас кардинално и радикално!
    Соросоидите тепърва ще му сърбат попарата!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 боги

    7 1 Отговор
    Това го е казала майката на автора, след като и напълнили бузките...
  • 43 Аква

    13 5 Отговор

    До коментар #38 от "Подкрепата му":

    Гражданите на България не подкрепят помощта и оръжията за Украйна. Радев е прав : НЯМА ВОЕННА ПОБЕДА.

    Коментиран от #72

  • 44 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 12 Отговор
    "KAЖИ MИ KOИ СА ТИ ПРИЯТЕЛИТЕ ........... ZА ДА KAЖA КАКЪВ СИ ........... ФАКТ ! .......... ПРИЯТЕЛИТЕ НА ZЛОВOHHИЯ ЧОРАП CA ............ ПУТЛЕР , ХИСБУЛА , ХАМАС , АРАБИТЕ - ГЛАВОРЕZИ , ВУЧИЧ , ОРБАН И ВСИЧКИ ДИКТАТОРИ ............ ФАКТ !

    Коментиран от #45

  • 45 а приятелите на герб

    10 3 Отговор

    До коментар #44 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    са наркотрафиканти, автоджамбази крадци на ДДС изнудвачи/Пепи Еврото/ и други позитивни типове от ъндърграунда!
  • 46 Поправка

    12 4 Отговор
    "Сглобката на посолствоТО е изчерпана. Освен ако не се забие още повече."
  • 47 9689

    7 0 Отговор
    На този мозакът му е изчерпан.
  • 48 ТтТ

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "РРадев":

    Този е най-слабия президент на бг!
    Обслужващ персонал на Кремъл!
  • 49 Хашъмов

    8 1 Отговор
    Специализирал е по програма „Права на човека: закон и практики” в Бирмингамския университет, Великобритания и по програма „Застъпничество в международните политики” във Вашингтон, Ню Йорк и Брателборо, САЩ през 1997 г.

    Коментиран от #62

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Словоблудство

    12 4 Отговор
    Гуемият експертин Хашъмов просто можеше да каже, че президентът Радев е много лош, защото не изпълнява заповедите на Вашингтон.

    Коментиран от #54

  • 52 Коментар

    8 2 Отговор
    В статията има неща,които Радев никога не е казвал.Ако автора има някакви слухови халюцинации е редно незабавно да се обърне за помощ към някой специалист за ментално здраве!
  • 53 ПО СКОРО

    6 1 Отговор
    ЗЕЛЕТО СЕ РАЗМИРИСА ............НЕПРИ ЯТНО
  • 54 ТтТ

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Словоблудство":

    Хаха, вярвай си! На путинистите САЩ е виновен че руснаците нищо конкурентно способно не могат да произведат!
    А ма Китай кой им пречи????
  • 55 Историк

    6 6 Отговор
    Чорапа ще остане в историята като поредната марионетка на Путин, която се опита да овладее съответната държава, за да нареди плана за възстановяване на Източния блок. Срам, за вечни времена.
  • 56 Ех колко ви пречи Радев

    6 5 Отговор
    че е българин и не дава да продавате България, че по цял ден хора лазят с подобни бози на мафията и национални предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС и НПО-тата на САЩ, превърнали се в едни продадени нищожества! Кой къде се продава, къде си свалил гащите, къде лази жалко за някой грант, не интересува никой! Но България не е за продан боклуци! Като я мразите, напуснете я и лазете където си пожелаете! Никой не ви задържа, за да ни отвращавате!

    Коментиран от #59, #63

  • 57 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    7 6 Отговор
    другари, КОМИНИЗМЪТ УМРЯ ,вашит€ внуци $а €вро-дж€н дър ч€ та,а ви€ ОЩЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАТЕ С ХВАЛИ-ПРЪЦ КО ТО П€Д€ рад€в! СЪБУДЕТЕ СЕ другари!
    БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, А НЕ НА партийните!
  • 58 ИНЖ

    8 4 Отговор
    РР е пряко отражение на руската пропаганда. А тя наистина се изчерпа. Геноцид-няма, лаборатории-няма, Петър I-починал преди 300г., бомбардиране на жилищни сради и райони. Тридневната СВО-тотален провал. Е какво да каже Руменчо????
  • 59 Историк

    7 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ех колко ви пречи Радев":

    За разлика от руските принтери, които са напълно безполезни, Чорапа поне за известно време вредеше активно на българската политика и общество.

    За това ще му бъде потърсена отговорност, когато му дойде времето. И на него като на Янукович ще му се наложи да бяга.
  • 60 Той

    5 4 Отговор
    Президента ще остане, ама тебе Кашъмче нещастно никой с нищо няма да те запомни.
  • 61 Как може

    6 4 Отговор
    да публикувате подобен бълвоч на безродници и грантаджийски медии? Изглежда жалко да ви пречи един българин като Радев, да си продадете страната! От къде се навъдихте толкова безродници?
  • 62 Абе щом

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хашъмов":

    не е бил на ПУЦ в Харвард като Кире, не ми го хвали!
  • 63 Пуснаха ли ви

    4 0 Отговор

    До коментар #56 от "Ех колко ви пречи Радев":

    атаплението?
  • 64 Изненадата

    3 2 Отговор
    Двойно салто с тулуп.
  • 65 Мунчо

    5 4 Отговор
    Паднах на глава от лоста докато правех коремното
  • 66 Беше

    0 1 Отговор
    Няма условия за изненади. Поне два кашишки полка да имаше под ръка, но от ония - харманлийски и Златоград ски, че да помете тази продажна сган. Това щеше да е изненада.
  • 67 Подобни бълвочи

    4 2 Отговор
    и троловете под тях, показва колко пречи един българин като Радев, на безродниците ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да продадат и разграбят България! Показва и колко хора са се продали и си мразят страната и бъдещето!
  • 68 разбирач

    2 0 Отговор
    Колко много датчани, се бяха стекли по улиците на Копенхаген, за да изпратят кралицата, която с приветливата си усмивката, им предаваше спокойствие и оптимизъм! В цивилизованите страни, е невъзпитано да се показваш пред хората с нелицеприятна физиономия!
  • 69 Пепо

    2 4 Отговор
    Грешка беше даване на втори мандат.Полза има еднствено ген.Деси,че си поживя като принцеса.Целия му антураж е от военни пенсионери,върли заклети комуняги.Изолацията е пълна:никой и никъде не го кани.Г-жа Йотова изглежда върши по-вече работа в президентството.
  • 70 Май ка ви да е, ба

    3 2 Отговор
    Дойче Веле да ги гори огън. Тези дето ги препечатват също.
  • 71 Дивергент

    3 2 Отговор
    За Радев не знам,но политическият модел в България е отдавна изчерпан.Реззултатите са безброй парламентарни избори и правителство,което само се нарича некоалиция и сглобка.

    Коментиран от #76

  • 72 Айде бЕгай

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Аква":

    Колко е прав! Да плащаме години наред най-скъпият газ на Россията. Смешник, кого заблуждаваш!!!
  • 73 Ани

    0 1 Отговор
    Радев ще остане в христоматиите по история като най-неудачния избор на българския народ и пример за онова което не бива да бъде един мъж още повече назначен на такава отговорна длъжност. Защото когато човек няма морал, достойнство и чест, той се нарежда между победените. А в случая когато е назначен на такава отговорна длъжност, това е трагедия за народа. Войната в Украйна ще отмине, но ние ще останем презрени от достойните и лесна плячка на комплексарите. И това е наистина жалко.
  • 74 Бау Бау

    0 0 Отговор
    По По По....Кеш Кещ Кеш....По По По....Кещ Кеш Кеш......
  • 75 ганю

    0 0 Отговор
    Фашистка пропаганда на DW няма петрол и газ мръзнете и затваряйте цървули.
    Най добрия Президент, Генерал и Политик е Румен Радев
    за това ви е яд. раздай калашниците и да ги запукам прасетата
    ще ги опукам до трето коляно време е
    ще ги одера живи
  • 76 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Дивергент":

    от народното събрание атлантиците са за откос с калашника