13 Май, 2014 17:01 6 926 0

Километрични опашки заради „Златния гьол”

  • километрични-
  • опашки-
  • протест-
  • гкпп капитан андреево-
  • "златния гьол"

Турските превозвачи се готвят да протестират

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 май на ГКПП Капитан Андреево заработи отново „Златният гьол”. Дезинфекцията, както Факти.бг първи написа, се извършва от фирмата  "Пи.Еф.Си." ЕООД, която бе сключила договора в последния момент преди да си отиде правителството на Бойко Борисов, като случаят тогава доведе до скандал.

Дни след като „Златният гьол” заработи, пропускваемостта през ГКПП Капитан Андреево на тировете е паднала с 50%, което води до километрични опашки от турска страна. Ежедневно на влизане от Турция преминават между 380 и 400 тира. Докато сега на Капитан Андреево се обработват около 200 камиона. Причината е, че камионите преминават само през едното платно, въпреки че има две, тъй като има само една кабинка за дезинфекция, което усложнява пропусквателния режим и изнервя шофьорите.

Това не е единствената причина за негодуванието – първите четири дни, след като дезинфекцията бе възстановена заради епизоотичната обстановка, де факто с леките автомобили нямаше проблеми, но тировете са били обработвани само по документи, но не и реално. Много от шофьорите са възнегодували, тъй като са им събирани пари, без да бъде извършена дезинфекцията. Едва от вчера и камионите се дезинфекцират реално. Това повдига въпроса дали не е върната дезинфекцията с цел единствено за събиране на пари, а не като превантивна мярка.

За дезинфекцията, която за колите е 5 лева, а за ТИР-овете 30 лева "Пи.Еф.Си." издава една касова бележка. Мнозина от турските шофьори не са наясно защо им се издава тази бележка, някои си мислят, че тя е за закупуване на винетка. Както се казва, „пълна лудница”. Още повече, че тези, които не разполагат с български лева, плащат в турски лири и за таксата им вземат по 50 лири на камион, или това са 35 лева, а ресто няма, макар че таксата за ТИР е 30 лева.

В момента таксата за дезинфекция се събира на първа линия при влизане от Турция, което също е в разрез с Инструкция за граничния контрол, според която първо влизащите превозни средства трябва да преминават през граничен, след това през митнически контрол и едва след това трябва да бъдат поставени гишетата за таксите за дезинфекция. 

Оказва се, че и малките превозвачи от българска страна ще протестират, защото таксата от 30 лева за камион при влизане в България ги натоварва сериозно, коментира Илиян Филипов от Съюза на международните превозвачи.

Междувременно вчера шефът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов заяви, че „Златният гьол" е възстановен заради зачестилите заболявания шап и шарка по животните в Турция. Стана ясно също, че от Агенцията по безопасност на храните са направили справка, че юридически не може да бъде прекратен договорът с въпросната фирма и така към днешна дата тя продължава да работи на българо-турската граница. След всички скандали миналата година заради договора с въпросната фирма шефът на БАБХ Йордан Войнов подаде оставка. Сега обаче се оказва, че държавата не може да се пребори, та дори и рискува да бъде глобена и същата фирма, която няма опит в дезинфекцията, отново е на ход. Преоблякъл се Илия - пак в тия...

Факти.бг припомня, че по случая тогава се самосезира прокуратурата, но проверката бе прекратена поради липса на доказателства. Но договорът бе прекратен "заради големия обществен интерес към процедурата”.

Вчера  директорът на БАБХ Пламен Моллов даде подробен отговор относно въведената дезинфекция на ГКПП Капитан Андреево. Ето и пълния текст на изявлението му: 

„На основание чл. 190 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и във връзка с усложнената епизоотична обстановка в Република Турция, през 2011 г. министърът на земеделието и храните е издал Заповед № РД 09-7/06.01.2011 година, с която е разпоредено на граничните контролно пропускателни пунктове по българската границата с Република Турция да се извършва профилактична дезинфекция на влизащите в страната превозни средства, считано от 06.01.2011 г., по схема, утвърдена от генералния директор на НВМС. Поради липса на финансов ресурс, БАБХ не е била в състояние да осъществи посочените в закона дейности, което е наложило да се потърси решение на проблема с външен изпълнител. Предвид това се е пристъпило към провеждане на конкурс за избор на такъв изпълнител за извършване на дейностите по чл. 190, във връзка с чл.14 ал. 2 от ЗВД. В началото на 2013 година БАБХ е избран изпълнител - „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, гр. София, с който на 12.03.2013 година е сключен договор за извършване на дейностите по чл. 190 от ЗВД за ГКПП разположени по границата ни с Република Турция. Съгласно сключения договор фирмата-изпълнител се задължава за своя сметка да изгради и поддържа техническите средства, необходими за извършване на дейността по чл. 190 от ЗВД, както и да осигури необходимия квалифициран персонал и препарати.
Поради подобряване на ситуацията в европейската част на Република Турция през месец април 2013 г. е била издадена Заповед № РД 09-308 от 25.04.2013 година на Министърът на земеделието и храните от служебното правителство, с която се отменя Заповед № РД 09-7/06.01.2011 г. на министър Мирослав Найденов, поради отпадане на необходимостта от извършване на дейностите по дезинфекция.
Към днешна дата Центъра за оценка на риска /ЦОР/ към БАБХ, който извършва периодично на всеки три месеца анализ за епизоотичната ситуация в Република Турция, в свое становище изготвено през 2013 г. до изпълнителния директор на БАБХ посочва, че отново е налице влошена епизоотична обстановка и регистрирани огнища на болести, както следва:
- Шап: През 2013 г. в Азиатската част на Турция са обявени 1080 епизоотични огнища на шап: I тримесечие – 166, II – 663, III – 173, IV – 78.
- Шарка: От 01.01.2013 г. до 17.12.2013 г. в Турция са обявени 138 огнища на шарка по овцете, като 33 от тях са в Европейската част на Турция, като те са концентрирани главно в провинциите Киркларели и Текирдаг (които граничат с България).
- Чума по дребните преживни: През 2013 г. в Турция са регистрирани 18 огнища на това заболяване, като през м. февруари 2013 г. болестта е констатирана в провинция Киркларели, която граничи с България.
Според анализ на Центъра за оценка на риска от 1963 г. до 2013 г. Бургаска, Ямболска и Хасковска области периодично са засегнати от шап и шарка по овцете и козите, като инфекцията безспорно произхожда от Турция (7 огнища на шап, 3 огнища на шарка и 1 огнище на син език). Всяко едно констатирано огнище на тези особено опасни заразни болести по преживните животни в България води до тежки икономически последици за България (в размер на милиони левове!), тъй като държавата поема разходите за ограничаване и ликвидиране на заболяването и изплащане на обезщетения за принудително убитите животни.
Същият извод се потвърждава и от писмото, изпратено от Национална асоциация на животновъдите в България до министър-председателя г-н Пламен Орешарски, министър Димитър Греков и изпълнителния директор на БАБХ. Членовете на Асоциацията изразяват сериозна загриженост за възможността от пренасяне на остри заразни и екзотични болести по животните на територията на страната ни от Република Турция и Близкия изток и възможните финансови загуби ако не се предприемат необходимите мерки. Като пример се посочва, че вследствие на шарката по овцете в Пловдивско загубите от нереализиран износ само за Русия, само от млечни продукти възлиза на над 1 млн. евро .
Посочените обстоятелства пораждат необходимост от подновяване на профилактичната дезинфекция на влизащите през граничните ни пунктове с Република Турция моторни превозни средства. За възникналата ситуация със своя Докладна записка с изх. № 1699-ИД/ 27.03.2014 г. съм информирал зам. министър Явор Гечев.
Със Заповед № РД 09-230/11.04-2014 г. на министъра на земеделието и храните е обявена усложнена епизоотична обстановка в Република Турция и на БАБХ е разпоредено да стартира дейности по реда на чл. 190 от ЗВД, във вр. т. 4. 2 от Държавната профилактична програма за 2014 г., утвърдена със Заповед № РД 09-177/24.03.2014 г. на министъра на земеделието и храните.
В изпълнение на горецитираната заповед на министъра на земеделието и храните, изпълнителният директор на БАБХ е разпоредил на Отдел „Граничен контрол“ при Дирекция „Контрол на храните и граничен контрол“ /ГККХ/ на ЦУ на БАБХ да предприеме необходимите мерки по организация на дейностите по чл. 190 от ЗВД. В своя Докладна записка с вх. № 7508/17.04.2014 г. началникът на Отдел „Граничен контрол“ информира изпълнителния директор на БАБХ, че за дейностите по извършване на профилактична дезинфекция на влизащите в страната моторни превозни средства на ГКПП по границата на Република България с Република Турция се изисква значителен човешки и финансов ресурс, с който БАБХ към настоящия момент не разполага. Изразено е и становище, че за привеждането на изградените по границата съоръжения в готовност за експлоатация са необходими спешни СМР, които ще отнемат продължителен период от време при спазване на законоустановените процедури, което би довело до невъзможност за срочно изпълнение на заповедта на министъра на земеделието и храните. Във връзка с това се отправя предложение от страна на д-р Радослав Карабджаков, зам. изпълнителния директор на БАБХ и ресорен на Дирекция „КХГК“ към изпълнителния директор на Агенцията за проучване на възможността за алтернативно решение за изпълнение на дейностите по чл. 190 от ЗВД, каквато практика БАБХ е имала в предходен период от време.
След направения преглед на документацията, налична в БАБХ и изследване на практиката се установи, че сключения Договор № 9 от 12.03.2013 г., с фирма „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, гр. София е валиден съгласно Раздел V чл. 8 от който е видно, че изпълнението на същия се спира за срока на прекратяване от компетентните органи на епизоотична обстановка и отпадане на необходимостта от извършване на дезинфекция на влизащите превозни средства през българската граница. Нормата на чл. 8, изречение второ изрично посочва, че в този период срокът на договора спира да тече и същият не се счита за прекратен. Видно от клаузите уреждащи неустойките и обезщетенията в случаите на предсрочно прекратяване на горецитирания договор от страна на БАБХ, Агенцията ще бъде неправомерно финансово ощетена, заплащайки в двоен размер направените от страна на дружеството инвестиции за изграждане на съоръженията, както и ще следва да заплати претърпените вреди и пропуснати ползи на фирмата изпълнител.

Ето защо с оглед изпълнението на Заповед РД 09-230/11.04.2014 г. на министъра на земеделието и храните, компетентната в БАБХ дирекция – „КХГК“ е инициирала среща с представители на фирмата-изпълнител „Пи.Еф.Си.“ ЕООД, гр. София, с цел проучване на възможностите за възстановяване на дейностите по чл. 190 от ЗВД, както и извършване на необходимите административни процедури за съгласуване с компетентните органи, за обезпечаване на точното и законосъобразно изпълнение на задълженията по договора и заповедта на министъра на земеделието и храните.
Важно е в заключение да се отбележи, че задължителната профилактична дезинфекция на влизащите в страната превозни средства е част от Държавната профилактична програма (ДПП), утвърдена със заповед на министъра на земеделието и храните РД 09-177 от 24.03.2014 г. и средствата от таксите могат да бъдат използвани за финансиране на мерките от ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните.”

От изявлението става ясно, че държавата не разполага с достатъчния ресурс да извършва дезинфекция, нуждата от която е неоспорима. Става ясно, че няма как държавата да преглътне и евентуални неустойки по договора с фирмата, но остава неясно какви са инвестициите, които "Пи.Еф.Си." е направила, както и има ли тя необходимия опит в тази дейност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА