Last news in Fakti

17 Юни, 2024 06:44 2 590 17

Двойното дъно на демокрацията

  • божидар чеков-
  • франция-
  • демокрация-
  • еманюел макрон

Войнстващата левица знае, че няма да се добере до властта през урните

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мислех си, че само куфарите имат двойно дъно, а то не било така! Последните избори във Франция показаха, че не са достатъчни директивите на Брюксел и надменността на Еманюел Макрон, за да се примирят народите с управление, почиващо върху „Изкуствен интелект“. От край време властта е ориентирала чрез средствата за масова информация общественото мнение. Имало е периоди през които управлявани и управляващи са били печеливши. Това са били периоди на растеж и благоденствие. Историците напомнят, че Европа е преминала през подобен период цели 70 години, защото се е развивала в мир.

Следствие на войните в Украйна и в Газа обстановката коренно се промени. Новите обстоятелства засегнаха двете предпочитани от мен страни - Франция и България. За европейските избори в Париж и повечето градове, близо 45% от петдесетте милиона французи имащи право да гласуват пуснаха бюлетините си за десни партии. За първи път от времето на Де Гол, който декларира, че Франция има „най-тъпата десница в света“, Жордан Бардела и неговата настоятелка Марин льо Пен са пред прага на властта.

Еманюел Макрон който се мислеше за непобедим, подобно на ужилен от оса, без да се консултира с никой, разпусна парламента още на следващия ден след изборите. Неговите министри, които от седем години буквално го носеха на гръб, посрещнаха решението му като попарени. Президентът насрочи нови избори само след три седмици, без каквато и да е подготовка! С това си действие Макрон вместо да мобилизира своите хора за нова политическа битка, той ги наказа с презрението на учител, който наказва повтарачи.

Изгубила второто място по популярност в очите на избирателите, партията на Макрон „Ренесанс“ отвори пътя към парламента на внезапно сплотилите се леви сили в „Народен фронт“. Програмите на различните партии и течения варират в най-различни посоки. Между тях са премахване на всички забрани за търсещите убежище чужденци, вдигане на ниските заплати до 2000 евро бруто, до 32 часова работна седмица и пенсия на 60 години. Клането от 7 октомври в Израел е забравено, за сметка на „Хамас“, чиито членове са произведени в борци за освобождение на Палестина от евреите-колонизатори.

Знамената им не са френски, а палестински. Идеологът на движението е нео троцкиста – Жан Люк Меланшон. Слабото им място е отсъствието на работническа класа – моторът на всяка марксическа революция. В лицето на социално слабите обитатели на гетата, с мохамеданско вероизповедание, Меланшон е намерил нов мотор в полза на въображаемата антикапиталистическата революция. Всеки ден, предимно в Париж, съвременните революционери трошат банкомати, палят коли и чупят витрини на магазини за луксозни стоки, след като ги изпразнят. Те безчинстват предизборно, защото знаят, че както болшевиките, така и те, няма да се докопат до власт през урните. Тази войнствена левица е второто дъно на демокрацията във Франция. Колкото повече нейните членове чупят, палят и крадат толкова повече расте надеждата в Жордан Бардела.

В България „Двойното дъно“ е коренно различно. По територията на страната никой не чупи банкомати, не драска пречупени кръстове и не развява палестински знамена. Двойното дъно работи в ресторанти за джуджета, масонски ложи и добре пазени сараи. Политическият пазарлък е на нивото на „Капалъ чарши“.Споразуменията са задкулисни и почиват върху най-сложния и най-скъп избирателен закон в Европа. Той позволява на партийните лидери да се измъкнат от наказателния вот на избирателите, оглавявайки листите на две места.

Друго грубо нарушение на принципите на демокрацията е отстраняването на вече избрани кандидати и заместването им с протежета на лидерите. По този начин Кирил Петков по свое усмотрение изхвърли Настимир Ананиев от парламента и сложи на негово място Бойко Рашков, известен с многобройните си имоти, придобити чрез сполучливи бракове и разводи.

В тези трудни за левицата времена все още вярващите в левите идеали българи си мислеха, че са се отървали от злополучната диктатура на Корнелия Нинова след нейната оставка. Владееща тънкостите на абсурдната избирателна система Корни, направи крачка встрани и пак влезе в парламента, но през „Благоевградската врата“. По този начин „Червената лисица“ осигури депутатско място за своя съветник Калоян Методиев.

Благодарение на благоевградските избиратели от малцинството за права и свободи се промъкна към Брюксел за трети поред път и бившата съотборничка на Нинова - Елена Йончева. За чест и идеали забравете. Очевидно се погазват грубо правата на български граждани, пред невъзмутимото бездействие на Конституционния съд. Оправданията за законност не убеждават никого. В резултат на грозния спектакъл в следващите избори, партията на гъбарите със сигурност ще надмине настоящите 2/3. Въпросът за легитимността на политическият модел тропа на вратата с всичка сила.

Понастоящем в Европа стават драматични събития, които неизбежно ще засегнат и България, страна в която от 14 години господства една и съща партия. Нейният създател се похвали веднъж на Макрон - „парле франсе!“ Същият политик подхвърли пред приятели, че не са му необходими чужди езици. Достатъчно му било да следи как гласува Меркел, за да се произнесе и той. При положение, че Жордан Бардела заеме поста на министър председател на Франция, ще бъде много забавно, как Бойко Борисов ще „парле франсе“ с него?


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 чекинята

    1 9 Отговор
    пак не м@ндрасана
  • 3 да де

    24 1 Отговор
    Баце е токсичен от ПП го разбраха по трудният начин.
  • 4 Марин Ванини

    45 2 Отговор
    Ами победа за Льо пен това е, а за Макрон изсъхнал макарон и да си гледа бабата. Не виждам паралел с България обаче. Тук победиха герб, която нито е за народа, нито е дясна партия, просто олигархическа структура, при това управляваща отдавна. Така че това не е стаия, а недобре сготвен тюрлю гювеч.
  • 5 Българин

    11 11 Отговор
    Няма по-ярък пример за двойно дъно от това да живееш във Франция, а да драскаш в полза на всякакви авторитарни режими и диктаторчета.

    Коментиран от #6

  • 6 ТИ МУ ВИКАШ

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    КУМЕ ИВАНЕ - ТО ГЛЕДА ЗА --- ДА ТЕ хФАНЕ
  • 7 Край

    4 14 Отговор
    Партията на Макрон ще спечели изборите във Франция. Загуби европейските от Лю Пен а ще спечели тези за парламент. Дълго е за обяснение но мога да хвана бас.

    Коментиран от #10, #12

  • 8 ФАШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ

    12 1 Отговор
    Конфликтът между Русия и Украйна потвърди, че днешната война изисква контрол на общественото мнение, като се контролира каква информация да се предоставя на хората. Това е заключението на началника на Генералния щаб на френската армия.
    В интервю за Defense News френският генерал Пиер Шил заяви, че конфликтът в Източна Европа е „променил динамиката на бойните действия“. Той добави, че в допълнение към ключовите постижения на бойното поле – като по-широкото използване на дронове и военната адаптация на гражданските технологии – кризата е доказала, че потокът от информация трябва да бъде контролиран, „за да повлияе както на националното, така и на международното обществено мнение“.

    Коментиран от #11

  • 9 Лицемери!

    12 1 Отговор
    Двама крадци, тиква и спящ с баба!
  • 10 Българин

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Ще стане като на предидентските избори: Льп Пен уж беше "набрала сокорост" и французите като видяха накъде отиват нещата и се вдигнаха и я смазаха на вота.

    Той Чеков много добре го знае това, но нали трябва да обслужва кремълските си господари - ползва "червените линии" докато още може. После пак ще изчезнат.
  • 11 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "ФАШИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ":

    Кое му е "фашисткото"?
  • 12 Тонката

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Край":

    Партията на Макрон ще спечели изборите във Франция.....Дълго е за обяснение но мога да хвана бас."

    Приемам облога!
    Макрон няма да спечели!
  • 13 Киро

    6 0 Отговор
    Ало факти, обърнете поглед към Франция ,в момента ври по улиците ,бой ,палежи това е макаронът !!
  • 14 БеГемот

    3 0 Отговор
    Двойно дъно ама друг път ...дъно няма!А и се копае яко....за да се излезе отвън...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Жмръц

    3 0 Отговор
    Да,ама само в България след всяко дъно изкопаваме ново.В Европа може и да е двойно.
  • 17 Кой ти еебава Директивите!

    1 0 Отговор
    Кой ти еебава Директивите! Важното е да има Вратичка! Че не било Законно! - Я си гледай работата!