11 Септември, 2024 13:20 2 634 78

През Тодор Живков и до днес - 80 години от 9 септември! Пред ФАКТИ говори Александър Тацов

  • тацов-
  • лександър-
  • комунизъм-
  • 9 септември-
  • тодор-
  • живков-
  • българия-
  • държава

Цялата работа е там, че в криза е самото обществото, а нацията се разпада, казва той

През Тодор Живков и до днес - 80 години от 9 септември! Пред ФАКТИ говори Александър Тацов - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължение…

- Датата 9 септември не носи еднозначно послание, но тя е фундаментална. Следват комунизъм, социализъм, а днес демокрация – това ли е логичният преход, който ни се наложи да извървим?
- „Комунизъм“ е идеологията – това е първата голяма ревизия на Марксизма от Ленин – „марксизма-ленинизма“, по принцип античовешка идеология, построена на неправилна псевдонаучна основа (доказано от историята с гигантския провал на Комунизма 1989-91; в периода 1918 – 1991 във всички комунистически страни и по света са убити между 100 и 140 млн. човека – на първо място е Китай, на следващото СССР… и т.н.). Докато „социализъм“ е стопанската система, построена на фалшива икономическа основа и противоречаща на основния инстинкт на човека – стремежът към щастие.
Така че ПРЕХОДЪТ е норма, т.е. възвръщане от ненормалното/антинаучно/античовешко, към нормалното - свободна демократична система и частна собственост/пазарно стопанство.

Въпреки че демокрацията у нас в момента е поизкривена, тя съществува.

А е изкривена поради господството в стопанството и администрацията на внуци и роднини на АБпФК. Така че преходът е не само логичен, но и естествен, както преходът между Каменната и Желязната епоха.

- За да стигнем днес по демократичен начин да „демонтираме“ паметници. Така ли се пише съвременна история?
- Зависи от паметниците. Комунистите премахнаха (унищожиха, взривиха, преместиха) 30 до 40% от паметниците на падналите във войните за национално освобождение и обединение и в национално-освободителното движение (в София беше унищожен най-големият от тези паметници). В Пиринско този процент достигна почти 100%, там рушаха дори и гробове (беше взривен Гробът на Тодор Александров).
За сметка на това комунистите издигнаха стотици паметници на свои „герои“. (През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат поименно броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци, в периода между 1923 г. и 1944 г., т.е. за 21 години - т.н. „Бял терор“). Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. Там излиза, че броят на жертвите е 4816. Има обаче една подробност: в това число са включени комунистически дейци, загинали за чужда политическа кауза – например, в Испания и другаде, в това

число и тези, които са избити по време на Сталиновите репресии в СССР, както и починали от болести, за които се твърди, че са настъпили вследствие на репресии от страна на врага.

Включително бяха издигнати десетки паметници и наименовани населени места и институции в памет на доказани национални предатели като ген. Радко Димитриев, ген. Владимир Заимов, доказаният родоостъпник Никола Вапцаров и т.н., както и на окупационната Червена армия, подкрепила завземането на властта от комунистите (1944 - 1947).
Така че идеята за премахването на паметниците на окупатори, убийци и предатели предизвика небивала реакция в редиците на ВНУЦИТЕ (на РОДНИНИ и КЛИЕНТИ на АБпФК). Това е обяснимо. Необяснима остава логиката за основанието, на база която протестират, след като дядовците и бащите им разрушиха национални паметници (по този показател България е единствена в СВЕТА). Защо например, разрушиха и паметник/ци на Хитлер, нали и това било история? Никаква логика няма тук! Историята се пише от факти, отразени в документи, а не от паметници! Паметниците не са история, а просто моментен поглед на част от обществото за дадено събитие, който може да се окаже съвсем различен в последващи епохи. От друга страна се очаква паметниците да не противоречат на обществения морал – да пропагандират убийства и човеконенавистна идеология…

- Власт не се дава, власт се взима… Нали така гласи историята. Днес – преди поредните извънредни избори, какво трябва да помним, когато говорим за държавно управление?
- Слава Богу, все пак у нас съществува изборна система, която не позволява „вземане на власт“. Каквото и да говорим, истината е, че страната е в криза, а новите избори изглежда няма да я прекратят. Защото „политическо блато“ чака нов Месия и докато не Го получи, кризата ще продължи… До следващия нов Месия, след което процедурата се повтаря.
Цялата работа е там, че в криза е самото обществото, а нацията се разпада. Спасява ни само това, че в днешно време - поради международни съглашения и съюзи, е много трудно една страна да бъде завоювана, както в предните векове на европейската история (например в момента, Русия не успява да завземе Украйна, което лесно можеше да стане преди 200 г.).
Въпреки това вече всички съседи разбраха нашето положение и започнаха да късат парчета от българската културна общност:
- сърбите създадоха граматика на „шопския/торлашки“ език и прокламират тази нова „нация“
- гърците създадоха „помашка“ нация и съответния език, канят се да регистрират гайдата като гръцки национален инструмент
- румънците отдавна присвояват част от българската история, да не говорим за северомакедонците

Нацията ни се разпада, демографската криза настъпва, моралът рухва, изучаването на историята (учителката на поколенията) се саботира от „червената професура“ (генерично свързана с АБпФК), героите са забравени/забранени/маргинализирани, предателите са възвеличени, чувството за национална малоценност се засилва. Средното интелектуално ниво на най-широкия слой от населението непрекъснато пада, същото се наблюдава и сред младото поколение, а особено притеснителен е този процес сред академичната младеж. От една страна нацията се мачка от Руската пета колона, а от другата – от проводниците на Неомарксизма (Културния марксизъм) у нас.

- Имахме дълго управление при Тодор Живков – заклеймено като престъпен режим, а после имахме най-дългото управление в прехода от Бойко Борисов. Какви са поуките…
- Режимът на Тодор Живков от една страна си е чисто комунистически - по образец на системата в СССР. Неговата продължителност (най-голямата в соцлагера) обаче се дължи на личните качества на самия Живков, който, противно на разпространеното мнение, е много опитен, хитър, интелигентен и гъвкав политик, със значителни актьорски заложби в политическата игра, особено при отношенията с лидерите на СССР…
Борисов се задържа на власт по сходни причини.

Той се оказа, така или иначе, единственият значителен политик в България.

Отрано разбра, че истинската реформа е изключително опасно дело, което ще коства кариерата (и партията) на извършителя. За сметка на това той се задоволяваше сам, „на ръчно управление“ да поправя текущите проблеми на институциите.

- На сградата на Народното събрание пише „Съединението прави силата“, а ДПС се раз-деля на две, БСП изключи лидера си, ГЕРБ седят настрани, а ПП-ДБ искат просто гласове. Къде остава съединението…
- Когато нацията се разпада, съединението е изключително трудно дело, почти невъзможно. Както казахме вече, българската нация е възможно и да не се възроди повече след удара, нанесен на 9 септември 1944-а. Обратното е възможно само и единствено, АКО се появи някаква общонационална идея, която да обедини преобладаващите слоеве на обществото.
------------------------
Александър Тацов е роден в София. Работил в ТУ- София (кат. Съпромат), а от 1995 г. като предприемач в областта на технологиите. Има дългогодишни проучвания в областта на националната и световна военно-политическа и културна история.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И се втасахме накрая.

    45 3 Отговор
    Мутрокапитализъм и Псевдосоциализъм. Лобистки закони. Лобистка конституция. Администрация на 2300лв. Работна заплата 800-900лв.
  • 2 Сатана Z

    50 10 Отговор
    При соца българите бяха 9 милиона,а при демокрацията са по-малко от 6.Геноцид та дрънка

    Коментиран от #12, #13

  • 3 бай ви Тодор

    43 2 Отговор
    Здравейте, българи от 21ви век! Колонизирахте ли вече Марс? -Как така вас ви колонизират сиг@ни, араби и нигъри?
  • 4 И Киев е Руски

    43 18 Отговор
    Тодор Христов Живков е най -видния политик в Българската история

    Коментиран от #5, #58

  • 5 Роден в НРБ

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "И Киев е Руски":

    Светла му памет.
  • 6 Последния Софиянец

    44 4 Отговор
    Такъв тоталитаризъм и зависимост на бизнеса от държавата и Брюксел нямаше и при бай Тошо.
  • 7 Много

    13 1 Отговор
    «Навременна» статия!
  • 8 ТОЯ ЛЪЖЕЦ

    40 6 Отговор
    не ви ли омръзна да му публикувате измишльотините

    Коментиран от #32

  • 9 Демократ

    10 15 Отговор
    България няма парламент, защото сградата му е партийния дом на БКП с комунистическите символи сърп и чук на входа. Символната сграда с надписа "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА" съвсем тенденциозно беше заменена с този сталински неугледен градеж. Това беше подготвяното отдавна, още когато парламентарните комисии бяха настанени там преди повече от 25 години. Антибългарските планове на ръководната роля на БКП са изготвени отдавна да не изпускат парите, властта и контрола над всичко и всички в държавата. Докато не се отървем от тях няма да има развитие. Когато България стане като Румъния ще тръгнем напред, а не назад към комунизма и диктатурата. Първо трябва да се отървем от Кремъл.
  • 10 Въпроса е!

    20 1 Отговор
    Въпроса е! Къде е Това? - " свободна демократична система и частна собственост/пазарно стопанство."

    Дръглив Пръч!
  • 11 КАКТО КАЗА ЖИВКОВ

    29 4 Отговор
    Евроатлантиците даже не могат да пребоядисат построеното от социализЪма/ както подигравателно пишеха СДСарите/. Затва просто го разрушиха. Е това онова приватизираха и доиха 35 г - справка Доган и ТЕЦ Варна. За АЕЦа колко пари прехвърлиха към Волтаиците да не споменаваме

    Коментиран от #30, #35

  • 12 Ко речи?

    14 26 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    Бяха 9 млн, щото бяха вързани да не бягат. Ти броиш ли сега българите по света?

    Коментиран от #25, #61

  • 13 Напомняне

    20 30 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана Z":

    45 години България беше концлагер и само комунистите имаха право да пътуват по света. За всички други беше забранено да отидат даже в Петрич. Когато границите се отвориха след 1989 г досега близо 3 млн. българи напуснаха страната и станаха бежанци по мирно време, защото бягаха от хубостта на Тодор Живковата диктатура, по която плачете всичките чугунени русоробски глави.

    Коментиран от #24, #65

  • 14 Голям и мазен за НАТО,ЕС и САЩ и украйна

    39 3 Отговор
    Интересно защо нищо не се казва за латентната гражданска война започнала с Войнишкото възтание през 1918г. и завършила на 09.09.44г. В нея са убити десетки хиляди българи от монархическия режим на Фердинанд и Борис. Или не е удобно? И защо като "жертви на комунизма" фигурират хора като детеубийците от Ястребино?
  • 15 Тацов, какъв политик си станал???

    20 7 Отговор
    Най тъпите и задръстени бяха, преподавателите по Съпромат!!
  • 16 Тенденциозно

    10 1 Отговор
    След сторина години ще изкристлизира иатината, йяма защо толкоз да се пъне сега, при жесъоката експлоатация явно е имало и ше има и друга идеология, впропем прогресиена за времвто си
  • 17 всичките борчета

    6 1 Отговор
    далавераджии , застрахователи , охранители , с петрол търговци , които сега ги пишат тогава пак си бяха тук . фатик с каптагона и брат му и баща му . целта беше с юса и европа да сме добре . едни са, а други не са . вторите не са елит , не са милионери , не са партиини . идат избори , полу-капитализъм е . бизнеса е ок. яко сезон морски . оставиха си тука валутата туристите .
  • 18 ТЖ беше български цар подкрепян от

    9 12 Отговор
    Колонията на България СССР
  • 19 сина на живков беше клатил

    13 3 Отговор
    някаква с още двама . и тя скочила от 11 етаж . и не го осъдили много . ами в демокрацията има много от същите случаи . гледаха го човека милиардер . и на луканов сина и той . след некролози и 40 години се видя че не са милиардери . лъготеха от сдс . сега са на изборите .

    Коментиран от #36

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Буха ха

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Напомняне":

    Вече няколко поколения не е концлагер, но много продължават да напускат, а много малко решават да се върнат (Кики и Кокорчо са добър пример). Що тъй бе, нали сега всичко е 6?

    Коментиран от #28

  • 25 Хаха

    28 10 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?":

    Я пак - били "вързани" каИш!? За твое сведение - колко моряци, тираджии, задгранични работници в Близкия изток и Африка имаше тогава!? Колко от тях избягаха, знаеш ли!? Щото виждаха колко е Убаво на запад! Лично знам за такъв опит на мой познат след организирана екскурзия в Австрия цепи се от групата, бяга и започват мъките му - настанен в бежански лагер, повече от мизерни условия, въртян на шиш и разпитван от техните тайни служби, дали е някакъв "аген" наш Пройчо... Накрая успява да се измъкне чрез посолството и да се прибере, та така приключи авантюрата му, а тук никой поне не знам да го е изтезавал! Колкото до границата, че се пазела - сега кефи ли те, че е разграден двор и минават всякакви индивиди!?

    Коментиран от #38, #40

  • 26 провинциалист

    14 3 Отговор
    - Слава Богу, все пак у нас съществува изборна система, която не позволява „вземане на власт“. - е тука спрях да чета.
  • 27 Царския офицер

    10 10 Отговор
    Преди 44та година нямаше русофили,висяха по клоните на дърветата по витошка
  • 28 Хаха

    21 5 Отговор

    До коментар #24 от "Буха ха":

    Кво се чудиш - най-голямата инвестиция у нас на новите ни господари за 35 години каква е според теб!? Отговор - лотария "Зелена карта"! Цялата политика на евроатлантиците е с основна страегическа цел - деиндустриализация на България и принуждаване на населението да търси препитание извън границите и! Мисля, че успешно се изпълнява!
  • 29 И в канце канцов

    2 11 Отговор
    Сърце, майко, си трае да гледа как мужици беснеят над бащино ми огнище ; там дето аз съм пораснал и първо мляко засукал…..
  • 30 Ми той самият Живков

    8 11 Отговор

    До коментар #11 от "КАКТО КАЗА ЖИВКОВ":

    така го казваше бре, недораслек. "Другари и другари, социализЪма се оказа едно недоносче". Ние поне помним, дето ни задължаваха да гледаме конгресите на БКП и да разсъждаваме върху "Тезисите на другаря Тодор Живков". Какъв другар ми беше той на мене, или пък аз на него".
    .

    Коментиран от #37

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Никакви измишльотини не са

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "ТОЯ ЛЪЖЕЦ":

    а живата истина. Преживяно лично и на тия ми години никой не може да ме манипулира за факти, виждани и чували лично от мен.Никой не ми е разказвал, или преразказвал. Сега го разказвам на порасналите ми деца и те гледат недоумяващо.

    Коментиран от #44

  • 33 Смех в блатото :))))

    11 15 Отговор
    Тодор Живков ще го запомня с това, че беше про3 до посиняване и си го знаеше.
  • 34 DW смърди

    20 7 Отговор
    "доказаният родоостъпник Никола Вапцаров"

    Вие нормални ли сте да публикувате такива дебилизми?
    Ще се задавите от пяна по устите, бесни натовци фашистки!
  • 35 СЗО

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "КАКТО КАЗА ЖИВКОВ":

    Малка поправка: това не са евроатлантиците, а внуците на комунистите.....четете и мислете!!!!

    Коментиран от #41, #78

  • 36 Малко бъркаш събитията

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "сина на живков беше клатил":

    Малък Тошко и Мила Гешева. Другият случай е с Татяна Титянова - красива тв говорителка. Навремето чичо ми живееше до блока, от който тя била "скочила".
  • 37 Ти да не си светил

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ми той самият Живков":

    А май си разсъждавал не тезисите а може би теззстисите на т.жиката

    Коментиран от #43

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 пешо

    18 7 Отговор
    при соца със 100 лева 10 дена на слънчака на хотел обед и вечер мешени скари

    Коментиран от #42, #76

  • 40 Българин

    7 15 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Личи ти, че не знаеш нищо за онова време.

    За да избягаш, трябва да бягаш от РЕЖИМА. А това значеше, че ЗАБРАВЯШ за всичко, което оставяш зад гърба си - семейство, родно място. Някои от бягащите - двойно нещастните - успели да избягат, но не успели да преживеят загубата или това, че на тях се гледа с недоверие (с основание) се връщат. Останалите - никой не си и го помисля. Но избягалите са малко, защото знаеха, че след това режима ще направи дроб сърма от роднините им.

    На теб ти липсва тази част - методите, с които режима принуждаваше българите изпратени зад граница, да се връщат обратно.

    Коментиран от #46

  • 41 провинциалист

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "СЗО":

    Евроатлантиците СА внуците на комунистите, които са внуците на чорбаджиите, които са култивирани 5 века през "присъствието".
  • 42 Хихи

    8 10 Отговор

    До коментар #39 от "пешо":

    В кой "хотел" на "слънчака" си отсядал за "десет дена" с мешАни скари.

    Или само си гледал "Оркестър без име".

    Коментиран от #60

  • 43 Чугун глава не увира

    5 6 Отговор

    До коментар #37 от "Ти да не си светил":

    Кой къде да е светил, като непрекъснато правеха опити да ни просветляват и другаря ти Тодор Живков един път не каза правилно думата, която ни беше етап към "светлото комунистическо бъдеще. СоциализЪма, та социализЪма. Полуграмотен селски тарикат начело на държавата. Що се чудиш сега, че не дочакахме комунизЪма / и това така го казваше/.

    Коментиран от #45

  • 44 Хаха

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Никакви измишльотини не са":

    Ти и разказвача по кое време се научихте да четете и пишете, кога си взехте дипломите!? Как така след това "невероятно подтисничество" въобще сте оцелели живи, не сте умрели от "глад" или "реппесии", че и.... образование сте получили! Ти да видиш - казвате ли на сецата си, че още си пазите партийните книжки в задния джоб - за "всеки случай"! Утре грантовете може да са от друго място и дипломирани през социализма инженери, може да се наложи да пишат "друга история"...

    Коментиран от #48

  • 45 Хаха

    11 3 Отговор

    До коментар #43 от "Чугун глава не увира":

    Другарят ти Живков е направо като "професор" в изказа си в сравнение с днешните "лидери" - безкнижника, шиши и киро харварда!
  • 46 Хаха

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    От глупостите ти нищо не се разбира! Сега трябва да си доволен - зелена карта, бъхтиш по 12 часа в миялното на макдоналЪдс, живееш в картон под наем или ипотека, която наследниците ти ще плащат, плюскаш гмо сандвичи, чипс и кола, доволно наддаваш килограми, нямаш "време" да видиш роднините си в България, щото за работодателя ти "отпуск" е мръсна дума! Мерси за такъв "живот"!

    Коментиран от #49, #57

  • 47 Айде

    9 2 Отговор
    Когато се коментерат тези въпроси, най-напред трябва да се изтъкнат принципите, върху които е изграден съответният обществен строй! Ако това се направи, ще се види, че никога не е имало диктатура на пролетариата, както и комунизъм и социализъм! След 1944 г. - диктатура на кланове и личности! След 1989 няма и демокрация в България, а само незряла форма на псевдо демокрация! Така, че това са празни приказки от г-н Тацов!
  • 48 Никакви измишльотини не са

    8 8 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    Нито имам партийна книжка, нито се натягах на партийния и да доноснича за колегите, за да изплувам нагоре. Завърших висше през 1979. Непослушните с разпределение на гнаг, партийните другари на хубавите местенца. Подбор на студенти по успех, вече беше минало времето на бележките от ОФ. Та учих с акъла си и с издръжката на заплатата на майка ми, на татко оставаше за вкъщи за тях и за брат ми. Какво ли обяснявам на чугун глави,дето или не са били съвременници, или са били от богопомазаните и сега хълцат по форумите за "хубавото време".

    Коментиран от #50

  • 49 Ми никой не те кара бе, идио

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "Хаха":

    Имаш право на избор. То за такива неграмотници като тебе най-добре си е цоца. Образованите навсякъде намират реализация. Галошът служи на обувките да не се цапат в калта. Открай време е така и така ще бъде.
  • 50 Хаха

    7 3 Отговор

    До коментар #48 от "Никакви измишльотини не са":

    "Та учих с акъла си и с издръжката на заплатата на майка ми, на татко оставаше за вкъщи за тях и за брат ми. "
    Точно така - който имаше акъл, влизаше и завършваше, а заплатите на единия родител стигаха за издръжката на неработещ студент! Много "мракобесно"! Е, имаше едни квоти за смесените региони и тук, таме някое отроче на партиен кадър! А сега кво - имаш пари, завършваш дори Харвард, няма значение колко ти е умствения багаж! Ако пък си умен, от обикновено семейство и влезеш няма как да разчиташ на заплатата на мама да те издържа - трябва да доработваш в свободното си време - демокрация!

    Коментиран от #53, #54

  • 51 Изтриха ме,

    9 4 Отговор
    щото питах оня лъжец кога преди 1989 е имало "организирана екскурзия да Австрия". До Австрия организирано ходеше само бай Пешо Младенов да му сложат байпаса и други като него, щото дори и в Правителствена болница нямаше специалисти за тази манипулация, какво остава за обикновените болници. Явно тука сме двама-трима, живяли и по-важното оценили онова време.

    Коментиран от #52

  • 52 Хаха

    8 6 Отговор

    До коментар #51 от "Изтриха ме,":

    Имаше екскурзии до Италия, Австрия по Дунав, по линия на СБА и до Гърция! На село явно не те е информирал шефа на ТКЗС-то или партийния секретар!

    Коментиран от #56

  • 53 Никакви измишльотини не са

    8 4 Отговор

    До коментар #50 от "Хаха":

    Те си знаят как са изкарали. Аз също със заплатата на майка ми от 140 лв. От тях 35 квартира, каквото ти трябва за училище и смятай какво ти остава за храна, някоя дрешка, най-малкото долни гащи и чорапи. Обувките на обущар, докато издържат. Вярно е, че след театър и опера консерва копърка за 22 ст. Ама бяхме млади и се бъзикахме, че от фосфора в рибата се поумнява. От онова време е лафа "Беден студент", ама ти откъде да го знаеш.
  • 54 Фхк бейби, фейк

    5 8 Отговор

    До коментар #50 от "Хаха":

    Не знам кое ми беше по-смешно;

    1) да чета лъжата, че семейство само с един работещ родител е можело да си позволи "неработещ студент".

    Само ще ти кажа, че като студент в София с ДВАМА работещи родители, съм работил доста неща по времето на комунизЪма, за да се издържам,

    2) да чета лъжата, че само "тук там" имало места запазени за партийната номенклатура:

    Защото във ВСЯКО елитно училище и университет беше блокирана квота за тези, плюс за онези работещи за партията, за които партията имаше интерес да бута нагоре. А ако нямаше свободни места в "квотата" магически отпадаше някое дете, за да "влезе" "партийчето".

    3) да чета лъжата, че ако си умен, но нямаш пари, не можеш да учиш в престижни университети - престижните университети ТЪРСЯТ такива хора, за да им дадат стипендии да отидат при тях, да не говорим, че има много университети които са престижни и искат съвсем малко апри за да учиш там

    4) да чета лъжата, че можеш само с пари да получиш елитно образование

    Често срещана самозаблуда сред бедните е, че богатите имат образование само защото имат пари.

    Коментиран от #64

  • 55 …Нацията се разпада…

    8 1 Отговор
    Какъв народ да “сътвориш” от тъмната маса фанатизирани крепостници и ДС - йски Маскари, вкарали България в ЕС и НАТО с надеждата да получат балшой келепир. Да не говорим за залятата със злоба и омраза милионна мюсюлманска общност, търсеща упование в Дядо Осман. Няма лек за Комунделската Чума, заразила земята ни.
  • 56 Изтриха ме

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Хаха":

    Ми то откъде да знам, като в село Слатина /Софийско сега до центъра/, където ходех на дядо ми на гости един път не мина нито оня от ткзс или партийния да каже. Нас ни пуснаха до Унгария, Полша, Румъния, сесесере и то ако имаш пари за екскурзия. За Петрич и Свиленград ми искаха "открит лист".
  • 57 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #46 от "Хаха":

    Когато възгледите са ти базирани на фантазии и оня отгоре не може да ти помогне.

    Но ти се успокоявай с фантазии де, на мен това не ми променя живота.

    Ще си изядеш членската карта на "възраждане" или "акциите" от ИСторическия парк, ако знаеше за какво става дума при "врага с партийна книжка", а още по-лошичко щеше да ти стана, ако знаеше, че ВСИЧКО е изкарано с честен труд. За разлика от вилите и екскурзииките на копейкиния ви лидер.
  • 58 Не думай!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "И Киев е Руски":

    Хаджи Бою не беше ли по-велик, или викаш за който ти дадат знак? Ветропоказател!
  • 59 Горбачов

    7 3 Отговор
    Без да съм голям привърженик на комунизма нито на социализма още в първия абзац са изписани абсолюни глупости и НЕ истини ! А и демокрациа ама никъде по света няма !
  • 60 пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Хихи":

    гранада

    Коментиран от #62

  • 61 Горбачов

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?":

    Колко са сега българите по света ?! Кръгла НУЛА ! Даже и първото им поколение деца вече не знае български !

    Коментиран от #63

  • 62 Хихи

    4 4 Отговор

    До коментар #60 от "пешо":

    "гранада"

    Пробвай пак.

    Хотелите с 3 и 4 звезди бяха на ден между 14.50 и 17.50. Това е без каквито и да било допълнителни разходи за почивката.
  • 63 Мне

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Горбачов":

    Български училища са пръснати по целия свят и са СТОТИЦИ.
  • 64 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #54 от "Фхк бейби, фейк":

    1. Пълна манипулация - това през 1979 г. ли го научи!? Никъде не пиша, че "само" единия ти родител е работил! Пишеш ти, че заплатата на майка ти те е "издържала", а на баща ти била за "в къщи" като студент, а след това се сещаш, че май и ти си "работил"! ОК - труда облагородява човека!
    2. И тожава имаие стипендии от университите - за успех и социални. Отделно общежития и столово хранене!
    3. Всички в парламента все "умни" и с дипломи - шиши, киро, лена.... А Боко през социализма е успял да се класира само в пожарникарския факултет. Днес щеше да е отличник на випуска в Симеоново! Та който има пари - завършва! Дето се казва - страх ме е да отида на лекар!
    4. Колкото и да го дъвчем, това време отмина и няма да се върне.

    Коментиран от #68

  • 65 уйко калеко

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Напомняне":

    Не знам дали греша ,но 1989 г. беше свалена комунистическата власт и дойде демокрацията.Защо според теб около 3 милиона българи избягаха навън .Това се случи след 2007 год. осем години след установяването на демокрацията .Най големите ,демократи,,СДС взеха властта през 1992 г и 1997 г .и какво направиха.НАПЪЛНИХА СИ ГУШКАТА И ХОРАТА ПАК НАПУСКАХА МАСОВО ВЕЧЕ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ(тя вече беше синя ,а не червена).
  • 66 Ти да видиш

    5 1 Отговор
    Пак фашистка пропаганда!!! Значи положението на фронта за фашистите от НАТО е много зле....
  • 67 Факти

    5 6 Отговор
    Хитлер ни върна Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини. После дойдоха руснаците и ни върнаха в първи клас. 80 години по-късно още не можем да се оправим.

    Коментиран от #74

  • 68 Фейк бейби, фейк

    2 4 Отговор

    До коментар #64 от "Хаха":

    1. Ааа, сега разбрах, ти още не си започнал да работиш, камо ли да плащаш за нещо, защото познай какво - освен заплата, имаш и ДАНЪЦИ, разходи, заеми, вноски и т.н., все неща които сметката 140 -45 не взема предвид. А да не говорим, ако има още едно дете. Тогава ВСЕКИ родител е на практика един родител с неработещ партньор, защото всеки ТРЯБВА да гледа едно дете със. "заплатата" си.

    2. Ко казваш, социални стипендии с двама работещи родители ли? Гениално. Да не би от университета и лимузина да са ти осигурявали? Имаше и такива, но не бяха от обикновените българи, а от "по-равните".

    3. Това какви има в парламента няма НИЩО ОБЩО с това, което съм написал, тъй че се опитваш, но не става. А най-кофтито в реалността е, че такива като изброените ДО ЕДИН са по-умни от теб, 100%.

    4. Ами, не го " дъвчете" тогава, но странно защо тези "изводи" трябва да важат само за тия, които разкриват тотатлната мизерия и пощлост на режима отпреди 89та. И за да е "незаинтересоваността ви" пълна, бутате здраво лъжи на кило. Интересно, защо го правите, след като "това време е отминало".

    Коментиран от #70, #71

  • 69 Личният ти лекар

    2 1 Отговор
    Таца, пий ги тия хапове бе........................
  • 70 Хаха

    3 3 Отговор

    До коментар #68 от "Фейк бейби, фейк":

    ДЕдо, гледай си внуците и бабата, ако имаш такива и не им дрънкай глупости за онова "лошо" време, когато си се изучил и си получил занаят в ръцете си, а нито си гладувал, нито са те "въртели на шиш"! Колкото до мен, "неработещия" - не се "грижи"! Доволно работещ съм, успях през уж "демокрацията" да се задомя, отгледам и изуча две деца, дори жилище да купя! А щом имаш безкнижника, шиши, лена, киро за "умни".... не мога да ти помогна - отдавам го на старческата ти деменция! Жив и здрав да и дано са ти стига пенсийката!
  • 71 Хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Фейк бейби, фейк":

    "Интересно, защо го правите, след като "това време е отминало"."
    Щото такива, като теб дрънкат глупости /по модерному - "фейк" му викате/ и изопачават историята!
  • 72 Коментар

    5 4 Отговор
    Най якото време беше по време на личното приятелство на другарите Живков Свинаров и Брежнев. Тогава България беше в топ 5 на света. Навсякъде кризи, безпаричие, мръсен въздух, в събота и неделя няма бензин за коли.... В НРБ през това време 12 Ст бензин и изнася за Франция, красиви градове, даже Каспичан сто пъти по подредено и красиво от Мюнхен или Страсбург тогава. Гледаш в България хората и държавата и очите ти текат. Славно време, докъм 1985 и след това Западът дръпна
  • 73 ИВАН

    7 3 Отговор
    Щото беше античовешка системата, затова бяхме над 9 милиона, а сега треперим по селата и се молим да оцелеем.
  • 74 Фактолог

    3 3 Отговор

    До коментар #67 от "Факти":

    Хитлер, когото ти превъзнасяш, е осъден военнопрестъпник от целия свят, а проповядваната от него фашистка и нацистка идеология е преследвана и наказвана по закон, който се базира на устава на ООН, осъждащ всички прояви на фашизъм. В тази връзка всички негови действия са престъпни и осъдителни, както и действията на всички негови последователи или съюзници!!! Както впрочем и на тези които възхваляват неговите действия!!!
  • 75 Перо

    5 1 Отговор
    До сега само ционистката идеология е забранявана и заклеймена от Общото събрание на ООН, на 30-та сесия! Тоя е поредния, който е на зоб при чичко Шорош и скоро ще има професура! Унтерменш от Атлантическия клуб на Соломон Паси. Иначе казаното е пълен бъркоч и от една опорна точка, не се споменава, че пълния упадък на държавата и държавността дойде с измислената и криворазбрана демокрация, а крайния срок на прехода ще настъпи като с края на “развитото социалистическо общество”!
  • 76 Тя толкова беше

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "пешо":

    и средната заплата - 100лв. Сега средната е 2300лв. и можеш с нея повече от 10 дни на Слънчев бряг.
  • 77 Никой не е оцелял без ред

    0 1 Отговор
    Повърхностна статия с про-фашиски елементи. Къде го чукаш -каде се пука . Както е казал народа. Кажи как 20 фамилии с техните разклонения , назначени от службите , които пристанаха на западните служби, ръководят дневният ред на България. Няма нужда да се връщаме назад , до Адам и Ева.
  • 78 Фундаментален Въпрос

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "СЗО":

    Този дето извърши преврата на 9.9.1944г. както и другите два преврата преди това ,Кимон Георгиев . Комунист ли е бил?