Last news in Fakti

12 Март, 2024 18:17 3 093 29

Защо няма да има правителство и отиваме на избори две в едно

  • събина петканска-
  • правителство-
  • избори-
  • ротация

Основните причини са три

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Събина ПЕТКАНСКА

Въпреки изявленията на участниците в сглобката, ГЕРБ и ПП – ДБ и подкрепящите ги ДПС ,че са за това да се случи ротацията с премиер М. Габриел и да се състави правителство, смятам че вероятността да няма правителство и да се премине към предсрочни парламентарни избори и избори две в едно е много по-голяма, отколкото да се състави правителство.

Въпреки ,че при едни нови избори, ако се вярва на социологията резултатите и разпределението на парламентарните групи в парламента почти ще повторят сегашната ситуация и реално нищо няма да се промени. Причините за това ми предположение са основно три и са свързани помежду си:

Първата и основната причина е, че ако ГЕРБ имат премиер в лицето на М. Габриел в следващите 9 месеца, това ще увеличи неимоверно много отговорността на ГЕРБ за управлението и това ще носи негативи на партията. Борисов няма да може така безпрепятствено денонощно да критикува ПП -ДБ за щяло и нещяло .

Отделно от това веднага ще са види фрапантната разлика в управленческите нива на Денков и Габриел в полза на Денков.

Ако ГЕРБ имат и други министри освен Габриел, под тежестта на неминуемите ежедневни проблеми ще се разбие митът за управленческите качества и умения на кадрите на ГЕРБ. Ще се види от всички, че няма голяма разлика между управленческите качества в ПП-ДБ и ГЕРБ.

Неминуемо рейтингът на ГЕРБ ще започне да пада и навярно в края на 9-месечния период ще е изравнен или дори и малко по -нисък от този на ПП -ДБ. Изхождайки от характеристичните особености и ценности на Борисов, че винаги поставя на най-високо ниво личния си интерес, после интереса на ГЕРБ и тогава обществения, най-логичното негово решение, което означава, че ще е и решението на ГЕРБ, е да не се направи правителство и да се отиде на извънредни парламентарни избори и избори две в едно.

В момента, когато ГЕРБ е с най- висок рейтинг, най- вече на база на постоянните критики към партньорите от сглобката, а ПП-ДБ с най- нисък рейтинг, най- вече поради поемане самостоятелно на всички негативи от управлението в последните 9 месеца .

Втората основна причина е, че Борисов ясно разбира, че ако направят ротацията и правителство, реформите в съдебната система и в регулаторите най-накрая трябва да стартират и да се осъществят.

С това Борисов и ГЕРБ ще изгубят най-силния си властови ресурс, с който разполагат в момента - влиянието във ВСС, а от там и в съдебната система и във всички регулатори .

С едни нови парламентарни избори реформите в съдебната система и смяната на регулаторите ще се отложат, властовият ресурс на ГЕРБ ще се запази. Това, съчетано с политическия момент на нисък рейтинг на ПП -ДБ и висок на ГЕРБ, може да даде на ГЕРБ в следващия парламент по-добри възможности в участието при продължаване или забавяне на започнатите реформи.

Третата причина е, че ПП-ДБ ясно разбират, че ако в следващите девет месеца не довършат съдебната реформа, не сменят регулаторите по начина, по който те разбират тяхното независимо функциониране, не направят промени в службите, техният политически рейтинг ще катастрофира и ще изчезнат като политическа сила.

Затова те не могат и няма да отстъпят от позициите си за съдебна реформа и смяна на регулатори и няма да могат да стигнат до споразумение с ГЕРБ за ротацията.

Тези три основни причини правят вероятността да няма ротация и да се отиде към извънредни парламентарни избори много по-голяма. С което всичко в политическото и обществено развитие ще се забави с няколко месеца и ще продължи след съставянето на следващия парламент .

Разбира се, може да има фактори и причини в обратната посока. Ако наистина има влияние на посолствата върху Борисов и му подскажат, че за него е по-добре да се състави правителство, ако в ГЕРБ се появят личности, които поставят държавния интерес над партийния и гласа им се чува от Борисов и най-вече, ако общественото мнение и настроения ясно покажат и дори окажат натиск за съставяна на правителство и продължаване на започнатите реформи, независимо от цената, която и ГЕРБ ще трябва да заплати.

Въпреки малката вероятност, това може да доведе до съставяне на правителство с премиер М. Габриел, което да просъществува 9 месеца, да се довършат започнатите реформи, договорени между ГЕРБ и ПП-ДБ с участието на ДПС.

Както и да се формира още по-ясна и силна опозиция с център БСП. За да може при следващи евентуални бъдещи избори след 9 месеца избирателите още повече да припознаят БСП като истинска, последователна, национално отговорна и проевропейски настроена опозиция и реална алтернатива на сглобката.

БСП да се подготви за предстоящия конгрес, да завърши започнатите реформи от Нинова, които да започнат да дават своите положителни резултати, да повиши още повече общественото си доверие и да участва с много по-голяма тежест в следващия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 честен ционист

    18 2 Отговор
    Щото падна Авдеевка.

    Коментиран от #8

  • 4 сърбина

    7 7 Отговор
    потканова
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рьоне":

    Тази снимка е от абитуриентската. Днес е поувехнала.
  • 7 Стамен

    15 7 Отговор
    Това шаманката на Корни ли е?

    Коментиран от #11

  • 8 Ха-ха-ха...

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    и днес ли? От един месец, през ден я превземате тази Авдеевка...
  • 9 ГЕРБ=ДПС=БСП

    19 4 Отговор
    БКП=БСП се бори да прескочи 4% бариера, едва ли ще нарави правителство в следващите 10 - 15 години.

    За да може да прави правителство, която и да е партия трябва да спечели над 25%. БСП е много далече от това. Поради същата причина, че не магат да спечелят повече от 15% , ДПС вече 35 години все са "патерица" в правителствата.
  • 10 А дано

    5 2 Отговор
    Ама надали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 !!!?

    10 2 Отговор
    Една от причините да има правителство е състоялия се наскоро конгрес на ЕНП в Букурещ !!!?
  • 14 Да, бе

    13 0 Отговор
    Нищо подобно няма да стане, тия кражбата ги обедини и ще ги държи заедно. Единственият ни шанс е да се сбият за плячката...
  • 15 Към изуй гащи

    11 4 Отговор
    Защото до наесен войната в Украйна ще е на приключване. САЩ подсказаха,че "победа" за Украйна ще е ако запазят някакъв суверенитет.Дойде ли бай Дончо ще спре парите и ще остави европейците да се оправят с батака. Наесен ППДБ ще паднат с 50% ,ГЕРБ с 20,%. Юни месец ПепеДебетата падат с 30% , а ГЕРБ запазват резултата.Рухне ли обаче украинският фронт и прогнозата ми отива към изуй гащи за евроатлантиците.
  • 16 И тази ли е лекарка, че откога?

    8 3 Отговор
    По какво е доктор тази? Докторица боц-боц.
  • 17 Това е

    10 3 Отговор
    Едни и същи соро соидни бо клу ци с фалшиви дипломи и титли обикалят от сутрин до вечер телевизиите и стресират хората.

    Коментиран от #21

  • 18 1234

    12 0 Отговор
    Како, како, при тези милиарди по плана за възстановяване и устойчивост, какви избори и на кой му пука за каквото и да е. Докато не се усвоят парите никаква загуба на избиратели никой не може да уплаши.
  • 19 СИСТЕМЕН АНАЛИЗАТОР

    6 5 Отговор
    Събина е мниго умна жена и логически защитава прогнозата си, но има и друг вариант:
    1.Ако има Правителство начело с Габриел и до края на 2024г. влезем 100% в Шенген, това ще е огромен успех за ГЕРБ. Същото се отнася и за Еврозоната при форсиран стремеж за влизане от 01.2025г.
    2.САЩ и Западните европартньори няма да позволят нестабилност у нас, особено при проблемите в Косово и войната в Украйна.
    3.Недвусмислено бе заявено от Вашингтон, че ще има нови политици в Магнитски и ако сред тях е Борисов, това е сгромолясване на рейтинга на ГЕРБ. Ако има стабилно Правителство може би ББ ще бъде изваден временно или няма да бъде обявен, което ще му даде достъп до офшорните сметки с крадените милиарди.
  • 20 Анонимен

    0 3 Отговор
    Монетата има две страни. Ако ме удовлетворява, що не, но дали олигарсите мислят като казаното от госпожата. Пп следва да са с дпс, а герб с дб, каза го Надето. При едни реформи, ама няма как да стане, щото няма материал, ученици са. Ако пък я бъде, герб на бунището. Там работят неговите хора, а Марийка е умница и ще я държи, защото е с дебели връзки и всички са за Него. Кирето е либерал и е с ДПС хаха Да му мислим ние без гайдите хахаха поне бойко ще ни плати погребението, наш челяк е
  • 21 Дон Отворко

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Това е":

    Тази девойка е с диплом от СУ "Кл. Охридски" и е невъзможно да е фалшива!
    Това не ви е Горанов със свищовска купена диплома и бутнат от вуйчо си - Ананиев на Бойко за финансов министър.
  • 22 гражданин

    0 2 Отговор
    Бойковите 3 дни почиват, пенсия и заплата, наспиват се гз, те го казват, и 3 дни в частните им фирми при братовчедите. По на 40 г, децата им в Пловдив студенти, купиха им жилища, другите учат, а те са учители. А ще работят до 53 г и 2 месеца, нищо, че 20 г имат стаж. И на село бабите им работят и торби и чували в града, а и в града гледат текета, фитки, изкупиха земята, изгониха българите и с кирето и дпс ще си останат. Сложна е. Който има пари, а кои имат, българите заключени с открит лист, умни българи, по над 50 години са, не си дадоха християни пари за образованието, а децата им от 9 клас с частни уроци, а тя учители, ум да ти зайде, проста българка. Бг ще се оправи на кукувиче гнездо. Кой намаза при батето се облажи яко, но здраве да е. Човек може и с леща и фасул, но не и те. Бетер Белене. Поне ги даваха на прасетата, а сега ги умъртвяват, като ги оставят без препитание.
  • 23 Мел инвест

    1 1 Отговор
    За да унищожим Сливен !!
  • 24 ХхХ

    0 4 Отговор
    Права e госпожата. Кирето и дпс ще го оправят батето, по добре избори, за да гласуват всички назначени на държавна служба и родопа планина за бате ви Бойко, ако не Кирчо с неговите от Република и Доган от родопите ще са мнозинство, много са, а другите са извън българия с големи деца и не искат да чуят за България. Родината е там, където на народа му е спокойно. Тук олигарсите са силни и цели родове работят и цели родове едвам оцеляват с 600 и 700 лева, като охранители, без внуци, а родителите им са с инфаркти, а децата им с отклонения психически. София и големите градове са добре. Заплатите не са им 600 лева, а и за пазач едно на 43 г не семеен с болни родители, няма никъде работа, имаше си приятелка преди 15 г и го остави. А е добър младеж. Жал ми става, но нищо не можем да сторим. Те са силни, много богати и имат българи в Гърция имоти и утре може да избягат с 20 заплати от 200 хиляди и многобройни жилища в България и провинции.
  • 25 ....

    5 3 Отговор
    България бе богата. Хората се хранеха с качествено сирене, домати, краставици, а днес семената са не това, което бяха. Носят ги децата им от Холандия. Тиквите стават 20 кила, скънчогледа 5 метъра хаха умрело месо у бълфария, така се става богат, тровят хората, а и не разрешават някои други да гледат, дойдоха от селата и завзеха земи, движимо и недвужимо имущество. Живи и здрави. Каквата люлка ви залюлее така ще си заминете от този свят. Много алчен народ от селата в града, а и са прави, българина иска само на стол да стои. Всичко е обърнато с краката нагоре. Не се оплаквам, но само ви напомням, че всички ще сме заедно в черна земя, колкото и да крадете
  • 26 Ха ха ха,

    5 2 Отговор
    какви избори бе,момиче! Нито герб нито пп дб искат избори,и причината е само една-СТРАХ! Страх от Възраждане! Възраждане ще бъде първа политическа сила на изборите,затова по корем ще лазят,но предсрочни избори няма да има,защото няма да им позволят от посолството!

    Коментиран от #28

  • 27 ???

    0 1 Отговор
    Ненавиждам червеният цвят, но госпожата е оцелила десятката в изказа си. Поздрави от албански рим, бизнесмен, богат, млад, женен за казанлъшка ромка и приятел с наш близък. С честност и 18 часа Той албанеца печели много с труда си и изхранва нейната рода, мъжете работят при него, а те раждат. Кога и в България ще живеете и работите честно. Кога
  • 28 В канала

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ха ха ха,":

    Тази сглобка стана под външен натиск от САЩ и от ЕС. До ноември десните в ЕС и бай Дончо вземат превес и основанията за сглобката изчезват. Тия шушумиги не се ли закрепят с нови избори през юни , през ноември изтичат в канала.
  • 29 Анонимен

    1 0 Отговор
    Най добре нови избори и да дойде деня на милиони да има закони защото до сега е за кокошка нама прошка Да видим крадците от най високо ниво в затвора а не да движат нещата във всичките сфери на държавата