5 Август, 2024 09:07 2 327 34

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: Съдебната реформа беше зачената в грях още при прегръдката на ПП-ДБ с Борисов и Пеевски

  • гънчо-
  • гънчев-
  • адвокат-
  • конституционен съд-
  • решение-
  • атанасова

Обществото очакваше КС да се произнесе доста по-рано, като по този начин да се въведе ред в институционалната криза, но зависимостите на членовете на КС попречиха на тази възможност, казва юристът

Адвокат Гънчо Гънчев пред ФАКТИ: Съдебната реформа беше зачената в грях още при прегръдката на ПП-ДБ с Борисов и Пеевски - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли ползи, какви са поуките, имаме ли действащо право и защо Конституционният съд се забави толкова с решението си за промените в Конституцията… Пред ФАКТИ говори адвокат Гънчо Гънчев.

- Адвокат Гънчев, КС се забави с произнасянето по решенията за промените в Конституцията, но каква ситуация се създаде сега... Защо се забави?
- В България основният принцип при вземане на решения винаги е произлизал не от силата на правото, а от правото на силата!
В тази връзка и по този начин беше реализирана и самата съдебна реформа. Тя беше зачената в грях още с прегръдката на ПП-ДБ, с Борисов и Пеевски. Още тогава бе ясно, че основната цел на Борисов и Пеевски е запазване на контрола на кадрите в съдебната власт – съд, следствие и прокуратура, както и в регулаторите. Обществена тайна е начинът, по който се кадрува в съдебната система. Всяка една от политическите сили се надпреварва да инфилтрира колкото се може повече нейни поставени лица на всички нива. Изключение от това не прави и КС.

Моето лично мнение е, че КС се забави изключително много с решението си, а тук интересното е дали същото е плод на договорки и пазарлъци?

Най-вероятно. В крайна сметка основният проблем на тази конституционна реформа е и си остава - ограничаването на възможността президента Радев да назначава служебно правителство и съответно да контролира и организира изборния процес. Обществото, като цяло, очакваше КС да се произнесе доста по-рано, като по този начин да се въведе ред в институционалната криза, но, за съжаление, зависимостите на членовете на КС попречиха на тази възможност.
Каква е ситуацията след решението на КС: С решението си КС „оряза“ драстично промените в Конституцията. Конституционният съд „отмени“ почти всички промени в основния закон, остави едно ограничение за структурата на прокуратурата и две за правомощията ѝ, правилото, че основен носител на съдебната власт е съдът и правото на всеки съдия да сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на приложим по дело закон.
Като основен мотив в решението си за отмяна на промените в Конституцията КС изтъква, че същите могат да бъдат извършени единствено от Велико народно събрание. Това становище изразих и аз още в самото начало на представените промени. Важното в случая е, че всички обявени за противоконституционни разпоредби „запазват редакцията си преди влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Правните последици, настъпили при действието на тези промени в посочените конституционни разпоредби до влизане в сила на настоящото решение, запазват своя правен ефект“ - това изрично се прие от КС.
На практика съдът възстанови предходната уредба в основния закон и след решението му не настъпва правен вакуум в Конституцията.

Решението беше задължително с цел да не се допусне отново институционална криза, а да се въведе старият режим.

Точно поради тази причина твърдя, че КС се забави необосновано дълго, рискувайки задълбочаване на институционалната криза. Относно решението на КС, касаещо служебното правителство и двойното гражданство на депутатите:
За три от измененията в основния закон – за новия ред за назначаване на служебен премиер, действащият парламент при служебно правителство и за двойното гражданство на депутатите, конституционните съдии не успяха да вземат решение. Съдиите се разделиха 6 на 6 гласа и по този начин в сила остават новоприетите разпоредби.

За мен решението в тази си част обслужва изцяло политическата класа и е нагледен пример за зависимостите в КС.

КС отмени всички разпоредби в основния закон – от чл. 129 до 130в, с които познатият Висш съдебен съвет се раздели на два отделни съвета – един за съдиите и един за прокурорите и следователите. Както стана ясно, с отмяната на двата съвета,

изборът на главен прокурор отново става правомощие на Пленума на ВСС.

Освен това с обявяването за противоконституционен на чл. 130, ал. 2 от Конституцията, който гласеше „Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране“, главния прокурор отново ще има 7 годишен мандат. В чл. 126, ал. 2 от Конституцията отново остава текстът, че „Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.
Общо взето, разглеждайки решението на КС, оставам с впечатление, че правната ни реформа се движи на принципа на тангото “две напред една назад”.

- Едни промени остават, други не са според закона, но решенията на действащи органи си остават. Как гледате на случващото се?
- Не разбирам упорството на г-н Христо Иванов за промяна на Конституцията. За втори път неговите предложения „се провалят“. На практика за пореден път г-н Иванов допусна грешката да направи предложения, които не са подложени на обществено обсъждане, не поиска мнението на съсловните организации,

всичко, което той извърши, е чиста форма имитация на съдебна реформа.

България не се нуждае от конституционна реформа, а от рестарт на политическата ни система и пълна подмяна на изгубилия легитимност политически елит. Това, което българските граждани очакваха от шумно прокламираната конституционна реформа, беше да се върне усещането на гражданите за справедливост - социална, финансова и съдебна. На практика това не се случи.
Идеята за повече силна съдебната система, за независима съдебна система и т.н. се опорочиха още в момента, в които ХРИСТО ИВАНОВ си избра за партньори в тази мисия Борисов и Пеевски. Зад всичко това прозира опит за овладяване на държавата на всички нива и при това “законно”. Дали политико-олигархичните кръгове ще опитат отново? Бъдете сигурни в това!

- Промените, касаещи правата на Румен Радев, остават. Това е така, защото Радев е държавен глава, или целта е просто да се орежат правомощията на президента, който и да е той?
- Винаги съм бил на мнение, че промените, касаещи държавния глава, са продиктувани от интереса на политическата ни олигархична класа. Цялата приумица за конституционна промяна изигра единствената си роля и тя е да се ограничи властта на президента и възможността да назначава служебни правителства, както и даде възможността на политическата класа да контролира изборния процес. Какво се случи на практика с така постигнатия паритет в решението на КС. На практика сега при тази ситуация, промените, касаещи измененията в основния закон, а именно - за реда за назначаване на служебен премиер, за действащият парламент при служебно правителство, като и за двойното гражданство на депутатите, съдиите се разделиха 6 на 6 гласа по този начин останаха в сила новоприетите разпоредби. За мен решението в тази си част обслужва изцяло политическата класа и е нагледен пример за зависимостите в КС. Както се казва - “… и вълкът сит, и агнето цяло”.
При това положение остава новият ред за назначаване на служебно правителство, при който президентът избира служебния премиер от списък със заемащите няколко държавни служби лица, както стана широко известен терминът „домова книга“. В тази хипотеза видяхме, че лицата, попадащи в този списък, са силно партийно обвързани и на практика прокарват политиката на партийните централи, които са ги изпратили там. Липсва каквато и да е независимост във взимането на решенията, налице е силна зависимост и обслужване на политическата класа. Не на последно място спорна е и квалификацията и моралните качества на кандидатите, които биха били потенциални кандидати за поста на министър-председател.
Относно възможността за народни представители да бъдат избирани „български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната“. Самото решение отваря „кутията на Пандора“.

И сега българската политика е в силна зависимост от посолства и държави.

Възможността чужди държави да овладеят политическата ни класа е видно и сега. Само времето ще покаже колко вреди ще нанесе липсата на прозорливост на законодателите ни.
Не на последно място е ясно, че решенията за избор на министър-председател по “домова книга” обслужват преди всичко ГЕРБ и ДПС. Решението, относно възможността за народни представители да бъдат избирани „български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната“, обслужва преди всичко ДПС. И не на последно място това е решение на проблема, който възникна с Кирил Петков и подадената от него декларация за отказ от двойно гражданство. Елегантен начин да останем „сухи“.

- Ролята на двамата нови съдии, назначени от политическата квота, виждате като…
- Ролята им е чисто политическа, а целта - прокарване на политически и олигархични интереси. Имам специално мнение и за двамата кандидати,

като самото избиране на г-жа Десислава за мен е меко казано абсурдно.

Правото не е лъжица за всяка уста. Това е специфична материя, която трябва да създава ред и правила, а не хаос и беззаконие. В тази връзка - допустимо ли е Десислава Атанасова, която активно е участвала в приемането на Закона за изменение и допълнение на Конституцията, да участва в решението на Конституционния съд и да гласува. Нон сенс. Това, само по себе си, не отговаря на правни стандарти за независимост и безпристрастност на всеки съдия, на моралните норми, на които трябва да се подчинява всеки един от конституционните съдии. Особено, когато става въпрос за самия Конституционния съд, който би следвало да е еталон за законност, справедливост и защитник на обществения интерес. Ето това е резултатът от пазарлъка. Дали г-жа Атанасова притежава необходимите качества да бъде КС, морални, професионални и т.н. - това е друг въпрос.

- Кой има полза от тези решения на КС. Виждате ли в тях полза за обществото, или политическата игра надделя…
- Задължението да бъдат спазвани начините и формите за промяна на една Конституция не е просто задължение за зачитане на нейните норми, а по-скоро задължение към отстояване на демократичната, правовата държава и върховенството на закона, което е и фундаментът на всяко едно развито общество.
Решението на КС показа едно, зависимостите са на всички нива, полза за обществото от така приетите решения не виждам. Всичко е един добре режисиран театър, в който кукловодите си играят с общественото мнение и страхове, приемайки решения, обслужващи техния интерес, прикрити зад “добри намерения”.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Иванов Пинокио

    24 4 Отговор
    Язък че се жертвах в скута на Шиши
  • 2 Ех,

    18 8 Отговор
    Щом и до мнението на Гънчо Гънчев за реформата опряхте, положението е страшно. Лято е и всичко живо е на море , но давайте цитати от Фейсбук. Там има по-интересни неща. Иначе-да си носи със здраве името адвокат Гънчев!

    Коментиран от #20

  • 3 Мнение

    20 20 Отговор
    Тази държава е затънала в корупция и развала. Идва някакъв човек като Христо Иванов и се опитва да поправи развалената каруца, и си навлича всичката кал и мръсотия на мафиотските медии. Вие може да искате реформата на поднос, вързана с панделка, но мафията не дава, и използва машите си в КС, ВАС, ДАНС и квото се сетите, за да удари спирачка на промените. И така си седим в блатото с десетилетия, докато светът се развива и върви напред.

    Коментиран от #18

  • 4 Мънчо Мънчев

    12 12 Отговор
    В днешното забързано време никой не чете статии по-дълги от 10-15 реда. Ако някой е прочел цялата статия без да пропусне и един ред нека ми сложи минус. Ама честно!
  • 5 Красимир Петров

    18 7 Отговор
    Мафията ГЕРБ-ДПС-ПП-ДБ се изгавриха с конституцията.

    Коментиран от #10

  • 6 Забави се Защото е Политизиран!

    12 2 Отговор
    Забави се Защото е Политизиран! И Кои са в него! Авторите и Съ авторите На всички предложили и наложили Всички Тях Противозаконни и Противоконституционни Закони , включително и Противоконституционната Конституция на Република България!

    Коментиран от #9

  • 7 ИНЖ

    14 10 Отговор
    Кибици, като адвокат Тоя и адвокат Оня, които не са написали дори един законов текст, а само хейтят, са безполезни.
  • 8 Дори

    11 12 Отговор
    Отново оправдания за некадърността на бойкикев, който10 години мънка за съдебни реформи, и накрая сътвори едно противоконституционно недоносче. И, пак са му виновни ГЕРБ, Борисов, Пеевски ... и КС. Писна ми от бойкикевщина. Нали бойкикевия подаде оставка, защо тогава ходи като цветарка от студио в студио и обяснява, колко е "велик"???? Видяхме го, какъв некадърен пор е...

    Коментиран от #19

  • 9 Но къде е Висшия Адвокатски съвет

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Забави се Защото е Политизиран!":

    Но къде е Висшия Адвокатски съвет за сезира Конституционния Съд За Това ? !
  • 10 За Съжаление!.....

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    За Съжаление!..... Заслугата е Всеобща! Не само на тези!
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 14 Отговор
    "АДВОКАТ" ГЬОНЧО ГЬОНЧЕВ ................... ПАК ЛИ ГЕРБ ВИ Е ВИНОВЕН ? ? ? ................. ШАРЛАТАНИ , АЛА БАЛА С (П)РЕZИДЕНТА МИСТЪР КЕШ ......,....... ФАКТ !
  • 12 Едно нелегетимно

    12 3 Отговор
    НС, един нелегитимен служебен кабинет, чрез нелегитимни поправки в Конституцията, и нелегитимно Решение на КС (политически квоти), приемат на първо четене "Закон въвеждане цифрово евро в България" в НС, ЗА ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, СДС, против БСП, Възраждане. А незаконни служебни кабинети подписват меж. договори Турция да ни пази небето. Защо е в кавички "цифровото евро", защото предстои 2026-27 въвеждането му в еврозоната, според плановете на ЕЦБ. ЕЦБ неотчитаща се пред институции на ЕС, политиките й се определят от една групичка, извън ЕС. След незаконните мотиви за забрана на Референдуми, отлагане евро, последва узаконяване на незаконната Конституция, от незаконен КС, чрез която се бетонираха незаконни служебни кабинети и НС.
  • 13 Нострадамус

    15 6 Отговор
    БорисовПеевски саПроклятието на България!
    Милата ни Родина няма да се оправи, докато те не бъдатЕлиминирани!

    Коментиран от #15

  • 14 Така е! Цялата политическа система

    13 1 Отговор
    прилича на бордей, а законтворчеството причила на полов акт, но не с цел зачеване ами само за пари и то затова нищо не се получава.
  • 15 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "Нострадамус":

    РУСКИЯ ШПИОНИН "МИСТЪР КЕШ" .............. ИНСТАЛИРАН ОТ ген.РЕШЕТНИКОВ (КГБ) Е ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ............. ФАКТ !
  • 16 Град Козлодуй

    7 1 Отговор
    мафия
  • 17 един

    6 7 Отговор
    ГЪНЧО!!!!!!!
  • 18 Верно ли

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Нема да плачкаш - сега дебаркиращия с гумени лодки от скута на Шиши ще седне в този на Доган, да бори Шишито ;) Оправяча... :))))

    Коментиран от #21

  • 19 Верно ли

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Дори":

    Май не си чел, а? Няма никъде оправдания за дебаркиращия в скутове!
  • 20 Верно ли

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ех,":

    Е, този поне си е плащал адвокатския членски внос към АК, за разлика от дебаркиращия, без нито един ден стаж, а направо сложен промени в Конституцията да прави!
  • 21 Верно

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "Верно ли":

    Промените са неизбежни. Дори в Сомалия и в Русия все някога мафията ще отстъпи и ще се установи правов ред.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 демократ

    1 3 Отговор
    По-точно и по-кратко от казаното са излишни думи!
  • 24 Парад на безидейността

    4 1 Отговор
    Гънчо Гънчев, Менчо Менчев, Пенчо Пенчев, Денчо Денчев, Боби Бобев, Буци Буцев, Трайчо Трайков, Атанас Атанасов, Гъдьо Гъдев, Ради Радев, Стамен Стаменов, Петьо Петев и пр.

    Коментиран от #28

  • 25 Електра🇪🇺🇱🇷🇺🇦🇧🇬

    2 2 Отговор
    Тоя келеш е абсолютно прав, че не трябваше Герб и ДПС да се съюзяват с най нечистоплътните комунисти от втория ешалан на ДС доносниците. Ка коме да вярваш с Лена парапетката, че тя е по лек барантес от Мая Манолова...
  • 26 Глав

    3 0 Отговор
    Мафията се е окопала здраво по руски тертип.От нищо не ги е страх.Народа не го интересува това.Даже по умните и активните ги мрази.Мрази висшистите- докторите,на учителите се подиграва и пр.Каквото му кажат по медиите това прави.Голяма концентрация на у. дефицит.Трудна работа.Такива нороди слугуват и изчезват.Територията вече я изкупуват.Ракийкатта обачее по-важна.
  • 27 Спас

    4 1 Отговор
    Гънчо Гънчев -такива имена след 80 година почти няма освен в най-затънтените села и при много елементарни родители.Сега докаран вероятно да слугува.И ако може без рунтави вежди.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 един

    2 0 Отговор
    Мако Даков и Пеко Таков.
  • 30 яяя

    1 1 Отговор
    Гънчо - това име ли е или подигравка! какви урроди са родителите на тоя, пък и самия той че да запази това кретт енско име.
  • 31 Ами да

    2 0 Отговор
    Всичко е така, но защо Гънчев само критикува, без да предложи какво и как да се променя!? Трябва демокрация и власт на образованото гражданско общество, не на партийните вождове от парламента! Така, че приказките за промени в условията на съществуващата политическа система, без тя да се променя, са за политически наивници!
  • 32 Ганчо лъже като дърт сиганин

    0 1 Отговор
    единственият проблем е тези които правят реформата ПП-ДБ са ЗЛОВРЕДНО И АЛЧНО НЕКАДЪРНИ! Христо Иванов, Атанас Атанасов и хората около тях са правно неграмотни, и всичко което пряват се проваля в своят смисъл, А пък тия около Кирил Петков и Асен Василев никога не за зачитали ПРАВОТО и ЗАКОНИТЕ, като нещо което да спазват! Омацаха гащите и сеега разни платени некадъърници като Гънчев създават мъгла да не се види истинската картина.
  • 33 граф Монте Кристо

    0 0 Отговор
    Кой ги пише тия промени в конституцията и съдебна реформа,по боковски и по пеевски,навсякъде са разставили своите мекерета. И да пишат ,че всеки престъпник,който действа у интерес на герб и дпс,тутакси става невинен и да му се закачи медал,да се издигне на служба.Закъде сме с такива велможи,барони и боляри,царе-бориловци и разсипници?
  • 34 Стефан

    1 0 Отговор
    Това е самата истина: Не разбирам упорството на г-н Христо Иванов за промяна на Конституцията. За втори път неговите предложения „се провалят“. На практика за пореден път г-н Иванов допусна грешката да направи предложения, които не са подложени на обществено обсъждане, не поиска мнението на съсловните организации, всичко, което той извърши, е чиста форма имитация на съдебна реформа.