12 Октомври, 2024 16:03 787 32

Кой заплашва демокрацията в САЩ?

  • сащ-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • камала харис-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

В американската президентска кампания радикалите и от двата лагера са убедени, че победа на противника ще означава край на демокрацията

Кой заплашва демокрацията в САЩ? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В американската президентска кампания радикалите и от двата лагера са убедени, че победа на противника ще означава край на демокрацията. С ексцесиите и фалшивите новини на Тръмп или известния "проект 2025" прогресивните са убедени, че наистина има голяма опасност. Демократите смятат, че трябва да спасят демокрацията, републиканците смятат, че са жертви на "дълбоката държава". Това пише в свой анализ френското онлайн списание Causeur.

Неотдавнашното писмо на Марк Зукърбърг до Конгреса, в което той признава, че се е поддал на натиска от страна на администрацията на Байдън през 2021 г. да цензурира съдържание относно пандемията от Covid-19, илюстрира предизвикателствата пред свободата на изразяване в Съединените щати и по света. В контекст, в който ролята на социалните мрежи е силно критикувана, този обрат разклаща образа на защитниците на демокрацията и свободата на изразяване, който тандемът Байдън и Харис се опитаха да изковат.

Димна завеса

Да се върнем за малко в 2020 г. Няколко седмици преди изборите, докато Доналд Тръмп все още е президент и ФБР притежава лаптопа на Хънтър Байдън, което доказва, че последният е щял да използва политическото си влияние, за да получи финансови предимства, особено в Украйна и Китай, докато баща му е бил вицепрезидент, агенцията умишлено излъга Facebook, твърдейки, че съществуването на този компютър и имейлите, съдържащи се в него, сега широко потвърдени, е продукт на руска дезинформация. Тази теза ще бъде потвърдена в декларация на 51 (!) бивши служители на службите за сигурност, която ще накара основните социални медийни платформи, включително Facebook и Twitter, да цензурират цялата информация по темата, като по този начин ще задушат зараждащия се спор.

В резултат на това повечето американци или никога няма да чуят за тази афера, или ще я отхвърлят като "руски трик" в контекста на оспорвани избори, които в крайна сметка се свеждат до едва 44 000 гласа в три щата. Как можем да си обясним, освен със съществуването на "дълбоката държава" , че ФБР и толкова много висши служители си позволиха да бъдат експлоатирани от кампанията на демократите в такъв решаващ момент? За много американски граждани този въпрос е в основата на дебата за целостта на американския демократичен процес.

Демократите - лагерът на доброто?

Демократическата теза твърди, че Джо Байдън е спасил американската демокрация, заплашена от Доналд Тръмп, и сега възлага на Камала Харис мисията да я запази - гледна точка, широко разпространена от американските и европейските мейнстрийм медии . За много републиканци обаче по-скоро демократите, подкрепяни от повечето традиционни медии и основните технологични платформи (Google, Facebook, Instagram или YouTube), подкопават самите основи на демокрацията в Съединените щати чрез манипулиране на алгоритмите и цензуриране на консервативни гласове. В края на 2022 г. файловете в Twitter , получени, наред с други неща, от разследващата работа на независимия журналист Мат Тайби, вече разкриха цензурата, практикувана от ръководството на Twitter, както и намесата на ФБР и Министерството на вътрешната сигурност (DHS). Това разминаване на гледните точки подхранва интензивен спор за неутралността на институциите и медиите, както и за възможното съществуване на "дълбока държава", която би повлияла дискретно на американската политика, изкривявайки демократичния дебат.

Реалност ли е дълбоката държава в САЩ?

Десетки мощни правителствени агенции работят без реален контрол, съставлявайки сърцето на тази дълбока държава, където се намира истинската власт, като по този начин избягват избраните служители и хората. Тези агенции често имат тройна власт - законодателна, изпълнителна и съдебна - в своята област на компетентност, власт, която те продължават да разширяват. Например, Центровете за контрол на заболяванията (CDC), федерална здравна агенция, си даде правомощието да забранява изгонването на неизправни наематели по време на пандемията от Covid-19 - мярка без никаква връзка с първоначалния мандат. От гледна точка на републиканците, демократичното правителство също подкопава независимостта на третата власт и сега ще води легитимна война срещу опонентите си. Според тях наказателното преследване срещу Доналд Тръмп нямаше да се случи, ако той отново не беше кандидат за президент, което предполага, че правосъдието би се превърнало в политическо оръжие. Всъщност управлението на съдебните процеси срещу бившия президент поражда сериозни опасения за почтеността и безпристрастността на съдебната система. По същия начин репресиите срещу нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., с наказателни преследвания, които продължават четири години по-късно и които са насочени срещу повече от 1400 души, някои от които само са се разхождали по коридорите на Капитолия, контрастират рязко със слабите репресии на жестоките бунтове, последвали смъртта на Джордж Флойд. Това несъответствие създава впечатление за двустепенна справедливост.

Нов продемократичен изборен пейзаж

Страховете на републиканците са особено остри по отношение на изборите. Те смятат, че решението за отваряне на южната граница на Съединените щати, което позволява влизането на повече от 10 милиона мигранти за четири години, е част от стратегия, насочена към фундаментална промяна на американската избирателна карта, за да се гарантира хегемонията на Демократическата партия в бъдеще. Всъщност броят на местата за всеки щат в Камарата на представителите се определя от общото му население. Имигрантите се заселват предимно в големи щати, доминирани от Демократическата партияq и гласуват предимно за последната. Илон Мъск, поддръжникът на Тръмп, дори предположи, че по този начин около двадесет места могат да се променят в полза на демократите, осигурявайки на тази партия мнозинство в Конгреса в продължение на десетилетия... Освен това държавните секретари на Демократическата партия се възползваха от кризата с Covid, за да променят избирателните закони в няколко щата, без да минават през местните законодателни органи. Те разшириха гласуването по пощата, намалиха проверките за самоличност на гласоподавателите и широко използваха кутии за гласуване, което можеше да повлияе на изборните резултати. Тези мерки бяха запазени и след края на епидемията. Доналд Тръмп и републиканците искат, подобно на това, което се прави във Франция, да наложат задължителна лична карта за гласуване, да ограничат гласуването по пощата, да предпочетат хартиените бюлетини (по-надеждни според тях и по-лесни за преброяване) и да ограничат периода на гласуване, който започва в началото на септември в някои щати. Въпреки че тези мерки са в съответствие с препоръките на ОССЕ, те естествено срещат силна съпротива от страна на демократите... Както виждаме, дебатът за бъдещето на американската демокрация заслужава по-задълбочена дискусия от манихейската карикатура между лагера на доброто (Харис) и злото (Тръмп).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Лобизмът е официално разрешен подкуп в САЩ.
  • 2 Анти Ротшилд

    1 16 Отговор
    Не се подигравайте с хората. Американската демокрация не като демокрацията в Русия, Северна Корея и Афганистан
  • 3 К за правата на човека и нпо-тата им

    15 0 Отговор
    К. за Ротшилдите и "демокрацията" им!
  • 4 КОЙ

    17 0 Отговор
    Кого представляват БХК и Шалом в страните с утвърдена еврейска "демокрация"?
  • 5 БгТопИдиот🇧🇬

    13 2 Отговор
    Кой заплашва демокрацията в САЩ?

    Целият свят заплашва ФАЩ ( според фащиянци).
  • 6 Ха ха ха

    0 7 Отговор
    Тръмп

    Коментиран от #15

  • 7 Уса

    15 0 Отговор
    Имаше малко демокрация,но с ковида и после прецакването на Тръмп я заклаха.Тръмп искаше да дооправи бакиите на Обама.но клановете му смазаха ските,когато чуха,че ще вади сащ от нато и забрани влиянието на СЗО в сащ.Също искаше да премахне лобистите по света,за да не създават излишни войни.По време на ковида дари на всеки американец по 5000$ конпенсации и подготвяше още 2000$ на калпак,но Байдн ги спря и даде на зелената с.в.и.н.я
  • 8 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Няма заплаха за демокрацията в САШТ.Наоример ЦИК в Калифорния позволи на тези избори да се гласува без удостоверение за самоличност.Това е демокрация в действие.

    Коментиран от #16, #19

  • 9 Сталин

    14 0 Отговор
    "Демокрацията е два вълка и едно агне да гласуват какво да ядат за обяд.Свободата е добре въоръжено агне ,което оспорва вота."

    Бенджамин Франклин
  • 10 Сталин

    14 0 Отговор
    "Не виждам много бъдеще за американците в тяхната разложена страна ,те имат своите расови проблеми,проблемът със социалните неравенства . Чувствата ми срещу американизма са чувства на омраза и дълбоко отвращение ,всичко в поведението на американското общество разкрива,че неговата половина е юдеизирана и другата половина негроизирана.Как някой може да очаква такава държава да издържи?"

    Адолф Хитлер
  • 11 Kaлпазанин

    8 1 Отговор
    То там има ли демокрация ,да имат останалия свят за техния роби ,клошарите колко станаха ,всеки ден умират от престрелки по улиците и училищата тва са некви клоуни белото им е в днк-то ,мислят си че притежават вселената
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сталин

    4 0 Отговор
    Democratic Republics historically are the most corrupt forms of government compared to a monarchy or dictatorship which cannot be bribed. In a republic, all representatives lacking term limits are up for sale to the highest bidder.

    Адолф Хитлер
  • 14 Историк

    1 10 Отговор
    Когато бившия президент Тръмп по време на президенстването си лъжеше непрекъснато, когато на 2 пъти заради предателство към САЩ му беше поискан импийчмент и повече от 25 души свидетелстваха пред Конгреса , републиканците тръмписти с лъжите си го спасиха. Изгуби изборите, организира щурм срещу САЩ и Конституцията, досега лъже,че е спечелил, има 92 криминални нарушения на законите в много щати, съд го е осъдил за 32 финансови измами, заплашва с промиване на кръв, ако не бъде избран, Путин му е любимия диктатор, сам казва, че ще бъде диктатор от първия ден и ще остави в управлението на САЩ само лоялни към него лъжци, посклажда насилие, расизъм и раздели хората както никой не си е представял, че е възможно. Тръмп ще бъде края на демокрацията в САЩ и е опасен за целия демократичен свят, нагъл,арогантен и неуважителен, безпардонен мошеник. Той е заплаха за целия свят.

    Коментиран от #18

  • 15 хихихи..

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    Голем смехуран си..най демократични щатите са били при доналд,когато беше президент..никаква агресия,никакво дрънкане на оръжие и военни конфликти..и това му изяде поста,военното производство в краварско-не е свикнало продукцията да им отива на склад.
  • 16 Уса

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    В калифорния има закон,ако мигрант влезе в дома ти да те обере и щетите не надхвърлят 1000$ да не искаш обезщетение и да бъдат върнати.Нямаш право да го обиждаш.Ако го нариташ те очакват глоби или затвор.Това истински демократичен щат,евала
  • 17 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    Лекият проблем, че Демо Кратус е съществувал само във Атина де. Краварите бичат Кражбия, чрез Войни.
  • 18 дедо..

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Очен болной мозгь..за демокрацията е кравар с деменция с джендърския му заместник,за тези болести няма лечение.освен ако мъжо на дъртофелник урсуль не е измислил някаква ваксина.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТАКА ЛИ

    6 0 Отговор
    да те са пред прага на гражданска. евреите ще разсипат тази измислена от самите американци демокрация дето само войни прави по света е сега ще бъде на тяхна територия ! по време на Виетнамската война бяха на стъпка и от гражданска тази драма продължила 21 години и загинали милиони американци и за какво? военните концерни да си въртят търговията с пентагона хитро...
  • 21 Е НЯМА ЩО

    7 0 Отговор
    голема демокрация избиват първо местното население и им харесва и продължават да са магданоза във всяка манджа!!!
  • 22 Механик

    12 1 Отговор
    Никой не заплашва демокрацията в САЩ, понеже няма как да заплашваш нещо, дето никога не го е имало.
  • 23 Артилерист

    8 0 Отговор
    Много добра характеристика на тъй наречената и прехвалена американска "демокрация". Точно това правят американците и в международен план в "името на демокрацията". Лъжат, манипулират, рекетират, санкционират, сменят неудобни държавни ръководители и правителства, бомбардират, войни водят и прочие, и всичкото все за мира, свободата, демокрацията, нали? Хайде стига вече! Байгън!
  • 24 Истината:

    6 0 Отговор
    Въпрос: Кой заплашва демокрацията в САЩ?
    Отговор: ПседоДемократите на БайДанчо и КамилаХарис!
  • 25 Евреите и техните слуги

    7 0 Отговор
    заплашват демокрацията в САЩ !!! Това е верният отговор
  • 26 демокрацията в САЩ

    5 0 Отговор
    дръжки. Студентите и преподавателите прекрасно го разбраха....
  • 27 Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил

    2 2 Отговор
    Американската демокрация не е най-добрата форма на управление,
    но няма по-добра от нея!

    Коментиран от #28, #29, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ ТАМ

    5 1 Отговор
    А САМО ФАСАДНА ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 31 Американец

    1 0 Отговор
    "Кой заплашва демокрацията в САЩ"

    Не може да заплашваш нещо което го няма - в краварника отдавна няма демокрация - още от както дадоха монетния двор и федералния резерв на едни еврейски фамилии които са реалните управляващи - казват им "дълбоката държава". Там властта се предава по наследство и повече прилича на абсолютна монархия и е много далече от демокрация. Изборите за президент са само шоу за плебеите - ако не им хареса избора на плебеите по традиция си го отстрелват президента (може и цялата му фамилия).
  • 32 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил":

    Много си му изменил думите - сигурно за целите на пропагандата - той съвсем друго е казал.