Last news in Fakti

6 Юни, 2024 13:00 1 820 32

По-трудно е да си българин в чужбина, отколкото в България

  • божидар чеков-
  • българин-
  • чужбина-
  • българия

Вероятно никога няма да разбера хора тръгнали за чужбина, които предпочитат за дребни стотинки да цапат името ни пред целия свят, вместо да си седят там където са се родили

По-трудно е да си българин в чужбина, отколкото в България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В първите години на моето френско пребиваване „българин“ означаваше, че или някой може да те намушка с чадър, или ти можеш да намушкаш някой. Психозата се дължеше на загадъчното убийство на Георги Марков, което никога не бе изяснено.
По една щастлива случайност, не всички французи, които срещах, се интересуваха от сблъсъка на ДС със Скотланд Ярд. В моята книга „Билет за връщане“ описвам как благодарение на Георги Аспарухов аз станах един от най-добрите търговци на хартия. Въпреки професионалните ми успехи, аз продължих да следя с особено внимание образа на сънародниците ни във Франция.
Вероятно никога няма да разбера хора тръгнали за чужбина, които предпочитат за дребни стотинки да цапат името ни пред целия свят, вместо да си седят там където са се родили. В тези хубави майски дни, някакви калпазани развалиха впечатлението от отличното представяне на Григор Димитров на тазгодишния турнир Ролан Гарос. Сложили те ковчези с гипс пред Айфеловата кула. И правят това точно когато Гришо влезе в световната десятка. По този начин прилагателното „българи“ отново се превърна в нарицателно и хвърли петно върху гордостта на сънародниците ни пръснати по света.
Това омаскаряване не е от днес. То е традиция. През 1978 година някакъв Ганчо Ганев задигна ковчега на Чарли Чаплин в Швейцария и заедно с двама-трима ортаци поиска откуп от роднините на звездата на черно-белите филми. В кощунството участваше и един поляк, но прожекторите на медиите още тогава предпочетоха да хвърлят светлина върху „българското участие“, вместо на полското.
По това време нашият най-добър скиор за всички времена – Петър Попангелов блестеше по пистите в Алпите. С отличното си представяне на Олимпийските игри в Сараево и най-вече победата му над Ингемар Стенмарк, той също се изкачи, както Григор Димитров, в световната десятка на шампионите. Злополучната афера с „Ковчега на Чарли Чаплин“ за съжаление омаловажи до голяма степен постиженията на самоковеца.
През 1999 година избухна либийската афера. В продължение на 8 години български медици лежаха в затвора в Бенгази обвинени в заразяване със Спин на либийски деца. В цялото това време, за да направят самопризнания, те бяха изтезавани. Българите от България и от Европа убедени в тяхната невинност, се мобилизираха за спасяването им. Властите в София не само, че изоставиха медиците на садизма на Кадафи, но дори запригласяха на либийските прокурори. Иван Костов, Надежда Михайлова и Николай Младенов се оказаха недостойни и страхливи политици, които се скриха под чадъра „Ами ако са виновни?“
Безгръбначността на съвременната политическа класа достигна своя апогей с „българската следа“ родена в мозъчния тръст на ЦРУ, с геополитическата фантастика на книгата на Клер Стерлинг.
Всички тези събития разпространявани обилно от френските медии за „Български чадъри“, български следи“ или за пари срещу Ковчези, стопиха значително самочувствието на българите във Франция. Подобно на случващото се в родината, те се капсулираха както по времето на Тоталитарната система, със същата подозрителност и недоверие едни към други. Единствени от всички общности, които допринасят за чара на Париж, само българите не разполагат с ресторант или с магазин предлагащ наши стоки.
Преди година разголени български „Кифли“, бяха арестувани, защото снимаха клип пред Айфеловата кула без разрешение.
Изведнъж разбрах, че съм бил истински щастливец, да срещна навреме французи, които помнят българина Георги Аспарухов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП ВЕЛИЧИЕ

    8 16 Отговор
    Да гласувам ли за ПП Величие?

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Последния Софиянец

    20 11 Отговор
    Трябва да си върнем държавата.В чужбина винаги сме втора ръка хора.

    Коментиран от #6

  • 3 КОТарАК 🐱

    22 4 Отговор
    някаква сюреалистична статия /български магазини има навсякъде из по-големите ЕС градове/ може да си купите домашняк ракия и кисело зеле..обикновено се държат от помаци
  • 4 Е тоя кво иска

    19 2 Отговор
    Развъдихме толкова команчи, то глад, то бедност, за някой лев и по лоши работи правят. Не са всички като команчите ни в Англия, дето издърпаха милиони паунди за да получат по 2-3 години затвор.
  • 5 Подписвам се вярно

    3 8 Отговор
    С ОРИГИНАЛА 🇧🇬
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОТарАК 🐱

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "ПП ВЕЛИЧИЕ":

    за Киро брейка по-добре!! въпреки че не знам що не е Киро КАЗАЧОКа ,щом хвали РФ и комунизма така..и за историческия парк , дето още не са изпрали 5млрд. китайска пара
  • 8 Кенет Х. Мертен

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "ПП ВЕЛИЧИЕ":

    Може да гласувате за когото си поискате,нас това не ни бърка.Лек ден ви желаем от Американското посолство.
  • 9 Ромчо

    18 9 Отговор
    В чужбина Българин значи ЦИГАНИН

    Коментиран от #12, #15

  • 10 Перо

    18 2 Отговор
    Джендърски, неграмотни простотии! Кой БГ съвременен емигрант е съвременник на БГ чадър!

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аз съм

    15 10 Отговор

    До коментар #9 от "Ромчо":

    си много добре в "чужбина". Напуснах 2002 и никога не погледнах назад, най-доброто решение. Децата ми даже нямат български гражданство. Като се прибирам в БГ и гледам колко е бедно и отчаяно въобще не съжалявам.

    На запад не те гледат откъде си. Имаш ли акъл и желание за работа, всичко може да постигнеш. Не вярвайте на неудачниците дето ви кълнат че зад граница няма да прокопсате. Това са хора които и в БГ няма да прокопсат.

    Коментиран от #14, #20

  • 13 Да бе

    19 2 Отговор
    По-трудно е да си българин в чужбина, отколкото в България

    По-лесно е да си циганин или украинец в България,но не и българин
  • 14 провинциалист

    14 10 Отговор

    До коментар #12 от "Аз съм":

    "На запад не те гледат откъде си." само ако чуят "България" или "Румъния" и бягат с 200л
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ромче..

    6 3 Отговор
    Купувам бандерско тескере..все да съм на първа спа линия тука,бг-станьците даже дават и джобни а и те не пращат укрофашагите срещу вова..
  • 17 Факти

    11 11 Отговор
    Автора е известен руски петоколонник, и НИЩО от това, което е написал за това как са били или се възпремат в момента българите на Запад не отговаря на реалността.
  • 18 Наков

    3 9 Отговор
    Само пп Величие !!! Другите сме ги видяли какви нищожества са !
  • 19 Хаирсъзина

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Перо":

    Абе тоя е изкопаемо като ни припомня случки от преди близо 50 години. И като всеки пишман французин се фука със снимка на айфеловата кула.
  • 20 8001

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Аз съм":

    Сигурно миеш чинии и кенефи на запад и си много доволен. Сигурен съм,че за тази работа повече плащат в сравнение у нас.
  • 21 Kaн Тервел

    16 1 Отговор
    Това бъзик ли е? Миналото лято бях в Париж за 1 месец и недалече от айфеловата кула намерих български магаин, където продаваха и лютеница и българско биволско мляко и мармалад от рози. Хайде стига глупости и евтина пропаганда. Аз работя в Люксембург. Според данъчната ми декларация миналата година съм заработил 115 000 евро. Това е около 230 000 лв. Това жълти стотинки ли са? Нека български работодател да ми предложи и 1/3 от тези пари и ще се върна в България, най-отговорно го заявявам. Но, за 2-3 хиляди лева няма как да стане. Знам, че 3000 лв се води космическа заплата в България, но в Люксембур това е под минималната работна заплата.

    Коментиран от #24

  • 22 А. Най ЛЕСНО Е ДА СИ СИГАНЕ

    4 0 Отговор
    НАСЯКЪДЕ ТА ПОСИПВАТ С ПОМОЩИ И СОЦИАЛНИ....
  • 23 хахаха

    1 4 Отговор
    Представете си за гражданите на С Македония, какъв ужас е да ги нарекат българи. .Най добре е циганин и на територията и извън нея. По спокойно е .
  • 24 Накратко

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Kaн Тервел":

    Искаш да ни кажеш, че си голяма работа 😆
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пасъмас

    2 2 Отговор
    Аз съм Българче!
    Аз съм българче свободно, в Европейския съюз живея!
    Всичко българско и родно, любя тача и милея!
    Аз съм българче и расна, в дни Честити, в Славно време!
    Българин да се наричам, не е срамно Днес за мене!
    Аз бях българин до Вчера, щом попиташе ме някой.
    Българин като му кажех, всеки вдигаше рамЕне.
    Аз бях българин до вчера, и се сблъсквах с тази орисия.
    Българин като им кажех, всеки мислеше Русия.
    Аз бях българин до вчера, който свързват с КГБ-то
    Всеки гледаше ме плахо и с тревога във сърцето.
    Днес съм гражданин Свободен, нямам вече тез проблеми!
    Българин да се наричам, Първа радост е за мене!!!
  • 27 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    С коментара си № 21 " Кан Тервел" не иска да каже, че е ГОЛЯМА РАБОТА !! Иска да ни кажее, в колко ЗАДРЪСТЕНА държава живеем, с какви долни и некадърни ръководители !! Същите, които са направили редица нарушения на Конституцията ни , прогласували са си закони , с които да бъдат вечно ТЕ на власт. Да се облажват от държавния бюджет , а сиромасите да подсмърчат и да се чудят как да изкарат месеца !!
    В чуждо селище в РБ да идеш е трудно! В чужбина поне имат закони и разпоредби , които се стремят да спазват. Спазваш ли ги и ти, без да разчиташ на рушвети и БРП, работиш ли съвестно, каквато ще да е работа, след време, като усвоиш добре язика и нравите на околните ...успяваш. По простата причина , че трудът ти е ЗАПЛАТЕН !!
    И ...уважаван !! Преди години в Нормандия , в автобус влезе селянин / пейзан/. Половината седящи скочиха да му предложат място да седне !? Аз се изненадах..!! Бе ми обяснено. " Никой не го познава, но от спирката , от която се качи, по облеклото ....това е производител на плодове и зеленчуци, с които ние се храним. Благословен да е трудът му!!" Тогава се ошашавих ....също като в България !?
    Уважаваният г-н Чеков леко послъгва!! За пари го прави, не за друго - да е жив и здрав !!
  • 28 БГ винаги

    1 1 Отговор
    Знам какво е да работиш за стотинки в българия. Работих за ЕТ на 6-7 дневна работна седмица от 8 до 8 за кратко. Също бях ЕТ няколко години и накрая се пробвах да работя за ВАЦовете. И от 2002 година си бих камшика и нямам никакъв проблем да кажа на всеки от къде съм. Нямам намерение да си сменям националността. Някой лиггав французин екс българин да ви обяснява къде да си седите си заслужава да бъде поставен на мястото му. Да си наляга френските пар цали и да не се обажда! Търсете си късмета. В българия само бач за без пари и като грохнете ще ви подритват и ще ви се хилят навсякъде
  • 29 Нов

    2 0 Отговор
    Цапали името му? Алоууу. Името е персонално и никой не може да ти го изцапа, ако си достоен човек. Комплексар забит. Пречели му другите на чистичкото име. Ходи си преметни едно въженце на айфеловата кула и скачай безроднико. И аз имам ван и за без пари ще им стоваря няколко сандъка под кулата да има къде да те сожат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 жалко

    1 0 Отговор
    Отвратителен коментар на този известен само на себе си Чеков.
  • 32 Олеле

    1 0 Отговор
    Ами български магазини си има и в САЩ (и в Европа), явно няма предприемчиви българи живеещи в Париж. Или французите ги е страх от бг чадър и бг отрова, за да отидат на български ресторант, или магазин? Тях ги стрелят с автомати по концертни зали, режат им главите по улиците и тровят, хора от бившите им колонии, за които Франция е била винаги широко отворена. Е, хак да им е. И да живеят още с представите си за бг чадъри от миналия век... Тъпо...доста тъпа статия, написана от никому неизвестния наш стар емигрант Чеков, който явно много се срамува, че е българин.